To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

Fibula - Czw 02 Lut, 2023 17:52

primavera napisał/a:
Fibula napisał/a:
Zdążyłam zapomnieć, jak się skończyła Happy Valley, ale oczywiście obejrzę, Milczącego świadka nie oglądam, bo BBC emitowało go od odczapowego sezonu (podobnie jak Midsomer, ale w tym przypadku zaczęli od sezonu, w którym pojawia się Jamie, więc oglądam i mamy już dostęp do najnowszego sezonu), położną BBC w zasadzie puszcza w pętli :lol: więc nowy sezon na pewno się pojawi. Z Verą mam obsuw dwusezonowy, ale nadgonię. :wink:
Dzięki za info!

widać będzie co oglądać :-D
Mnie też wkurza, że BBC First dostępne w Polsce (podobnie jak wiele innych stacji) puszcza seriale w pętli - to jakiś koszmar
Niestety, obecnie tendencja jest taka, abyśmy masowo korzystali z platform filmowych, gdzie jest szansa na oglądanie seriali w kolejności i jak nam pasuje, natomiast kanały telewizyjne skupiają się albo na wyrywkowych emisjach seriali albo puszczaniu w pętli. Poza tym, telewizja oferuje nam jakieś koszmarne reality show i seriale paradokumentalne, masz więc człowieku prawie 200 kanałów ale w sumie nie ma co oglądać :frustracja: :frustracja: :frustracja:

Oj tak, najbardziej ze wszystkich lubię seriale brytyjskie. :mrgreen: Na platformach nie ma ich zbyt wiele, w kablówce to w ogóle jakieś nieporozumienie - czasem AleKino, Canal+ czy HBO coś rzucą, ale ogólnie to marność, zero stacji brytyjskich, a od jakiegoś czasu nie mam w sobie dawnego zapału do alternatywnych poszukiwań, więc i tempo oglądania mi spadło. :-|

Caitriona - Pon 27 Lut, 2023 08:43

Vera i Happy Valley obejrzane, oba dobre.

Zaczął się też już Endeavour.

annmichelle - Pon 27 Lut, 2023 17:35

Caitriona napisał/a:

Zaczął się też już Endeavour.

Poczekam na całość. :-)
Ciekawa jestem jak zakończą ten serial.

annmichelle - Sob 04 Mar, 2023 23:41

Czteroodcinkowa ekranizacja piątej książki ("Niespokojna krew") z serii "Strike".
Wreszcie! Chyba najdłużej z wszystkich brytyjskich seriali zajęło im wypuszczenie kolejnej serii (ponad 2 lata!).
Uważam, że dobrze przełożyli tę "grubaśną" powieść na ekran: zachowali główne wątki (w tym z chorobą ciotki Jane i ojcem Strike'a), horoskopowe ograniczyli do minimum, dobre retrospekcje z roku 1974.
Dodatkowym plusem tej ekranizacji: piękna Kornwalia. :serce2:

No to ciekawe kiedy nakręcą "Serce jak smoła".

Admete - Nie 05 Mar, 2023 16:30

Tez obejrzałam - głównie dzięki temu, że już zapomniałam, co było w książce ;) Podobało mi się, choć wole czytać.
annmichelle - Nie 05 Mar, 2023 16:52

Serial wolał nie ryzykować krytyki i zadymy i wykreślili transwestytę. :wink:
Czekałam na ten wątek a tu zonk. :cool:
Więzień wyglądał jak zwyczajny "Janusz" czy "Zenek" ze spożywczaka. :mrgreen:
Byłam zaskoczona (pozytywnie), że w tych czterech godzinach udało im się tyle zmieścić, a jednocześnie dali wielu scenom wybrzmieć (wątek Joan) i nie miałam wrażenia pośpiechu czy wciskania stu wątków.
Mafioso-syn we współczesnych czasach był świetny :mrgreen: - w sensie stereotyp na stereotypie stereotyp pogania.
No i Robin ma inny kolor włosów. :-)
Pat - bingo! Ta aktorka jest świetna, widziałam już ją w kilku produkcjach i zawsze jest wyrazista. Zabrakło mi tylko, że nie ma męskiego głosu (bo w książce często ją biorą za faceta).

