Ekranizacje - Wojna i pokój (2007)
Kaziuta - Czw 03 Sty, 2008 19:52
Ale i tak nie będę miała porównania, bo nie mam w domu żadnego wydania, a panienka wygląda mi na mało zorientowaną.
Marija - Czw 03 Sty, 2008 19:54
Ale może opis jakiś będzie, że wydanie skrócone?
Wygląda na to, że przedwojenne wydanie było w 1930 r., nie licząc XIX-wiecznego, Zofii Popławskiej. "Biblioteka Wielkich Pisarzy"; widać teraz trzaskają reprinty w złoconych oprawach .
Anonymous - Czw 03 Sty, 2008 19:55
Zgadza się czekamy. To w sprawie wyrównania kosztów trzeba się dogadać:)
Gosia - Czw 03 Sty, 2008 19:56
Ja bym nie ryzykowala, skoro tak sie zastrzegaja. Moze wydali to przed wojna w serii Biblioteki Popularnej, wtedy moze byc nieco obcieta. To ich zastrzezenie mnie niepokoi.
Kaziuta - Czw 03 Sty, 2008 20:05
No wlasnie też ma te obawy, a to było jedyne wydawnictwo, które proponowało te powieść w twardej oprawie, a ja mam kompletnego fisia na tym punkcie. Uwielbiam dobrze oprawione ksiązki.
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2008 20:07
| Kaziuta napisał/a: | No wlasnie też ma te obawy, a to było jedyne wydawnictwo, które proponowało te powieść w twardej oprawie, a ja mam kompletnego fisia na tym punkcie. Uwielbiam dobrze oprawione ksiązki. |
To kup papierowe i daj do oprawy! Ja ostatnio oprawiłam dzienniki Samuela Pepysa, które się rozsypały całkowicie....
Alison - Czw 03 Sty, 2008 20:13
Kaziutko, odmów to lepiej, bo jeszcze sie natniesz. Ja ostatnio na Allegro kupiłam WiP wydane przez PIW w 1976 roku. Cztery tomy, cudowny prawie pocket format (dla mnie to ważne, bo ksiązki taszczę w torebkach, a nuż bedzie okazja gdzies poczytać), wprawdzie papier pożółkły nieco, ale ja tak lubię, zszywane, nówka, bo ledwie się otwierają (ktoś chyba nie dojrzał do przeczytania), oprawne w płótno, za 29 zł.
praedzio - Czw 03 Sty, 2008 20:34
A może to całość, tylko wydana w dwóch tomach, tzn. w jednym tomie zawierają się dwa - po prostu edytorsko tak lepiej pasowało... Ja na przykład mam wypożyczone cztery tomy WiP mieszczące się w dwóch woluminach. Ale jeśli nie jesteś pewna, to lepiej nie ryzykować.
nicol81 - Czw 03 Sty, 2008 20:38
| Kaziuta napisał/a: | Dziewczyny pomocy, nie wiem co robić.
Zamówiłam "Wojne i pokój" w tej firmie wydawniczej.
http://www.amercom.com.pl/bl.php
Jak podaja na stronie, całośc powieści ma się zawierać w dwóch tomach. Troche tym zaniepokojona napisałam do firmy aby sie upewnić czy to napewno calość. Oto ich odpowiedź
Uprzejmie informuję, iż tytuł ten został wydany w dwóch tomach, choć nie mogę Pani zagwarantować,czy nie brakuje w nich "pewnych" fragmentów tekstu np.szczegółowych opisów.
Byłam zszokowana i wściekła
Zapytałam więc ponownie sugerując aby Pani sprawdziła dokładnie bo przeciez książka jest reklamowana jako powieśc a nie jej wybrane fragmenty. Oto kolejna odpowiedź:
Uprzejmie informuję, iż jest to wydanie przedwojenne opracowane przez
nieznanego autora, stąd moja poprzednia informacja.
Niech mi to ktoś wyjaśni, bo ja juz gupia jestem. Co jest grane?
Przedwojenni autorzy wykroili z powieści co uznali za stosowne, a współczesni wydawcy wydaja jako calość?
Może któraś z Was ma to wydanie i może definitywnie stwierdzić czy jesto to całośc czy nie?
