To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

Tamara - Sob 25 Cze, 2022 13:03

Aragonte napisał/a:
Tamara napisał/a:
Jestem mniej więcej w połowie " Patriarchatu rzeczy" i zadziwiające, w jakim stopniu i ile rzeczy jest w naszym świecie wyjściowo - i nadal - zaprojektowanych i tworzonych pod kątem mężczyzn , mimo że teoretycznie przeznaczonych dla obu płci.

Tak trochę a propos doświadczeń mężczyzn jako "uniwersalnych" :-P podrzucam linka do recenzji "Żmijowiska" Chmielarza:
https://polaherbaciane.blogspot.com/2022/02/zmijowisko-wojciech-chmielarz.html

Ano właśnie, produkty robione przez mężczyzn są rzekomo uniwersalne, a pierwsza apka kontrolująca stan zdrowia nie uwzględniała w ogóle cyklu miesiączkowego, taka to uniwersalność.

Dziś przyleciał do mnie Gwałt polski, jednak się zdecydowałam.

Aragonte - Sob 25 Cze, 2022 20:46

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ja czytałam (i mam) właśnie pierwszy tom. Podobało mi się, ale nie muszę mieć na półce. Agn, chcesz?

Masz "Smierc w La Fenice"??? Chetnie ci odciaze poleczke.
Za ile sprzedasz? :kwiatek:

A nie, sorki, to jednak nie jest pierwszy :kwiatek: Sprawdzę, który to. Oddam ci za koszt przesyłki, jakby co.

Tamara - Nie 26 Cze, 2022 00:13

Admete, jest e-book https://woblink.com/ebook/patriarchat-rzeczy-swiat-stworzony-przez-mezczyzn-dla-mezczyzn-rebekka-endler-barbara-bruks-249568u
Admete - Nie 26 Cze, 2022 08:18

O dzięki. A to legalna strona?
Agn - Nie 26 Cze, 2022 08:22

Woblink jest sklepem, maja w ofercie glownie ebooki.
Admete - Nie 26 Cze, 2022 10:21

To zamówię sobie.

EDIT: Zamówiłam nie tylko to :ops1: :lol: Gdy kupuję ebooki, to nie mam aż takich wyrzutów sumienia, bo nie zajmują miejsca w domu ;)

Agn - Nie 26 Cze, 2022 14:58

Co sobie jeszcze nawrzucalas do koszyczka?
Tamara - Nie 26 Cze, 2022 16:04

Info o eBooku jest umieszczone w książce, pewnie wydawca ma umowę ze sklepem.
Admete - Nie 26 Cze, 2022 16:42

Kupiłam jeszcze Nasze ciała, ich pole bitwy, Jak nakarmić dyktatora i Bez wstydu. Sekspraca w Polsce.
Admete - Pon 27 Cze, 2022 12:29

Ta Sekspraca w Polsce to krótkie jest i już przeczytałam. Książka wpłynęła na mnie odmiennie niż założyła autorka :lol: To znaczy uważam, że te kobiety są po prostu głupie, leniwe i beznadziejne. Wybierają takie, a nie inne życie w Europie, w XXI wieku, w kraju z darmową edukacją i bez przymusu. To już trzeba mieć coś z głową, żeby tak żyć.
annmichelle - Pon 27 Cze, 2022 13:16

Admete napisał/a:
To już trzeba mieć coś z głową, żeby tak żyć.

Albo po prostu to lubić. W sensie - seks za pieniądze.

Aragonte - Pon 27 Cze, 2022 13:21

annmichelle napisał/a:
Admete napisał/a:
To już trzeba mieć coś z głową, żeby tak żyć.

Albo po prostu to lubić. W sensie - seks za pieniądze.

A tak też bywa, jak czytałam.

Admete - Pon 27 Cze, 2022 13:27

To jest tylko takie gadanie, że lubią. Lubią - jak każdy -pieniądze. Ogólnie dość to okropne, one i ich klienci.
annmichelle - Pon 27 Cze, 2022 13:57

Admete napisał/a:
To jest tylko takie gadanie, że lubią. Lubią - jak każdy -pieniądze.

Nie, to nie jest tylko takie gadanie. :roll:
Co z kobietami, które robią to (prostytucja szeroko rozumiana) za darmo?
Co wg Ciebie je motywuje, skoro kasa odpada?

Wiele kobiet robi to, bo lubi, naprawdę.

Kiedyś byłam zaskoczona i nie jest to mój świat :wink: , ale np. kluby swingerskie - tam nikt nikomu nie płaci za seks. Podobnie umawianie się "na seks" przez aplikacje. Może nie podchodzi to więc pod prostytucję, ale pokazuje, że wielu ludzi lubi takie formy seksu - i to obojga płci.

Admete - Pon 27 Cze, 2022 14:10

Piszę o prostytutkach, nie o swingersach. O nich też autorka pisała. Ludzie są ogólnie po prostu dość obrzydliwi 😉 Latem włącza mi się silna niechęć do ludzkości jako takiej.
Muszę przeczytać teraz coś innego, żeby się pozbyć niesmaku.

annmichelle - Pon 27 Cze, 2022 14:27

Admete napisał/a:
Piszę o prostytutkach, nie o swingersach.

Ale wśród prostytutek, szczególnie tych legalnych, zarejestrowanych (piszę o zachodzie Europy) większość oprócz pieniędzy czerpie frajdę ze swojej roboty. Nikt ich do niej nie przymusza.
Admete napisał/a:
Ludzie są ogólnie po prostu dość obrzydliwi 😉

Mnie tam "rybka" co ludzie robią, z kim i ile razy i za ile. :mrgreen:
Zupełnie mnie to nie interesuje, póki żadnej ze stron nie dzieje się krzywda i jest to legalne.

Admete napisał/a:
Latem włącza mi się silna niechęć do ludzkości jako takiej.

Aaaa, to chyba, że tak. :-)
Ups, to muszę uważać tu na forum. :mrgreen:
A mogę z ciekawości zapytać - dlaczego akurat latem? :mysle:
Bo w sumie to pozytywna pora roku (dużo światła, słońca, przyroda w rozkwicie, długie dni, ciepło itd.)

Admete napisał/a:
Muszę przeczytać teraz coś innego, żeby się pozbyć niesmaku.

Dlatego ja nie sięgam po literaturę (wszelaką: piękną, reportaże, naukową), która mnie w jakiś sposób odstręcza, obrzydza, dołuje. Z filmami mam podobnie.

Daj znać, co znalazłaś na odstresowanie. :-)

Aragonte - Pon 27 Cze, 2022 15:24

Admete napisał/a:
To jest tylko takie gadanie, że lubią. Lubią - jak każdy -pieniądze. Ogólnie dość to okropne, one i ich klienci.

Mnie to nie rusza, jak długo odbywa się to za zgodą zainteresowanych.

annmichelle napisał/a:
Mnie tam "rybka" co ludzie robią, z kim i ile razy i za ile. :mrgreen:
Zupełnie mnie to nie interesuje, póki żadnej ze stron nie dzieje się krzywda i jest to legalne.
:cheers:
Aragonte - Pon 27 Cze, 2022 15:26

annmichelle napisał/a:
A mogę z ciekawości zapytać - dlaczego akurat latem? :mysle:
Bo w sumie to pozytywna pora roku (dużo światła, słońca, przyroda w rozkwicie, długie dni, ciepło itd.)

Wypowiem się za Admete, bo mam trochę tak jak ona - lato to od jakiegoś czasu masakryczne upały, które w mieście, zwłaszcza wobec powszechnej betonozy, znosi się fatalnie :? W dodatku T. jest centrum ciepła Polski.

annmichelle - Pon 27 Cze, 2022 15:41

Wydzieliłam z tematu o Gwiezdnych Wojnach. :-)

Aragonte napisał/a:
A moje lubienie czasem zgadza się z tym Admetowym (czasem często), ale z tym Annmichelle też (BTW chcę dać szansę Bussiemu i nawet w dwie książki się zaopatrzyłam w nadziei, że mój kryzys czytelniczy wreszcie się kończy).

Które książki Bussiego masz? :-)

Aragonte - Pon 27 Cze, 2022 17:31

annmichelle napisał/a:
Wydzieliłam z tematu o Gwiezdnych Wojnach. :-)

Aragonte napisał/a:
A moje lubienie czasem zgadza się z tym Admetowym (czasem często), ale z tym Annmichelle też (BTW chcę dać szansę Bussiemu i nawet w dwie książki się zaopatrzyłam w nadziei, że mój kryzys czytelniczy wreszcie się kończy).

Które książki Bussiego masz? :-)

"Czarne nenufary" i "Wszystko na ziemi wyginie". Zaczęłam tę pierwszą i jestem zaciekawiona :-)

annmichelle - Pon 27 Cze, 2022 18:09

Aragonte napisał/a:
"Czarne nenufary" i "Wszystko na ziemi wyginie". Zaczęłam tę pierwszą i jestem zaciekawiona :-)

Jak przeczytasz "Czarne nenufary" to daj znać czy Ci się podobało (tylko bez spoilerów :wink: ).

Aragonte - Pon 27 Cze, 2022 21:57

annmichelle napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Jak przeczytasz "Czarne nenufary" to daj znać czy Ci się podobało (tylko bez spoilerów :wink: ).

Jestem na razie w połowie i szalenie mi się podoba :mrgreen:

Aragonte - Wto 28 Cze, 2022 00:15

Skończyłam "Czarne nenufary" :serce: :oklaski:
Te brawa dla autora, oczywiście, bardzo zręcznie mnie wodził za nos :-P
Mało bystra jestem, bo dopiero pod koniec (acz przed oficjalnym rozwiązaniem zagadki) zaświtało mi w łebku, jaki jest najważniejszy twist :paddotylu:
Dobre, bardzo dobre - dziękuję za polecenie, Annmichelle :kwiatki_wyciaga:

Agn - Wto 28 Cze, 2022 07:25

Jeeeeee!!! "Czarne nenufary" tu chwala!!! :banan:
Przezacna ksiazka.
Ta druga moim zdaniem jest srednia, ale jako rozrywka na lato sie sprawdzi.
Choc ja wole na lato "Wiezi krwi". :serduszkate:

annmichelle - Wto 28 Cze, 2022 10:26

Aragonte napisał/a:
Dobre, bardzo dobre - dziękuję za polecenie, Annmichelle :kwiatki_wyciaga:

Nie ma za co. :-)
Cieszę się, że Ci się spodobało. :mrgreen: