To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Cathie - Wto 15 Gru, 2015 20:32

Zmarł narzeczony Michelle Dockery:
http://film.interia.pl/te...ego,nId,1939027

Akaterine - Sob 26 Gru, 2015 12:37

No i pożegnanie z serialem. Ładny odcinek, trochę aż za słodki, ale czego innego się spodziewać? ;)
Fani Edith mogą być zadowoleni, w końcu miała happy end. Mary (tak, Mary!) zaaranżowała spotkanie Edith z Bertiem, na którym on ponownie jej się oświadczył, a ona go przyjęła. Powiadomiła o tym ojca telefonicznie, on to relacjonuje Corze, pełnej wiary we własne dzieci ;) :
Cytat:
Robert: - You're not going to believe it!
Cora: - She's pregnant again?
- No!
- She's been arrested for treason?
- Not quite. She's back with Bertie and we're going up withe them to Brancaster to meet Mrs Pelham and announce the engagement.

Więc był ślub, akurat na święta, w każdej chwili spodziewałam się katastrofy, na szczęście do niej nie doszło ;) .
Henry czuje się źle jako biedny mąż bogatej żony, więc kombinuje z Tomem, co z sobą zrobić. I zakładają firmę - sprzedaż i naprawa samochodów. Mary jest w ciąży. Na ślub przyjeżdża Rose z mężem. Robert jest zazdrosny o to, że Cora tyle czasu poświęca szpitalowi, ale dzięki Rose zaczyna to doceniać. Lord Merton jest chory, ma jakąś nieuleczalną formę anemii. Jego syn z równie uroczą jak on żoną trzymają go z daleka od znajomych, ale Isobel się nie poddaje (jak zwykle z pomocą Violet), zabiera go do siebie i biorą ślub. Ostatecznie okazuje się, że lord ma zwykłą anemię, więc żyją długo i szczęśliwie. Nie zapomniano o Tomie - na ślub Edith przyjechała redaktor jej gazety i chyba wpadli sobie z Tomem w oko ;) .
I w sumie to tyle na górze :mysle: . Na dole trochę ciekawiej - Andy zakochał się w Daisy, ona początkowo go nie chciała, więc on zaczął ją olewać, wtedy ona go jednak zechciała (dzięki pani Patmore). Później obcięła sobie włosy, co okazało się katastrofą, Andy ją wyśmiał, ale pani Patmore go ochrzaniła, Anna uratowała sytuację z włosami i ostatecznie u Daisy i Andy'ego też jest zapowiedź happy endu. Anna urodziła dziecko w sypialni Mary w czasie przyjęcia weselnego Edith.
Nawet Thomas ma happy end! ;) Z resztą taki, jakiego się spodziewałam. Dostał gdzieś pracę i wyjechał, ale zaprosili go na wesele Edith. W międzyczasie Carson zaczął podupadać na zdrowiu - zaczęły mu się trząść ręce, tak samo miał jego ojciec i dziadek. Postanowił odejść ze służby, wcześniej znajdując swojego następce. Na weselu nie był w stanie nalewać wina gościom, więc Thomas przyszedł z pomocą, a Robert i Mary stwierdzili, że najlepszym rozwiązaniem będzie zatrudnienie Thomasa, a Carson będzie mógł mu ewentualnie służyć radą. Moseley został nauczycielem na pełen etat. A, jest jeszcze Sprat, służący u Violet, który okazał się tajemniczym autorem kolumny w gazecie Edith. Denker się o tym dowiedziała i wydała go Violet, licząc, że ta go wyrzuci z pracy, ale Violet kolumna się spodobała.
I to chyba na tyle :mysle: . Będzie mi brakować tego serialu, mimo wszystko.

Harry_the_Cat - Sob 26 Gru, 2015 20:39

No wlasnie sobie wczoraj obejrzałam i tak myślałam ze chyba nikt nie może narzekać tak naprawdę na rozwiązania, ale taki pozytywny odcinek z tyloma watkami nie był specjalnie spójny. Wychodzi na to ze jesli wszyscy dostają to, czego chcą to ogólnie widz dostaje dosyć kiepski kawałek telewizji ;)
trifle - Sob 26 Gru, 2015 20:56

Hm, a mi się podobał ;) I coraz bardziej bym chciała zobaczyć ten dom na żywo :excited:
Akaterine - Nie 27 Gru, 2015 19:25

Czytam komentarze na imdb i ktoś zwrócił uwagę, że Daisy jest trochę za stara dla Andy'ego - on ma z 20 lat, a ona zbliża się do 30 ;) .
Harry_the_Cat - Nie 27 Gru, 2015 21:10

Tak, tez mi to przyszło do głowy. Serial zaczął sie toczyć w 1912 a zakończenie w 1925. To jakby nie było 13 lat 😉
Cathie - Pią 08 Sty, 2016 05:29

Ostatni odcinek za mną. Wszyscy szczęśliwi, a mnie smutno, bo w ramach nadrabiania serialu (4 sezony w ciągu 2 miesięcy) na nowo się w nim zakochałam. Szkoda, że to już koniec.
Akaterine - Pią 08 Sty, 2016 18:47

A też tak miałam. Dlatego zrobiłam sobie powtórkę całości ;) .
Caitriona - Sob 09 Sty, 2016 17:48

Ostatni odcinek do bólu przewidywalny i słodki, ale w sumie mi to w przypadku tego serialu w ogóle nie przeszkadzało. Jestem zadowolona.

Będzie mi bardzo brakować lady Violet.

Cathie - Nie 10 Sty, 2016 13:20

Caitriona napisał/a:

Będzie mi bardzo brakować lady Violet.

Mnie też. Najbardziej jej ciętych ripost. :mrgreen:

Akaterine - Sob 28 Gru, 2019 19:13

Obejrzałam film Downton Abbey i otrzymałam dokładnie to, czego się spodziewałam. Jest wszystko to, co było w serialu. Tom ponownie czuje słabość do przedstawicielki klasy pracującej, Edith znajduje kolejny powód, by czuć się nieszczęśliwa, Mary jak zwykle zwraca się o pomoc do jak zawsze pompatycznego Carsona, lady Violet ponownie spiskuje. Wątek romantyczny na każdym kroku, podobnie jak wszelkie dramy, spiski na skalę szerszą i węższą. Jak zawsze przepiękne stroje i widoki. Niczego innego nie oczekiwałam i to były wspaniale spędzone dwie godziny :lol: .
Szafran - Sob 28 Gru, 2019 20:04

Będzie nowy film pełnometrażowy. Tylko że bez lady violet :cry2:
Akaterine - Sob 28 Gru, 2019 20:09

Maggie Smith najwyraźniej miała dość.
annmichelle - Wto 28 Gru, 2021 14:52

Melduję, że przypadkiem trafiłam na DA na Netfliksie i postanowiłam mu dać drugą szansę. :mrgreen:
Oczywiście, "nie ma to nic wspólnego" z faktem, że kilka dni temu obejrzałam pewien film z Danem Stevensem :mrgreen: i zaczęłam się zastanawiać, co by tu jeszcze obejrzeć w czym zagrał.
Jakieś 10 (?) lat temu dałam radę obejrzeć pierwszą serię DA i chyba jeden odcinek drugiej i odpuściłam, nie podszedł mi po prostu, sama byłam zdziwiona dlaczego nie. :-|
Seriale kostiumowe brytyjskie w większości uwielbiam, epoka, aktorzy i cała reszta też ok, a jednak to nie było to.

Cóż, zobaczę jak będzie tym razem. :-)

Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2021 15:42

To naprawdę bardzo dobry serial; mówię to na podstawie jednego sezonu, bo nie lubię opowieści rozciągniętych w czasie i następne odpuściłam. Ale ten pierwszy był bardzo solidnie brytyjski i podobał mi się.
annmichelle - Wto 28 Gru, 2021 15:50

No właśnie ja pierwszy obejrzałam, ale jakoś nie wciągnęło mnie wtedy tak, żeby to kontynuować. :-)

Trzykrotka, ale jeśli Ci się podobał to dlaczego nie obejrzałaś dalej? :-)
Pytam z ciekawości. Tzn. rozumiem, że ktoś nie lubi seriali, które mają więcej niż 15-20 odcinków, szczególnie jeśli są wszystkie od razu dostępne, ale nie wiem, czy oglądałaś tak jak się ukazywał? Czyli 9 odcinków na rok/pół roku (czy jak tam on wychodził).

Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2021 16:52

Pierwszy sezon obejrzałam zaraz po premierze. Ale końcówka sezonu wskazująca na wybuch I wojny światowej mnie zniechęciła. Wolałam zostawić ten świat zastygły w tej właśnie chwili niż oglądać jak panowie wdziewają mundury, panie pracują w szpitalu (czy coś w tym stylu), ten ginie, tamten się bogaci, świat i Downton Abbey się zmienia. Z jednej strony aż tak nie byłam z bohaterami związana emocjonalnie, z drugiej - nie chciałam patrzeć na ich upadki.
Ale ja praktycznie nigdy nie oglądam seriali poza pierwszym sezonem. Tyle z reguły mi wystarcza i wolę iść do następnej opowieści.

Admete - Wto 28 Gru, 2021 17:55

U mnie było więcej sezonów...Odpuściłam, jak zabili postac grana przez Dana Stevensa, bo już od jakiegoś czasu była straszna maniana ;)
BeeMeR - Wto 28 Gru, 2021 18:50

Ja tak samo, zwłaszcza że ta śmierć to trochęna siłę i bez większego sensu była.
annmichelle - Śro 29 Gru, 2021 13:15

Jestem po 6. odcinku drugiej serii. :-|
Kurcze, ale się z tego telenowela zrobiła. :zalamka:
Wątki jak z brazylijskiego tasiemca, a i realność pierwszej wojny wołała momentami o pomstę do nieba.
Wszystko wymuskane, czyściutkie, panie w pięknych fryzurach, makijażach i loczkach gdy podają tym rekonwalescentom szklankę wody. :roll:
Kłuł mnie w oczy wystrój dworu podczas przemienienia go w sanatorium. Już widzę te dywany, cenne meble i obrazy w salach, gdzie spali oficerowie....
Wystarczyło poszperać trochę u źródeł i zobaczyć, jak wyglądały posiadłości, które poprzerabiano na szpitale i sanatoria w tamtych czasach. Nikt tam "persów" na podłogach nie zostawiał w ogólnodostępnych pokojach, zeszmaciłyby się w ciągu tygodnia.
Obejrzę do końca drugi sezon, a później zobaczę.
Nie do końca ogarniam, że było takie szaleństwo na DA. To już "Mr Selfridge" był bardziej realistaczny (dzieje się w tych samych czasach). Przynajmniej nie wymyślali jakichś powrotów zza grobu.

Trzykrotka - Śro 29 Gru, 2021 13:45

Czyli jednak miałam rację zostawiając sobie tylko ładne wspomnienia, tak wolę :kwiatek:
annmichelle - Śro 29 Gru, 2021 13:57

No, pierwsza seria mogła się spokojnie zakończyć, bo wątki były w miarę pozamykane, a przynajmniej zasugerowane co mogło się dalej dziać, a reszta jak w życiu - niech toczy się dalej. :-)

W drugiej serii irytuje mnie np. wątek Anny i Bates'a :roll: - potrząsnęłabym nimi, żeby choć trochę zaczęli się zachowywać jak żywi ludzie, a nie bezuczuciowe roboty. Podobnie wątek tej najmłodszej córki i szofera - emocji między nimi tyle co nic.
Aktor grający Williama pewnie się cieszył, że zakończył pracę w tym drugim sezonie, kiedy jego postać odeszła godnie, skoro i tak nie mieli mu nic do zaproponowania, jeśli chodzi o rozwój jego bohatera.

Loana - Czw 30 Gru, 2021 14:48

Ooo, no zobaczcie, ja się miałam za ten serial zabrać, bo tam całkiem ciekawe stroje są. Widziałam prawie cały pierwszy sezon i film kinowy. Ale jakoś nie mogłam się zabrać za kończenie pierwszego sezonu (zostało mi tam z dwa-trzy odcinki chyba), bo doczytałam, że mój ulubiony bohater/aktor, czyli Dan Stevens ma zginąć w wypadku (to nigdy nie jest sensowna śmierć, ale powiedziałabym, że była całkiem realistyczna, ludzie giną w wypadkach). Plus podobał mi się wątek romansu między Anną (moja ulubiona bohaterka tam) i Batesem, ale też doczytałam, że najpierw jego przeczołgają z powodu jego byłej żony, potem zgwałcą Annę i ją przeczołgają - no bez przesady, nie będę się tak męczyć z fajnymi postaciami -_-
No i przyznam, że nie polubiłam Mary za bardzo, ani jej siostry Edith - niemiłe dla siebie były. Plus wątek z romansem z zawałem mnie rozwalił, już się nie mogłam przekonać do tej Mary, że to rozsądna laska jest.
Film mi się nawet podobał, ale przyznaję, że moja ulubiona postać oprócz Anny to lady Violet :P

Akaterine - Czw 30 Gru, 2021 14:59

Dla mnie DA to takie guilty pleasure, niektóre postaci i wątki mnie męczą, ale to nagromadzenie przewidywalnej dramatozy na tle tych pięknych wnętrz, strojów i ogrodów sprawia, że mój mózg odpoczywa. Teraz oglądam z chłopakiem, który też się wciągnął, choć fakt, że po śmierci Matthew zwolniliśmy tempo oglądania.
A Matthew został uśmiercony, bo aktor chciał odejść z seriali, z resztą tak samo było z Sybil.

annmichelle - Czw 30 Gru, 2021 15:18

Co to za spoilery. :wink:
Zart :mrgreen: , gdzieś akurat mi się obiło o Matthew i Sybil, ale więcej już nie chcę wiedzieć. :-P
Dokończyłam 2. serię i po tym szóstym odcinku było już nieco lepiej (choć razi mnie jednak ten brak realizmu vide śmierć Lavinii, która łaskawie z tym poczekała jak cała rodzina wpakowała się do pokoju, pożegnała się z Matthew błogosławiąc mu małżeństwu z Mary, itd. :roll: )
Aczkolwiek były w tym sezonie momenty wzruszające. :cry2:
Odcinek świąteczny był też ok, wreszcie widać było, że są jakieś inne pory roku oprócz wiosny, ale twórcy pogubili się trochę w chronologii, bo Mary miała brać ślub z tym przemocowym gościem w sierpniu, a tu wciąż byli narzeczeństwem mimo, że grudzień.
No i wątek Batesa i Anny przestał być taki bezpłciowy. :-)

Zaczęłam sezon 3, bo kiedyś pisałyście tu na forum, że jest lepszy niż drugi. :-)

Razi mnie jednak ten czas wojenny i powojenny, że wszystko takie tip-top (fryzury, makijaże, ubrania, wystrój domu) - po wojnie nie było tak lekko, nawet lordostwu na zadupiu. :wink:

Ale przyjmijmy, że oglądam trochę jak kiedyś oglądałam "Gran Hotel" (nie dokończyłam...) - dla kilku kreacji aktorskich i jak tam jeszcze przeczołgają bohaterów.