To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland przedstawia, czyli knajpa nr 10

Trzykrotka - Śro 28 Wrz, 2016 08:36

Na tumblrze przeczytałam dziś przewidywania na najbliższą przyszłość w Goreyo
Co już było widać w trailerze
Spoiler:
ginsaeng z mieczami zabije króla. Jego synowie rzucą się sobie do gardeł walcząc o tron. Hae Soo spadnie na najniższą pałacową pozycje: zostanie odesłania do prania brudów - w BBJX były to ubrania służby i eunuchów :? - i na dodatek prześladowana przez inne praczki. Wang So, znowu w masce i stroju bitewnym z początków dramy, oświadczy jej się właśnie wtedy. Ale wygląda na to, że możemy mieć przeskok w czasie.

Na razie nie mam siły o tym myśleć, jeszcze przeżywam to, co się wydarzyło dopiero co.
Na razie ruszam do tłumaczenia, ale zaraz potem muszę się pocieszyc MDBC :kawa:

Agn napisał/a:

Tym razem mnie się trafiła poezja. Why me!?

Buahaha, sprawiedliwość dziejowa się dokonała :twisted:

Aragonte - Śro 28 Wrz, 2016 11:15

Hmmm, mam nadzieję, że to tylko plotka, ale znalazłam na Soompi wzmiankę, że możemy nie dostać sceny z maskami, na którą Agn i pewnie nie tylko Agn tak czeka :?

I can't find it (it was over two hundred pages ago), but someone said that the mask kiss scene was suppose to happen in the earlier episodes before WS moves into the palace in the original script (WS borrows Wook's mask and HS confesses to WS thinking its Wook at a festival), so I think we might not get to see that scene ><

Oby jednak ta scena była w dramie :trzyma_kciuki:

Gify poniekąd spoilerowe, więc wrzucam pod kołderkę.

Spoiler:

Trzykrotka - Śro 28 Wrz, 2016 13:19

Aragonte napisał/a:

Oby jednak ta scena była w dramie :trzyma_kciuki:

Kurcze... może jej nie być :-| Logicznie rzecz biorąc, dla Hae Soo jedyny czas względnej beztroski i swobodnego uczestnictwa w świętach i festynach był wtedy, kiedy była domowniczką Wang Wooka. Pałacowa służka - już nie bardzo, teraz- wiadomo....
No, ale może jest nadzieja na jeszcze jakieś zaloty...
Hmmm...

Aragonte - Śro 28 Wrz, 2016 14:02

No hmmmm... :-|

Na pociechę podrzucam linka do posta zestawiającego (często spoilerowo) cechy bohaterki chińskiej dramy i koreańskiej, a także Czwartego Księcia w obu odsłonach (i pozostałych książąt, ale tego już nie zdążyłam przejrzeć):
http://forums.soompi.com/...omment=20049602

Aragonte - Śro 28 Wrz, 2016 15:15

Głupotka ku uciesze :wink:
http://i.share.pho.to/43369817_o.gif

Ktoś zestawił Wang So (w scenie z deszczem) ze... Szczerbatkiem :mrgreen: :mrgreen:
Nasza Nocna Furia z Goryeo :serduszkate: Uwielbiam obu :serduszkate: :serduszkate:
http://forums.soompi.com/...omment=20049784

A tu piękne zestawienie Pięknych oczu w róznych odsłonach :serduszkate:
http://forums.soompi.com/...omment=20049255

I jeszcze jeden gif :rumieniec:

Agn - Śro 28 Wrz, 2016 19:20

Trzykrotka napisał/a:

Kurcze... może jej nie być Logicznie rzecz biorąc, dla Hae Soo jedyny czas względnej beztroski i swobodnego uczestnictwa w świętach i festynach był wtedy, kiedy była domowniczką Wang Wooka. Pałacowa służka - już nie bardzo, teraz- wiadomo....

