To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Daebak! Szczęśliwa trzynastka...

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 21:00

Admete napisał/a:
Pomysł jest bardzo dobry. Nadal nie mamy Sheridana. Nikt mi nie przychodzi do głowy.

Za to pomyślałam sobie, że nasz Papuga (Gil Tae Mi) ze Smoków sprawdziłby się w roli któregoś Centauri :mrgreen:

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 21:03

Agn napisał/a:
Kurde, zobaczylam gify z Jasiem i juz sie rozradowalam, ze sa wiesci o dramie... A tu nerdostwo na poziomie miedzyplanetarnym. ;)
Czy wy obstawiacie koreanskie B5? Mam gdzies ten serial, czesc kiedys obejrzalam. Trzeba by powtorzyc seansik i dokonczyc... :mysle: Tylko gdzie ja to mam????

Obejrzałaś coś poza odcinkiem, do obejrzenia którego cię skłoniłam u siebie terrorem (mam groźne koty :mrgreen: ) i przekupstwem (bo pewnie czymś cię nakarmiłam przy okazji...)? :mrgreen:

Nerdostwo na poziomie międzyplanetarnym - trafne określenie :rotfl:

Admete - Pon 20 Lis, 2017 21:21

Aragonte napisał/a:
Nerdostwo na poziomie międzyplanetarnym - trafne określenie :rotfl:

To właśnie my ;)

Agn - Pon 20 Lis, 2017 21:36

Aragonte, u ciebie ogladalam Dr Who, a nie B5.
Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 21:47

Agn napisał/a:
Aragonte, u ciebie ogladalam Dr Who, a nie B5.

Aaa! To musiałam Praedzio kiedyś to tego przymusic, bo wiedziałam, że z kimś oglądałam jakiś odcinek (arturiański :wink: ). Mea culpa :kwiatek:
My faktycznie oglądałyśmy razem odcinek Blink Doktora Who :)

Trzykrotka - Pon 20 Lis, 2017 23:34

BeeMeR napisał/a:

Nadmienię jeszcze, że bardzo mi się podobają kissy - SW dociskający BR do ściany :serduszkate: oraz Taek ocierający łzę - zrozumiałą skądinąd - zanim się zabierze za całowanie

Oj tak, ja twierdzę, że w AM 1988 nas KGP nadrobil za wszystkie dramy, w ktorych starała się raczej symbolicznie. Jego Sun Woo jest bardzo gorącokrwistym facetem, czego nie studzi nawet fakt, że Bo Ra raczej trzyma go na uśmiechach i sztorcowaniu, niż cieplejszych daniach. Nic dziwnego, że kiedy sama się oświadczyła, założyła mini, oraz naszyjnik, to musiało zakończyć się dociskaniem do ściany.
Tak sobie właśnie wspominam, bo odcinek 15 jest raczej powolny, odpoczynkowy i bez większych wydarzeń, prócz kolejnego razu, w którym Jung Hwan zastanawiał się za długo (kiedy DS płakała na schodkach prowadzących do ich uliczki) i znów Taek wyprzedził go o pół kroku. Jedyny wstrząsem, za to na miarę kosmiczną jest odkrycie Taeka, że nie jest sam w wyścigu żółwi do Duk Seon. Ech, nie ma to jak hyung, który zainkasował juz drugiego kissu, tego a la Secret Garden.

Aragonte, jakie dobro ty wrzuciłaś! :serduszkate: Dziś obejrzałam tylko obrazki, ale jutro sobie wszytsko smacznie poczytam - dziękuję :kwiatek: Na widok bogusiowych zimnych oczu na jednym ze zdjęć od razu zachciało mi się wrócić do IRY. Gif z Bogusiem speszonym pytaniem i kissy też cudny. Ten pan, który tak rechocze to Nietoperz, jego dramowy ochroniarz.

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 23:43

Trzykrotka napisał/a:
Jedyny wstrząsem, za to na miarę kosmiczną jest odkrycie Taeka, że nie jest sam w wyścigu żółwi do Duk Seon.

Przepraszam, ale urzekła mnie twoja metafora :lol:

Prawda, jakie Boguś miał (miewał) zimne oczy w IRY? I uśmiech taki, że ciarki przechodziły.
Na jeden z gifów zaplątał się też wiolonczelista z Candebile :wink:

BTW jakie kissy były w Moonlight? Mam wrażenie, że żadne, więc nie wiem, czemu Boguś się peszył :-P Ale on chyba faktycznie jest dośc nieśmiały.

A! Nie wiem, czy wiesz, ale coś go łączy z Taekiem - stracił matkę, tylko chyba nieco później niż jego bohater z AM88, wydaje mi się, że był już w szkole. Tak że pewnie nie musiał specjalnie grac, kiedy jako Taek mówił o tym, że tęskni za matką codziennie :-|

Admete - Wto 21 Lis, 2017 04:51

Zwiastuny Doubtful victory z Moo Hyulem - na pewno spróbuję:

https://www.youtube.com/watch?v=CZg34judvrA

https://www.youtube.com/watch?v=2Ise5vObq4k

Scenarzysta od Pride and Prejudice, więc nie powinno być źle. A reżyser od Smoków i 3 Days - czyli naprawdę dobrze.

BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 06:46

Aragonte napisał/a:
BTW jakie kissy były w Moonlight? Mam wrażenie, że żadne
Kissy były cnotliwymi, słodkimi wallkissami, bo nie mogło być inaczej biorąc pod uwagę niepełnoletnią pannę i adresowanie dramy do małolatów - ale ładnie nakręcone.
Tu są zebrane, choć jakość słabiutka:
https://www.youtube.com/watch?v=caOZJRLE26Y

Btw. niektórzy uważali, że były nieadekwatne do pierwowzoru ;) Oj, jakie tam świntuszenie odchodziło w wątku soompi gdy jeszcze ludzie mieli nadzieję, że drama będzie zawierać cokolwiek z pikanterii komiksowej :twisted:
http://i.imgur.com/lpqGcfF.jpg

BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 09:42

Myślę, że moim Sheridanem byłby pan z Nine (z czasu Nine ;) ) dekoracyjny był - czego nie zagra to dowygląda ;) Moją Delenn chyba pani z Signal. Odnośnie Marcusa się zgadzam :serce:

Cały czas jestem jedną nogą w AM1988 - wciąż doczytuję wrażenia i oglądam pracowicie wrzucane przez Aragonte filmiki :kwiatek:
Obejrzałam ponownie oświadczyny JH trafiwszy na komentarz:
"His confession won every woman's hearts who watch this. He's the sweetest ❤️"
Heh, chyba nie jestem kobietą zatem :P albo nie mam "kobiecego serca" - jak to zarzucał ongiś pan pani w Haremie ;)
A tak serio to myślę, że sporo część widzów pomyliła aktora z postacią, niestety, tudzież nie przeskoczyła tego, że Taek wchodzi do gry tak późno, gdy JH już zdążył skraść serca.
Wyznanie jest gorące i piękne, ale spóźnione o dobre kilka lat. Nie zauważyłam wcześniej, jak DS ciągle zerka na drzwi, w nadziei że tym razem może właśnie dołącza do nich Taek - i że jest to odpowiedź dla JH jeszcze nawet zanim zaczął wyznanie - nie dziwię się już więc, że tak je zakończył - i mu wybaczam ;) Poprzednio skupiłam się na tym, że dobrze, że akurat Taeka nie ma, bo by go to wszystko bolało nawet bardziej niż DS - która uśmiecha się, bo co innego może niż robić dobrą minę do złej gry. Oby to wyznanie JH pomogło mu i następny "mecz baduka" o serce panny wygrał. Dziewczyny - ja się z całego serca zgadzam, że nie każdy musi wstępować w szeregi małżeńskie i tworzyć pary, a bycie singlem lub/i posiadanie kotów jest znacznie lepsze niż nietrafiony partner :serce: ale w dramie, w której widziałam jak facet cierpi przez nieumiejętnie wyrażaną miłość (albo nie wyrażaną prawie wcale póki nie było już po zawodach) chciałabym na koniec potwierdzenia, że drugim albo trzecim razem mu się z kimś udało. Nie poradzę, wolę choćby taką scenkę jaka na koniec dostaje Świrus z SKKS albo LSH w KOHS zamiast zostawienia Drugiego całkiem na lodzie ze złamanym sercem w niewiadomej - zwłaszcza, że chodzi o dramę jak ta, w której nadrzędną wartością jest rodzina - a więc w pewnej części także znalezienie sobie partnera.

Szalenie mi się podoba badukowa koncepcja i analiza dramy pod kątem meczu baduka, czarnego i białego kamienia (JH vs. Taek - którzy nawet noszą cały czas z małymi wyjątkami odpowiednie kolory ;) ), z wyścigiem żółwia i zająca też mi się kojarzyło :banan: :
http://forum.northandsout...b012ead9#507890

BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 10:40

Jak pięknie Zooshe napisała o 18 odc AM1988 i "game over" :szacuneczek:
http://forum.northandsout...7068.htm#447068

Wprawdzie ja uważam, ze Taek trzykrotnie oddał partię baduka walkowerem, nie dwa - bo pierwszy raz gdy wybrał ramen zamiast ;)

Taek w konwencji KMHM (też znaleziony przez Zooshe)
https://www.youtube.com/watch?v=-Ne152xT_ss

i teorie mężowskie - ha, wiedziałam, że badukowa była wspomniana:
http://forum.northandsout...0743.htm#450743

Aragonte - Wto 21 Lis, 2017 11:33

BeeMeR napisał/a:
Nie zauważyłam wcześniej, jak DS ciągle zerka na drzwi, w nadziei że tym razem może właśnie dołącza do nich Taek

