To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Moje serce ma gęsią skórkę, czyli randka numer 14

Trzykrotka - Śro 28 Lut, 2018 10:02

Czytałam go rano i bardzo mi się podobał zgrabny dobór cytatów ilustrujących tezy :-D
Aragonte, masz w mailu Podróż :kwiatek:

Agn - Śro 28 Lut, 2018 10:03

Trzykrotka napisał/a:
Agn napisał/a:
*skrada sie* Ladna pani tez klepnela drame z Junkim. 12 maja premiera. :excited: Rezyser od Wilczka kreci znow z Pieknymi Oczami. Rany, jak ja wytrzymam?! Aaaaa!!! *chowa sie*

Już? Tak szybko? Nie w lipcu, nie jesienią? :excited: Jest na co czekać :banan:

Wlasnie drame zaplanowali na maj i dlatego taka spina z obsada. Mam nadzieje, ze to nie znaczy, ze bedzie robiona na chybcika bez pomyslunku. :trzyma_kciuki: Szybciutko biora sie do roboty. Dzisiaj pierwsze czytanie scenariisza. :)

BeeMeR - Śro 28 Lut, 2018 10:21

Trzykrotka napisał/a:
raz oglądałam aktora grającego starszego brata i wspominam to traumatycznie
w czym?
Aragonte - Śro 28 Lut, 2018 10:47

Trzykrotka napisał/a:
Czytałam go rano i bardzo mi się podobał zgrabny dobór cytatów ilustrujących tezy :-D

Prawda, że ładne obrazki i gify dobrano? :-D

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte, masz w mailu Podróż :kwiatek:

Dziękuję :kwiatki_wyciaga:

Trzykrotka - Śro 28 Lut, 2018 10:49

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
raz oglądałam aktora grającego starszego brata i wspominam to traumatycznie
w czym?

W Fantasic
http://asianwiki.com/Fantastic_(Korean_Drama)
Oglądałam dla Ji Soo, ale nawet dla niego się nie dało. Drama była okropna, a główny bohater kiepsko grał.

Aragonte napisał/a:

Prawda, że ładne obrazki i gify dobrano? :-D

Bardzo :serce2: Zawsze podziwiam ludzi za tak staranne i analityczne podejście do materiału, który lubią.

BeeMeR - Śro 28 Lut, 2018 11:12

Trzykrotka napisał/a:
W Fantasic
http://asianwiki.com/Fantastic_(Korean_Drama)
Oglądałam dla Ji Soo, ale nawet dla niego się nie dało. Drama była okropna, a główny bohater kiepsko grał.
Acha - bo w Good Doctor to on nie grał tylko był i wyglądał, generalnie nie miałam zastrzeżeń - ale widziałam raptem 4 odcinki i to przyspieszane ;) .
Trzykrotka - Śro 28 Lut, 2018 11:49

Agn napisał/a:
Szybciutko biora sie do roboty. Dzisiaj pierwsze czytanie scenariisza. :)

Naprawdę trzymam kciuki, żeby nasz Jun Ki dostał wreszcie materiał, na jaki zasługuje i żeby nakręcił wspaniałą dramę :trzyma_kciuki:

Z innych obsadowych wieści: Kang So Ra i Yoon Hyun Min, czyli Rozgotowany Szpinak potwierdzili udział w dramie Tale od Gyoryong Fairy
http://asianwiki.com/Tale_of_Gyeryong_Fairy
Ciekawam So Ry w goryeowskim kostiumie :banan:

Natomiast tutaj jeszcze czekamy - nasz Morderca PSJ, zagra w dramie Why Secretary Kim (tylko why arogancki czebol? :confused3: )
http://asianwiki.com/Why_Secretary_Kim
Rolę jego tytułowej sekretarki zaproponowano naszej Park Min Young :oklaski:

BeeMeR - Śro 28 Lut, 2018 12:09

Radio Romance 9-10
drama jest doskonale przeciętna: sympatyczna, ale chwilami nudnawa :P - dla mnie obecnie ok, podobają mi się nieporadne, ale wytrwałe zaloty pana gwiazdora, podobają mi się dwie zue baby - Mamusia niszcząca wrogów w aksamitnych rękawiczkach i ex gwiazda dziecięca, ale np. rywalizacja dwóch panów głównych stała się sztampowa do bólu :roll: podobnie jak główna pani i jej smuteczki :roll:

Do obecnego wallkissu przynajmniej użyli rąk ;)

Trzykrotka - Śro 28 Lut, 2018 12:16

Ja to już chyba poczekam na Noonę od jedzenia, żeby zaspokoić chęć na rom-kom. Jakoś mi ten radiowy romans nie wchodzi.
Agn - Śro 28 Lut, 2018 13:03

Trzykrotka napisał/a:
Z innych obsadowych wieści: Kang So Ra i Yoon Hyun Min, czyli Rozgotowany Szpinak potwierdzili udział w dramie Tale od Gyoryong Fairy
Ciekawam So Ry w goryeowskim kostiumie

So Ra musi się odkuć po tym niewypale z Siwonem. Siwon zresztą też niech lepiej pracuje nad zadośćuczynieniem dla widzów.
Trzykrotka napisał/a:
Why Secretary Kim (tylko why arogancki czebol? )

No nie... :confused3:

Trzykrotka - Śro 28 Lut, 2018 13:07

Agn napisał/a:

Trzykrotka napisał/a:
Why Secretary Kim (tylko why arogancki czebol? )

No nie... :confused3:

Prawda? :bejsbol: Taka rola nie pasuje do PSJ, co było widać w She Was Pretty.

Agn - Śro 28 Lut, 2018 13:41

Ja juz po prostu womituje aroganckimi czebolami... :obrzydzenie: Ilez mozna...
BeeMeR - Śro 28 Lut, 2018 13:46

Ja tez wole Mordercę Pluszowych Króliczków jako miłego faceta :roll:
Admete - Śro 28 Lut, 2018 15:37

Trzykrotka napisał/a:
Rolę jego tytułowej sekretarki zaproponowano naszej Park Min Young

Oni razem mogą fajnie wypaść, podoba mi się taka para. Na Szpinaka czekam. RR porzucam, bo to był na bezrybiu i rak ryba, a teraz nowe rzeczy wchodzą ;) Tutaj wieści na temat nowej dramy scenarzystki SF:

http://blog.asianwiki.com...ama-series-life

Obsadzili panią, która grała w Just Beetwen Lovers - będzie pediatrą. Super :) Reżysera tez już mają:

Cytat:
PD Hong Jong Chan (Live Up To Your Name, Dear My Friends) confirmed to direct JTBC’s medical drama

Obsadzono tez jeszcze jedną rolę kobiecą - Moon Sori:

http://asianwiki.com/Moon_So-Ri

Nie znam, ale dużo w filmach gra.

Agn - Śro 28 Lut, 2018 16:39

No ok, dooglądałam Hwayugi nr 13. Wiecie co? Podobało mi się, że jak bóstwa czy inne demony narobią na rodzaj ludzki, to mają do tego adekwatną karę. I nie podoba mi się, że bogini większości kary właśnie uniknęła. Moim zdaniem była adekwatna (aczkolwiek mam nadzieję, że dzieci, które się w związku z tym musiały urodzić, żeby umrzeć, nie były takie... wiecie, do końca prawdziwe). Wcale mi tej baby nie żal i jestem obecnie rozczarowana takim postępowaniem. Znaczy się - ok, rozumiem Ma Wanga i od jego strony mi się całkiem podoba, ale od jej? No way. Jeśli dobrze zrozumiałam - babsko miało przejść tyle męki utraty dzieci, ile duszyczek dziecięcych egoistycznie świsnęła?
Poza tym ta postać dotąd mi była kompletnie obojętna. Także pod względem aktorskim, bo aktorka co jakiś czas snuje się przed kamerą z jedną miną.
Sam Jang też się dziś popisała - tyle razy w dramie było, żeby się nie kaleczyła, uważała na krew... pfff, leci do rytuałów, bo ją podejrzana kapłanka poprosiła. :zalamka: Już Zombisławę bardziej byłam w stanie zrozumieć (choć nadal uważam co uważam). Na szczęście Małpi Król jej strzeże jak źrenicy w oku, bo byśmy mieli w tej historii dodatkowy burdel.
Ech... no musiałam sobie pogrymasić. :P

Aragonte - Śro 28 Lut, 2018 16:51

Co do Mordercy Króliczków jako czebola, to też nie jestem zachwycona :roll:
Ale zgadzam się z Admete, że z Park Min Young mogą stworzyć naprawdę fajną parę. I dla nich na pewno chętnie spróbuję to obejrzeć.

Trzykrotka napisał/a:
Ciekawam So Ry w goryeowskim kostiumie :banan:

To mnie też ciekawi - i z uwagi na Kang Sorę, i Szpinaka.

Agn napisał/a:
Sam Jang też się dziś popisała - tyle razy w dramie było, żeby się nie kaleczyła, uważała na krew... pfff, leci do rytuałów, bo ją podejrzana kapłanka poprosiła. :zalamka: Już Zombisławę bardziej byłam w stanie zrozumieć (choć nadal uważam co uważam). Na szczęście Małpi Król jej strzeże jak źrenicy w oku, bo byśmy mieli w tej historii dodatkowy burdel.

Ughhh... oglądaj dalej, bo będzie się działo.
I już nic nie powiem.
A co do kary dla księżniczki Iron Fan, to też się zapiekliłam, kiedy odkryłam, co zrobiła w przeszłości :uzi: I zasadniczo przestałam współczuć i jej, i Ma Wangowi :roll:

Admete - Śro 28 Lut, 2018 17:57

A co zrobiła?

Zapowiedź nowej dramy scenarzystki W - two worlds i reżysera SF - Hyun Bin akurat pozostawia mnie obojętną ;)

http://www.dramabeans.com...-worlds-writer/

Oby tylko nie grała znów jakaś okropna pseudoaktorka.

Agn - Śro 28 Lut, 2018 19:36

Admete napisał/a:
A co zrobiła?

A już nie oglądasz Hwayugi?
Spoiler:

Ukradła dusze dzieci, żeby ratować swoje dziecko. Na moją głowę wyrżnęła w pień ponad setkę dzieciaczków, by ratować jedno boskie. Ciekawość na co zapadło. Inna sprawa - nie ma wystarczającej kary na sprawienie cierpienia tylu rodzinom.

Admete - Śro 28 Lut, 2018 20:26

Teraz właśnie oglądam odcinek 17 i 18. Ten syn Ma Wanga to może ten zły polityk sterowany przez demonicę? Albo ten chłopak ze sklepu. Ma Wang i jego sekretarka są cudni. Przyznam się, że wątek miłosny mnie już trochę nudzi , ale niektóre sceny bawią mnie niezmiernie. Stara wersja tej obręczy i jej testy :lol:
BeeMeR - Śro 28 Lut, 2018 20:50

Uważam, że nic nie stracicie porzucając Radio - drama ani nie jest odkrywcza, ani zabawna, ani nie ma szczególnej chemii między głównymi - ot, jest letnia...
Aragonte - Śro 28 Lut, 2018 21:11

Admete napisał/a:
Teraz właśnie oglądam odcinek 17 i 18. Yennsyn Ma Wanga to może ten zły polityk sterowany przez demonicę? Albo ten chłopak ze sklepu. Ma Wang i jego sekretarka są cudni. Przyznam się, że wątek miłosny mnie już trochę nudzi , ale niektóre sceny bawią mnie niezmiernie. Stara wersja tej obręczy i jej testy :lol:

Spoiler:
Ja stawiam na chłopaka ze sklepu, dziecko Ma Wanga raczej nie może byc człowiekiem.

Sceny z obręczą były prześmieszne :lol:

A co do polityka i paru jeszcze innych motywów w Hwayugi, to śmiech mi często zamiera na ustach, bo to bywa mocno aktualne także u nas :?
I polityk nie jest na moje oko specjalnie sterowany, po prostu korzysta z możliwości, które ona mu daje. I strach pomyślec, co by było, gdyby faktycznie dorwał się do władzy :roll:

Admete - Śro 28 Lut, 2018 21:28

Wzrusza mnie Pan Świnka i jego przywiązanie do Bu Ja. I demonica zapłakała na wieść o śmierci matki. Ciekawa jestem, jak się to skończy. Kissy na koniec zawodowe. Tak się powinno całować w dramach :wink:
Aragonte - Śro 28 Lut, 2018 21:47

Admete napisał/a:
Kissy na koniec zawodowe. Tak się powinno całować w dramach :wink:

Też się zastanawiałaś, gdzie LSG się tak, eee... wyszkolił? :wink:
Na Soompi co i rusz wraca temat, co się z nim stało po wojsku, bo wcześniej był sympatyczny, nieźle grał, ale nijak nie był hot. A teraz coś się w nim odmieniło, przez co obie z Trzykrotką mamy potężną fazę na Małpiego Króla :serduszkate: Tylko na wszelki wypadek częśc naszych zachwytów idzie już w esemesach albo na PW, żebyśmy się nie pogrążały w Waszych oczach do reszty (no, najbardziej to ja bredzę :ops1: ).