Z drugiej strony strój Wang So z tego ujęcia wskazuje, że to nie są czasy, kiedy ganiał tylko w czarnych, zużytym stroju, tylko kiedy już włożył na siebie coś bogatszego, ładniejszego.
A Hae Soo w tych imprezach poniekąd uczestniczy - jako służka. A zatem może się zaplątać w zabawie, przebrana. Może stąd zasłanianie twarzy maską - żeby nie było widać, z kim jest Wang So. Bo przecież na początku na pewno nie zbliżyłaby tak twarzy do jego. Myślę, że mamy jeszcze spore szanse na tę scenę. :)
Aragonte napisał/a:
Gify poniekąd spoilerowe, więc wrzucam pod kołderkę.

Przepiękne. :serduszkate:
No, wzięłam prysznic (nie będę oglądała Pięknych Oczu brudna!), mam zupę, mam herbatę, mam kocyk, mam chusteczki. Odcinku nr 11 - nadciągaj!
Aragonte napisał/a:
Ktoś zestawił Wang So (w scenie z deszczem) ze... Szczerbatkiem
Nasza Nocna Furia z Goryeo Uwielbiam obu
http://forums.soompi.com/...omment=20049784

Nocna Furia - zdecydowanie! :serduszkate:
(B. mi się podoba twój podpis nadavkowy!)
Aragonte napisał/a:
A tu piękne zestawienie Pięknych oczu w róznych odsłonach
http://forums.soompi.com/...omment=20049255

I co ja mogę powiedzieć...? :serce:

Agn - Śro 28 Wrz, 2016 21:01

Pod kołderką wrażenia z 11tki, bo wszystko jest spoilerem (BeeMeRku, nie zaglądaj).
Spoiler:

Matko jedyna, ale się spłakałam. Wiedziałam co się święci, ale i tak jak zaczęły mi łzy jak grochy płynąć, to już nie przestały. Przy śmierci damy Oh rozszlochałam się na dobre. Świetna postać. Szkoda, że była tak krótko z nami. :(
Piękne było z nią pożegnanie (znów cudowny utwór w tle - ten sam, który leciał przy śmierci Myung Hee). Piękne było to, że miała odwagę bronić Hae Soo przed królem, że powiedziała Wookowi, to co myśli, że mężczyźni są tchórzami, kiedy chodzi o tron.
I ostatnia scena z nią (żywą). Królowa Yoo triumfuje. Nie wiem, może poczuje się dzięki temu lepiej. Podoba mi się to, co powiedziała w myślach dama Oh: "Mnie wystarczy, jeśli zapamięta mnie jedna osoba." Moim zdaniem zapamiętają ją dokładnie dwie osoby. Pierwsza to oczywiście Hae Soo (i nie wiem, co ta dziewczyna teraz zrobi - co pojawia się ktoś, kto się nią zaopiekuje (mówię o kobietach "matkach"), to zaraz umiera), druga - król. I on ją będzie pamiętał już krótko, bo zapowiedź 12-tki nie zostawia wątpliwości - zginie szybko, ale mimo wszystko. Reakcja na jej śmierć była bardzo wymowna, choć chciałoby się wrzeszczeć: "Ty durniu!!!" On naprawdę... nie jest głupi. Zdaje sobie sprawę z tego, co wyprawia jego żona, ale ostatnie wypadki pokazują, że potrafi być też zakutą pałą. Ładnie go So podsumował: "Widzę, że władza polega na zbywaniu bliskich ludzi i troska o własne życie."
Wiem, że Wook nie miał dobrego wyjścia z sytuacji, doceniam jednak, że skoro już podjął decyzję i sam odciął się od Hae Soo, to (jak wnioskuję z ostatnich ujęć) nie będzie już marzył o wspólnym życiu, nie będzie dążył do związku i ostatecznie z niej rezygnuje. Wkurzyłabym się, gdyby się od niej odwrócił, a potem usiłował kontynuować tam, gdzie skończyli.
Poza tym? Scena w więzieniu - Wang So mówiący cichym, niskim głosem. Miękłam...
I w deszczu. Osłanianie przed deszczem - przepiękny moment. O wiele bardziej mi się podobał, niż w chińskiej wersji. W sumie jestem nieco rozczarowana tą sceną w c-dramie. Okej, jest bardzo ładna, ale w sumie... wszyscy się nią tak podniecają, a tam czwarty książę przyszedł, zasłonił i zaraz sobie poszedł. Tu Wang So stał non stop na straży, jakby pokazując, że nie boi się kary króla i został do końca, aż Hae Soo straciła przytomność.
Podoba mi się też, że 13tka i 14tka zgodnie klęczą na tym samym placu.
Zaś 9tka rąbnął parasolkę i sobie poszedł - głupio by było, gdyby zrobił to samo co bracia.

