To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Komary mutanty i rekiny ludojady czyli strasznie głupi film

BeeMeR - Pon 05 Lut, 2024 14:57

Uncharted (2022)

Rzecz cała w wielkim skrócie - zabili go i uciekł.
Pierwsze pół filmu bardzo wolno się rozwijało, ale potem poziom absurdu i przygody sięgnął zenitu więc bawiłam się dobrze, mogłabym też obejrzeć część kolejną.
Gonienie za skarben a'la Indiana Jones, wypadanie samochodem z samolotu, noszenie żaglowców Magellana helikopterami - i złoto, które ewidentnie niewiele waży - żyć, nie umierać :party:

Zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=xITa1lpQDGM

BeeMeR - Sob 07 Gru, 2024 21:09

Akademia pana Kleksa 2023

:confused3:
Film jest okropny, dialogi żałosne, gagi z ptasimi kupami też, ogolnie ptakoludź sprawiał na mnie wrażenie polskiego Jar Jara i tak samo mnie irytował,Kleks też, bo się zachowywał jak naćpany. Czerwień drzew i trawy męczy, niewiele ma to wspólnego z wyobraźnią. Moja osobista loża szyderców połowicznie znudziła się i uciekła zanim Ada trafiła do akademii, drugie pół (Ania) wytrwale oglądało, przewijając wilki ze słowami "znowu te orki"...

Admete - Sob 07 Gru, 2024 21:19

Nie dotrwałam nawet do połowy. Nie da się tego oglądać.
BeeMeR - Sob 07 Gru, 2024 21:43

Acha,pół filmu myślałam, że ten blondynek to też dziewczynka :zalamka:
Tamara - Pon 03 Lut, 2025 08:51

Ostatnio przypadkiem wpadłam w tv na Troję, której dotąd nie oglądałam :confused3: :paddotylu: :zalamka: :rotfl: :rotfl: :rotfl: arcydzieuo to jest zaiste godne umieszczenia w tym wątku, choćby z racji Achillesa Pitta, który jest jak kołek i wygląda i zachowuje się jak Brad Pitt przebrany w kostium greckiego wojownika, nie mający pojęcia , że ma być Achillesem, a nie Bradem Pittem :zalamka: ale takoż na przykład wyciągnięte w całości na piasek wielkie ciężkie greckie okręty wojenne :shock: oraz scena, która mnie zauroczyła - Achilles przebijający Hektora mieczem teleskopowym, który owszem w chodzi w Hektora z przodu, ale nie wychodzi z tyłu :shock: :thud: :rotfl: sprawdzałam nawet długość greckich mieczy - wynosiła 50-70 cm, więc nawet przez Pudziana by przeszło na wylot , co dopiero przez takiego chucherkowatego Hektora. Co za bałwan pilnował efektów :zalamka: :zalamka: :zalamka: no i te szalenie głębokie kwestie wygłaszane przez bohaterów, i cała wojna trwająca wg orientacyjnych obliczeń jakieś trzy tygodnie, może miesiąc, odliczywszy 12 dni na uroczystości pogrzebowe Hektora :zalamka: Dekoracje chyba pożyczyli z Króla Skorpiona. Nie oglądałam od początku, ale to jest tak dramatycznie beznadziejne, ze nie żałuje, bo nawet to, co widziałam, było nie do wytrzymania :rotfl: :rotfl: :rotfl:
annmichelle - Pon 03 Lut, 2025 10:40

Zawsze mnie zastanawiało jak z takim budżetem i taką obsadą może wyjść takie cuś. :roll:
Pamiętam, że stałam po stronie Hektora a nie Achillesa, czyli wiele to mówi, bo zamysł twórców był chyba inny. :cool:
Wtedy w Hollywood (po "Gladiatorze") zapanowała moda na "kino antyczne". :-P

Oglądałam wieki temu i nie zamierzam powtórki. :mrgreen:

Tamara - Pon 03 Lut, 2025 11:17

Hektor znacznie fajniejszy, Parygolas też fajniejszy od Achillesa Tępego Kołka :zalamka: gigantyczny beznadziejny kit za gigantyczne pieniądze, nieprawdopodobne.

Ja trafiłam na to pierwszy raz w życiu i więcej nie chcę :rotfl:

Swoją drogą ciekawa jestem, czy film o Aleksandrze Macedońskim był podobnego typu, czy trochę lepszy.
A w sumie czemu nikt Odysei nie zekranizował :mysle: ? Przecież idealny materiał na fantasy z romansem i wojną w tle :-P

praedzio - Pon 03 Lut, 2025 11:18

Ja na tym w kinie byłam. :banan: :lol:
Tamara - Pon 03 Lut, 2025 11:19

Nie żartuj :shock: :szacuneczek:
annmichelle - Pon 03 Lut, 2025 12:15

Tamara napisał/a:
Swoją drogą ciekawa jestem, czy film o Aleksandrze Macedońskim był podobnego typu, czy trochę lepszy.

Nie oglądałam, ale pamiętam, że recenzje i opinie zwykłych widzów były masakryczne. :lol: Pod każdym względem. :-P Dlatego nie robiłam podejścia. :wink:
Ludzie stopniowali pod względem oglądalności: Gladiator, Troja, Aleksander.
Film "300" wymykał się z tych ocen, bo była to bardziej ekranizacja jakiegoś komiksu niż rzeczywiście antycznej Sparty.
Z tego okresu obejrzałam wtedy serial "Rzym" (taki sobie), nakręcili jeszcze wtedy kilka serii "Spartakusa", ale tu nie widziałam nawet zwiastuna, więc nie będę się wypowiadać. :-P

praedzio - Pon 03 Lut, 2025 15:18

Troję, Aleksandra i 300 obejrzałam w kinie. ;) Taką fazę wtedy miałam.
BeeMeR - Pon 03 Lut, 2025 15:50

Ja Aleksandra oglądałam w kinie, przysnęło mi się, to pamiętam :mrgreen:
Admete - Pon 03 Lut, 2025 20:39

Aleksander jest strasznie zły. Kicz i żenada. To już Troja lepsza. A Odyseję kiedyś nakręcili jako miniserial. Troję widziałam w kinie, a Aleksandra na zjeździe Kompanii Boromira w Pruszkowie, leciał w tle w trakcie ciekawszych od niego rozmów.
Tamara - Wto 04 Lut, 2025 08:53

Admete napisał/a:
Aleksandra na zjeździe Kompanii Boromira w Pruszkowie, leciał w tle w trakcie ciekawszych od niego rozmów.

No to musi to być rzeczywiście szalenie ambitne arcydzieło :rotfl:
Gladiatora widziałam, jest o tyle zjadliwy, że mówi o nie wiadomo kim, jeżeli to postacie historyczne, to przynajmniej mało znane i trudno robić jakiekolwiek porównania z historią, ale i tak nic mi nie urwał, a raczej potężnie wynudził i nie bardzo rozumiem fenomen, prowadzący do sequelu. Pamiętam, że okrutnie mnie wkurzała szaro-niebieska kolorystyka filmu.

praedzio - Wto 04 Lut, 2025 09:31

Ja oglądałam taką Odyseję: https://www.filmweb.pl/film/Odyseja-1997-31569
Leciała kiedyś w TV.

BeeMeR - Wto 04 Lut, 2025 09:33

Dka mnie Aleksander był nie tyle zły, co nudny.
Troja była przede wszystkim słaba. A Odyseję też kiedyś widziałam

Admete - Wto 04 Lut, 2025 11:39

Ja Gladiatora bardzo lubię. Trzy razy byłam w kinie. W nim nie chodzi o historię, tylko o emocje. Podoba mi się też jego malarskość i muzyka.
Tamara - Wto 04 Lut, 2025 13:33

Emocje w Gladiatorze są zdecydowanie z tego gatunku, którego nie trawię :? muzyki w ogóle nie pamiętam.
Trzykrotka - Wto 04 Lut, 2025 13:51

Ech, muzyka z Gladiatora to już klasyka. Jest przepiękna. I Lisa Gerrard śpiewa.
Ja też kocham ten film, choć doskonale widzę, że to głównie rozrywka, nie żadna prawda historyczna. Ale filmowo jest na 100%

Admete - Wto 04 Lut, 2025 14:26

A ja właśnie uwielbiam trochę patosu i walki na arenie ( podkręcone ;) ).
annmichelle - Wto 04 Lut, 2025 16:17

Ja w przypadku "Gladiatora" mam obojętny stosunek: ani na nie, ani na tak.
Obejrzałam na przestrzeni tych lat chyba 2 lub 3 razy. Pamiętam, że podobały mi się niektóre ujęcia (szczególnie początek w śnieżnej Germanii, bo to dosyć rzadko do tamtej pory eksponowany wątek w filmach dotyczących Cesarstwa lub Republiki Rzymskiej, no i oczywiście te poetyckie z Toskanii :-) ).
Historycznie - zamknę oczy, wrrrr. :-P
Aktorsko - obok kilku dobrych ról kilka słabych. Scenariusz też dosyć sztampowy.
Jest to dobre kino rozrywkowe, aczkolwiek nie zachwycił mnie i trochę nie rozumiałam tego szału, jaki wywołał te 20-25 lat temu.

RaczejRozwazna - Wto 04 Lut, 2025 17:19

Ja bardzo lubię Gladiatora :serce2: Ostatnio byłam na pokazie specjalnym w kinie - nic się ten film nie zestarzał. Muzyka to jest koniec świata. :serduszkate: Natomiast cała sprawa z dwójką jest totalnym niewypałem, muzyka też do bani.
BeeMeR - Wto 04 Lut, 2025 17:25

Ja mam podobnie z Gladiatorem - mogę oglądać, zdjęcia i muzyka ładne, ale na dalszą metę ani mnie grzeje ani ziębi... :wink:
Admete - Wto 04 Lut, 2025 19:41

RaczejRozwazna napisał/a:
Ja bardzo lubię Gladiatora

:cheerleader2:

Fibula - Sob 22 Lut, 2025 15:22

annmichelle napisał/a:
Tamara napisał/a:

Nie oglądałam, ale pamiętam, że recenzje i opinie zwykłych widzów były masakryczne. :lol: Pod każdym względem. :-P Dlatego nie robiłam podejścia. :wink:
Ludzie stopniowali pod względem oglądalności: Gladiator, Troja, Aleksander.
Film "300" wymykał się z tych ocen, bo była to bardziej ekranizacja jakiegoś komiksu niż rzeczywiście antycznej Sparty.
Z tego okresu obejrzałam wtedy serial "Rzym" (taki sobie), nakręcili jeszcze wtedy kilka serii "Spartakusa", ale tu nie widziałam nawet zwiastuna, więc nie będę się wypowiadać. :-P

Ja z kolei "Rzym" bardzo lubię i żałuję, że zakończył się na drugim sezonie; castingowo to jeden z lepszych seriali, jakie widziałam. Ostatnio trafiłam też na "Dominę" - tytułową rolę gra Kasia Smutniak i ten serial też mi się podoba.