Admete - Nie 05 Mar, 2023 16:56

Przez to ominiecie serial stracił, ale rozumiem. Takie czasy nastały. A jakie Robin miała wcześniej włosy? Aktorka jest bardzo łądna.
annmichelle - Nie 05 Mar, 2023 17:05

Admete napisał/a:
A jakie Robin miała wcześniej włosy?

Była blondynką.
Co do aktorki to już tu kiedyś pisałam - wygląda dokładnie tak jak ją sobie wyobrażałam czytając książki. :-) A przed czytaniem nie widziałam żadnych zdjęć z filmu.

Admete - Nie 05 Mar, 2023 17:06

To teraz ma włosy w sam raz. Pasują jej. Aktor zeszczuplał.
annmichelle - Nie 05 Mar, 2023 17:13

Admete napisał/a:
Aktor zeszczuplał.

A nie powinien. :mrgreen:
W szóstej książce wyraźnie przeszkadza mu nadwaga, może w siódmej schudnie. :-)

Admete - Nie 05 Mar, 2023 17:37

annmichelle napisał/a:
A nie powinien.

Pewnie nie chciał rujnować sobie zdrowia. Tak lepiej wygląda.

annmichelle - Nie 05 Mar, 2023 17:46

Admete napisał/a:
Tak lepiej wygląda.

To prawda.
Widać jednak, że trochę mu watują płaszcz i swetry (żeby wyglądał grubiej), bo jak gdzieś tam był w samej koszuli to jest szczuplejszy.

Podobało mi się jedno ujęcie jak idzie sam ulicą - widać go od tyłu i wygląda dokładnie jak na okładkach książek. Takie pewnie mrugnięcie oka do widzów.

Czy dobrze zauważyłam, że "Strike" nie należy już do serii BBC? :mysle:

Admete - Nie 05 Mar, 2023 18:14

Na początku było tez logo BBC.
annmichelle - Nie 05 Mar, 2023 18:27

A ok to musiało mi umknąć.
BeeMeR - Pią 17 Mar, 2023 18:25

Strike - sezon 5
Podobał mi się ten sezon, dość sensownie zbiera to, co najważniejsze, ale przyznaję, cieszę się, że czytałam książkę wcześniej ;)
Transwestyty za bardzo nie pamiętam jednakowoż :mysle:
Pat wspaniała :mrgreen:

annmichelle - Sob 18 Mar, 2023 23:01

Obejrzałam dziewiątą (i ostatnią) serię "Endeavoura".
Ładne zamknięcie całego serialu, powróciły postaci z dawnych sezonów i powrócono do niedokończonej sprawy. Z żalem przyznaję, że już nie pamiętałam o co tam chodziło w szczegółach i oglądając w oryginale trochę czułam się przez pewien czas zagubiona w tych wszystkich nazwiskach, nazwach, miejscach i odwołaniach do wcześniejszych postaci i spraw :-| .
Na szczęście pod koniec było to zgrabnie wyjaśnione.
Ale i tak pewnie zrobię sobie kiedyś powtórkę z całości :-) , bo jednak oglądanie kilku odcinków raz na rok (lub rzadziej) - no cóż, traci się trochę na płynności i osobiście wielu rzeczy już nie pamiętałam. A szkoda, bo widać, że twórcy się przyłożyli, żeby pozamykać wątki.
Myślę, że scenarzyści dobrze poradzili sobie z postaciami szefa Thursdaya i Joan, biorąc pod uwagę, że w serialu "Inspektor Morse" (którego "Endeavour" jest prequelem) nie byli nigdy wspominani. A w tej serii to osoby najważniejsze dla Morse'a.
Na koniec w samochodzie symboliczne nawiązanie do pierwowzoru serialowego (którego nota bene nigdy nie widziałam :wink: ).
Ogółem - fajny serial, ciekawe zagadki, ale przede wszystkim rewelacyjne odwzorowanie epoki (stroje, charkteryzacja, scenografia, samochody, itd.) plus bardzo dobre aktorstwo.

