Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Admete - Pią 22 Cze, 2018 06:10
| Agn napisał/a: | | Seria o Harrym nie jest w 1. osobie. |
Na pewno jakaś książka jest, bo pamiętam. W każdym razie nie lubię jak bohaterowi zawsze się coś przydarza, całe zło na niego. To ma być zwykły człowiek, pracuje po prostu w policji.
Kończę właśnie Panie kresowych siedzib. Leżała u mnie ta książka dwa lata i dopiero teraz czytam, ale podobała mi się.
BeeMeR - Pią 22 Cze, 2018 07:22
Anna Czerwińska - Korona Ziemi
Opis 9 najwyższych szczytów reprezentujących poszczególne kontynenty wraz z opisem wspinaczki, klimatu, wsparcia tubylców (przewodników, tragarzy, strażników parków narodowych) oraz partnerów wspinaczkowych.
Całość słuchało mi się się świetnie - ale za choinkę bym nie poszła na lodowe piekło odmrażać sobie to i owo i narażać na upadek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Korona_Ziemi
ita - Sob 23 Cze, 2018 13:13
Ale się dzisiaj nabrałam w bibliotece . Na półce z nowościami z daleka wypatrzyłam gruby tom ( już jest dobrze!), a na grzbiecie wielki napis "Jarosław". Jak się ucieszyłam, że to może jakaś nowość o Iwaszkiewiczu.
Niestety już przy półce doczytałam "Tajemnice Kaczyńskiego" Trzeba było jednak rano założyć soczewki.
Aragonte - Sob 23 Cze, 2018 13:26
Ita, no faktycznie Współczuję rozczarowania , serio-serio
Agn - Sob 23 Cze, 2018 13:43
O rany, ale sie nacielas...
akne - Sob 23 Cze, 2018 17:06
| ita napisał/a: | Ale się dzisiaj nabrałam w bibliotece . Na półce z nowościami z daleka wypatrzyłam gruby tom ( już jest dobrze!), a na grzbiecie wielki napis "Jarosław". Jak się ucieszyłam, że to może jakaś nowość o Iwaszkiewiczu.
Niestety już przy półce doczytałam "Tajemnice Kaczyńskiego" Trzeba było jednak rano założyć soczewki. |
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 12:13
Skończyłam "Wołanie kukułki", zaczęłam pierwszy tom Fandorina. Już mi się podoba
Trzykrotka - Wto 26 Cze, 2018 12:19
Ten Fandorin z czasów carskich, ten od Lewiatana, Azazela Kochanka śmierci? Czy przygody Fandorina - wnuka, współczesne? Lektura obowiązkowa, Skrzynia na złoto itd.
Starszego Fandorina kocham.
Kupiłam Szymiczkową. Przeczytałam niewiele i rodzina mi porwała. Dokończę jak oddadzą. Ale na razie mentalnie rozsiadałam się w fotelu. To lubię! Choć kryminału wielkiego się nie spodziewam.
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 12:29
| Trzykrotka napisał/a: | Ten Fandorin z czasów carskich, ten od Lewiatana, Azazela Kochanka śmierci? Czy przygody Fandorina - wnuka, współczesne? Lektura obowiązkowa, Skrzynia na złoto itd.
Starszego Fandorina kocham. |
Czytam Azazela. Dlatego napisałam, że pierwszego Fandorina, bo to chyba pierwszy tom cyklu.
Starałam się nie prychać śmiechem w autobusie, kiedy trafiłam np. na wyjątki prasowe typu reklama gorsetu dla panów:
Najnowszy amerykański gorset "Lord Byron" z najsolidniejszego rogu wielorybiego. Dla panów pragnących być szczupłymi. Jeden cal w pasie, cały sążeń w ramionach!
Albo (ale to trzeba spróbować przeczytać na głos i zwrócić uwagę, jak to brzmi ):
Bestialstwa tureckich baszybuzuków w Bułgarii
BTW w drugim tomie Szymiczkowej jest podobna scena czytania lokalnej prasy, ogółem zastanawiałam się, czy Dehel-Tarczyński nie inspirował się lekko Akuninem. Ale może to tylko podobna lekkość tonu.
| Trzykrotka napisał/a: | | Kupiłam Szymiczkową. Przeczytałam niewiele i rodzina mi porwała. Dokończę jak oddadzą. Ale na razie mentalnie rozsiadałam się w fotelu. To lubię! Choć kryminału wielkiego się nie spodziewam. |
Nie, nie, absolutnie, nastaw się na czysty pastisz I fajnie opisany Kraków z końca XIX wieku. Tadeuszek Żeleński, Kossak w tle, Kurkiewicz
Trzykrotka - Wto 26 Cze, 2018 12:59
| Aragonte napisał/a: | I fajnie opisany Kraków z końca XIX wieku. Tadeuszek Żeleński, Kossak w tle, Kurkiewicz |
Jestem nim tak zarażona, że kiedy profesorowa rozmawiała z kuzynką omawiając wielkanocnie zalety i wady nowego i starego biskupa, już przeszukiwałam w myślach nazwiska. No tak, Dunajewski i Puzyna
Nie doczekam się zwrotu, kupię sobie drugi tom i będę czekać na trzeci - po wakacjach będzie, albo nawet w trakcie, bo pani w księgarni w Krościenku twardo trzyma dobry kurs na Znak.
Azazela świetnie mi się czytało Kochałam w ogólę tę serię, az do ostatniego tomu - jest o wiele lepsza niż żywot Fandorina - Amerykanina we współczesnej Moskwie. Nie tylko są to dobre kryminały, ale bohater świetnie skrojony i tło historyczne. W ostatnim tomie rewolucja albo już wybucha, albo puka do bram...
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 13:12
A sprawdź, czy nie masz gdzieś blisko punktu odbioru Bonito, bo u nich może być taniej:
https://bonito.pl/szukaj/Szymiczkowa/1,0,1/0
https://bonito.pl/menu/odbior_osobisty.html
Trzykrotka - Wto 26 Cze, 2018 13:32
Kochana, pewnie, że mam i bywam tam regularnie Zamówię sobie tak, żeby odebrać jutro, bo dziś wracam z pracy objuczona kartonami, które zbierałam pod kątem remontu. Wczoraj zajrzałam nawet do Empiku przy okazji wizyty w galerii handlowej. Ale wybór książek w Empiku to jakaś hańba. Szymiczkową kiedyś tam mieli. A mają masę kolorowego chłamu.
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 14:17
Trzeci tom Szymiczkowej będzie dostępny od 2 lipca. Najwyżej zamów już po urlopie, bo chyba wyjeżdżasz
Trzykrotka - Wto 26 Cze, 2018 15:00
Będę zaczynać urlop akurat kiedy ten tom się ukaże, a w miejscu wypoczynku mogę go sobie kupić. Nawet chętnie wspomogę panią, która tam prowadzi księgarnię. Co roku u niej coś kupuję.
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 15:07
Weź sobie też naszego wspaniałego Małpiego Króla na czytniku, może dokończysz
Trzykrotka - Wto 26 Cze, 2018 15:32
Małpi bunt już przeczytany
Rozumiem już teraz, dlaczego ta opowieść jest tak obszerna i rozbudowana. Można ją właściwie rozciągać w nieskończoność, snuć opowieści poboczne, meandrować i zaczynać od nowa. Bardzo fajna opowieść na niespieszne, długie czytanie. Nasza ekipa wędrowców jest już sformowana, już wyruszyli w drogę ku odległemu celowi. Teraz przede mną Podróż na Zachód.
A swoją drogą: wobec potęgi i niezniszczalności Sun Wu-Kunga to istny cud, że bogom udało się go w ogóle uwięzić. Po 500 latach z okładem nadal pozostał tak hardy i niepokorny, że tylko magiczna obręcz na głowę mogła go ujarzmić.
Caitriona - Wto 26 Cze, 2018 19:37
| Aragonte napisał/a: | Trzeci tom Szymiczkowej będzie dostępny od 2 lipca. Najwyżej zamów już po urlopie, bo chyba wyjeżdżasz |
O, świetnie! Bardzo lubię obie wydane już książki
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 19:42
| Trzykrotka napisał/a: | | Rozumiem już teraz, dlaczego ta opowieść jest tak obszerna i rozbudowana. Można ją właściwie rozciągać w nieskończoność, snuć opowieści poboczne, meandrować i zaczynać od nowa. Bardzo fajna opowieść na niespieszne, długie czytanie. Nasza ekipa wędrowców jest już sformowana, już wyruszyli w drogę ku odległemu celowi. Teraz przede mną Podróż na Zachód. |
Pamiętaj, że w Polsce wydano tylko kawałek oryginału - nie wiem, 1/3? 1/4? Oryginał to dopiero jest obszerny
Bardzo jestem ciekawa twoich wrażeń i tego, ile odnajdziesz pierwowzoru w zmodernizowanej wersji.
Admete - Wto 26 Cze, 2018 20:03
U mnie teraz w czytaniu jest książka o średniowiecznej Anglii - Ian Mortimer - W mieście, na dworze, w klasztorze. Jak przetrwać w średniowiecznej Anglii. Bardzo przyjemna lektura.
Caitriona - Wto 26 Cze, 2018 20:11
| Admete napisał/a: | | U mnie teraz w czytaniu jest książka o średniowiecznej Anglii - Ian Mortimer - W mieście, na dworze, w klasztorze. Jak przetrwać w średniowiecznej Anglii. |
Mam na półce, ale nie wiem kiedy przeczytam.
Teraz zaczęłam Koronkową robotę Łazarewicza o Gorgonowej. Wczoraj natomiast skończyłam czwarty tom Departamentu Q (duńskie kryminały) Jussiego Adlera-Olsena (są też filmy, póki co trzy).
Trzykrotka - Wto 26 Cze, 2018 20:40
| Admete napisał/a: | | U mnie teraz w czytaniu jest książka o średniowiecznej Anglii - Ian Mortimer - W mieście, na dworze, w klasztorze. Jak przetrwać w średniowiecznej Anglii. Bardzo przyjemna lektura. |
Przeczytałabym Muszę sprawdzić w bibliotece.
Admete - Wto 26 Cze, 2018 21:11
Mam własną - jakbyś chciała przeczytać, a w bibliotece nie było.
Aragonte - Wto 26 Cze, 2018 21:19
| Admete napisał/a: | | U mnie teraz w czytaniu jest książka o średniowiecznej Anglii - Ian Mortimer - W mieście, na dworze, w klasztorze. Jak przetrwać w średniowiecznej Anglii. Bardzo przyjemna lektura. |
Przymierzałam się do kupienia, ale na razie siedzi u mnie w schowku. Może jeszcze kupię
Trzykrotka - Śro 27 Cze, 2018 08:14
| Admete napisał/a: | | Mam własną - jakbyś chciała przeczytać, a w bibliotece nie było. |
Bardzo chciałabym {Przypomnę się przed jakimś zlotem
Agn - Pią 29 Cze, 2018 13:29
Biorę się za książkę, która za mną chodziła już od kilku lat. Wreszcie postanowiłam się z nią zmierzyć.
Bóg urojony Richarda Dawkinsa
|
|
|