To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Perswazje Persuasion (2007)

asiani - Wto 24 Mar, 2009 22:58

Calipso napisał/a:
Anaru napisał/a:
Hmmm... może ja to wreszcie kiedyś zobaczę

No właśnie,zastanów się :wink:

Nie zniechęcajmy Anaru film ogółem jest dobry .
A dla Ruperta zawsze warto.... :-D

Anaru - Wto 24 Mar, 2009 23:01

asiani napisał/a:
Nie zniechęcajmy Anaru film ogółem jest dobry .
A dla Ruperta zawsze warto.... :-D

Zastanawiam się ;)
Nie wiem jak wygląda Rupert, przyznaję się bez bicia... :rumieniec: :mrgreen:
To taki blondyn, którego gołe tyły wstające z łóżka już się kiedyś na forum przewinęły? :mysle:

asiani - Wto 24 Mar, 2009 23:06

Hmm tak widziałam kilka ....niezłe :lol:
Ale może coś w ciuszkach :-D

http://images47.fotosik.pl/91/57cf584477bcbf88.jpg

Katarynka - Śro 25 Mar, 2009 00:02

Anaru warto obejrzeć :) :)
trifle - Śro 25 Mar, 2009 00:08

Katarynka napisał/a:
Anaru warto obejrzeć :) :)

...żeby sobie wyrobić własne zdanie :wink: bo to nie jest dobra ekranizacja :roll:

Anaru - Śro 25 Mar, 2009 00:09

asiani napisał/a:
Hmm tak widziałam kilka ....niezłe :lol:
Ale może coś w ciuszkach :-D

Dzięki :mrgreen:
Hmmm... czyli trzeba by Basie zmotywować, bo samej mi sie pewnie nie będzie chciało.... ;)

Trzykrotka - Czw 26 Mar, 2009 08:33

Anaru, jak ja znam Ciebie, to Ci się nie będzie podobało. Już lepiej sobie Jane Eyre obejrzyj. Tobik może mniej urodziwy, ale żywotniejszy.
(Rupert to ten sam, od słynnej pupy :mrgreen: )

Sofijufka - Czw 26 Mar, 2009 08:44

i z "Virtual sexuality"
http://www.youtube.com/wa...lZD286_8c&hl=pl

Anaru - Czw 26 Mar, 2009 09:10

Trzykrotka napisał/a:
Anaru, jak ja znam Ciebie, to Ci się nie będzie podobało. Już lepiej sobie Jane Eyre obejrzyj. Tobik może mniej urodziwy, ale żywotniejszy.

Jane Eyre oglądałyśmy, podobało mi się, Tobika pamietam, panny nie pamiętałabym gdyby nie Mag i jej avki :-D , ale ogólnie ładnie zrobiony. To tam chyba ten czerwony szal powiewał budząc skojarzenia z sari/dupattą? I tam było "leć za nim głupia"? :mrgreen:

BeeMeR - Czw 26 Mar, 2009 10:38

Anaru napisał/a:
czyli trzeba by Basie zmotywować,
oj, zdecydowanie kojarzy mi się ten obrazek, gdy Dean się obraca do Sama, a Sam pokazuje mu język - dokładnie na to samo mam ochotę, bo na powtórkę z Perswazji ani trochę :P
A pocałunek jest wybitnie błeeee.... :obrzydzenie:
Ta parę ratuje mi tylko końcowy taniec (na trawniku, choć nie bardzo wiarygodny :roll:

Mamy dużo, dużo ciekawszych rzeczy do obejrzenia, np. Tudorów, hę? :mrgreen:

trifle - Czw 26 Mar, 2009 12:44

Anaru napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

Jane Eyre oglądałyśmy, podobało mi się, Tobika pamietam, panny nie pamiętałabym gdyby nie Mag i jej avki :-D , ale ogólnie ładnie zrobiony. To tam chyba ten czerwony szal powiewał budząc skojarzenia z sari/dupattą? I tam było "leć za nim głupia"? :mrgreen:

Tam ;) I "nie kremy, ni różana woda, ale miłość urody ci doda" ;)

Kwon SungHee - Czw 23 Kwi, 2009 16:42

Perswazje... pamiętam, że najbardziej byłam zadowolona z koncowego wyniku tego filmu... a może nie? :rumieniec:
W kazdym badz razie Sally doprowadzała mnie do szału. Ta kobieta tak bardzo mi się nie podoba, że nie mogłam wczuć się w film. Chociaż nie był zły.

mokka - Czw 23 Kwi, 2009 19:11

Kwon SungHee napisał/a:
Perswazje... pamiętam, że najbardziej byłam zadowolona z koncowego wyniku tego filmu... a może nie? :rumieniec:
W kazdym badz razie Sally doprowadzała mnie do szału. Ta kobieta tak bardzo mi się nie podoba, że nie mogłam wczuć się w film. Chociaż nie był zły.

Film sam w sobie nie był zły, ale mnie się nie podobał, wolę ekranizację z 1995. Nie podobała mi się a)scena pocałunku, w której heroina podskakuje i drży z emocji, podczas gdy upragniony utracony i odzyskany na nowo kochanek sobie z nią wyraźnie pogrywa i ust swych korali nie zamierza jej dać (szalenie irytujące i żenujące dla mnie jako widza płci żeńskiej); b) wzięta z sufitu scena, w której Wenthwort oświadcza Anne, że Kellynch jest jego prezentem ślubnym. A w ogóle Anna miała być prześliczna i delikatna, tylko że po latach jej uroda zgasła. No ale nie zanikła przecież! Poza tym miałam to nieszczęście, że już zakodowałam sobie Ciarana Hindsa jako Kapitana Wenthworta i Rupert nie miał u mnie szans jako grzeczny blondynek. Nijak mi poza tym nie pasował na uczestnika morskich bitew. No i gdzie mundur, gdzie mundur, pytam?! Ciaran Hinds był trochę za stary do tej roli (w chwili kręcenia filmu miał chyba 42 lata, a Wenthwort 31), ale ma nieprawdopodobną charyzmę, która jest chyba kluczem do tej roli. Tak go zresztą opisuje JA. Kupuję jego Wenthworta w ciemno. No i cóż - nie oszukujmy się, lecę na taki typ, nawet z tym koszmarnym zgryzem.... (zaś grzecznym blondynom mówię stanowcze nie). Sally Hawkins nie była zła w tej roli, ale, moim zdaniem, jest ofiarą charakteryzatora i projektanta kostiumów. W filmie z 2007 w ogóle nie widać zewnętrznej przemiany Anne Elliot, która była często podkreślana w książce. Sally miała okropną fryzurę, koszmarne, bure sukienki niczym podkuchenna, nie nosiła żadnej biżuterii i stale demonstrowano nam jej chude plecy z kilkoma pieprzykami. Poza tym, jeszcze jedno: w książce nie ma słowa o tym, że Admirał Croft prosił Kapitana o ustalenie z Anne, gdzie zamierza mieszkać po ślubie z panem Elliotem. Ta scena znalazła się w ekranizacji 1995 i nie wiem, czemu również w tej z 2007. Scenarzysta nie czytał książki i sobie "pożyczył"? Admirałowa Croft poza tym w filmie to pani dobrze po pięćdziesiątce, mogłaby być mamą Kapitana. W książce ma 38 lat! Wrrrr. No dobra, wyżyłam się, trochę chaotycznie, ale trudno. Pozdrawiam wielbicielki Perswazji:)

asiani - Czw 23 Kwi, 2009 20:47

mokka napisał/a:
Poza tym, jeszcze jedno: w książce nie ma słowa o tym, że Admirał Croft prosił Kapitana o ustalenie z Anne, gdzie zamierza mieszkać po ślubie z panem Elliotem. Ta scena znalazła się w ekranizacji 1995 i nie wiem, czemu również w tej z 2007. Scenarzysta nie czytał książki i sobie "pożyczył"?

To prawda, nie ma mowy o tej scenie w książce .
Lecz w ekranizacji z 95 jest ona o niebo lepsza niż w tej z 2007 .
Tam spotkanie Wenthworta z Lady Russell było niesamowite... wrrr , to napięcie .
Widać było, że on jej nie cierpi, podobało mi się :)

Sofijufka - Czw 23 Kwi, 2009 20:51

Rupertowy Wentworth przeszkadzał mi jeszcze w innych scenach: jak Anna grzmotnęła jak długa na spacerze, a on stał nad nia i patrzył jak na glistę, albo jak nia ciepnął do powoziku siostry, z obrzydzeniem, jak worek kartofli! Na litość, toć on dżentelmenem był!
asiani - Czw 23 Kwi, 2009 21:27

Sofijufka napisał/a:
jak Anna grzmotnęła jak długa na spacerze, a on stał nad nia i patrzył jak na glistę, albo jak nia ciepnął do powoziku siostry, z obrzydzeniem, jak worek kartofli! Na litość, toć on dżentelmenem był

:lol: :oklaski:
ale on był jeszcze w tym czasie mocno rozżalony na Anne i dał temu upust podczas właśnie tych scen

maenka - Czw 23 Kwi, 2009 21:29

asiani napisał/a:
Sofijufka napisał/a:
jak Anna grzmotnęła jak długa na spacerze, a on stał nad nia i patrzył jak na glistę, albo jak nia ciepnął do powoziku siostry, z obrzydzeniem, jak worek kartofli! Na litość, toć on dżentelmenem był

:lol: :oklaski:
ale on był jeszcze w tym czasie mocno rozżalony na Anne i dał temu upust podczas właśnie tych scen

no ale coby zaraz damą rzucać! Nie godzi się. Zdecydowanie Ciaran rulez. Ale tutal Harvile był w OK.

asiani - Czw 23 Kwi, 2009 21:36

maenka napisał/a:
no ale coby zaraz damą rzucać! Nie godzi się.

Chciał jej pokazać jak bardzo mu przeszkadza jej niezdecydowanie .
Trochu narwany był to fakt, ale się zrehabilitował... kupił jej dom :wink:
A tak serio to ja jednak mam więcej zastrzeżeń do aktorki za bardzo przeciętna, no i już kiedyś wspominałam.Ostatnia scena spartaczona, a jak sobie ostatnimi czasy książkę przypomniałam, jeszcze bardziej mnie to zniesmaczyło.

maenka - Czw 23 Kwi, 2009 21:47

A książkę uwielbiam. Druga zaraz po DiU z beletrestyki.
nicol81 - Czw 23 Kwi, 2009 22:04

mokka napisał/a:
w książce nie ma słowa o tym, że Admirał Croft prosił Kapitana o ustalenie z Anne, gdzie zamierza mieszkać po ślubie z panem Elliotem. Ta scena znalazła się w ekranizacji 1995 i nie wiem, czemu również w tej z 2007. Scenarzysta nie czytał książki i sobie "pożyczył"?

Ta scena jest z pierwszej wersji książki, odrzuconej przez Austen.
asiani napisał/a:
kupił jej dom

Nie kupił domu, tylko od Croftów odkupił dzierżawę...

asiani - Czw 23 Kwi, 2009 22:07

nicol81 napisał/a:
mokka napisał/a:
w książce nie ma słowa o tym, że Admirał Croft prosił Kapitana o ustalenie z Anne, gdzie zamierza mieszkać po ślubie z panem Elliotem. Ta scena znalazła się w ekranizacji 1995 i nie wiem, czemu również w tej z 2007. Scenarzysta nie czytał książki i sobie "pożyczył"?

Ta scena jest z pierwszej wersji książki, odrzuconej przez Austen.

Szkoda, to naprawdę ciekawy fragment

mokka - Czw 23 Kwi, 2009 22:17

Aaaahaaa, widać mam braki w historii "Perswazji", dzięki za oświecenie. Odszczekuję, że scenarzysta z 2007 był bezczelny :) Nie wiem, jak ta scena wyglądała w pierwszej wersji książki, ale w ekranizacji 1995 właściwie niczego od Anne się nie dowiadujemy, Wenthworth pozostaje nieświadomy jej zamiarów do końca, bo ona nie udziela mu przecież odpowiedzi, wypłoszona przez Lady Russel. A w nowej wersji: proszę: kawa na ławę. Wolałam to napięcie do końca.
Anonymous - Pon 08 Lut, 2010 17:28

A ja sobie przypomniałam Perswazje skacząc po scenach wybranych i kocham Ruperta, dobra nie ma munduru, ale jest cudowny(nawet jako blondyn) Bardzo żal mi Anny w ciągu całego filmu takie rodzinne popychadło, ale w sumie nagrodą za cierpliwość jest kapitan to nieźle na tym wszystkim Anna wychodzi.
Ja naprawdę wielbię kapitana :serce:

Caitriona - Pon 08 Lut, 2010 18:03

Kasiek, jaki podpis ;) :mrgreen:
Admete - Pon 08 Lut, 2010 18:07

Caitriona napisał/a:
Kasiek, jaki podpis ;) :mrgreen:

Długi i roamantyczny ;)