To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)

Loana - Czw 10 Cze, 2021 08:55

Serio aktorka grająca Lydię tyle miała lat??? To przyznam, że nie zauważyłam tego. Dobrze zagrała tą 17-etnią pannicę, nie pomyślałam ani razu, że jest dużo starsza :P

O ciąży Jane też się dowiedziałam wiele lat po seansie, do dzisiaj jej za bardzo nie widzę, nawet jak się przyglądam. I tak - 5 miesiąc potrafi być prawie niewidoczny przy dobrym stroju, to nie jest zaawansowana ciąża. Ja wyglądam na 5 miesiąc, a jestem po prostu gruba :P

Wczoraj pisałam, jaka ta aktorka grająca córkę Lady Catherine jest brzydka, a dzisiaj na fejsie podrzucili ludzie zdjęcia aktorów z P&P 1995 przerobione na rysunkowe postacie i zonk, córka Lady de Bourgh jest dla mnie najładniejsza :P
https://www.facebook.com/...906797129869886
Za to Jane im nie wyszła, przesadzili :P
https://www.facebook.com/...906797129869886

Agn - Czw 10 Cze, 2021 09:23

Nie wiem, jak inni, ale ja nie moge obejrzec tego co jest pod linkiem. Wyskakuje informacja, ze jest zepsuty.
Ira - Czw 10 Cze, 2021 09:32

Agn napisał/a:
Nie wiem, jak inni, ale ja nie moge obejrzec tego co jest pod linkiem. Wyskakuje informacja, ze jest zepsuty.

U mnie też.

A tak na marginesie to Lydia na początku powieści ma nawet 15 lat.

Loana - Czw 10 Cze, 2021 10:34

Agn napisał/a:

Hmm, raczej zamknięty, mi się otworzyło. A gdzie mogę wrzucić te zdjęcia, żeby były widoczne?

Agn - Czw 10 Cze, 2021 12:03

Tutaj?
Loana - Czw 10 Cze, 2021 12:58

Ale w jaki sposób? Nie umiem wrzucać fotek na forum, dlatego zawsze daję linki np na fejsa.
Agn - Czw 10 Cze, 2021 16:12

Jak klikasz "odpowiedz" mozesz dodac zalaczniki.
Ewentualnie zamiesc fotki na imagebam.com :)

Tamara - Czw 23 Wrz, 2021 22:58

Ostatnio szukałam na Spotify soundtracku z DiU , nie znalazłam, ale jakaś dobra dusza zrobiła playlistę , a na tej playliście usłyszałam utwór, przy którym pan Collins hopsając ruszał w tany bodaj u cioci Philips - i faktycznie się do tego hopsa - wykonanie amatorskie, że wszech miar godne pana Collinsa, ale tancerze się świetnie bawią :mrgreen: https://www.youtube.com/watch?v=Wpyl54cXFPk
I właśnie jak usłyszałam pierwsze nuty , przypomniał mi się od razu hopsający z godną miną pan Collins :mrgreen: :taniec:

Trzykrotka - Czw 23 Wrz, 2021 23:26

O matulu.... Zapamiętać kolejność tego hopsania to nie na słabą głowę pana Collinsa. Nic dziwnego, że kierunki mu się pomyliły :paddotylu:
praedzio - Pią 24 Wrz, 2021 05:39

Do ogarnięcia to jest, tylko trzeba pamiętać, żeby wrócić do swoich linii: męskiej i żeńskiej. Muszę spytać Eli, czy na swoich zajęciach z kotredansów wypróbowała ten taniec.
Trzykrotka - Pią 24 Wrz, 2021 10:18

Nie rozumiem wobec pokazu, czemu pan Darcy pogardzał sztuką tańca. Toz to musiał być istny uniwersytet dla panien i kawalerów, żeby móc się godnie zaprezentować w towarzystwie :-D
Loana - Pią 24 Wrz, 2021 12:46

O, ciekawy kontredans :) Raczej nie dla początkujących. Dwa tygodnie tańczyłam kilka na zlocie, ale my to te wersje proste mieliśmy. Ale tańczyliśmy tzw. "Świnki", czyli taniec pokazany w DiU 1995 :) Mój ulubiony :)
praedzio - Pią 24 Wrz, 2021 13:19

Świnki są ulubione chyba wszędzie. :mrgreen: Pomyślę nad powrotem do kontredansów, skoro szkockich ceili już nie ma.
Tamara - Pią 24 Wrz, 2021 14:34

Trzykrotka napisał/a:
Nie rozumiem wobec pokazu, czemu pan Darcy pogardzał sztuką tańca.

ponieważ to była sztuka hopsania, poniżej godności myślącego człowieka :-P :mrgreen:

Tamara - Pią 24 Wrz, 2021 14:35

Trzykrotka napisał/a:
Zapamiętać kolejność tego hopsania to nie na słabą głowę pana Collinsa. Nic dziwnego, że kierunki mu się pomyliły :paddotylu:

Ja myślę , że nie kierunki mu sie pomyliły, tylko chciał hopsać wyłącznie przy kuzynce Elżbiecie , bo w jej stronę się zawsze wtedy mylił :-P :mrgreen:

Aragonte - Pią 25 Lis, 2022 15:31

Ktoś to wrzucał? Chyba nie :-)
Porównanie aktorów z DiU z czasów ekranizacji i teraz, czyli z 2022 roku. Są tam jakieś błędy, ale i tak warto rzucić okiem:
https://www.youtube.com/watch?v=bbgOTDNqAoA

Admete - Pią 21 Lip, 2023 15:56

Właśnie pan Collins nawiedził familię Bennetów - robię powtórkę serialu :-D Wcześniej była chora Jane w Netherfield i rozmowy Lizzy z Darcy'm. Jaka ona jest tam cudownie zadziorna.
annmichelle - Pią 21 Lip, 2023 16:12

Admete napisał/a:
Właśnie pan Collins nawiedził familię Bennetów - robię powtórkę serialu :-D

Zawsze zwracam uwagę na Mary jak reaguje na to co robi, mówi Collins.
Milczące mistrzostwo drugiego planu! :mrgreen:

Admete - Pią 21 Lip, 2023 16:40

O tak, jak się spodziewała, że pan Collins poprosi ją o pierwszy taniec na balu :)
Tamara - Pią 21 Lip, 2023 16:49

Mary jest wspaniała :serce: zresztą tam nie ma źle zagranych ról, wszystkie są mistrzowskie :serce: :oklaski:
BeeMeR - Pią 21 Lip, 2023 18:28

O, ja też bardzo lubię wspaniale wygrane reakcje Mary :serce:
Admete - Sob 22 Lip, 2023 21:48

Jestem już po pierwszych oświadczynach Darcy'ego. Za każdym razem mam ochotę mu powiedzieć, że nic z tego ;) I denerwuję się, że znów mówi nie to, co trzeba ;)
Admete - Nie 23 Lip, 2023 19:38

Znów zestawienie różnych ekranizacji - tym razem taniec, choć w pierwszej scenie nie ma tańca, a jest strzelanie z łuku jak w Emmie z Gwyneth.

https://www.youtube.com/watch?v=5qk6gUN2p9U

Trzykrotka - Nie 23 Lip, 2023 20:29

Pierwsza para strzela z łuku (pani praktycznie bez celowania,ale co tam :-P ), druga, choć on zaprasza ją do tańca, to tylko rozmawiają gdy inni tańczą. Zestawienie jest urocze. Chętnie obejrzałam te biało - czarne ekranizację, bo znam z nich tylko tę amerykańską w strojach a La Przeminęło z wiatrem.
Gdybyś miała więcej, to wrzucaj, Admete :kwiatek:

Admete - Nie 23 Lip, 2023 21:58

Jeśli YT jeszcze mi coś podrzuci, to podlinkuję.