Spłakanam jak nie wiem. Muszę sobie obejrzeć coś ładnego. Np. Wang So rozwalającego mnichów... Na pociechę...

Trzykrotka - Śro 28 Wrz, 2016 21:50

Ufff, tlumaczę i będę to wszystko przezywała na nowo.
Niesamowity, piękny i strasznie bolesny odcinek. W jednej rzeczy odczułam ulgę
Spoiler:
Że mleko wylało się w sprawie Wooka. Ten idealny książę w końcu pokazał, gdzie można sobie schować jego zapewnienia troskę i obietnice. I jak bardzo można wierzyć w jego zapewnienia, czego chce, a czego nie chce. Troska o rodzinę, acha :roll: Okropne to, co powiem, ale najlepiej zatroszczyłby się o nią wbijając szpilke w szyję siostry, a nie sługi. Biedactwo, tak się stresował, że kiedyś zabił złodzieja... Teraz odebrał życie bez mrugnięcia okiem, a jego zawrócenie w pół drogi od klęczącej Soo było koszmarne.
Mam nadzieję, ze już nigdy nie pojawi się obok niej bliżej niż na kilometr :bejsbol:
Od jakiegoś czasu wkurzała mnie ta postać i cieszę się, że statek Wook - Soo poszedł na dno w jednej chwili. Junga i Baek Ah klęczących ramię w ramię miałam ochotę przytulić.
Ale cały ten odcinek należał do pani Oh, która przynajmniej raz mogła wygarnąć, co myśli. Godności i dostojeństwa mogliby się od niej uczyć wszyscy.

Agn - Śro 28 Wrz, 2016 22:38

Trzykrotko
Spoiler:
właśnie dlatego przez to odwrócenie wnioskuję, że już nie będzie się widywał z Hae Soo. Uznaję to i w jakiś sposób mi to pasuje, zarówno do mojego widzimisię jak i do postaci. Ale wnerwię się, jeśli będzie dalej usiłował kręcić się przy Hae Soo, bo to będzie oznaczało, że to skończony ćwok, a nie książę z bajki.

Aragonte - Śro 28 Wrz, 2016 22:39

Wrzucę kolejne gify, może już bez kołderki...

Agn - Śro 28 Wrz, 2016 22:45

O raju, ten jego wzrok... :serce: Przepiękna była ta scena. :serce:
Agn - Śro 28 Wrz, 2016 22:54

Wrzucam tutaj, bo nastraszyłam Aragonte i teraz domaga się źródła informacji.
Tu link do artykułu: http://sports.chosun.com/...cedate=20160926
A tu tłumaczenie na angielski:
Cytat:
Kang Ha Neul Shares Cute Origin Story Of His Friendship With Lee Joon Gi Prior To “Scarlet Heart: Goryeo”

Kang Ha Neul Shares Cute Origin Story Of His Friendship With Lee Joon Gi Prior To “Scarlet Heart: Goryeo”

Actor Kang Ha Neul has revealed the adorable way that he got to know his “Scarlet Heart: Goryeo” co-star Lee Joon Gi, as well as what it was like to act with IU in the drama.

In a recent interview, Kang Ha Neul was asked about his experiences filming the show with the two stars. “Lee Joon Gi is an actor that I’ve liked since I was young,” he replies. “I was so happy to get to work on a project with him. I wanted to contact him first before we got to meet for the first time.”

“I didn’t know his phone number, so I found out the number of his agency’s director and very respectfully and honestly asked him for a favor, and then contacted Lee Joon Gi,” Kang Ha Neul says. “He really liked that I had stolen his phone number and contacted him first. It was on that basis that we laughed a lot while filming all the way until the end.”

Kang Ha Neul also talks about getting to know IU, and says that before they met, he only knew her through her music. “I thought at first that she would be hard to approach, but she has a cool, easy-going personality so we became close while goofing around together,” he says. “Since we’re a similar age, we were able to understand each other well too. When she’s acting, she becomes really focused in the moment, which was helpful for me too. I remember being very grateful to her while filming.”

Kang Ha Neul also tells viewers that the next ten episodes of the show will be even more dramatic and painful than the first half. “Scarlet Heart: Goryeo” airs every Monday and Tuesday on SBS.

Nastraszyłam Aragonte tym na czerwono.

No to się szykujmy...

BeeMeR - Śro 28 Wrz, 2016 23:17

Agn napisał/a:
(BeeMeRku, nie zaglądaj).
już wczoraj przejrzałam odcinek i wiem co m/w zawiera ;)

Teraz skończyłam 10. ML, dobra scena picia herbaty i piękne stroje książęce ze smokami :oklaski:

głupotka ML/MDBC :lol:
https://www.instagram.com/p/BK5RIWMDcNm/

Trzykrotka - Czw 29 Wrz, 2016 00:05

Ufff, idę spać spłakana po raz drugi. Doszłam z tłumaczeniem do 50 minuty :cry2:

Odnośnie księcia Wooka, to
Spoiler:
teraz będzie zajęty innymi sprawami, a Su zostanie wyrzucona poza obręb jego świata. W chińskiej wersji na tym etapie tylko 14 i 4 książę ją odwiedzali. Ale w ostatecznym rozrachunku, na sam koniec, to właśnie 8 książę najbardziej jej się przysłużył. Bardzo świadomie.

Ciekawa jestem, jak to zrobią tutaj. Obawiam się, że jeszcze się napłaczemy. Oby tak pięknie jak wczoraj.
Głupotka księżycowa cudna :mrgreen:

Aragonte - Czw 29 Wrz, 2016 08:39

Głupotka urocza :mrgreen:

Kogoś interesuje BTS pewnego kissu? Pewnie nie, ale i tak wrzucę :twisted:
http://tvcast.naver.com/v/1141826/list/93990
Na Soompi "poważne" analizy tego kissu odchodzą :lol:

Ponieważ były to urodziny IU, to Junki mówił coś o tym, że jego prezentem były kissy :lol: (ej, ja też chcę! :mrgreen: ), a poza tym wydurniał się jak zwykle, nawet udawał, że chce w nią rzucić tortem :rotfl:

A tu na IG pojawia się groźny Wilk... w łóżeczku - Kapturek chyba przygląda mu się z boku :-P
https://www.instagram.com...ken-by=actor_jg
Co to ma być za scena? :excited:

Edit: ten BTS jest cudny, oplułam monitor kawą :lol:
http://post.phinf.naver.n....jpg?type=w1200

A na ten po prostu nie mam słów - Nocna Furia jak nic :rotfl:

Agn - Czw 29 Wrz, 2016 09:27

Trzykrotka napisał/a:
Ciekawa jestem, jak to zrobią tutaj. Obawiam się, że jeszcze się napłaczemy. Oby tak pięknie jak wczoraj.

Oj, ja coś czuję, że będę chodzić zaryczana już przy każdym odcinku, jak mnie tak Ha Neul straszy...
Aragonte napisał/a:
Kogoś interesuje BTS pewnego kissu? Pewnie nie, ale i tak wrzucę
http://tvcast.naver.com/v/1141826/list/93990

Bardzo nas nie interesuje.
Wcale nie skisłam z zawiści...
Aragonte napisał/a:
Ponieważ były to urodziny IU, to Junki mówił coś o tym, że jego prezentem były kissy (ej, ja też chcę! )

Idę mu wysłać list, że urodziny mam w lutym...
Aragonte napisał/a:
A tu na IG pojawia się groźny Wilk... w łóżeczku - Kapturek chyba przygląda mu się z boku
https://www.instagram.com...ken-by=actor_jg
Co to ma być za scena?

Pojęcia nie mam, ale chcę ją w dramie!
Aragonte napisał/a:
Edit: ten BTS jest zabójczy, oplułam monitor kawą
http://post.phinf.naver.n....jpg?type=w1200

:rotfl:
Aragonte napisał/a:
A na ten po prostu nie mam słów - Nocna Furia jak nic

KWIIIIIK!!! :rotfl:

BeeMeR - Czw 29 Wrz, 2016 09:34

Aragonte napisał/a:
Kogoś interesuje BTS pewnego kissu? Pewnie nie, ale i tak wrzucę :twisted:
Nie, w ogóle nikogo ;)
Nocna Furia cudna :rotfl:

Wcale nie lubimy bts, zwłaszcza kissowych (słodziarski bts kissowy z MDBC tez mi się nie podobał, absolutnie ;) )

Trzykrotka - Czw 29 Wrz, 2016 10:10

Aragonte napisał/a:

A na ten po prostu nie mam słów - Nocna Furia jak nic :rotfl:
Obrazek

:rotfl: :rotfl: :rotfl: Ryknęłam takim śmiechem, że wszyscy aż podskoczyli - co za Jun Ki :rotfl:
Zdjęcie z Wilkiem i Kapturkiem wielce intrygujace - myślicie, ze będie jakieś "jam ran twych niegodna całować"? :flirtuje1:

Jestem zachwycona tym, że po 11 odcinku nawet surowi krytycy ML raptem rzucili się do pochwał, choćby były to pochwały pokrętne. Oczywiście, są i posty, że drama może sie podobać tylko masochistom :mrgreen: ale może coś w tym jest; nie wiem, czy gdyby Wang So grał na przykład panicz z C4K, chciałabym to oglądać. A tak - oglądam i szczęśliwa jestem z tych tortur, które nam chcą zadać :banan:

Aragonte - Czw 29 Wrz, 2016 10:54

Trzykrotka napisał/a:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: Ryknęłam takim śmiechem, że wszyscy aż podskoczyli - co za Jun Ki :rotfl:

Ogółem jego scenki z planu są cudne - uwielbiam patrzeć, jak on się wygłupia :serce:

Trzykrotka napisał/a:
Zdjęcie z Wilkiem i Kapturkiem wielce intrygujace - myślicie, ze będie jakieś "jam ran twych niegodna całować"? :flirtuje1:

Nie pogardziłabym taką sceną :flirtuje2: ale pewnie będzie jakaś scena ze śpiącym Wang So, wparowującą do jego sypialni Hae Soo (może znowu będzie osobistą maid Czwartego Księcia??) i... tutaj może się stać wszystko albo nic, ale i tak niczego nam nie pokażą :wink:

Trzykrotka napisał/a:
Jestem zachwycona tym, że po 11 odcinku nawet surowi krytycy ML raptem rzucili się do pochwał, choćby były to pochwały pokrętne. Oczywiście, są i posty, że drama może sie podobać tylko masochistom :mrgreen: ale może coś w tym jest; nie wiem, czy gdyby Wang So grał na przykład panicz z C4K, chciałabym to oglądać. A tak - oglądam i szczęśliwa jestem z tych tortur, które nam chcą zadać :banan:

Tego mema o masochistach widziałam na Soompi. Rzuć linki do pochwał dla ML, poczytam sobie w wolnej chwili :mrgreen:

Trzykrotka - Czw 29 Wrz, 2016 11:07

Twoja sukienka jakoś od wczoraj dziwnie się zmieniła :rotfl:

Tutaj nowe Bombastic :rotfl:

i happy family

Co do pochwał. to popatrz choćby na ostatni wpis outsideseoul, w porówaniu z poprzednimi :roll:
http://episodes-outside-seoul.tumblr.com/
To jedna z tych osób, które wymuszony pocałunek traktują na równi ze zdradą stanu, a Wook jest dla niej "ideałem księcia."

Aragonte - Czw 29 Wrz, 2016 11:47

Ideał księcia, tiaaaaaa :roll: Żaden z tych książąt nie jest idealny, włącznie z Wang So, ale idealizowanie Wooka to coś, czego nie zrozumiem :roll: Przeczytałam parę wpisów tej blogerki - na ogół się nie zgadzam :-P

Sukienkę skroiłam dzisiaj rano :mrgreen:
Prawda, że podobna do tego obrazka? :mrgreen:

Lubię BTS-y :-D

Edit: coś z Soompi, a propos tekstu Oleńki do Kmicica :mrgreen:

The first thing that come to my mind when I saw LJG ig's pic this morning : "Are you going to let her caress EVERY scars on ur body?" Boy such a teaser.

Have mercy on us. I literally hold my breath when HS caress the scar on his face ;)

No cóż :mrgreen: :rumieniec:

Trzykrotka - Czw 29 Wrz, 2016 13:10

Aragonte napisał/a:

Prawda, że podobna do tego obrazka? :mrgreen:

O, jako żywo! :rotfl:

Aragonte - Czw 29 Wrz, 2016 14:30

Gdzieś na tej stronie Soompi jest link do kissowego BTS z napisami:
http://forums.soompi.com/...eul-~/?page=791

Poza tym chyba tu można znaleźć rozważania, dlaczego i jakim prawem Wang So miał bliznę pokrytą makijażem, skoro Hae Soo była w lochu :wink: Przecież powinien nie mieć do tego głowy, powinien założyć maskę albo co itepede.
Szczerze mnie bawią niektóre dyskusje :mrgreen:

Edit: jeszcze a propos tego ujęcia z leżącym w pościeli Wang So i przyglądającą mu się bohaterką - hmm, Hae Soo ma upięte włosy :wink: Może nie jest już stanu wolnego, tylko po ślubie? :wink:
Ktoś tam zresztą w komentarzu radośnie wypalił: honeymoon??? :wink:

I taka głupotka :wink:
http://i672.photobucket.c...Untitled-13.jpg

I jeszcze jedna:

BeeMeR - Czw 29 Wrz, 2016 16:58

Aragonte napisał/a:
I jeszcze jedna:
Zgubiła się :kwiatek:

Lekarze 7-8
Jak rozumiem po operacji i wysłaniu JiSoo na rehabilitację jego postać się już więcej nie pojawi?
No to koniec mojej przygody z lekarzami :P

Seguk timeline - królowie i dramy/filmy
https://thetalkingcupboard.com/resources/sageuk-timeline/

Odnośnie uczonych dysput w temacie dram - czytam obecnie z bananem jak to ajummy widzą wyciętą ze względu na wzgląd scenę miłosną w MDBC i nie powiem, niektóre argumenty za tym, że powinna tam w 12 odc. być albo nawet była ;) są całkiem słuszne :serduszkate:
w każdym razie ciężko im odmówić racji ;)

Admete - Czw 29 Wrz, 2016 19:48

On the way to airport - podoba mi się nadal. Właściwie tylko gadają, a ja nie przewijam. Znaczy się dialogi dobre. Nie wiem, na ile starczy energii scenarzyście i na ile ma materiału, ale na razie jest ciekawie. Głównie w sferze emocji. Bohaterowie żyją w małżeństwach, ale jakby obok siebie, trochę jakby w emocjonalnej pustce. I nagle się spotykają - połączenie jest na poziomie ducha, uczuć, wzajemnego zrozumienia. Powiem szczerze, że chcę, żeby to był romans, ze zdradą, ze wszystkim co potrzebne w tej sytuacji ;) Pewnie nie będzie aż tak, bo to Korea, ale mnie by się podobało :-P Jak widać nie jestem poprawną politycznie blogerką amerykańską. Ogromne emocjonalne napięcie między bohaterami, aktorzy dobrze dobrani. Pozytywnie zaskakuje mnie aktorka, bo co do pana to od dawna mi się podoba. Z komentarzy na soompi:

Cytat:
"they married to the wrong person and God has just made them meet now..."

To dokładnie moje odczucia.