Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Aragonte - Sob 21 Lip, 2018 20:46
Super, że ci się Szczupaczyńska podoba, Trzykrotko
Caitriona - Sob 21 Lip, 2018 21:37
Na nową Szczupaczyńską będę musiała poczekać (aż zakupią w bibliotece), póki co wzięłam się za ostatnią część trylogii Materia Prima Przechrzty, Cień. Póki co jest dobrze.
ita - Nie 22 Lip, 2018 03:48
| Aragonte napisał/a: | Super, że ci się Szczupaczyńska podoba, Trzykrotko |
O, kiedyś czytałam jedną część. Rozdartą zasłonę. Trzebaby znaleźć nową i sprawdzić, co tam słychać u Tadeuszka (Żeleńskiego). BTW kiedyś miałam ostrą fazę fascynacji Boy'em. Nie tylko jako pisarzem . Duży sentyment mi został do dzisiaj. Niedawno, po jakieś dyskusji tu na Forum przeglądałam Obrachunki fredrowskie. Dlaczego, tego się nie czyta w szkole, razem z Fredrą???
Admete - Nie 22 Lip, 2018 06:00
Bo nie ma czasu, poza tym trzeba realizować program. Każdy nauczyciele jest rozliczany z liczby godzin i zrealizowanego programu. Plus bardzo trudno się teraz uczy, bo młodzież z nosami w komórce świata poza nimi nie widzi. Nikt prawie nie czyta. Moja bratanica jest dziwadłem w swojej klasie, bo czyta nałogowo. A chodzi do renomowanej szkoły muzycznej.
ita - Nie 22 Lip, 2018 21:28
To nie była oczywiście uwaga pod adresem nauczycieli. Tylko tych ludzi, którzy układają program . Może ja się nie znam, ale wydaje mi się, że to byłaby świetna zabawa dla dzieciaków czytanie równocześnie Fredry i Boya. Ja te Obrachunki to pierwszy raz czytałam z milion lat temu, a do dzisiaj pamiętam swój zachwyt przy pierwszej lekturze. Tylko, jeśli dzieciaki już nie czytają to chyba na nic
Admete - Pon 23 Lip, 2018 07:39
Dla nich to za trudny język.
praedzio - Pon 23 Lip, 2018 09:22
Wsiąkłam w cykl Oksany Pankiejewy "Kroniki Dziwnego Królestwa". Kończę drugi tom i zamówiłam już trzeci. Strrrasznie poprawia mi humor.
Tamara - Pon 23 Lip, 2018 10:22
| Admete napisał/a: | | Dla nich to za trudny język. |
Nie tylko język - zakres pojęć i sposób myślenia .Obrachunki to lektura dla osób już znających Fredrę i epokę .
Admete - Pon 23 Lip, 2018 12:47
Mam już Seans w Domu Egipskim i zacznę niedługo lekturę Dom Egipski dawnie i dziś - po zdobieniach pierwotnego wystroju kamienicy niewiele dziś zostało:
http://www.dawnotemuwkrak...ipski-krakowie/
Trzykrotka - Pon 23 Lip, 2018 14:13
Tak, teraz nic już nie świadczy o jego egipskości.. Szkoda właściwie, bo choć dziwaczne to było, to jednak charakterystyczne. Tyle dobrego, że błocka widocznego na zdjęciu nie ma już przed wejściem, bo Rudawę skierowano w inne koryto.
Ach, calkiem niedawne czasy, a Jednak.... Przypomina mi się obraz Wyspiańskiego pokazujący widok z Wawelu, ktory oglądałyśmy na wystawie, Admete Wtedy dookoła rozciągały się zielone obszary i las, teraz zabudowa ciągnie się aż po Sowiniec. Dziś ulica Retoryka to ścisłe centrum, pierwszy okrąg poza Plantami, wtedy - rogatki miasta Przemija postać świata, normalnie.
Admete - Pon 23 Lip, 2018 14:27
No właśnie - wtedy to była nowa dzielnica. Obejrzałam sobie na zdjęciach te kamienice, o których wspomina Szczupaczyńska - okazało, że znam je z widzenia, ale nie wiedziałam, że mają takie nazwy. Widzę, że pojawia się Wyspiański - w tle na razie ( jasnooki, rozczochrany rudzielec ) i mam nadzieję, że następna część będzie się rozgrywać wtedy, gdy wystawiano Wesele. Cała ta barwna, modernistyczna epoka w Krakowie to świetny materiał na powieści i na seriale
Trzykrotka - Pon 23 Lip, 2018 15:33
Tak, obyczajowo i kulturowo była swietna. I na szczęście jest bogato udokumentowana, bo jeszcze niedawno żyli ludzie, dla których była rzeczywistością. Nawet moja przyjaciółka Gosia wspomina panią Hannę Rydlównę, Haneczkę z Wesela, która była dozywotnią rezydentką w Rydlówce, już wtedy muzeum.
Tamara - Pon 23 Lip, 2018 16:44
Zaciekawiacie mnie tą Szczupaczyńską , hmmmm
Admete - Pon 23 Lip, 2018 17:02
To mniej kryminały, więcej gra z czytelnikiem Dla smaczków się czyta.
Tamara - Pon 23 Lip, 2018 17:04
To brzmi obiecująco , kryminały są nudne (poza kilkoma klasykami )
BeeMeR - Wto 24 Lip, 2018 08:24
| Admete napisał/a: | | Dom Egipski dawnie i dziś - po zdobieniach pierwotnego wystroju kamienicy niewiele dziś zostało | Ano niewiele zostało z egipskości - głównie zdjęcia
| Trzykrotka napisał/a: | | Ach, calkiem niedawne czasy, a Jednak.... Przypomina mi się obraz Wyspiańskiego pokazujący widok z Wawelu, ktory oglądałyśmy na wystawie, Admete Wtedy dookoła rozciągały się zielone obszary i las, teraz zabudowa ciągnie się aż po Sowiniec. Dziś ulica Retoryka to ścisłe centrum, pierwszy okrąg poza Plantami, wtedy - rogatki miasta Przemija postać świata, normalnie. | Ano przemija - wiele szlaków i zielonych zakątków znanych mi z dzieciństwa już nie istnieje - powstały nowe osiedla, domy wiejskie z obrzeży zostały wchłonięte i przekształcone z gospodarstw w wille z ogrodami - Kraków się rozrasta nieustannie - jak i inne miasta. Jeśli takie zmiany obserwuje człowiek za życia to co dopiero w szerszym zakresie czasu
BeeMeR - Wto 24 Lip, 2018 10:18
Wielki bazar kolejowy. Pociągiem przez Azję - Paul Theroux
Książka zaczyna się od przedmowy - niestety, bo autor z całkowitą szczerością pisze, że książki podróżnicze uważał zawsze za nudne, aż tu nagle postanowił napisać jedną z nich dla pieniędzy (a nie na przykład z potrzeby ducha ) - "co za bufon!" pomyślałam, ale nie znałam kompletnie więc dałam mu szansę. I dobrze, bo po początkowych nudnych opisach z kim, ile i jakiego wina (oraz innych trunków wysokoprocentowych) autor wypił przejeżdżając przez danym kraj książka się rozkręca i robi coraz ciekawsza w spostrzeżeniach, nawet jeśli są one świadomie czynione niemal wyłącznie z perspektywy pociągu, rozglądając się po stacjach kolejowych, koczowiskach i domach wokół, podróżnikach długo i krótkodystansowych, jakości, prędkości i wyposażenia kolei tu i ówdzie, z rzadka tylko wysiadając by coś zwiedzić czy odpocząć na "stałym lądzie" albo też przeprawić się promem. Szybko też odkryłam, ze książka opowiada o czasach i kolejach które przeminęły, acz rok podróży poznałam dopiero w Indiach przeczytawszy, że w kinach wyświetlano film Bobby - reklamowany jako "nowoczesną opowieść miłosną" - Bobby widziałam, to urocza ramotka z 1973 roku - kto odważny niech zerknie na klimat tej "nowoczesności"
https://www.youtube.com/watch?v=eTPTU8lkNaQ
Palcem po mapie podróżowałam sobie po różnych zakątkach Azji, słuchając opowieści o ludziach i miejscach sprzed lat - acz pewnie niektóre miejsca się nie zmieniły zbytnio (oraz niektóre koleje ) - poznając np. wiadukt w Birmie,
https://www.osmol.pl/2017...jowego-gokteik/
wspominany w innym wątku most Adama między Indiami a Sri Lanką i wiele innych ciekawostek. Generalnie - podobało mi się, mimo stronniczości autora i pewnych innych jego wad
Barbarella - Czw 26 Lip, 2018 21:34
Pochłonęłam książkę Macieja Jarkowiec pt.:"Powrócę jak piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu". Książka opowiada dzieje Russella Meansa, działacza indiańskiego z plemienia Lakotów, znanych lepiej jako Siuksowie. Means działał w latach siedemdziesiątych, osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Jego historia jest pretekstem do opowiedzenia przez autora historii Indian: tej najdawniejszej, tej trochę bliższej oraz współczesnej. Jeżeli chodzi o czasy dzisiejsze, autor opisuje swoje wrażenia ze swojej podróży do rezerwatu Lakotów Pine Ridge. Obraz życia Indian jest przygnębiający: bezrobocie, alkohol, narkomania, samobójstwa, poczucie bezsensu życia. Są niewidzialni dla władz, a również dla społeczeństwa amerykańskiego. Wielu Amerykanów uważa, że w USA Indian nie ma!!!
BeeMeR - Czw 26 Lip, 2018 22:01
Przeczytałam DiU i Perswazje a teraz zaczęłam Emmę - sama siebie nie poznaję
Admete - Pią 27 Lip, 2018 06:11
Barbarello ta książka musi być z jednej strony ciekawa, a z drugiej przykra w lekturze. U mnie Piotra Milewskiego podróże koleją transsyberyjską.
praedzio - Pią 27 Lip, 2018 13:21
O, jaka fajna książka trafiła do mojej biblioteki:
Deanariell - Pią 27 Lip, 2018 13:29
Winchesterowie przechodzą do legendy!
Admete - Pią 27 Lip, 2018 13:50
O ja bym chciała przeczytać Zwłaszcza to na temat Spn.
Deanariell - Pią 27 Lip, 2018 15:51
| Admete napisał/a: | O ja bym chciała przeczytać Zwłaszcza to na temat Spn. |
Można by fotki dokładniejsze zrobić z tych konkretnych stron.
praedzio - Pią 27 Lip, 2018 16:08
Zobaczę, co się da zrobić.
|
|
|