Edit: ja nie mogę :rotfl: Na Soompi ktoś trolluje albo sama już nie wiem :lol: Zaznaczyłam kursywą teksty panny rozprawiającej o "kulturze gwałtu" i tym, jak to biedny, bezbronny wobec mocy magicznej bransolety Son Oh Gong został zmuszony do konsumpcji związku z JSM :rotfl:
Spoiler:

As a kind,compassionate and rightful human being Sunmi first worried about controlling someone's mind with the power of the bracelet. Still when she fell in love with SO , even if she thought his love was fake, that he didn't really and consciously love her, she not only kissed him, but had sex with him in the last ep.
Don't know how you felt about it (maybe you were blinded by their hotness), but I felt pretty much disgusted. We don't need TV series with rape culture messages in it. Forcing someone to intimacy is wrong (even if he did love her, she didn't know that so it's not an excuse for her).

------
First of all, we don’t know for sure what happened on the bed aside from the kissing. Second, OG is the one who said “he won’t stop” so idk where you are coming from with this “forced intimacy”? Lastly, if OG didn’t want it, he is powerful enough to stop her so ... imo you’re just finding excuses to hate on the female protagonist. lol

----
It was still a kissing scene in bed rated 18+ and kissing someone who doesn't wants to is counted as sexual harassment. Since he had the bracelet on him, it doesn't matter what he said he wanted or how powerful he is, because the bracelet's magic can control his brain and feelings. She didn't know whether he loved her FOR REAL or felt like she loves her because of magic and still kissed him. It can be a magical bracelet, new drugs or mind controlling microchip - still counts as mind control and is one of the modern ethic dilemmas.

-----
If you think this drama is enforcing Rape culture you haven’t seen very many dramas...

----
No offense but you really need to educate yourself about Rape culture and watch the show properly. Right now your reason to hate on the female lead is flimsy at best because from the start it was SOG who was coming onto her to be intimate. Even though he is wearing a bracelet, it is not forcing him to sleep with her. He could have very easily said no to her. Even when the bracelet's power was active, he had all his bearing and told her point blank again and again that his love is fake. The bracelet did not rule his brain and JSM knows that. The bracelet only forces him to protect her. It would not have punished him if he had refused to shower her with affection or to sleep with her.
Also, she went to him to declare her love, not to sleep with him. Them being intimate happened because they both love each other. See the difference?
----

I'm pretty sure I saw enough TV series in general. I've been watching asian dramas and movies for years and this is one of those that for me haven't shown a good message with that last bed scene.

---
Except your point about OG “not wanting to be kissed” is moot because the bracelet no longer controlled him at that point? (Even if he did put it back on)
Have you been paying attention to the drama? The bracelet didn’t control his brain, and he wasn’t some mind controlled robot at any point of the story.
If you are bringing up SM kissing him, why aren’t you saying anything about OG’s jealousy kiss then? It’s pretty much the same thing by your standards. ... but anyway I won’t reply to this anymore.

----
The bracelet no longer controlled him BUT SHE DIDN'T KNOW IT! The bracelet does control the brain - making you love the owner and making you do anything they tell you to do even if you don't want to. I find this immoral by itself, but SJ first was using it to save her life and to help others. But now she wanted to use it basically to make up with a hot guy she likes (and doesn't know or at this point even care if he really wants her back, she simply kisses him regardless.). His gesture of kissing her for jealousy was harsh, but he didn't have control over his brain or emotions and she loved him for real and not because of magic, so it's a different situation.

