To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Śro 22 Mar, 2023 21:52

A czy to jest całość czy jakaś część?
RaczejRozwazna - Śro 22 Mar, 2023 22:01

Pierwszy sezon. Skończony, ale to nie jest całość opowieści książkowej. Zaczęli zmierzając do końca powieści i jednocześnie dając flashbacki od początku. Ja tylko obejrzałam tylko tę drugą, flashbackową część. Nie ma "środka".
Można sobie darować bodaj przedostatni odcinek, prawie w całości poświęcony młodości bohatera LMH. Tego w ogóle nie było w książce :roll:

Wspaniała jest niepochopność w tym serialu. Scena płukania i przyrządzania ryżu :serce:

Ale to nie jest dramowe.

BeeMeR - Śro 22 Mar, 2023 22:08

RaczejRozwazna napisał/a:
Ale to nie jest dramowe.
To akurat nie jest wada ;)
Ja obecnie mam urlop od dram i się serialuję ;)

RaczejRozwazna - Śro 22 Mar, 2023 22:14

O to może być dobre :)

Ja sobie zapuściłam pierwsze odcinki Cesarzowej Ki - miałam taki plan odkąd obejrzałam na podglądzie wątki romansowe w tej dramie. Początek jest znakomity, szkoda, że nie utrzymali klimatu do końca. Teraz Nyang przeprowadziła się do pałacu i już zaczyna być nudno.

Trzykrotka - Czw 23 Mar, 2023 09:30

BeeMeR napisał/a:

Jak dla mnie najbardziej romantyczny był jego wątek w Scholarze, ale w tragiczny sposób ;)

O tak :serce: I jeszcze w King of High School. Tragiczny wątek w komicznej dramie, a on tak pięknie cierpiał :twisted: I wyglądał jak milion dolarów w złotych sztabkach
https://www.youtube.com/watch?v=SgXoofzDck8

No i stolarz z Valid Love, moja miłość :serce2:

Oj tak, ta cesarzowa... :roll: Tak rewelacyjnie zaczynała się ta drama - gdzieś do połowy. Od połowy - nuda panie, nuda. I brak logiki.

Loana - Czw 23 Mar, 2023 10:05

Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Jak dla mnie najbardziej romantyczny był jego wątek w Scholarze, ale w tragiczny sposób ;)

O tak :serce: I jeszcze w King of High School. Tragiczny wątek w komicznej dramie, a on tak pięknie cierpiał :twisted: I wyglądał jak milion dolarów w złotych sztabkach

A możecie zaspojlerować mi jego wątki w tych dramach? Bo w sumie jak wiem, jak się historia potoczy, to nawet mogę oglądać nie tylko pozytywne wątki. A po tych filmikach, które wrzuciłyście, to nabrałam ochoty na oglądanie go, bo naprawdę jest przepiękny :P

Trzykrotka - Czw 23 Mar, 2023 10:39

Ja mogę :kwiatek:

Spoiler nr 1 Scholar Who Walked... Nawiasem mówiąc, drama była pokazem męskiej urody, bo główną rolę grał Jun Ki :serce2:
Spoiler:
Wampir Gwi jest zły do szpiku kości, ale że pomógł założyć Joseon, królowie są mu poddani i znoszą jego czyny. Służy mu zwłaszcza jedna z rodzin arystokratycznych, a ich córka ma obowiązek codziennie go odwiedzać. Jej życie jest codziennie zagrożone, bo Gwi jest nieobliczalny. Dziewczyna zostaje królową, a Gwi się w niej zakochuje i kiedy ona ginie, załamuje się kompletnie i przestaje walczyć o przetrwanie. Zostaje zabity.

Spoiler nr 2 King Of The High School
Pierwszym jest pierwszy z Doom, Seo In Guk :wink:
Spoiler:
LSH gra jednego z dyrektorów w wielkiej korpo. Jest kompetentny, ale zimny i nieprzystępny. Nikt nie wie, że jest nieślubnym synem właściciela firmy, który oficjalnie się do niego nie przyznaje, ale torturuje go psychicznie. Pan dyrektor wybiera sobie nowo przyjętą pracownicę - zdobywa jej sympatię, a nawet uczucie, ale dziewczyna szybko się zraża, kiedy on wyjawia, że ma nadzieję, że ona będzie dla niego szpiegować. Ona zakochuje się w Pierwszym, choć żal jej bardzo drugiego. Na ich ślubie pan dyrektor poznaje ładną dziewczynę i mamy nadzieję, że to jest jego happy end

Spoiler nr 3 Valid Love
Spoiler:
Bardzo samotny i odizolowany od ludzi chłopak - sierota poznaje uroczą, pełną życia dziewczynę. Pracują razem - on ma zakład stolarski, ona go remontuje. On się w niej zakochuje, ona też jest zauroczona, ale - ma męża.

Loana - Czw 23 Mar, 2023 10:51

Dziękuję bardzo Trzykrotko!!! :serce: :serce2: :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:

Pomyślę, czy jakąś historię mogłabym obejrzeć, druga wydaje się być nie aż taka okrutna. Chociaż z drugiej strony on tak ładnie wygląda w dłuższych włosach :P Ach, te wybory :P

Bo ja w sumie jestem na rozkroku i się zastanawiam, do czego usiąść. Nie chce mi się chwilowo kończyć dram z listy (i tak sporo skończyłam albo porzuciłam :P ), a nie wiem, co by mnie w tej chwili wciągnęło. Coś sobie na pewno znajdę :P

BeeMeR - Czw 23 Mar, 2023 11:45

Trzykrotka napisał/a:
jeszcze w King of High School
tu mi się mało pamięta romans - tj w kontekście LSH, bo SIG jak najbardziej, trochę umowny był :-P , ale bromans panów :wink:
https://youtu.be/ah5KO_oZ3z8

To przyjemna, dość lekka i zabawna drama, obaj panowie świetni :serce:
Loana, spróbuj może jeśli chcesz :kwiatek:

Trzykrotka - Czw 23 Mar, 2023 11:58

BeeMeR napisał/a:
ale bromans panów :wink:

Jak dzieci na tylnym siedzeniu w samochodzie :rotfl:
Oj tak, ta drama na pewno nie zaboli, choć nie wiem, czy taki romans przypadłby ci do gustu.

Aragonte - Czw 23 Mar, 2023 12:06

BeeMeR napisał/a:

Tak, bardzo sympatyczne to było i nieźle się bawiłam, nawet jeśli na romans trochę trzeba przymknąć oko (a Admete nie była w stanie tego zrobić z uwagi na różnicę wieku bohaterów).

A ja sobie oglądam leniwie Once Upon A Small Town, dojechałam bodajże do ósmego odcinka i mam ochotę zamordować wścibskie paniusie z tej wioski :uzi:
Historie o zwierzątkach są przyjemne i wzruszające, ogółem przyjemnie się to ogląda.

Trzykrotka - Czw 23 Mar, 2023 13:12

Aragonte napisał/a:

A ja sobie oglądam leniwie Once Upon A Small Town, dojechałam bodajże do ósmego odcinka i mam ochotę zamordować wścibskie paniusie z tej wioski :uzi:

A ja odpuściłam, bo mnie zaczęła irytować zbyt nachalna jak dla mnie policjantka. Ale może wrócę, do zwierząt i zieleni.

Loana - Czw 23 Mar, 2023 13:27

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
jeszcze w King of High School
tu mi się mało pamięta romans - tj w kontekście LSH, bo SIG jak najbardziej, trochę umowny był :-P , ale bromans panów :wink:

Ooo, dla takiego bromansu można obejrzeć dramę :) Chociaż jak zwykle ma różne komentarze :P Ale może się skuszę, bo na plus tej dramy jest pani scenopisarka :) Napisała też scenariusz do "Crush Course in Romance" i "Oh my Ghost", więc jest szansa, że mi nawet podejdzie historia :)

Admete - Czw 23 Mar, 2023 15:04

Przy Call it Love na 100% będzie przeskok czasowy, bo widziałam zdjęcia z serialu i było tam jedno z bohaterami w tłumie. Inna pora roku, patrzyli na siebie z oddali. Mam tylko nadzieję, że nie będzie to ostatnia scena w dramie.
A w Our Blooming Youth bardzo dramatycznie na koniec 14 odcinka! Zaczynam się na poważnie martwic o bohaterów.

Loana - Pią 24 Mar, 2023 12:56

Aragonte napisał/a:
Historie o zwierzątkach są przyjemne i wzruszające, ogółem przyjemnie się to ogląda.

Stwierdziłam, że potrzebuję czegoś lekkiego i odprężającego i też sobie włączyłam "Once Upon a Small Town". Doszłam do trzeciego odcinka - spokojna, trochę naiwna, ale na pewno całkiem miła drama z ładnymi widokami :) Ajuhmy już na dzień dobry były okropne, dobrze wiedzieć, że się nie poprawią :P Ale pewnie sobie obejrzę powoli,bo nawet mi się spodobała historia :)

Aragonte - Pią 24 Mar, 2023 13:08

Loana napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Stwierdziłam, że potrzebuję czegoś lekkiego i odprężającego i też sobie włączyłam "Once Upon a Small Town". Doszłam do trzeciego odcinka - spokojna, trochę naiwna, ale na pewno całkiem miła drama z ładnymi widokami :) Ajuhmy już na dzień dobry były okropne, dobrze wiedzieć, że się nie poprawią :P Ale pewnie sobie obejrzę powoli,bo nawet mi się spodobała historia :)

Może się poprawią dalej, ale na razie wkurzają mnie mocno :-P

Do Trzykrotki - mnie policjantka też irytowała, ale przetrwałam i trochę przywykłam, a trochę ona przestała się narzucać, zresztą układ sił się zmienił, kiedy pan sobie przypomniał, że ją poznał w dzieciństwie :wink:

Loana - Pon 27 Mar, 2023 12:08

No trochę za leniwie się ta historia ciągnęła, więc wczoraj przez moment przeklikałam sobie (bo nie można tego nazwać oglądaniem, za mało scen widziałam :P ) następnych kilka odcinków "Secret garden". Nie wiem czemu mnie na to naszło, tak jakoś. I doszłam do 13 i już się witałam z gąską, że to się zaraz skończy, bo niby tylko 3 odcinki, a tu zonk, zrobili tego na 20... nic, może kiedyś doklikam do końca. Na razie stwierdziłam, że to na pewno nie jest serial, który bym normalnie oglądała. Abstrahując od wyglądu, który jest wiadomo, taki jak wtedy był, to jednak te postacie tam nie są najmilsze. Tak po prostu. Jak wcześniej miałam wątpliwości do gry głównej aktorki, to teraz mi się tylko powiększyły - ona naprawdę nie jest dobra w graniu, ma bardzo ograniczoną mimikę -_- Główny jest o wiele lepszym aktorem i jego się fajnie ogląda, ale za to jako postać to tak średnio wypada. Na dokładkę romans jest po prostu słaby, jestem na tym 13 odcinku i jak na razie nie widzę w ogóle żadnej chemii ze strony głównej, a główny miał już zachowania, które mi mocno nie podchodzą, typu ciągnięcie, rzucanie, wymuszanie pocałunku... no ewidentnie jestem niezbyt chętna na takie przemocowe związki. Dlatego ogólnie dramy jako dramy nie obejrzę, co najwyżej sobie kiedyś przewinę, żeby zobaczyć, jak się skończyła. Motyw z zamianą ciał był zabawny i trochę żałuję, że ta otoczka do niego wyszła taka nie do konca przyjemna.
BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 13:41

Oj, tak, główny był tam koncertowym dupkiem, jego matka jeszcze gorsza, fryzury betonowe, a panna kiepściutko zagrana, no ale mimo to pewne rzeczy są zapamiętywalne: dresiki, brzuszki, Hyun Bin instruujący jak wkładać biustonosz, no i nieśmiertelny Oska :lol:
Aragonte - Pon 27 Mar, 2023 15:19

Oska był fajny i jeszcze główny kaskader, lekarz z Faith :wink:
Ale główny wątek - nieeeee. Co tam za baśń była na tapecie? Mała Syrenka?

Loana - Pon 27 Mar, 2023 15:56

Aragonte napisał/a:
Oska był fajny i jeszcze główny kaskader, lekarz z Faith

Aaa, to dlatego mam wrażenie, że gdzieś gościa widziałam :P Dzięki, zapomniałam o tym Faith. Na razie za bardzo się na tym wątku nie skupiłam, ale widziałam, że tam coś się może dziać - dobrze wiedzieć, to sobie powtórzę z nim fragmenty i zobaczę, jak go pociągną, skoro wyszedł fajny :) Oska mi jakoś nie podszedł, nie wiem czemu, ale nie polubiłam go na początku i teraz jak z nim coś oglądam (a nie akurat przeskakuję :P ) to się specjalnie nie angażuję :P
Aragonte napisał/a:
Ale główny wątek - nieeeee. Co tam za baśń była na tapecie? Mała Syrenka?

Mała Syrenka, ale nie załapałam, o co z nią chodzi, tyle, że główny chce nią teraz być :P Ale nie rozumiem, czemu sobie ją wybrali do tej historii, coś pewnie chcieli, żeby było bardziej "hipstersko" ;) Tak czy siak ten główny wątek jako romans to się w ogóle nie sprzedaje, ponad połowa już, a główny nawet mówi do głównej, że musi siłowo ją zmuszać do wszystkiego (tu akurat chodziło o wspólne spanie na jednym łóżku - mam tylko nadzieję, że to było serio spanie, a nie coś więcej -_-). I ona teraz nagle poszła z nim porozmawiać "na bal" i Oska z tego Kopciuszka zrobił Kopciuszka w za krótkiej sukience -_- Matka głównego to naprawdę koszmar, chyba po raz pierwszy trafiłam na taką tradycyjną matkę dramową bohatera ;)

Aragonte - Pon 27 Mar, 2023 16:14

Loana napisał/a:
Oska mi jakoś nie podszedł, nie wiem czemu, ale nie polubiłam go na początku i teraz jak z nim coś oglądam (a nie akurat przeskakuję :P ) to się specjalnie nie angażuję :P

Oska był w porządku w zestawieniu z Pierwszym :-P
Wiesz, ze to od tego Oski mamy nasze dramowe Oski? :mrgreen:

RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 17:03

A miałam się kiedyś pytać co to właściwie są te oski :D Zdradzicie mi historię jak to się stało, że Oska został oskami?

Słucham sobie muzyki do Cesarzowej Ki, jak zawsze po obejrzanej dramie. Ładny soundtrack, poniższy kawałek podoba mi się szczególnie:

https://www.youtube.com/w...EaN4eg&index=11

Loana - Pon 27 Mar, 2023 17:27

Aragonte napisał/a:
Oska był w porządku w zestawieniu z Pierwszym :-P

No wiesz, mało kto by nie był w tym porównaniu ;)
Aragonte napisał/a:
Wiesz, ze to od tego Oski mamy nasze dramowe Oski? :mrgreen:

Wiem, bo mi o tym już pisałyście, jak próbowałam zacząć oglądać tę dramę :)
Chociaż przyznaję, że pierwotnie pomyślałam, że Oski to są po prostu Oscary, tylko przetworzone na krótszą nazwę :P

RaczejRozwazna napisał/a:
Słucham sobie muzyki do Cesarzowej Ki, jak zawsze po obejrzanej dramie.

A to jest drama, gdzie oprócz wspaniałego JinChanWooka gra ta okropna drewniana aktorka, która jest główną w "Secret Garden". O co z nią chodzi, czemu ona jest w tylu dramach z tyloma dobrymi męskimi aktorami? Czemu jest taka popularna, no bo przecież nie przez zdolności aktorskie -_-'

BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 17:54

Cytat:
Oski to są po prostu Oscary, tylko przetworzone na krótszą nazwę
po części też, ale głównie na cześć Oski, który był/jest aktorem specjalnej troski, trochę dobrym trochę złym, czym nas w sumie też ujął, a przynajmniej bawił, więc Oski to są nasze nagrody zarówno pozytywne jak i negatywne :-P
Ja do tej pory mam żal za wyjątkowo kiepsko niedopracowany jego wątek na koniec dramy :foch2:

W Empress ki aktorka wyszła o niebo lepiej niż w Ogródku, dobrze jej było w męskich ciuchach i dynamicznej akcji z początku dramy, kiepsko i przyciężko wyglądała potem, w drugiej połowie w obfitych sukniach kobiecych. No i gra aktorska sprowadziła się wtedy głównie do wytrzeszczy :roll:

Admete - Pon 27 Mar, 2023 17:59

Grała też w Chocolate.