To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu II

Admete - Pon 03 Sie, 2020 22:28

Muzyka z A Suitable Boy jest na Spotify. Posłucham przy następnych ćwiczeniach. W odcinku drugim, jak matka Laty beształa ją za romansowanie z muzułmaninem, to nie mogłam się powstrzymać od zestawiania jej z panią Bennet ;)
Trzykrotka - Wto 18 Sie, 2020 09:28

Świetnie się ogląda Suitable Boy. Bardzo sprawnie i bardzo pięknie zrobiony jest ten serial. Bardzo zmysłowo przyjemny, ta muzyka, te lokacje, te piękne wnętrza i bardzo dobre filmowanie. Seans odcinka upływa przyjemnie i wręcz nie wiadomo kiedy.
Bardzo podoba mi się obecne zamieszanie wokół spraw sercowych Laty i Maana. Zrobiło się ciekawie, zagęściło od nowych osób, Lata ma okazje wypłynąć na szerokie wody, a na przyjęciu na które zabrała ją frywolna bratowa wyglądała przepięknie. Z kolei sceny z Maanem uwielbiam - chłopak ma łobuzerski wdzięk, a zwykle razem z nim pokazują przepiękną Tabu. Kiedy jeszcze dołączą scenę, w której Saida Bai śpiewa - niebo. W 2 odcinku, który wczoraj oglądałam zachwyciła mnie też scena nauki czytania urdu. Język brzmiał jak poezja sama w sobie.
Politykę staram sie omijać na ile się da. No nie mogę, każdej nienawidzę :( bez względu na to, czy to lata 20 XXI wieku w Polsce, czy czas po Podziale w Indiach.
Trochę na wyrost wydaje mi się pokazywanie, że na randkach Lata całuje się z Kabirem "na widoku," wątpię, żeby az tak ryzykowała. Ale rozumiem, że to ukłon w stronę zachodniej publiczności.

Admete - Wto 18 Sie, 2020 12:43

Nie pamiętam, jak tam było w powieści z tym całowaniem ;) Rzeczywiście obraz, muzyka, aktorzy - wszystko łączy się pięknie.
Trzykrotka - Pon 31 Sie, 2020 22:33

Ślamazarzę się z Suitable Boy, ale po każdym odcinku muszę nabrać oddechu. Rzeczywistość pokazana w serialu ma piękną emalię i całkiem niepiękne wnętrze. Dziś miałam trzeci odcinek i paskudną historię Laty z wujaszkiem z Lucknow :obrzydzenie: Kandydat na męża z fabryki obuwia za to bardzo mi się podobał. Pozorny mis okazał się (póki co) bardzo ciepłym człowiekiem o dobrym sercu.
Ech, wiedziałam że dla Maana wyjazd na wieś będzie twardym lądowaniem :?
Admete, czy w tych 6 odcinkach mieści się cała powieść, czy to tylko 1 sezon? Pamiętasz?

Admete - Wto 01 Wrz, 2020 07:49

Cała opowieść - muszę przyznać, ze bardzo zgrabnie to zrobili. Scenariusz, reżyseria, aktorzy, scenografia, zdjęcia, muzyka. Nie mam się do czego przyczepić. Bardzo mi się podobało.
Trzykrotka - Wto 01 Wrz, 2020 11:12

Połowa sukcesu to ta bardzo dobra obsada. Aktorka grająca Latę bardzo mi się podoba. I jej mamuśka - jak ona ją fachowo swata! Aktor grający Maana, Tabu, wszyscy inni :oklaski: Uwielbiam, kiedy przechodzą na hindi, bo rzecz, na którą mam coraz większą alergię to durny pomysł, żeby w filmach angielskojęzycznych aktorzy mówili po angielsku, ale z akcentem (w naszych Bożych skrawkach też tak było :bejsbol: ) bo brzmi to koszmarnie. Niby że inaczej publiczność miałaby problemy z przyswojeniem informacji, że nie oglądamy rodowitych Anglików czy Amerykanów? :no_comment:
Admete - Wto 01 Wrz, 2020 13:51

Mnie to nie przeszkadza. Wiadomo było, że nie zrobią w hindi.
Trzykrotka - Wto 01 Wrz, 2020 14:29

Mnie okropnie przeszkadza.
Admete - Wto 01 Wrz, 2020 14:39

Ty znasz trochę hindi, więc pewnie mogłabyś oglądać nawet bez tłumaczenia. Serial zrobiono dla międzynarodowej publiczności.
Trzykrotka - Wto 01 Wrz, 2020 15:52

Jasne, ja to rozumiem. Ale mam wrażenie, że oni mówią gorzej niż potrafią, rozumiesz :kwiatek: Że to celowy zabieg.
Nie żeby mi to psuło odbiór akurat w tym przypadku; właściwie nawet nadaje smaczku, choć czasami daje niezamierzenie zabawny efekt, jak choćby w scenie molestowania Laty przez obleśnego "wujaszka" (brr, jakie to było okropne :obrzydzenie: ), kiedy to on - odrzucony stanowczo i zagrożony jej możliwym krzykiem, nagle zaczyna ją opierniczać gadając tym sztywnym, drewnianym angielskim.
Serial jest naprawdę piękny. Połowa za mną, nie znam żadnych spoilerów i naprawdę jestem ciekawa, co będzie z tymi rodzinami - siostrą Laty, Latą, rodziną Maana, Saidą. I który "odpowiedni chłopiec" zdobędzie palmę pierwszeństwa.

Admete - Wto 01 Wrz, 2020 16:28

Trzykrotka napisał/a:
Że to celowy zabieg.

Bo ja wiem? Myślisz? Serio nie za bardzo zwracałam na to uwagę.

Trzykrotka napisał/a:
I który "odpowiedni chłopiec" zdobędzie palmę pierwszeństwa.

A kogo obstawiasz? ;)

BeeMeR - Wto 01 Wrz, 2020 17:00

Pamiętam kto został mężem w książce :mrgreen:
Jest już całość? Chętnie obejrzę :kwiatek:

Trzykrotka - Wto 01 Wrz, 2020 17:54

Obstawiam pierwszego oczywiście :wink: Jest już całość, sześć zgrabnych odcinków.
BeeMeR - Pią 11 Wrz, 2020 08:13

Obejrzałaś już całość?
Jestem po pierwszym odcinku, angielski brzmi niezbyt naturalnie, ale wizualnie jest pięknie a do castingu nie mam zastrzeżeń. Zgrabnie pokazuje różne wątki książki, ładny był hint odnośnie przyszłego małżonka - przynajmniej ja to tak odebrałam - ale upewnię się obejrzawszy całość :)

Trzykrotka - Pią 11 Wrz, 2020 08:30

Jestem w połowie :zawstydzona2:
Cathie - Pią 11 Wrz, 2020 10:57

A ja czekam, aż będzie na Netfiksie. I się doczekć nie mogę. :cry2:
Trzykrotka - Pią 11 Wrz, 2020 11:09

Warto poczekać Cathie :kwiatek: Jednak co dobry reżyser to dobry reżyser.
Juz dawno serial miałabym obejrzany, tylko przy małej przeprowadzce mój sprzęt zostawiłam w domu.

BeeMeR - Sob 12 Wrz, 2020 21:41

Jestem po trzecim odcinku - pięknie jest to kręcone, fantastyczne zdjęcia a casting jest doskonały :oklaski: Sceny miłosne kręcone ze smakiem. Sceny/osoby obleśne kręcone obleśnie - Raja, wujaszek, brr. Pięknie się splatają wątki poszczególnych osób i rodzin - bardzo mi to odpowiada. W trzecim odcinku pojawia się Pul Mela i panika wśród napierających ludzi oraz wieś, rolnicza, wyschnięta na wiór - czyli to, co w powieści najbardziej zapadło mi w pamięć. Czwarty powinien kontynuować te wątki.
W drugim odcinku był drugi małżeński hint a w trzecim pośrednie kissu ;)

RaczejRozwazna - Nie 13 Wrz, 2020 19:45

Po raz pierwszy w życiu zaczynam się wciągać powoli w bolly. Gdy przełknie się konwencje są to po prostu piękne baśnie, Jestem po trzech filmach z Shakruk Khanem i Kajol, i gęba mi się szczerzy. :D
Aragonte - Nie 13 Wrz, 2020 19:48

O! :-D A co obejrzałaś?
RaczejRozwazna - Nie 13 Wrz, 2020 19:58

"Czasem słońce czasem deszcz", "Coś się dzieje" i "Żona dla zuchwałych" - najbardziej mi się podobało ostatnie, niektóre sceny naprawdę przewijałam kilkukrotnie. :lol:
BeeMeR - Nie 13 Wrz, 2020 20:26

To piękne, kolorowe bajki, bardzo je lubię :serce:
Admete - Nie 13 Wrz, 2020 21:01

też je bardzo lubię :) Piekne, dawne czasy.
RaczejRozwazna - Nie 13 Wrz, 2020 22:00

Doradźcie co jeszcze w tym klimacie obejrzeć?
Szafran - Nie 13 Wrz, 2020 23:02

RaczejRozwazna napisał/a:
Po raz pierwszy w życiu zaczynam się wciągać powoli w bolly. Gdy przełknie się konwencje są to po prostu piękne baśnie, Jestem po trzech filmach z Shakruk Khanem i Kajol, i gęba mi się szczerzy. :D

Kino indyjskie, nawet w ramach mainstreamu w języku hindi potocznie zwanego Bollywoodem, jest różnorodne i nie będzie zawsze wyglądać tak, jak trzy filmy, jakie obejrzałaś (a za wszystkie te trzy odpowiada jedno mocno specyficzne studio, Yash Raj Films). To również będzie kino akcji, jak też takie bez śpiewów i tańców czy glicerynowych łez i totalnie dalekie od uroczej bajeczki. W polskich mediach na jego temat od lat niezmiennie pojawia się mnóstwo niedorzeczności. Bollywood nie jest gatunkiem, a takim mocno nieprecyzyjnym terminem.
W mojej forumowej stopce jest adres mojego poświęconego kinu Indii bloga, gdzie recenzuję różne tytuły - acz z marną częstotliwością przez wieczny niedoczas (i jednak priorytet rzeczy, za które mi płacą;)). Może znajdziesz tam jakiś film, który Cię zainteresuje.

Zajmuję się kinem Indii od hmmm... już będzie z 15 lat i za sobą mam kilka tysięcy obejrzanych filmów stamtąd (jak też potężną kolekcję DVD, więcej u mnie na półkach kina Indii niż anglojęzycznego:D:D:D:D), jak też kraj zjeżdżony wzdłuż i wszerz;).