To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

BeeMeR - Pią 21 Lip, 2017 12:14

Damo

Z dramą jest coś nie tak - pewnie próbuje być "inna niż wszystkie", i poniekąd jest, ale nie do końca w ten dobry sposób. Na plus uznaję to, że bohaterką jest silna kobieta - nie tylko fizycznie, jako wyćwiczona (latająca :roll: ) wojowniczka, ale też inteligentna i sprytna. To dobrze. Niestety koszmarnie niedorzecznie latają :zalamka: co odbiera dramie naprawdę wiele.

Fabuła jest nieco dziwaczna, drama na "dzień dobry" ogłasza, że bohaterowie zginą, więc trudno ich polubić, ale przede wszystkim niektóre dialogi są wymęczone, za długie (np. zły konkurencyjny komendant deliberujący kwadrans nad tym, czy odciąć pannie rękę za udział w meczu męskim czy też może skrócić o głowę albo wysłać na prowincję :roll: ).

Damo i "dobry" komendant (Lee Seo Joon) się kochają, ale trzymają to w tajemnicy. On ma niedorzeczną perukę.

Ona jest zdegradowaną szlachcianką (ojciec oskarżony został o zdradę, ona wraz z bratem uciekała w malowniczej retrospekcji, ale tylko jemu się udało, bo go sługa odciągnął na strategiczną łódkę - jej nie. Teraz się wzajem szukają, tj. ona jego na pewno),

on - komendant - jest synem szlachcica i konkubiny, od młodości cierpiał odrzucenie przez szlachciurów, wzruszył się losem małej niewolnicy i roztoczył nad nią opiekę - nawet gdy go ojciec wysłął na nauki do pustelnika, to ona pojechała z nim - on się hartował medytując w rzece skutej lodem, ona piorąc jego ubrania, nosząc drwa itp. Ćwiczyli wspólne walki od młodości - w śniegu, deszczu - nieodmiennie latając. :dramasmiley:

BeeMeR - Pią 21 Lip, 2017 12:17

Trzykrotka napisał/a:
Ha! Niepokojąca pielęgniarka z JI! :excited:
Och, dzięki, intrygowało mnie to :kwiatek:

Wrzucę Producentów, jak również na dnach się za nich wezmę :kwiatek:

BeeMeR - Pią 21 Lip, 2017 12:44

Damo cd.

A tu przykład jak Damo sobie radzi - i np. wyzwala z uwiązania do gałęzi i próby gwałtu przez łysawego pięknisia - oczywiście panowie nie przeżyli starcia :P

Damo i komendant pokłócili się o pryncypia - że ona ryzykuje (w/w gwałt lub nawet śmierć) prowadząc śledztwo, a powinna podawać herbatę (bo rozumiem, że skacząc na trzy metry w walce w deszczu z draśniętym mieczem ramieniem nie ryzykuje niczym, skoro on jej to nakazuje :wink: ), więc ona odeszła wzdychając głęboko - i poszła rozkminiać kolejną misję - fałszowanych pieniędzy. Tam spotkała tajemniczego kapelusznika (obstawiam, że to zaginiony brat, gra go książę Baekje z Hwarangów), trochę sobie pomogli, trochę poprzeszkadzali w sprzecznych misjach, trochę zaskoczyli umiejętnościami.

Z domniemanym bratem na misje chodzi panna w kapuelusiku, a ta w parasolowym kapeluszu wzdycha do komendanta.

Ze znanych osób - w cameo pan z Klejnotu i w roli komediowej tatuś Iljimae

Admete - Pią 21 Lip, 2017 15:39

Aragonte - tutaj zdjęcia aktorów z SF na imprezie po kręceniu serialu - sympatycznie wyglądają w zwykłych ubraniach, dużo młodziej.

https://twitter.com/evelynlyx/status/888381301123710976/photo/1

Trzykrotko - sezon 2 Queen of mystery będzie. To dobrze, bo tam mnóstwo rzeczy zostało w zawieszeniu.

http://www.dramabeans.com...-mystery-queen/

Oglądam King's love i nie jest źle, ale na samą myśl o trójkątach miłosnych i knuciu około - tronowym mi się odechciewa. Poza tym ta sama maniera co w przypadku Królowej Siedmiu Dni - przeskakujemy od sceny do sceny. Poczekam jednak na moje kolejne sensacje i kryminały.

BeeMeR - Sob 22 Lip, 2017 11:03

Ja zaś obejrzałam kolejny odcinek Damo - brat mi się najbardziej podoba - nie jest to poziom "majtki przez głowę" ale już niedaleko, kto wie, może z czasem będę jeszcze na niego patrzeć jak panna obok ;) W każdym razie mam powód, by oglądać dalej :mrgreen:

Podobnie z 7-dniową królową - tu mi się podoba król :serce:
np. wieziony ta taczkach ;) podoba mi się sceneria - znana w dużej mierze od podszewki ;) Młodzi są ok, choć w przyjaźń z biednym chłopcem-nawróconym złodziejaszkiem nie wierzę ani trochę.

Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 11:39

BeeMer, ten brat z Damo to znów nasz następca tronu Baekje/książę walczący najpiękniej na świecie z MSG :serce2: Mnie się chyba szykuje jakiś syndrom na jego tle :serduszkate:

2 sezon Panny Marple? :love_shower: Jestem więcej niż zadowolona - niech będzie, bo to była kapitalna opowieść, tyle, że smutno niedokończona. Miodzio!

Jestem na bieżąco z Best Hit, a drama już się dziś kończy, więc rzucam się w seguki - Siedmiodniową Królową i King Loves. Nie wierzę, że to ja tak się na to cieszę.
Admete :kwiatek: czy przeskakiwanie od sceny do sceny to jest zmiana czasu opowieści bez uprzedzenia (od scen dziecięcych do dorosłych i na powrót)? W King Loves tak było i - przyznaję, mogło mylić i mącić w głowie. Mnie jednak w segukach zawsze irytowała statyczność gadających głów, więc ta nowa, dynamiczna metoda opowieści bardziej mi się widzi. Fakt, że King Loves może być bardziej czystą młodzieżową rozrywką, ale liczę bardzo na Siwana. On wybiera role rzadko i rozważnie i mam nadzieję, że nie poszedł w coś jak School 2017 tylko 400 lat wcześniej :wink: A jak wydoroślał od czasów, gdy był Sierotkiem!

Admete - Sob 22 Lip, 2017 12:20

Tak, to przeskakiwanie, ale nie tylko. Ogólnie mam wrażenie chaosu. Poza tym - obawiam się, że przy całej dobroci tego serialu, bo dobroci tam mnóstwo - będę się nudzić. Nie wciągnęła mnie historia, bohaterowie. Nie lubię trójkątów miłosnych. Wolę takie historie romansowe jak w Klejnocie i w Horse doctor - w których bohaterowie się wiernie cały czas kochają i wspierają. Mogą tęsknić, mogą pokonywać przeciwności, ale ja mam mieć pewność, że są dla siebie przeznaczeni.W Princess Man też tak było. A tutaj to wiadomo jak będzie, zazdrość, zdrada - brrr...Starsze, tradycyjne seguki, w których jest sporo historii - to moja działka. Te skoncentrowane głównie na uczuciach, to nie bardzo. Bo jak już wiele razy pisałam, nie wciągam się wtedy w historię.
Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 12:29

Zobaczymy, bo w King Loves na razie niewiele poza przedstawieniem bohaterów było - ale rozumiem, o co ci chodzi :kwiatek: Ja na pewno pójdę dalej ze względu na zaufanie do scenarzystki choćby. Gdyby nudzili, albo było głupio, to porzucę.
Admete, a ty Circle obejrzałaś do końca? Pisałaś o tym? :kwiatek:

Admete - Sob 22 Lip, 2017 12:50

Tak, obejrzałam Circle. Piękna opowieść o miłości braterskiej. To chyba najważniejszy motyw serialu. Bardzo mi się aktorzy i aktorki tam podobali.
Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 13:33

12 odcinków, może zacznę i poczekam na więcej odcinków King Loves.
Chcemy z Gosią w weekend obejrzeć 5-6 odcinki Bride of the Water God i dla mnie to będzie ostateczna próba, czy oglądać dalej. O ile 1-2 bardzo mi się podobały, to 3-4 zanudziły. Pokazała się Krystal. To - jak cała ekipa z Heirs - już dorosła kobieta, a zrobiona naprawdę niesamowicie. Gra boginię, na naszym padole łez wcieloną w modelkę. Jest jednocześnie piękna i straszna i w jakiś sposób nieludzka. Podobała mi się, ale poza nią niewiele dobrego mogłam powiedzieć. Przede wszystkim postaci doktorki i wodnego bóstwa utknęły. On nadal posągowy i dziwuje się światu, ona nadal nie wierzy w cudowności i pogrąża się w frustracji. To było dobre na chwilę, ale teraz już trzeba iść dalej. Może w 5-6 coś drgnęło.

Admete - Sob 22 Lip, 2017 13:40

Circle szybko się ogląda. jestem ciekawa twojej opinii o młodziakach. Jeden z nich gra teraz w Reunited worlds.
Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 13:53

Temu młodemu z Reunited Worlds i Circle to ja od lat kibicuję. Oglądam go tak długo jak długo oglądam dramy :lol: Ten chłopaczek ma na koncie imponującą ilość filmów i dram. W Moon That Embraces The Sun grał młodego Koszmita razem z dziewczynkami - tą która ostatnio grała eunucha z Bogusiem i tą z Ruler of The Mask z Nefrytem tworzyli po prostu dream team. I w I Miss You razem z tą drugą dziewczynką zmów grali dzieciowe wersje Miśka i Yoon Eun Hye i twierdzę, że mieli w pięciu odcinkach do zagrania najbardziej wyczerpujące sceny dramy. Młody był wytrawnym aktorem kiedy jeszcze był dzieckiem. Jestem jego fanką.
Admete - Sob 22 Lip, 2017 14:04

To ja też zostałam, choć widziałam go tylko w Circle. Nawet zaczynam się łamać i myśleć o podejrzeniu RW dla niego właśnie. Trochę się boje, bo scenarzystka to ta od Gong Shim - czyli dobrze zacznie,a potem może być gorzej.
Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 14:16

Ja z pewną ostrożnością zaczęłam gromadzić RW. Odstrasza mnie trochę udział Śnieżka oraz królewny z Hwajung w głównej roli żeńskiej, ale co mi szkodzi popróbować.
Admete, a ty oglądałaś Baek Dong Su? Młody grał tam dzieciową wersję Chang Ji Wooka.

Admete - Sob 22 Lip, 2017 14:33

Oglądałam, a to pamiętam, że dzieciowe odcinki mi się tam całkiem podobały. EDIT: ale się podziało w nowym odcinku SF. Nie będę spoilerować, ale robi się coraz poważniej. To już życie albo śmierć.
Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 22:27

Pojojczę sobie.
Zaczęłam Siedmiodniową Królową i już w połowie odcinka trafia mnie na coś, na co nie powinno - czyli na polskie napisy. Olaboga :zalamka: Nieszczęsny "książę koronny" melduje się na stanowisku. Co to znaczy "buntownicze serce ogarnie wszystko"? :mysle: I oczywiście okrzyk: książę, biegnij po swoje życie! jako tłumaczenie wyrażenia run for your life. Niby logiczne, nie? Fizycznie cierpię jak czytam takie kwiatki. Zamiast narzekać powinnam przerzucić się na angielskie.
Ciekawy zabieg, pokazać od razu jak to wszystko się skończy. Człowiek nie cierpi mąk niepewności, wszystko wie.
Faktycznie: dziewczynka grająca młodą PMY ma dziwnie jazgotliwy sposób mówienia, męczy uszy. Cała reszta bardzo ładna wizualnie. Podoba mi się dynamiczne filmowanie i kostiumy.

BeeMeR - Sob 22 Lip, 2017 23:02

Trzykrotka napisał/a:
BeeMer, ten brat z Damo to znów nasz następca tronu Baekje/książę walczący najpiękniej na świecie z MSG :serce2: Mnie się chyba szykuje jakiś syndrom na jego tle :serduszkate:
Uhum :serduszkate: :rozoweokulary: :serce2:

Trzykrotka napisał/a:
Chcemy z Gosią w weekend obejrzeć 5-6 odcinki Bride of the Water God i dla mnie to będzie ostateczna próba, czy oglądać dalej. O ile 1-2 bardzo mi się podobały, to 3-4 zanudziły.
Może to dla mnie wskazówka, by zerknąć tylko na pierwsze dwa oraz ostatnie dwa odcinki :P

Cytat:
Ja z pewną ostrożnością zaczęłam gromadzić RW. Odstrasza mnie trochę udział Śnieżka oraz królewny z Hwajung w głównej roli żeńskiej, ale co mi szkodzi popróbować.
Co to jest RW? Na Śnieżka ani Hwajungową się nie piszę i tak :roll:

Reunited Worlds?
Trzykrotka napisał/a:
Faktycznie: dziewczynka grająca młodą PMY ma dziwnie jazgotliwy sposób mówienia, męczy uszy.
W drugim odcinku nie ma już chyba wcale scen samodzielnych, tj. gadanych do siebie, bo już ma od tego panicza no i jest w hanboku dziewczęcym więc od razy lepiej wypada. W napisach właśnie miałam: "Nie sądzę, że powinniście tu być." ;)
Agn - Sob 22 Lip, 2017 23:27

Trzykrotko, nie męcz się - bierz angielskie napisy, przecież tego księcia koronnego nie da się tłomaczom wykorzenić. :roll:
No chyba że masz napad masochizmu oraz zamierzasz cytować co ucieszniejsze kawałki, to wtedy polecam się łaskawej pamięci. :P Zawsze to nauka dla mnie, czego absolutnie nigdy nie robić w tłumaczeniach. ;)

Damo tak bardzo nie dla mnie. Ani treściowo, ani obsadowo. Dobrze, że BeeMeRek z poświęceniem ogląda, to poczytam bez bólu. :mrgreen: :kwiatek:

BeeMeR - Sob 22 Lip, 2017 23:37

Agn napisał/a:
Damo tak bardzo nie dla mnie. Ani treściowo, ani obsadowo.
To dopiero jest segukowy chaos :czekam2:
Aragonte - Sob 22 Lip, 2017 23:38

Admete napisał/a:
Oglądałam, a to pamiętam, że dzieciowe odcinki mi się tam całkiem podobały. EDIT: ale się podziało w nowym odcinku SF. Nie będę spoilerować, ale robi się coraz poważniej. To już życie albo śmierć.

Nawet to drugie chyba w ostatnim odcinku... Zaraz sobie włączę i obejrzę :excited:

Admete, to chyba gif z zajawki 14. odcinka SF:

Będziemy miec chyba pięknie cierpiącego CSW w roli Bohatera, Który Podobno Nie Czuje :wink:

Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 23:49

Ohoho, jaka śmiała scena na koniec 1 odcinka Królowej! Niepełnoletnia dziewczynka u stóp półgołego króla-ajussiego (przystojny jest ci on w tej dramie :rumieniec: )
Tak jestem zmęczona, że lepiej mi będzie póki co wczytać się w "kto jest kim" po naszemu, potem i tak na angielski mus będzie przejść. Doceniam dobre chęci i poświęcenie czasu, ale no ludzie, wystarczy słownik internetowy żeby nie robić aż takich byków :bejsbol:

RW to Reunited Worlds, nowa drama, noona romance pomiędzy 19-letnim chłopcem, a 31 letnią kobietą. Państwo urodzili się w tym samym roku i byli childhood friends, ale dorastali w innych światach (nie pytajcie, o co chodzi, tak stoi w streszczeniu) stąd obecna różnica wieku. Grają rzeczona królewna oraz młodziak, którego dziś omawiałyśmy z Admete :kwiatek:

Admete - Nie 23 Lip, 2017 07:45

Trzykrotka napisał/a:
Grają rzeczona królewna oraz młodziak, którego dziś omawiałyśmy z Admete :kwiatek:

Młodziak bardzo utalentowany. Mnie dziewczynka w początkowych odcinkach Królowej nie przeszkadzała wcale. Wręcz te odcinki podobały mi się najbardziej. Potem stwierdziłam, że wieczna huśtawka nastrojów nie dla mnie. Doceniam sposób filmowania.
Aragonte ten gif to z 5 minutowego trailera. Ciekawa jestem, kto to. Może to być Shi Mok, biorąc pod uwagę, co się wydarzyło ostatnio. Przestrzegamy oglądających - obawiajcie się końcówki 13 odcinka i chyba wszystkich pozostałych. Łatwo nie będzie. Ale jak ten serial jest zrobiony i zagrany - czapki z głów. Ale zostały raptem trzy odcinki i jest tyle możliwych zakończeń. Jedna dziewczyna zrobiła na soompi podsumowanie, wyszło jej 16 różnych możliwości odnośnie zakończenia różnych spraw i losów bohaterów.
Aragonte piękna była ta scena z odwróceniem tablicy - jak zespół patrzył potem na prokuratora, a potem jeszcze przed budynkiem prokuratury. To spojrzenie na miejsce, które powinno być ośrodkiem sprawiedliwości.

BeeMeR - Nie 23 Lip, 2017 09:53

Admete napisał/a:
Młodziak bardzo utalentowany. Mnie dziewczynka w początkowych odcinkach Królowej nie przeszkadzała wcale. Wręcz te odcinki podobały mi się najbardziej.
Całkowicie się z tym zgadzam - młodziaka lubię, ale królewny nie zdzierżę. Przez nią nie mogłam oglądać Ghosta - bo samego SJS bym przepękała ;)
Admete - Nie 23 Lip, 2017 10:59

Młodziak to ten z Reunited Worlds - mnie się dzieciowe odcinki w Królowej podobały. Dodam jeszcze, że doceniam subtelny, drobny humor w poważnych i nawet smutnych odcinkach SF. Ostatnio ta nieskora piątka i wymiana zdań na temat rysowania Yeo Jin. To jak kazał jej "na pewno" zabrać ze sobą program do robienia portretów pamięciowych ;) I jakie mu wtedy spojrzenie rzuciła.
Aragonte - Nie 23 Lip, 2017 12:46

Admete, tu masz tego długiego posta o tym, jak to zdaniem autorki Shi Mok może byc winien moderstw:
https://forums.soompi.com/en/topic/396282-current-drama-2017-forest-of-secrets-stranger-%EB%B9%84%EB%B0%80%EC%9D%98%EC%88%B2/?page=115

A tu link do tej sceny z rozmową o programie do rysowania podejrzanych:
https://forums.soompi.com...ea5b6eeefd2c3af

BTW Yeo Jin widziała, że jej obrazki nie zostały wyrzucone, tylko Shi Mok je zachował :mrgreen: