Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II
Admete - Wto 11 Sty, 2022 06:12
Dzięki za informację. Zainteresuję się.
Caitriona - Wto 25 Sty, 2022 13:29
Zaczął się Trigger Point, ale przyznam że pierwszy odcinek słaby, mimo że zaangażowani są ludzie z Line of Duty. https://youtu.be/l0zzka2jIn4
Interesuje mnie jeszcze The Responder, z Martinem Freemanem https://youtu.be/mZYc3l9BfPw
BeeMeR - Nie 30 Sty, 2022 11:32
Strike - podobało mi się to przełożenie Wołania Kukułki na mini-serial. Cormoran odpowiednio nieatrakcyjno-atrakcyjny, Robin piękna angielska róża, nie mam zastrzeżeń do pewnych skrótów, potrzebnych by uniknąć rozwleczenia filmu.
Doczytuję teraz Jedwabnika.
annmichelle - Nie 30 Sty, 2022 12:10
Serial mi się podobał, jak już wspominałam - nie pamiętam już kiedy widziałam tak wierne ekranizacje powieści kryminalnych.
Nie chcę się już powtarzać, bo pisałam co mi się w sumie podobało, a co niekoniecznie.
Pamiętam, że z książek najbardziej podobały mi się 1 i 5, a najmniej 3 i 4.
Ciekawa jestem, czy zekranizują książkę nr. 5. Bo przez pandemię jest już przerwa, choć inne brytyjskie seriale kryminalne zdążyły już się pozbierać, nagrać i wyemitować nowe serie.
Mam nadzieję, że "Strike'a" nie odwołali.
BeeMer miłego czytania i seansu.
BeeMeR - Pon 31 Sty, 2022 20:33
Tak, doczytałam wasze wrażenia
Przyznaję jeszcze, że inaczej wyobrażałam sobie Charlotte i gościa z głową wilka na łbie, ale to marginalna kwestia.
Caitriona - Wto 08 Lut, 2022 12:53
Jest już Reacher, zdaje się że ma 8 odcinków. Kilka książek przeczytałam, ale fanką nie jestem, mnie serial póki co się podoba.
Caitriona - Wto 08 Lut, 2022 12:56
The Responder, skończyłam. Dobre, podobał mi się Freeman w roli zmęczonego psychicznie policjanta. Zakończenie mogło by być lepsze. Jak będzie kolejna seria, na pewno obejrzę.
Admete - Wto 08 Lut, 2022 13:45
Poszukam sobie.
Caitriona - Śro 09 Lut, 2022 11:04
Skończyłam Reachera, bawiłam się przednio. Sceny walk świetne, jest w tym serialu jakaś lekkość podkreślona humorem, zagrany jest ok. Dobre do relaksu. Jak będą kolejne serie, będę oglądać.
BeeMeR - Czw 10 Lut, 2022 14:37
Strike - Jedwabnik.
Mam dość mieszane odczucia. Na pewno nie było łatwo przenieść książki o książce i wszystkich literackich powiązań na ekran, doceniam, że nie rozwlekali tego na siłę, tylko postawili na zwięzłość, całkiem nieźle pokazano bełkot jakim było Bombyx mori, ale śledztwo wyszło imho dość blado i bardzo mało frapująco. W pierwszym odcinku na chwilę zgubiłam się kto jest kim, ale może oglądałam nieuważnie.
Admete - Czw 10 Lut, 2022 17:00
Mnie Reacher nie podszedł. Nie ten klimat i źle mi się patrzy na aktora - wiem, że ta postać ma być taka, ale odzwyczaiłam się od napakowanych panów z kwadratową szczęką. Pamiętam, że kiedyś próbowałam czytać książki na podstawie, których zrobiono serial, ale też mi się nie spodobały.
Trzykrotka - Czw 10 Lut, 2022 20:56
Poprzednim Reacherem był podstarzały i niewysoki Tom Cruise, co się miało jak pięść do oka do wizerunku książkowego - wielkiego, sprawnego, silnego chłopiska. Ten nowy - nie wiem jak gra, bo widzialam tylko plakaty - jest jak wyjęty z powieści. Ja lubię tę serię, sięgam po nią w bibliotece kiedy mam ochotę na nieskomplikowaną rozrywkę.
Admete - Czw 10 Lut, 2022 21:00
Mnie nie pasuje. Nawet jako czysta rozrywka. Zamiast tego oglądam drugi sezon serialu dokumentalnego Catching Killera.
Trzykrotka - Pią 11 Lut, 2022 07:11
A ja właśnie tak postrzegam wszelką sensację - pół kraju i gang z Puerto Rico sprzysięga się przeciw bohaterowi, a on ich wszystkich pokonuje jednym palcem, czasami z pomocą kumpla z wojska. W każdym tomie jest babka chętna do przelecenia, a na końcu bohater odjeżdża autobusem ku nowej przygodzie. Wszystko opisane w krótkich żołnierskich słowach, czyta się dobrze, szybko się ulatnia z pamięci - no i wszystko.
Admete - Pią 11 Lut, 2022 07:41
Takich rzeczy unikam jak ognia Od lat. Wolę klasyczne kryminały z dochodzeniem kto, co i dlaczego. Przy czym preferuję te, w których bohater jest zwykły i po prostu robi swoje bez cudów wianków. Unikam tez takich pozycji, w których przestępca cieszy się większą uwagą niż stróże prawa. Ostatnio nic ciekawego mi się nie trafiło.
Trzykrotka - Pią 11 Lut, 2022 08:45
Kiedy w Reacherze tak właśnie jest jak mówisz - tylko dochodzenia nie prowadzi policja, a samotny wilk, były żołnierz
Nie namawiam, absolutnie, mówię tylko, że ja akurat lubię. Nie szukam specjalnie i nie tęsknię, ale jak mi trzeba czegoś szybkiego i nieskomplikowanego, to sięgam po Reachera.
Admete - Pią 11 Lut, 2022 20:20
| Trzykrotka napisał/a: | | iedy w Reacherze tak właśnie jest jak mówisz - tylko dochodzenia nie prowadzi policja, a samotny wilk, były żołnierz |
Zupełnie nie tak, jak mówię Uwierz mi, znam to, co lubię Reachera próbowałam czytać i nie. Może dlatego właśnie bohater w każdym tomie jest gdzie indziej, inna kobieta, inna sprawa Wolę takie, które rozgrywają się w jednym miejscu z ludźmi bardziej zwykłymi - jak detektyw Rebus w powieściach Rankina. Lubię tło - takie właśnie jak Edynburg albo Shetlandy u Ann Cleeves. Reacher to taki Bond
praedzio - Pon 21 Lut, 2022 10:01
Skończyłam wczoraj wieczorem oglądać Reachera. Serial zapewnił mi niezłą dawkę rozrywki, aczkolwiek główny aktor - mam wrażenie - powinien jeszcze popracować nad swoim warsztatem. Podobała mi się za to postać Finlaya - czarnoskórego detektywa z Bostonu.
Caitriona - Pon 07 Mar, 2022 16:49
| praedzio napisał/a: | | powinien jeszcze popracować nad swoim warsztatem. |
Zgadzam się po jakimś czasie się do niego przyzwyczaiłam, ale widząc go w pierwszym momencie prawie zrezygnowałam z oglądania. A tak serial ok, czysta rozrywka, oglądało mi się dobrze.
Caitriona - Pon 07 Mar, 2022 17:08
Young Wallander wrócił z drugą serią, choć nie jestem pewna czy ktoś go tu ogląda.
Admete - Pon 07 Mar, 2022 17:30
Nie przeszłam przez pierwszą serię.
BeeMeR - Śro 09 Mar, 2022 08:20
Zaczęłam Strike'a Żniwa zła, na razie chciałam tylko nadmienić, że kocham Robin za to, że nie wrzeszczy na widok przesylki- nogi. Im starsza jestem tym gorzej znoszę wrzask
Taki drobiazg, a jak cieszy
edit:
skończyłam tą krótką serię, całkiem mi się podobała, ale cieszę się, że czytałam książkę i mam szerszy kontekst postaci i zdarzeń.
Scena ślubu ładna
BeeMeR - Śro 30 Mar, 2022 08:32
Strike - Zabójcza biel.
No cóż, znacznie bardziej podobała mi się książka, bo w mini serialu niby wszystko ok, ale jakoś tak... bez ikry. Może to tylko ja to tak odebrałam.
Admete - Sob 21 Maj, 2022 14:53
Obejrzałam spin off serialu Bosch - Bosch Legacy. Już nie tak dobre jak oryginał, ale może się rozwinie. Niestety historia nie została opowiedziana i zamknięta w tym sezonie i trzeba czekać.
Caitriona - Pią 27 Maj, 2022 13:57
| Admete napisał/a: | | Obejrzałam spin off serialu Bosch - Bosch Legacy. |
Już jest? Dzięki, spróbuję nadrobić.
|
|
|