Kupowac czy nie kupować ? |
To są cztery tomy w dwóch woluminach. Wydane ostatnio w Zielonej Sowie. Jutro mogę porównać w bibliotece z innymi.
Admete - Czw 03 Sty, 2008 20:40
Tez miałam takie wydanie - cztery tomy w dwóch "fizycznych" ksiązkach. Tyle, że wydane już dawno.
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2008 20:43
Nicole, ale wygląda, że to wydana w 1930 roku Popławska [tak wynika z katalogu Narodowej] to trochę ryzyko. Coś mi się szmera, że na bibliotekoznawstwie miałam to wydanie w reku i chyba nie byłam zachwycona....
Maryann - Czw 03 Sty, 2008 20:44
| Admete napisał/a: | | Tez miałam takie wydanie - cztery tomy w dwóch "fizycznych" ksiązkach. Tyle, że wydane już dawno. |
Ja też. Nabyte w księgarni wydawnictw radzieckich. I jak niedawno zauważyłam - bez nazwiska tłumacza...
nicol81 - Czw 03 Sty, 2008 20:44
Bo tłumacz jest anonimowy
Maryann - Czw 03 Sty, 2008 20:46
Najwyraźniej. Co dziwniejsze - w kupowanej w tym samym miejscu "Annie Kareninie" niczego nie brakuje...
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2008 20:49
| nicol81 napisał/a: | Bo tłumacz jest anonimowy |
Tak, ale w katalog narodowej jest ustaluny tłumacz - Popławska
Alison - Czw 03 Sty, 2008 20:55
| Sofijufka napisał/a: | | nicol81 napisał/a: | Bo tłumacz jest anonimowy |
Tak, ale w katalog narodowej jest ustaluny tłumacz - Popławska |
Tłumaczem mojego wydania jest Andrzej Stawar.
Kaziuta - Czw 03 Sty, 2008 20:57
Napisałam jeszcze raz do wydawnictwa aby mi podali autora tłumaczenia. Może to coś wyjasni.
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2008 21:03
| Alison napisał/a: | | Sofijufka napisał/a: | | nicol81 napisał/a: | Bo tłumacz jest anonimowy |
Tłumaczem mojego wydania jest Andrzej Stawar. |
Mojego też. Z przedmową Iwaszkiewicza [achhh, pod choinką te cztery tomy znalazłam...]
Maryann - Czw 03 Sty, 2008 21:05
| Sofijufka napisał/a: | | nicol81 napisał/a: | Bo tłumacz jest anonimowy |
Na pewno ?
praedzio - Czw 03 Sty, 2008 21:06
| Sofijufka napisał/a: | | Mojego też. |
I mojego.
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2008 21:13
| Maryann napisał/a: | | Sofijufka napisał/a: | | nicol81 napisał/a: | Bo tłumacz jest anonimowy |
Na pewno ? |
Autor Tolstoj, Lev Nikolaevič (1828-1910)
TytuŁ Wojna i pokój. T. 11-12 / Lew Tołstoj ; [przekł. Zofji Popławskiej].
Adres wyd Warszawa : Bibljoteka Wielkich Pisarzy, 1930
Opis fiz 2 t. w 1 wol. (173, [1] s. ; [4], 179-318, [1]) ; 18 cm.
Seria Dzieła / Lew Tołstoj
Tolstoj, Lev Nikolaevič (1828-1910). Dzieła
HasŁo przed Powieść rosyjska -- 19 w.
Tyt dod Tyt. oryg.: Vojna i mir
Maryann - Czw 03 Sty, 2008 21:17
| Sofijufka napisał/a: | | Opis fiz 2 t. w 1 wol. (173, [1] s. ; [4], 179-318, [1]) ; 18 cm. |
Tylko tyle stron ?
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2008 21:18
| Maryann napisał/a: | | Sofijufka napisał/a: | | Opis fiz 2 t. w 1 wol. (173, [1] s. ; [4], 179-318, [1]) ; 18 cm. |
Tylko tyle stron ? |
Tak wygląda - może zbity druk? Ale....
Maryann - Czw 03 Sty, 2008 21:28
Moja ma jakoś 2 x 700... Normalnym drukiem.
Anonymous - Czw 03 Sty, 2008 21:31
Zielona Sowa ma nie mieć francuzszczyzny. więc dlatego może tego mniej
|
|
|