To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Sherlock Holmes - ekranizacje

Ania Aga - Pon 23 Kwi, 2012 20:00

http://amercom.com.pl/strony.php?kod=ksh
Na tej stronie są wypisane tytuły odcinków i krótkie opisy.

Aragonte - Pon 23 Kwi, 2012 20:43

AineNiRigani napisał/a:
No to juz kojarze wszystkie, chociaz jakos karbunkul nie zrobil na mnie wiekszego wrazenia. Podobal mi ie odcinek o porwanym synie jaiegos ksieca oraz o zaginionej zonie jakiegos szanowanego czlowieka (ten, w ktorym wyszlo, ze kilka lat wiezil eksowa)

Mnie się Błękitny karbunkuł podoba niezwykle, ale jako odcinek świąteczny :D
I zawsze bawi mnie początek, kiedy Sherlock-Brett jest wyciągany z łóżka o poranku i w desperacji od razu sięga po papierosy :-P

Ania Aga - Pon 23 Kwi, 2012 20:50

Mnie "Błękitny karbunkuł" najbardziej kojarzy się z metodą dedukcji Sherlocka - "czytanie" z kapelusza.
BeeMeR - Wto 24 Kwi, 2012 05:15

A mnie się bardzo liga rudowłosych podobała :mrgreen: Pomysł absurdalny więc wspaniały :mrgreen:
Zaczęłam powrót Sherlocka Granady - zmiana Watsona faktycznie nie robi różnicy, ale na pierwszy rzut oka ten jest podoba mi się bardziej, bo nie robi takich durnowatych min pt. "alem zaskoczony". Sherlock zaś objawił się taki ulizany i blady, że wyglądał jak Dracula tuż po wstaniu z trumienki :twisted:

Anonymous - Wto 24 Kwi, 2012 10:37

zgadza sie - tez lubie Lige :) Poza tympodobal mi sie jeszcze grecki tlumacz (cha! juz niektore odcinki kojarze z tytulow !!)
BeeMeR - Wto 24 Kwi, 2012 10:44

Ja już sporo odcinków lubię, a jeszcze większość przede mną :mrgreen:
A Brettowy Sherlock bardzo mi odpowiada :mrgreen:

Aragonte :przytul: :kwiatki_wyciaga:

Anonymous - Wto 24 Kwi, 2012 11:57

W gruncie rzeczy jedne odcinki sie bardzo lubi inne tylko lubi :)
Mnie tezs Brettowy Sherlock przypomina bardzo tego Benkowego - obaj nie maja kija w tylku.

Aragonte - Wto 24 Kwi, 2012 12:36

Nowy wpis Sherlockisty - o detektywach przeróżnych :)
http://sherlockista.blogs...-ulubionym.html

Anonymous - Wto 24 Kwi, 2012 18:22

jak zwykle ciekawe zestawienie - nawet jesli sie nie zgadzam ze wszystkimi argumentami, czytanie jest wielka przyjemnoscia :)
BeeMeR - Wto 24 Kwi, 2012 19:21

AineNiRigani napisał/a:
Mnie tezs Brettowy Sherlock przypomina bardzo tego Benkowego - obaj nie maja kija w tylku.
Mnie akurat nie przypomina -dla mnie to są zupełnie odrębne "Sherlocki", podobne głównie tym, że w obu przypadkach to są skończone kreacje aktorskie, i obie mi się wielce podobają :mrgreen: no i noszą to samo serialowe nazwisko ;)
Ania Aga - Wto 24 Kwi, 2012 20:55

Oglądałyście Bretta w innych filmach? W SH ma specyficzną mimikę, wymyślił ją do tego serialu ?
Aragonte - Wto 24 Kwi, 2012 23:35

Nie, znam go tylko z roli Sherlocka :)

Sherlockista podał niusa o nominacjach do nagrody BAFTA, może zacytuję informację z F-B:

Bafty zaczynaja sie skucha- Shertlock nie ma nominacji za caloksztalt! Na szczescie dostal Cumberbatch, a takze (w jednej kategorii:) ) Freeman i Scott. Sherlockista nie jest pewien, czy nalezy sie tym przejmowac, bo jesli specjalnej Bafty noe dostanie Wiadomo Kto, to chyba i tak je w tym roku zbojkotuje ;)

Wiadomo Kto to, jak zgaduję, Jeremy Brett :)

Anonymous - Śro 25 Kwi, 2012 02:05

wlasnie ogladam sobie Przypadek szalonego profesora - i mamy tutaj Wickhama '95. Sprawia wrazenie mlodszego i chyba - przystojniejszego :)

W dodatku mamy notke z I serii benkowej ;) Cudnie jest wychwytywac niuanse pomiedzy oryginalem i wspolczesna wersja... :P

BeeMeR - Śro 25 Kwi, 2012 21:30

Ja też znam Bretta tylko z Sherlocka, ale mi się jako on podoba - te wystudiowane spojrzenia, miny, gesty, pozy... :mrgreen:
Właściwie jedyny Sherlock, który mnie nie przekonuje w ogóle to Robert Downey Junior :roll:
Właśnie skończyłam Grę Cieni - i "tak se" ją odebrałam. Niby cuda na kiju, a jakieś takie miałkie. Nie rozumiem wprowadzenia Ireny tylko po to, by ją natychmiast ubić, nie rozumiem też niechlujstwa Sherlocka, który cały czas wygląda jak kloszard :roll:

Ania Aga - Śro 25 Kwi, 2012 21:40

BeeMeR napisał/a:
Właściwie jedyny Sherlock, który mnie nie przekonuje w ogóle to Robert Downey Junior

Coś w tym jest, utknęłam w połowie pierwszego filmu i czekam na właściwy moment, żeby dać mu drugą szansę.

BeeMeR napisał/a:
Ja też znam Bretta tylko z Sherlocka, ale mi się jako on podoba - te wystudiowane spojrzenia, miny, gesty, pozy...

Co ważne, nie ośmieszają go.

BeeMeR - Śro 25 Kwi, 2012 21:47

Cytat:
Co ważne, nie ośmieszają go.
Bynajmniej - alienują, dystansują owszem, ale nawet w szlafroku i rozczochrany jest dżentelmenem bez dwóch zdań. :mrgreen:
Anaru - Śro 25 Kwi, 2012 23:31

BeeMeR napisał/a:
Właśnie skończyłam Grę Cieni - i "tak se" ją odebrałam.

A mamy pierwszą część? :mysle: Bo to chyba druga? :mysle:

BeeMeR - Czw 26 Kwi, 2012 20:28

Jedno jest pewne - jeśli ją mamy to ją dostaniesz :)
One moim zdaniem zupełnie nie są związane - inny Zuy, inna historia, tylko SH i JW ci sami.

Zapomniałam jednak dorzucić do Gry Cieni mój brak zrozumienia dla tamtejszego Mycrofta - dokładniej dla sceny gdy pokazuje się w negliżu żonie innego mężczyzny. No bo jak to - stroniący od ludzi, a zwłaszcza kobiet Mycroft?!?!? :zalamka:

Aragonte - Pią 27 Kwi, 2012 00:16

Taka tam śmiesznostka wykopana na f-b :wink:
http://30.media.tumblr.co...isegao1_500.jpg

MrsBennet - Sob 28 Kwi, 2012 17:17

Ania Aga napisał/a:
Oglądałyście Bretta w innych filmach? W SH ma specyficzną mimikę, wymyślił ją do tego serialu ?

Wygląda na to, że nie wykorzystywał jej zbytnio w innych rolach:
http://www.youtube.com/watch?v=WQcwkjUmqzU
(wesoła wdówka powaliła mnie czołem w blat).

I dzień dobry. W Powitalni byłam :wink:

Ania Aga - Sob 28 Kwi, 2012 21:57

Przystojny chłopak z niego był.
Anonymous - Nie 29 Kwi, 2012 01:19

Szalenie przystojny i atrakcyjny...
Aragonte - Nie 29 Kwi, 2012 10:56

MrsBennet napisał/a:
I dzień dobry. W Powitalni byłam :wink:

Dzień dobry. Wiemy :wink:

No, przystojny był, fakt :D

Aragonte - Pon 07 Maj, 2012 20:48

Dłuuugaśny wywiad z Benedictem, między innymi o Sherlocku :)
Link:
http://www.metro.us/newyo...rlock-interview

Anonymous - Czw 10 Maj, 2012 01:56

http://www.weta.org/tv/picks/sherlock/quiz

A u Was łicz łan? Mnie ewidentnie wychodzi Mycroft. Przypuszczam, ze Ojcu wyjdzie tak samo. :twisted:
I chyba jednak potraktuje to jako komplement pod katem wlasnej osoby :P