Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
asiek - Nie 04 Sty, 2015 18:57
Aragonte, dzięki
Admete - Pon 05 Sty, 2015 07:52
Według Tolkiena elfy mają mocniej spojonego ducha z ciałem i stopniowo duch staje się ważniejszy. Mają tez silniejszą wolę niż ludzie. Gdy rodzą się im dzieci, dostają od rodziców część ich woli i i mocy. Tego twórczego ducha wykorzystują w uzdrawianiu i tworzeniu rzeczy, idei. To jest właśnie to, co ludzie nazywają "elfią magią". Dzięki sile ducha mogą rozpoznawać kłamstwo i przewidywać przyszłość. Bardzo mocno związane są z Ardą - Ziemią od jej stworzenia aż po kres i dlatego są nieśmiertelne chyba, że zostaną zranione poza możliwości uzdrowienia. Mogą się odradzać w swoim rodzie, jeśli tego pragną i jeśli otrzymają zgodę Mandosa. Odczuwają tęsknotę za Valinorem i silnie odczuwają smutek przemijania. Stanowią wizję człowieka przed skażeniem, przed Upadkiem, jakim był grzech. Sam Tolkien twierdził, że elfy i ludzie to "różne aspekty tego, co Ludzkie".
asiek - Pon 05 Sty, 2015 09:33
| Admete napisał/a: | | Mogą się odradzać w swoim rodzie, jeśli tego pragną i jeśli otrzymają zgodę Mandosa. |
Jak to należny rozumieć...Odradzają się w tej samej postaci, jako osoby dorosłe, czy tylko wraca ich duch, ale do nowego ciała / coś w rodzaju reinkarnacji/ ?
Admete - Pon 05 Sty, 2015 12:04
Ja to rozumiem tak, że wraca ich duch. W Listach Tolkien pisze "narodzone powtórnie".
Aragonte - Pon 05 Sty, 2015 15:05
Ale chyba sprawa tych powtórnych narodzin nie została jakoś jasno opisana W każdym razie dla mnie to nie jest takie jasne, jak to się odbywało.
Admete, czy Glorfindel nie był przypadkiem "powtórnie narodzonym" elfem? Muszę sprawdzić.
asiek - Pon 05 Sty, 2015 15:41
A co działo się z eflem, który wyrzekł się nieśmiertelności / np. Arewna/, zaczynał się starzeć tak jak człowiek ?
Admete - Pon 05 Sty, 2015 20:45
Arwena umarła rok po Aragornie. Myślę, że zaczęła się starzeć, ale nie tak jak ludzie. To jest jednak tylko mój domysł. Aragorn też nie był zgrzybiałym starcem. Ludzie Numenoru wybierali moment swej śmierci, czuli, że nadchodzi.
asiek - Pon 05 Sty, 2015 21:49
Kupiłam dzisiaj Silmarillion, będę się dokształcać.
Admete - Wto 06 Sty, 2015 07:21
A dokształcaj się i nie zrażaj jakbys się gubiła w imionach. Tam jet spis z tyłu. Pamiętaj, że to mitologia Pomocna byłaby też Encyklopedia Śródziemia. Masz już Listy Tolkiena? A najlepsze ksiażki o pisarstwie Tolkiena ma Shippey.
asiek - Wto 06 Sty, 2015 11:11
| Admete napisał/a: | | Masz już Listy Tolkiena? |
Nie, listów nie mam. Zobaczę, czy ogarnę Silmarillion / ciągle mylę ten tytuł z lekiem na wątrobę Silimarolem /.
Admete - Wto 06 Sty, 2015 14:14
Listy sporo pomagają zrozumieć, a łatwiej je czytać niż Silmarillion Ja tam czytałam go już ze trzy razy i będę wracać.
asiek - Sob 24 Sty, 2015 20:46
Czytam dzieje o elfach pierwszej ery i jestem nieco zaskoczona ich żądzą władzy i bezwzględnością w dążeniu do celu. Niewiele mają wspólnego z eteryczną Galadrielą z Drużyny Pierścienia.
Agn - Sob 24 Sty, 2015 22:42
W LOTR, przyznajmy szczerze, za dobrze Galadrieli nie poznaliśmy. A elfy też potrafiły nieźle wywijać. A jakie wojny prowadzić!
asiek - Sob 24 Sty, 2015 22:47
| Agn napisał/a: | | A jakie wojny prowadzić! |
W rzeczy samej. Bardzo w tym przypominają ludzi, a podobno to rasa wyższa, i nie chodzi tu o wzrost
Admete - Nie 25 Sty, 2015 07:50
Obejrzałam wczoraj Dwie wieże. Powtórka książek też za mną chodzi...
asiek - Nie 25 Sty, 2015 09:45
Przeczytałam historię o Berenie i Luthien, toć to gotowy scenariusz filmowy. Generalnie w Silmarillionie jest kilka ciekawych wątków, które można przenieść na ekran. Ciekawe, co na to PJ ?
Agn - Nie 25 Sty, 2015 10:20
Silmarillion zapewniłby mu stałą produkcję filmów chyba do samej śmierci, ale wolałabym, by Beren nie podarował Luthien misia Paddingtona.
asiek - Nie 25 Sty, 2015 10:40
| Agn napisał/a: | ale wolałabym, by Beren nie podarował Luthien misia Paddingtona. |
... Z tym może być różnie, bo jak PJ napije się herbatki z prundem, to i Garfiled może się pojawić.
Agn - Nie 25 Sty, 2015 11:12
Nie wiem, co on tam popija, ale ktos mu powinien odciac doplyw.
Admete - Nie 25 Sty, 2015 11:17
Za dużo tej herbaty, za dużo. PJ niech się zajmie kręceniem innych filmów.
BeeMeR - Nie 25 Sty, 2015 11:42
| asiek napisał/a: | Agn napisał/a:
ale wolałabym, by Beren nie podarował Luthien misia Paddingtona.
... Z tym może być różnie, bo jak PJ napije się herbatki z prundem, to i Garfiled może się pojawić. |
Aragonte - Nie 25 Sty, 2015 13:13
| asiek napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Masz już Listy Tolkiena? |
Nie, listów nie mam. Zobaczę, czy ogarnę Silmarillion / ciągle mylę ten tytuł z lekiem na wątrobę Silimarolem /. |
Jakby co, mogę ci pożyczyć
asiek - Nie 25 Sty, 2015 14:35
Aragonte, dziękuję ... ale znalazłam książkę u swojej bibliotece.
Agn - Nie 25 Sty, 2015 16:09
| Admete napisał/a: | | Za dużo tej herbaty, za dużo. PJ niech się zajmie kręceniem innych filmów. |
Taaaa, herbaty! Raczej podejrzewam ziele fajkowe od nieznanego producenta, może kupione na czarnym rynku?
akne - Nie 25 Sty, 2015 22:26
A ja się rozbestwiłam nowym telewizorem Admete i teraz cierpię, bo nie obejrzałam do konca.
|
|
|