------
Anyone who thinks that SM was raping OG needs to go back and watch the episode where SM's body was taken over by ASN who then spent a good chunk of the episode chasing OG around and trying to "marry" him.
OG was freaked out to the extent that he was begging MW to let him sleep with HIM.

https://forums.soompi.com/en/topic/408405-current-drama-2017-a-korean-odysseyhwayugi-%ED%99%94%EC%9C%A0%EA%B8%B0/?page=224

Trzykrotko, poczytaj, pośmiejesz się :lol:

Trzykrotka - Śro 28 Lut, 2018 23:38

Gwałt na Oh Gongu, ratunku :rotfl: W pierwszej chwili pomyślałam że to króraś z tych osób, które przy okazji Moon Lovers wypisały tony papieru (umownego) na grzmiące posty pod adresem Wang So, nie dlatego, że zabijał ludzi i zwierzęta i nienawidziła dwóch rodzonych braci, ale dlatego, że śmiał pocałować Hae Soo nie zapytawszy o zgodę.
Ale sądząc po uporze i brnieciu w dyskusję na zasadziej naszej niegdysiejszej forumowej koleżanki - aby tylko się kłócić, oraz sądząc po nicku, to naprawdę troll i można całość potraktować czysto rozrywkowo.
Dzięki, ubawiłam się szczerze. Jagniątko ciągnięte na rzeź przez niegodziwą kobietę, zaiste :rotfl:

Sceny z Geum Gang Go - obręczą - rozchichotały mnie wczoraj i to zdrowo :mrgreen: Biedny Ma Wang, nie mogący opanować zdumienia, że z panny Ma spada toto samo :mrgreen:
Mnie też się wydaje, że profesor Kang to żaden demon, tylko ktoś okropniejszy. To człowiek dla którego nie ma zasad ani dobra poza własnym, taki z serii ja tak chcę, a po mnie choćby potop. Tacy są najgorsi, bo mają władzę, a za grosz nie mają sumienia. W odcinku, w którym pokazały się dzwonki Aeryong i Sareyong Ma Wang mowił o takich swojej sekretarce - że kiedy demon opanowuje szarego człowieka, to niszczy życie jego i jego najbliższych. Ale kiedy wchodzi we władców, upadają królestwa. Na pierwszym planie profesor Kang rozmawiał z jakimiś ludźm. Trudno było o wyraźniejsze wskazanie palcem, kto będzie uosabiał to stwierdzenie. Kang to człowiek, potomek rodziny z długimi tradycjami podłości, zdrady i dwulicowości, ostateczny jej wykwit, piękny i totalnie śmierdzący. Jako syna zaczynam obstawiać bezczelnego młodziaka ze sklepu.
A co do Lee Seung Gi, który przestał być Żabulem, to chyba armia powinna umieścić go na bramach wszystkich jednostek wojskowych w kraju. Nie - przyjdź, kraj cię potrzebuje, ale tylko u nas dzieją się takie cuda.
Obejrzałam odcinek RR po zrobieniu - już prawie - literek do 17. To się miło ogląda, rzeczywiście letnio i niezobowiązująco. W tej chwili z największym zainteresowaniem patrzę na lekarza - a może domniemanego lekarza? - stuknięty jest zdrowo, albo coś gra, nie woem, ale dobrze się go oglada.

:idzie_spac:

Aragonte - Śro 28 Lut, 2018 23:48

Trzykrotka napisał/a:
Gwałt na Oh Gongu, ratunku

W końcu on niewinny taki, istna lelija :mrgreen: Przecież on w motelu tylko oglądanie filmu Seon Mi proponował, nic zdrożnego, absolutnie :mrgreen: :mrgreen:
Od razu mi się odpowiedni mem znalazł - lepiej go wrzucę pod kołderkę, choc niby już po 22.00 :wink: No i jest spoilerowy dla tych, co nie oglądali 18. odcinka.
Spoiler:

Komentarz z Tumblra: The Great Sage can see the future too.
http://smittenskitten.tumblr.com/post/171386127554

Uhmmm... co to ja miałam napisac? :rumieniec: :goraco:

Trzykrotko, a co do tej ostatniej sceny w 18. odcinku, to czy twoim zdaniem tam sens jest taki, jak to wynikało z recapu na DB, czy z tych napisów, które są? Bo jednak jest różnica między "I wont stop" albo "I’m not gonna stop" (wersja z Tumblra) a "I won't stop you" :wink:

Previewu nie ma nadal, ale są jakieś fotki! :excited: :paddotylu: :boisie2:
Spoiler:
Miecz się objawił (to było więcej niż pewne, skoro już go przekazano...). SOG jest ranny? :confused3: