To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Admete - Nie 23 Lip, 2017 13:50

To, że SM jest mordercą wrzucę jednak między bzdury. Za to zgodzę się, że teraz mógłby zrobić coś niedobrego. Przy czym nie z emocji, raczej z chłodnej kalkulacji. Z emocji wszak nie może. Mam wrażenie, że niektóre osoby na soompi zapominają, jaka jest natura jego choroby i co zrobiła z nim operacja w młodości. Ale też z drugiej strony jak bardzo jest praworządny, wierzy w to, że można i trzeba walczyć o sprawiedliwość. Wybrał prawo, bo tam są przepisy, których należy przestrzegać. Ma też bardzo logiczny i analityczny umysł, podąża za dowodami. Inaczej nie potrafi, bo ma kłopot z interpretacją cudzych uczuć.
Aragonte - Nie 23 Lip, 2017 14:15

Ja też w to nie wierzę, podałam to jako ciekawostkę i dowód na to, do jakich kombinacji prowadzi ludzi oglądanie Secret Forest :wink:

BTW Yeo Jin chyba nie wie nic o chorobie Shi Moka i jego operacji?

Ten komentarz z Soompi jest ciekawy - jak rozumiem, pisał to facet. Wrzucę w spoiler, bo za dużo odkrywa z fabuły.
Spoiler:
I decided to delurk after reading some comment that seemed to 'condemn' episode 13 as a poor writing just because ES died.

I would say ES died is pretty much expected, at least I had guessed that one or two of the leads might die either being killed or perhaps even committed suicide (ES is one of the leads that I expect will die since early episodes). I just can't understand why judging this as a poor writing just because her script doesn't go as what some of your prefer?.

Realistically speaking, in a male perspective, please put yourself as a killer/murderer, isn't it natural that you will kill or at least attempted to do so towards whoever whom you think a threat of discovering your crime?. So why said ES doesn't deserve it?. If all criminals thinking that their victim doesn't deserve to die well they should retired being a criminal. Murdered killed many nice people, yes, it is sad but that is realistic. Thus, I think the writer is awesome of being brave to write something so realistic though she might be condemn by some viewer. This is the only drama in 2017 that is smartly written, the best in this year.

And why said ES doesn't deserve SM?, to my perspective the word deserve is if the both party have interest and is about to have or already in a relationship that we can say whether he/she deserves to be with the other. It is clearly SM has no interest about ES other than colleague or senior/junior relationship. What has SM done to be labelled he doesn't deserve ES?. As a male, honestly I see ES as annoying, she imposed herself, demanding to be informed/included but has she even also let SM knows what she is about to do?. But though I found ES is annoying, I am not taking an opinion of disliking her because I just see her a bit immature.

Will SM in grievance?, I bet he will, that doesn't mean he has feelings for ES, he is still a human being despite losing some sense of feelings. I also feel sad when my junior (female) died but doesn't mean I have feeling for her. This is drama where romance is not going to be its key element, so just enjoy as is.

I SHi Mok, który chyba jednak znowu coś odczuwa (i nie jest to miłe, oględnie mówiąc):
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://pbs.twimg.com/media/DFacyf4W0AAok9G.jpg&key=03c97ed08d813546ab35c44ec0282678498e4890bdf9277bd54c676dd947d8d5
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://pbs.twimg.com/media/DFacyf3XgAANnYq.jpg&key=0c97fef0d8549301c7c092ed000868cb09aad90edba3563d5d48a894b9ad33b7
https://forums.soompi.com...89d7664b9bdbfcc
Na tym ostatnim zdjęciu wydaje się wkurzony...

Admete - Nie 23 Lip, 2017 14:38

Są już dwa krótkie fragmenty odcinka 14 na stronie tvN na YT. Też czytałam ten post i zasadniczo się z nim zgadzam. Jakoś nie mogę uwierzyć, że to ewentualnie osoba, która podejrzewamy zabiła w ostatnim odcinku. Niedługo się dowiemy.
Aragonte - Nie 23 Lip, 2017 14:40

Dasz linki? :kwiatek:
A na Soompi ludzie czekają na tych, którzy będą relacjonowac odcinek na żywo i niepokoją się, że emisja się opóźnia czy też live stream jest kiepski.

To ja może dla uspokojenia sobie trochę powyszywam :wink:

Admete - Nie 23 Lip, 2017 14:45

Tu masz - są już cztery:

https://www.youtube.com/user/CJENMDRAMA/videos

Niestety internet mi zniknął. A że dziś niedziela, to załatwię sprawę dopiero jutro.

I wrócił. Może to burza albo zapora sieciowa głupiego Windowsa. Albo router.

Admete - Nie 23 Lip, 2017 16:51

Aragonte to jest informacja, co lekarz powiedział o stanie Shi Moka:

Cytat:
Here is what the doctor said to Yeo-jin: -- Shi-mok has had a surgery to remove a part of his brain that is responsible for emotions. -- It must have been an overactive insular cortex (that's the part of the brain) which could have caused him a lot of pain and led to doctors removing it. --Removal of this part of the brain makes a person appear detached and apathetic. It could also enhance their cognitive abilities. -- He also says that emotions don't die in people who have had such surgeries but they tend to pile up, leading to a breakdown, especially in stressful situations -- finally, the surgery could have had some side effects, which is why Shi-mok collapsed.

Admete - Pon 24 Lip, 2017 05:43

Jaki dramatyczny i smutny odcinek. Aragonte jak obejrzysz, to pogadamy esemesowo, bo tu nie chcę spoilerować. Zostały już tylko dwa odcinki.
Trzykrotka - Pon 24 Lip, 2017 08:58

Kończy się Secret Forest? A co potem?
Acha, sprawdziłam. Podróż w czasie i pani z My PS Partner. Uff, nic co chciałabym oglądać.
Za to po Best Hit wchodzi Strongest Deliveryman z naszym Duchem z ChT :banan_Bablu:
Po Siedmiodniowej Królowej - coś z Jae Jongiem, który wyszedł z wojska, też do odpuszczenia sobie.

Kolejne odpuszczone: Bride of The Water God. Wczoraj próbowałyśmy obejrzeć z Gosią 5-6 i pousypiałyśmy z nudów, mimo całego piękna wizualnego i audiowizualnego. Nie da się tego oglądać z zainteresowaniem. Od 6 odcinków żadnego postępu w rozwoju bohaterów i postępów akcji, nowi bogowie są totalnie bezbarwni, choć Krystal ma świetne kiecki. Koniec, szkoda życia.

BeeMeR - Pon 24 Lip, 2017 10:26

Skończyłam z odcinkami młodzieżowymi w Siedmiodniowej królowej - było drramatycznie - może aż za ;) tj. książę choć młody to chyba robi się większy niż życie - a niech tam będzie, młody aktor poradził sobie znakomicie - ciekawe jak będzie ze starszą wersją :P

Na razie było tylko przedstawienie starszych wersji, więc się powstrzymam od komentarza (prócz tego, że on ma okropnego tego wąsa i ufam, że szybko go odklei :P )

A wcześniej: rytuał sprowadzania deszczu

"Randka" młodych

Król który się śmieje, pali i niszczy oraz wyciąga dłoń

I kilka ładnych obrazków:

Admete - Pon 24 Lip, 2017 11:01

Trzykrotka napisał/a:
Kończy się Secret Forest? A co potem?

Tak, ostatnie dwa odcinki. Zacznij oglądać, bo warto, bardzo warto. Zupełnie nowa jakość w dramalandzie. Po Duel też wchodzi coś, co mnie nie nęci, bo nikt ciekawy tam nie gra, a i temat mnie nie ciągnie. Sekta. Sprawdzę, ale tylko tak, dla porządku. czekam na Black, które będzie jesienią. Dziś Falsify, a w środę CM.

Trzykrotka - Pon 24 Lip, 2017 11:04

O, Falsify już dziś? :banan:
SF na bank obejrzę, tylko first things first - najpierw ze współczesnych chcę zobaczyć Circle.
Ten rok wyjątkowo obfituje w dobre dramy.

W 7DQ ogromnie podoba mi sie król. Aktor w ogóle mi sie podoba, ale zwykle jest niewzruszony i pość posągowy. Raczej underacting nić overacting. Tutaj rola wymaga zagrania - może nie aż szaleństwa, ale na pewno jakiegoś rozchwiania psychicznego i moim zdaniem dobrze to wypada. Oczy ma momentami obłąkane.

Admete - Pon 24 Lip, 2017 11:21

Tak dziś :) Tez się ciesze, mam nadzieję, że będzie ok. Aragonte ciekawa jestem twoich opinii po 14 odcinku SF.
Aragonte - Pon 24 Lip, 2017 11:29

Na razie widziałam tylko te pojedyncze sceny bez napisów - może dzisiaj mi się uda obejrzeć.
Admete - Pon 24 Lip, 2017 11:45

OST z SF:

https://www.youtube.com/watch?v=XYW_bYTMUKM

No to już niewiele nam zostało, pewnych rzeczy zaczynam się domyślać. Cały czas chodziło o Hanjo Group. Ale jak się to skończy dla naszych bohaterów, tego nie wiem.

Aragonte - Pon 24 Lip, 2017 11:50

W tym długim trailerze chyba nie było żadnych scen, które mogły się znaleźć w ostatnich odcinkach, co?
Co do Shi Moka, to najłagodniejsza wersja wydarzeń jest taka, że go zmuszą do wyjazdu :-|
Gorsza jest taka, że wskutek nawrotu swojej choroby zrobi coś, przez co straci prawo wykonywania zawodu, może nawet go zamkną??? Ech :? Chyba już nikogo nie zabiją, co? Mam nadzieję, że nie :-|

Admete - Pon 24 Lip, 2017 12:00

Też mam taką nadzieję. Jest w którymś trailerze taka scena w budynku w budowie, Shi Mok patrzy na coś, kogoś w dół, jakby stał na krawędzi. Yeo Jin w tym samym budynku mierzy z broni. Tym razem z prawdziwej. Na soompi są zdjęcia. Na pewno to z któregoś z ostatnich odcinków, bo Shi Mok jest bez krawata, tak jak ostatnio go pokazują. Powiem wam, że mam przez ten serial straszną fazę na Cho Seung Woo, on jest tam taki - wow ;) Trochę zdjęć:

Aragonte - Pon 24 Lip, 2017 13:26

Admete, a jak zareagował na śmierć Wiadomo Kogo nasz Przystojny Karaluch? Przejął się trochę?
Admete - Pon 24 Lip, 2017 15:37

Przejął się, serio. On jeszcze wyjdzie na prostą. Zapłacić musi, ale może mu coś darują na zasadzie, że przekazywał prokuraturze poufne informacje z drugiej strony. Sceny na pogrzebie widziałam już z pięć razy, niesamowite. Z lżejszych wpisów na soompi:

Cytat:
On a lighter note I couldn't take my eyes off SM in this episode. Did ditching a nect tie make him extra hot?

OMG, I'm glad you said it! I thought I was the only one getting distracted , during this very heavy 14th episode, by HSM hot/messy apparence. I had to pose at times and remind myself that I am watching a serious and brilliantly written crime/mystery/thriller drama and that I shouldn't delight in the main leads fine looks xD But he was exceptionally beautiful in this episode lol

Ja myślę, że to ten cały angst tak działa ;)

Aragonte - Pon 24 Lip, 2017 23:08

Admete napisał/a:
Ja myślę, że to ten cały angst tak działa

Plus syndrom "Hwang Shi Mok cravatless" :wink:
Ciągle nie obejrzałam.

Agn - Pon 24 Lip, 2017 23:24

Trzykrotka napisał/a:
O, Falsify już dziś?

Zaiste. Już zgarnęłam, choć na razie bez sosu. Pewnie jutro będzie, akurat na wieczór. :)
No i na CM czekam z utęsknieniem (coś mi się daty pomerdały i byłam święcie przekonana, że to dziś... nie ważne, że od miesięcy czytałam, że drama będzie środowo-czwartkowa - widać tak mi do CM spieszno, hyhy).

Ach, bo zapominam non stop spytać - Trzykrotko, kogo ty masz w avku? :mysle:

Trzykrotka - Wto 25 Lip, 2017 00:36

Agn napisał/a:

Ach, bo zapominam non stop spytać - Trzykrotko, kogo ty masz w avku? :mysle:

Ha! Mojego nowego oppę do kolekcji ulubieńców, Yoon Shin Yoona, którego kiedyś oglądałyśmy w Zwierciadełku. Zwierciadełko jakie było każda wie :roll: ale teraz jaram się nim w Best Hit. Chłopak jest naprawdę niezwykły. Nie dziwię się tłumom czekających na jego powrót z wojska. Zdjęcie nie oddaje charakteru jego postaci, bo ma na nim minę zbolałą, a drama należy do raczej śmiechliwych, ale trudno go sfotografować - ma tak ruchliwą twarz i ciało.
Zostało mi jeszcze 1,5 odcinka do końca i już wiem, że będę miała na koniec jeszcze małą ucztę, czyli YSY w podwójnej roli.

Królowa na siedem dni
Dzieciowych odcinków ciąg dalszy, czyli numer 2. Sekretarzówna ratuje króla, zaciąga go na taczce pod bramy miasta i - zdaje się - robi na nim potężne wrażenie. A na niej robi wrażenie jego młodsz brat, za którego ma wyjść za mąż.
Nie lubię etapu dziecięcego w dramach, i tutaj też czekam na dorosłych bohaterów, ale obiektywnie przyznaję, że oboje młodzi dobrze grają. Chłopiec bardzo mi się podoba. Dziewczynka za często robi minę na zasadzie "ale o co chodzi" i ma jazgotliwy głos, ale talentu jej nie brakuje.
Fabularnie trochę wątłe to było - cała akcja z ryżem, wioską i złodziejaszkiem, ale rozumiem cel - młodzi zaczynają się lubić, ich charaktery wpływają na siebie nawzajem, on szlachetnieje, ona pięknieje. Wszystko dobrze, nie patrzyłam na czas zbyt czesto - dajcie mi już PMY :wink:

Admete - Wto 25 Lip, 2017 04:24

Aragonte napisał/a:
Ciągle nie obejrzałam.

No i czekam na to ;) Dla mnie Secret Forest może się okazać najlepszym serialem koreańskim, jaki widziałam do tej pory. Ale z tą opinią muszę poczekać do weekendu. Scenariusz, reżyseria, casting aktorów i ich gra. To się nazywa obsadzić aktorów doskonale i dać im coś do zagrania. Obudziłam się przed 4, więc obejrzałam Falsify. Może być.

BeeMeR - Wto 25 Lip, 2017 08:48

Ja obejrzałam 5.odc królowej, czyli pierwszy w całości dorosły (pomijając małą retrospekcję) za mną
Nierówny jest i jak w trakcie odcinków młodzieżowych zastanawiałam się czy całość nie będzie zbyt poważna i dramatyczna, tak przy nagłej zmianie klimatu i scenach jak z lekkiego rom-komu zaczęłam zgrzytać zębami - widać mi się nie dogodzi :P
Nie dziwię się Admete, że panny "majtki przez głowę" na widok "chłopca z gitarą", bieganie z królem za rączkę, przewracanie się panny i inne cyrki jej nie leżą. Jendakowoż bardzo mi się podobało ponowne spotkanie młodych w gospodzie oraz późniejsze w "konfesjonale" - klimat, aktorstwo, napięcie między nimi. Kissu był jednostronny
Odcinek jest nierówny, próbuje chwytać kilka srok za ogon - i bawić i nie tracić tragicznych wibracji, ale generalnie ja jestem na tak. Zobaczymy zresztą jak się to rozwinie.

Podoba mi się dorosły "ten trzeci", za to mam mieszane odczucia względem drugiej panny. Podoba mi się za to bardzo niania.

Całe szczęście pan szybko odkleił wąsa i pokazał nienagannie podmalowane oko ;) Skrócił włosy (w oznace buntu/odcięcia się od ukochanego niegdyś brata) i związał w zgrabny koczek.

Panna się przebrała raz i drugi ;) wszystko, by skusić pana do przebrania także i rozmowy (oraz pewnie spaceru ;) )

Btw. myślę, że przy słowach "rób ze mną co chcesz - dziś jestem twój" wyobraźnia fanów ruszyła z kopyta :twisted:

Admete - Wto 25 Lip, 2017 10:21

No właśnie brak mi tak jednolitego stylu, nastroju i męczy ta tragiczność uczuć założona z góry. Ale ta sama scena, o której wspomniałaś, bardzo mi się podobała.
Trzykrotka - Wto 25 Lip, 2017 11:01

Tragiczność uczuć czasami stanowi o dobroci historii, choć nie każdy lubi torturować się opowieścią o bohaterach, którzy z góry skazani są na nieszczęście. Mnie się wydaje, na podstawie tylko 2 odcinków oraz miliona gifów, że twórcy na sam początek zaaplikowali bardzo gorzką pigułkę, którą potem osładzali - a to humorem, a to romansem. Romans, na ile widziałam, jest bardzo intensywny. Napięcie między aktorami aż iskrzy, a różne sceny naprawdę nie kojarzą się z segukiem, chyba, że filmowym. Takim z serii Frozen Flower, tyle, że z mniejszą ilością golizny.
Na razie nie wiem, jak będzie z moja percepcją. Odcinki dziecięce podobają mi sie umiarkowanie, ale mam ochotę oglądać dalej.