BeeMeR napisał/a:
Transwestyty za bardzo nie pamiętam jednakowoż :mysle:

Spoiler:
W książce to był ten seryjny morderca co odsiadywał karę w więzieniu, którego tak ładnie podprowadził Strike. :-P
Był to o tyle ważny szczegół (że był transwestytą), bo podejrzewano go o zabicie Margot, kiedy to świadek widziała szamoczące się na ulicy dwie kobiety, myślano, że to była właśnie Margot i przebrany za kobietę ten seryjny morderca.

annmichelle - Czw 20 Kwi, 2023 17:08

Jakoś dotychczas nie widziałam serialu "Vera", choć przeczytałam kiedyś dwie książki Ann Cleeves z serii.
Zaczęłam oglądać kilka dni temu, narazie jestem na trzeciej serii.

Admete - Pon 29 Maj, 2023 17:34

Obejrzałam na Disney+ serial dokumentalny "Miasto Aniołów - Miasto Śmierci" o tym, jak z końcem lat 70 i początkiem 80 w LA łapano seryjnych morderców. To przerażające, ale serial skupiał się na detektywach, nie na mordercach. Po obejrzeniu wiem już, skąd Michael Connely czerpał inspirację dla swoich detektywów w powieściach ( pojawił się zresztą na ekranie ).
Ania Aga - Pon 05 Cze, 2023 16:09

annmichelle, gdzie oglądasz?
annmichelle - Pon 05 Cze, 2023 16:15

Ania Aga napisał/a:
annmichelle, gdzie oglądasz?

"Verę"?
Większość (9 czy 10 serii) obejrzałam na Amazon Prime, a ostatnie (bodajże 11 i 12) pożyczyłam od znajomej.

Fajny serial, polecam. :-)

Ania Aga - Pon 05 Cze, 2023 16:41

annmichelle, dzięki, myślałam że na Netflixie, Amazona nie mam. Znam książki
annmichelle - Pon 05 Cze, 2023 17:12

Książki z serii przeczytałam kiedyś dwie :wink: , jakoś tak średnio mi się podobały i nie czułam potrzeby czytania dalej (choć później serię szetlandzką przeczytałam całą, ale trochę też dlatego, że kupiłam "w ciemno" pierwsze cztery, a później dokupowywałam jak się ukazywały, bo chciałam mieć całość i poznać "co tam dalej u Pereza" :-P ).
W wypadku "Very" serial podobał mi się bardziej niż pierwowzór literacki :-) , zresztą chyba serial opiera się na książkach Ann Cleeves tylko do czwartego-piątego (?) sezonu, a później już zagadki są na podstawie książek innych autorów, a tylko postaci policjantów są od Cleeves.
To taka bardzo klasyczna, kryminalna seria: jeden odcinek=jedna sprawa.
Moim zdaniem super, bo nie "zmusza" do oglądania od razu całego sezonu, tylko można sobie dawkować 1-2 odcinki dziennie.

Ania Aga - Pon 05 Cze, 2023 18:18

Muszę zainteresować się Amazonem
Admete - Pon 05 Cze, 2023 18:21

Polski Amazon nie ma Very, jak zresztą wielu innych rzeczy. Mam tylko dlatego, że dzięki temu mogę coś taniej zamówić.
annmichelle - Pon 05 Cze, 2023 20:50

Admete napisał/a:
Polski Amazon nie ma Very

A, ok - nie wiedziałam. :-| Ja oglądałam na niemieckim Amazonie.