To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Trzykrotka - Pon 23 Sie, 2021 19:16

BeeMeR napisał/a:
U mnie markiz bardzo chciał spędzić noc u żony ale ta z wyjątkowo głupią miną nie chciała zaordynować mu kąpieli wiec odszedł z kwitkiem.

A jakie oczy zrobiła do służącej kiedy ta wyjechała z tą kąpielą :lol:

Ach, Healer :serce2: zdecydowanie pierwsza dziesiątka moich dram.

Admete - Pon 23 Sie, 2021 20:54

Healer bardzo lubię. Do You like Bhrams też.
BeeMeR - Pon 23 Sie, 2021 22:28

Cytat:
A jakie oczy zrobiła do służącej kiedy ta wyjechała z tą kąpielą
a jak on uszami strzygł i nie krył rozczarowania :-P

Dziś się mierzymy
https://youtu.be/xk1sriFskaY

Healera to ja też lubię :serce:

Admete - Pon 23 Sie, 2021 22:45

Jutro ostatni odcinek You are my spring - 31 będzie na Netflixie. Aktorzy mi się bardzo w tym serialu podobali. Ten pan zwrócił moją uwagę - widzę go drugi raz - pierwszy raz w Radio Romance, gdzie grał chyba rolę drugiego - Yoon Park.

https://asianwiki.com/Yoon_Park

Aragonte - Pon 23 Sie, 2021 23:51

Nabieram ochoty na Law School - jeszcze nie zaczęłam, ale przymierzam się.
KMM i BoRa - to może być ciekawe zestawienie.

Trzykrotko, zajrzyj do Miszmaszu, jestem ciekawa Twojej opinii o sytuacji, którą opisałam :kwiatek:

Trzykrotka - Pon 23 Sie, 2021 23:52

Pamietam go z Package.

U mnie już gołąbeczki wyjadają sobie z dzióbków, czyli tylko patrzeć jak Shiyi ogłosi, że nowy panicz w drodze. Na razie mają czwartego, bo księżniczka w końcu urodziła. Sprawy mniejsze się porządkują, Erniang sprowokowano aby zrobiła porządek w mezowskim domu i zajęła należną jej pozycję, nasz markiz ustala jak wychowywane będą dzieci - wreszcie jego mamusia z jej "tak postępowali nasi przodkowie" może odpuścić, w rodzinie szwagrostwa też nastaje harmonia. Mus teraz znaleźć szpiega lub szpieżycę we własnym domu i wysłać ród Ou na księżyc. Jestem po 36 odcinku.

Loana - Wto 24 Sie, 2021 13:25

A ja skończyłam Healera :) Niewątpliwie drama będzie należała do jednych z moich ulubionych, chociaż jak dla mnie za dużo było akcji/tajemnic/knucia/bójek, a za mało spokojnych scen z OTP i pozostałymi bohaterami. Ale domyślam się, że dużo więcej ludzi jednak woli tą część mocniejszą, plus dzięki temu główny jest lepiej pokazany. Trochę mnie rozczarował ostatni odcinek, tak bardzo mi brakowało więcej scen jak na początku 15 - no ale zakończenie było pozytywne, widać, że wszystko się jakoś ułoży dla OTP. Przyznaję, że przedostatni i ostatni odcinek mocno przewijałam (przeczytałam sobie wcześniej opis i skakałam tylko do scen, które chciałam obejrzeć), bo nagromadzenie napięcia było dla mnie za mocne, ale przez to nie do końca zrozumiałam, jak się wszystkie sprawy rozwiązały - może kiedyś dojrzeję, żeby obejrzeć w większym skupieniu i zrozumieć :)
Natomiast jestem zachwycona OTP - to chyba najsłodsza para z wszystkich do tej pory obejrzanych. Park Min Young to jednak jest moja ukochana aktorka - przepiękna, z powalającym uśmiechem, grająca fajne pewne siebie babeczki, świetnie całująca - z każdym aktorem ma wspaniałą chemię. Główny miał ciekawą postać, ale podobało mi się zwłaszcza, jak bardzo chciał mieć kontakt fizyczny z główną :)
Ciekawe, czy ktoś na Youtubie zrobił kompilację wszystkich momentów OTP ze sobą - bo lubię wracać do takich scen nawet tylko na chwilę, żeby sobie przypomnieć, jakie miłe uczucia wzbudzają. W Hwayugi i Mr Queen to już dokładnie wiem, który odcinek w którym miejscu przewinąć, w Healerze też się pewnie nauczę, co oglądać oprócz początku 15 odcinka :P

Chyba zacznę teraz oglądanie "My girlfriend is Gumiho", bo jestem ciekawa, jak tam Małpa wypadł :P

Loana - Wto 24 Sie, 2021 13:26

Trzykrotka napisał/a:
U mnie już gołąbeczki wyjadają sobie z dzióbków, czyli tylko patrzeć jak Shiyi ogłosi, że nowy panicz w drodze.

A ten czwarty panicz to od markiza jest?
I w którym odcinku była noc "poślubna", jakoś zgubiłam, kiedy tak się zaczęli dogadywać :P

Admete - Wto 24 Sie, 2021 13:27

Loana napisał/a:
bo nagromadzenie napięcia było dla mnie za mocne

Sorry Loano, ale :lol: Serio ;)

Loana - Wto 24 Sie, 2021 13:44

Admete napisał/a:
Loana napisał/a:

No wiem :P Tylko wiesz, jakbym może oglądała tą dramę wolniej, to bym spokojniej przechodziła nad następną intrygą zagrażającą bohaterom. Ale obejrzałam dramę w trzy dni do końca, odcinek zaraz po odcinku, więc już byłam trochę zmęczona tym, że ZNOWU ktoś wrobił bohatera albo chce zabić bohaterkę. Najbardziej lubię oglądać radosne, spokojne sceny romansowe, a co jak co, ale w tym serialu prawie ich nie było :P I tak stwierdzam, że drama była świetnie zrobiona, skoro bardzo mało przewijałam we wcześniejszych odcinkach (były odcinki, że nic nie przeskoczyłam) :P Dlatego jak mi zostało półtora odcinka do końca i zaczęli szantażować Healera to wymiękłam i sięgnęłam do recapu. Ale nie żałuję, bo skończyłam dramę :)
Muszę sobie jeszcze poczytać komentarze pod recapami, bo całkiem ciekawe niektóre są. Doczytałam ciekawą analizę tego, jaką pijawką wg autora wpisu jest matka Chae Young Shin - nigdy o niej nie pomyślałam w ten sposób, ale w sumie coś w tym jest.
W ogóle matki w tym serialu to takie niezbyt udane wyszły, bo matka Healera to dopiero beznadziejny przypadek - nie zrozumiałam w ogóle jej zachowania, a fakt, że po opuszczeniu dziecka potem wyszła za mąż ponownie i sobie ułożyła dziecko, to dość smutne w sumie.

Trzykrotka - Wto 24 Sie, 2021 13:45

Admete napisał/a:
Loana napisał/a:

Jeśli Loana oglądała z przewijaniem, to może nie wszystko było dla niej zrozumiałe. Tam jednak wątek romansowo - osobisty jest wtórny w stosunku do historycznego. A na dodatek mamy bohaterów w dwóch wcieleniach, młodych grają inni aktorzy niż starych. Trzeba to oglądać uważnie i starannie, żeby nie pogubić się w wątkach :kwiatek: BTW, ja też uwielbiam OTP z tej dramy. Bohaterka jest wspaniałą kobietą, bohater ma tajemnicę, kochałam ich rozmowy telefoniczne kiedy jeszcze ona nie wiedziała, kim jest jej ciapowaty asystent. Park Min Young i Ji Chang Wook, oboje piękni i bardzo "chemiczni" :serce:

W Sword and Brocade - odcinek 35. To w nim małżonkowie w końcu się dogadują i konsumują :lol: Nie ma najazdu na kominek, za to zaraz potem twórcy wstawiają nam obrazek z ogrodu: pszczoły buszujące w dorodnym kwiatku. Dość czytelne, jakby ktoś jeszcze nie pojął co się dzieje.

Loana - Wto 24 Sie, 2021 14:03

Trzykrotka napisał/a:
Jeśli Loana oglądała z przewijaniem, to może nie wszystko było dla niej zrozumiałe. Tam jednak wątek romansowo - osobisty jest wtórny w stosunku do historycznego. A na dodatek mamy bohaterów w dwóch wcieleniach, młodych grają inni aktorzy niż starych. Trzeba to oglądać uważnie i starannie, żeby nie pogubić się w wątkach

No powiedziałabym, że z 80% dramy obejrzałam - przewijałam w początkowych odcinkach walki głównie, to dwa ostatnie mocniej przeskoczyłam. Więc ogólnie tajemnice mi się wyjaśniały, zrozumiałam mniej więcej, co się stało w tym 1992 roku, może tylko nie wyłapałam zbyt dobrze, w którym momencie Kim Moon Shik przeszedł na stronę Starszego. Najmniej załapałam na końcu, tzn nie wyłapałam, jak rozwiązano sprawę z filmem Healera z szantażu, jak tak naprawdę poradzono sobie z Kim Moon Shikiem (został tym burmistrzem?), co się stało z gazetą Sunday - czy była nadal samodzielnym studiem, czy ją łyknięto, jak zamknęła się sprawa Healera na policji. No to muszę kiedyś na spokojnie posprawdzać w dramie :)

Aragonte - Wto 24 Sie, 2021 14:50

Trzykrotka napisał/a:
Nie ma najazdu na kominek, za to zaraz potem twórcy wstawiają nam obrazek z ogrodu: pszczoły buszujące w dorodnym kwiatku. Dość czytelne, jakby ktoś jeszcze nie pojął co się dzieje.

Serio, kwiatek i pszczółki? :rotfl:
No to zgodnie z logiką scen markiziątko powinno być już w drodze :wink:

Trzykrotka - Wto 24 Sie, 2021 15:35

Aragonte napisał/a:
Serio, kwiatek i pszczółki? :rotfl:

Poważnie :rotfl: Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia.

Aragonte napisał/a:
No to zgodnie z logiką scen markiziątko powinno być już w drodze :wink:

Markiziątko na pewno objawi się na samiutkim końcu jako wisienka na torcie powszechnej szczęśliwości.
Zapomniałam napisać, że tak, synek numer 4 to dzieło brata markiza, tego, który marzył, żeby śpiewać operę (miauczącym głosem). Urodziła go jego żona - księżniczka. Wcześniej rodzina, a konkretnie Druga Pani, czyli siostra obu panów, adoptowała starszego syna tegoż brata, spłodzonego z aktorką. Dwaj należą do markiza; starszy Yu jest synem konkubiny Wen, młodszy Zhun synem pierwszej (zmarłej) żony Yuniang.
Weź tu się człowieku połap w tym wszystkim :zalamka:

Admete - Wto 24 Sie, 2021 18:28

Skończyłam You are my spring i rzeczywiście była to healing drama. Jak raz im się udało, bo wiecie, jak to często bywa. Ma być uzdrawiający serial, a potem człowiek się irytuje. Tutaj jest inaczej - rzeczywiście postacie przechodzą bolesny proces poznania siebie, swoich problemów, a na koniec mamy bardzo ładną parę do oglądania. Myślę, że nawet Loana by nie narzekała ;) Na początku proszę nie zrażać się nieco mrocznym nastrojem, bo potem drama przechodzi stopniową transformację. Poza tym element kryminalny jest w zasadzie nie tak duży, za to naprawdę sporo jest humoru. Bardzo dobre role aktorów i aktorek, piękne zdjęcia, dobra ścieżka dźwiękowa. Polecam, niedługo będzie do obejrzenia na Netflixie.
Loana - Wto 24 Sie, 2021 18:39

Admete napisał/a:
Skończyłam You are my spring i rzeczywiście była to healing drama. (...) Myślę, że nawet Loana by nie narzekała ;)

Mówisz? Będzie po polsku na Netflixie, to może bym się skusiła właśnie :P Rozumiem, że jest romans i drama kończy się pozytywnie? :)

Admete - Wto 24 Sie, 2021 18:49

Jest romans i kończy się pozytywnie, ale jeden z bohaterów jest psychiatrą. Nie wiem, czy będzie ci to pasować.
Trzykrotka - Wto 24 Sie, 2021 20:12

Ja już doczekać się nie mogę :excited: Podobnie jak tej Cha Cha Cha z SMA i przystojnym jak diabli Dołeczkiem :serce:
Admete - Wto 24 Sie, 2021 22:11

Dołeczek już w sobotę.
Trzykrotka - Wto 24 Sie, 2021 22:37

Yes, yes, yes :banan: Widziałam dziś zdjęcia z konferencji prasowej przed premierą. Ładnie oboje wyglądali.

W Sword nad Brocade wcale nie ubywa problemów, przeciwnie, mnożą się jak muszki owocówki latem. I okazuje się, że domostwo Xu kryje więcej tajemnic niż mogło się wydawać. W każdym razie - znamy już szpiega rodziny Ou usadowionego wygodnie w rodzinie Xu - oj, kęsim, kęsim! My znamy, ale Shiyi i Lingyie jeszcze nie, więc na pewno ostatnie odcinki nudne nie będą.
Taki widok w chińskich dramach mnie zabija: po piosence początkowej mamy krótkie "w poprzednim odcinku," po czym wyskakuje konkubina Wen w cywilnym ubranku i reklamuje lek na coś tam

To samo widziałam w Rebell Princess :roll: i już tam mnie raziło.
A teraz wzorcowy przykład jak dama na męża czekać powinna, elegancko, tęsknie i z klasą (założę się, że Shiyi jest wzorem cnót niewiescich swych czasów :-P )

BeeMeR - Śro 25 Sie, 2021 07:26

Och tak, z jednakim spokojem, słodyczą i klasą przyjmuje wszystkie potencjalne i faktyczne dzieci męża, szykany teściowej, co to by wolała przeforsować ulubioną konkubinę, intrygi konkubin i zaloty męża - a mąż ją z równie anielską cierpliwością powoli oswaja, małymi kroczkami, ostatnio obudziła się w jego ramionach :mrgreen:
https://youtu.be/qqcRpBYJlgg
https://youtu.be/xRtzLeKyfbQ

Trzykrotka - Śro 25 Sie, 2021 12:24

Oj tak :wink: Ona i druga siostra kompletnie inaczej reagują na przeciwności losu. Tamta miota się, dąsa i obwinia cały świat za swoje nieszczęścia, Shiyi przyjmuje wszystko na klatę i z uśmiechem. A te mężowskie ramiona będą jej się jeszcze bardzo podobały, oj bardzo.

Edit: Home Cha Cha Cha to cukiereczek na który czekam z utęsknieniem. Rom kom z tvn :serce: Ale o dziwo zainteresowała mnie też ta druga, wojskowa, drama. 6 odcinków, nawet przy trudnym temacie może dałabym radę? Mam ogromną słabość do Demonicznego Kapitana, nie ukrywam :wink:
https://www.dramabeans.co...wn-cha-cha-cha/

Loana - Śro 25 Sie, 2021 12:42

Trzykrotka napisał/a:
Home Cha Cha Cha to cukiereczek na który czekam z utęsknieniem. Rom kom z tvn :serce:

O, to ja poczekam, aż obejrzysz i może też się skuszę :) TVN robi jakieś dobre rom-comy? Jeszcze nie odróżniam producentów, na razie tylko aktorów :P
Zaczęłam chyba to oglądanie dram trochę od tyłu, bo zaczęłam od nowszych i teraz mam problemy ze starszymi dramami. Bardzo wolno mi idą te starsze seriale - zwykle przewijam albo doczytuję. Jakoś wizualnie mi zwykle nie pasują, tzn drażni mnie słaba jakość plus te tanie wnętrza, no i zwykle zachowania bohaterów są jakieś jakby bardziej sztuczne. Nic, zobaczę teraz, jak mi pójdzie to "My Girlfriend is Gumiho", bo sobie odpaliłam pierwszy odcinek i nawet dałam radę obejrzeć 10 minut :P (potem poszłam spać :P )

Trzykrotka - Śro 25 Sie, 2021 13:24

Tvn koreański to stacja komercyjna, kodowana i niejako ekskluzywna. Słyną ze śmielszych treści i ambitniejszych, dobrych dram, nie tylko rom-komów.
BeeMeR - Czw 26 Sie, 2021 09:17

Wifi pojawia się i znika, HP2 obejrzę po powrocie do domu.
Oglądam haft - skończyłam 22 odcinek, pan wrócił pijany, co wyraźnie zbliża małżonków, stłuczone "przypadkiem" okno i "konieczność" spania u żony jeszcze bardziej :mrgreen:
https://youtu.be/6eJ5wryx974
https://youtu.be/Bc7yBjP0VJ0
https://youtu.be/2JH7BmXWzVE
Żona mogłaby się nieco szybciej ogarnąć, przemyśleć los sióstr i dojść do wniosku, że nie ma źle i mogłaby markizowi nie odmawiać tak stanowczo, niemniej dramę się pięknie ogląda :mrgreen:
Teściowa odkryła, że przeceniała konkubinę nie doceniając żony - byłby czas. A wszyscy w posiadłości, nawet dzieci wiedzą, że markiz słucha żony ( on sam mocno przeżył to odkrycie :lol: )
https://youtu.be/CC3SC4Mx3Iw