Ja na to zwróciłam uwagę (ale też miałam zaspoilerowane to i owo, no i oglądałam tę scenę kilka razy). Ale czytałam też teorie (na Soompi chyba, a może na DB?), że nie ma dowodu, że DS czekała akurat na Taeka, że mogło chodzić o kogoś innego, że może w nastepnym odcinku wróciła po pierścionek, tj. pokażą to w reminiscencji... itd. Były to rzecz jasna teorie powstające w czasie emisji, kiedy Team JH jeszcze miał nadzieję na pomyślny dla siebie obrót spraw, ba, niektórzy byli tego wręcz pewni.
A co do tego mylenia aktora i postaci - myślę, to nagminne jest i dotyczy różnych fandomów. Śmieszy mnie oczekiwanie, że aktorzy odgrywający rolę zakochanych mają sami nawiązać romans :-P

BeeMeR napisał/a:
Wprawdzie ja uważam, ze Taek trzykrotnie oddał partię baduka walkowerem, nie dwa - bo pierwszy raz gdy wybrał ramen zamiast ;)

Jedno jest dla mnie pewne - ostatniej oddanej partii (tej przed koncertem) na pewno nie żałował :wink:

Mnie pozostawienie w zawieszeniu wątku JH nie przeszkadza, bo współgra mi z gorzko-słodkim tonem zakończenia AM88, wydaje mi się to bardziej realistyczne (a i tak sporo motywów jest wyidealizowanych). Ale może po prostu zua kobieta jestem, że mi to nie przeszkadza :wink:

BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 12:14

Aragonte napisał/a:
Mnie pozostawienie w zawieszeniu wątku JH nie przeszkadza, bo współgra mi z gorzko-słodkim tonem zakończenia AM88, wydaje mi się to bardziej realistyczne (a i tak sporo motywów jest wyidealizowanych). Ale może po prostu zua kobieta jestem, że mi to nie przeszkadza
Spoko, już przywykłam do końcówki ;)

Od wczoraj siedzi mi w głowie to - lubię tego aktora (starszego), który śpiewa: :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=jqZ2Ie4pd30

Aragonte napisał/a:
Śmieszy mnie oczekiwanie, że aktorzy odgrywający rolę zakochanych mają sami nawiązać romans
A, tak, koniecznie ;)
Aragonte - Wto 21 Lis, 2017 12:15

A co to? Tutaj nie podejrzę :)

BeeMeR napisał/a:
Szalenie mi się podoba badukowa koncepcja i analiza dramy pod kątem meczu baduka, czarnego i białego kamienia (JH vs. Taek - którzy nawet noszą cały czas z małymi wyjątkami odpowiednie kolory ;) )

Ale też uważasz (jak ja), że coś w tym naprawdę jest, tj. było to zamierzone? Bo dla mnie scenariusz AM88 jest zbyt dobrze przemyślany, żeby np. takie powolne wprowadzanie Taeka jako kandydata mogło być przypadkowe :mysle: A baduk jest integralną częścią scenariusza, tj. jest w jakimś sensie cały czas obecny, choćby w tle.

BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 12:17

Sama kiedyś wrzucałaś - ost. dramy, ten motyw przewodni, taki melancholijny, piękny i tęskny :serduszkate:

Oczywiście, ze to nie jest ani trochę przypadkowe - baduk rządzi :szacuneczek:

Pokaż szachy chińskie :kwiatki_wyciaga:

Aragonte - Wto 21 Lis, 2017 12:22

BeeMeR napisał/a:
Sama kiedyś wrzucałaś - ost. dramy, ten motyw przewodni, taki melancholijny, piękny i tęskny :serduszkate:

Muzyka w AM88 jest ogółem bardzo dobra :serduszkate: Wiesz, gdzie jest, jakby co :wink:

BeeMeR napisał/a:
Oczywiście, ze to nie jest ani trochę przypadkowe - baduk rządzi :szacuneczek:

Oczywiście, że baduk rządzi :cheers: No to jesteśmy już dwie, które w tę teorię wierzą :mrgreen:
W ostatnich dniach trochę odłożyłam uczenie się reguł baduka (wczoraj wybrałam tłumaczenie Arang, bo mocno leniwie mi to idzie), ale dalej mam to w głowie. Parę dni temu śledziłam przebieg przykładowej rozgrywki - takiej prostej, na mniejszej planszy, bo nie można zaczynać od razu od właściwej, 19x19.

BeeMeR napisał/a:
Pokaż szachy chińskie :kwiatki_wyciaga:

Jasne, pokażę, tylko muszę zdjęcie im zrobić :)

Trzykrotka - Wto 21 Lis, 2017 12:34

Świetny jest ten post Zooshe zbierający teorie :oklaski: Teraz można się pośmiać z całej tej wrzawy, ale wyobrażam sobie, co się musiało dziać na żywo, kiedy jeszcze JH team byl na fali. Ale poważnie, gdyby to JH wygrał, przeczyłoby to logice realnego życia, sprzyjałoby tylko logice jaką rządzi(ł) się dramaland, że to ten niemiły i opryskliwy, a jeszcze często gęsto najmniej atrakcyjny kandydat ma dostać pannę. O atrakcyjności się nie wypowiem, bo to rzecz gustu, ale cała reszta się zgadza.
BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 14:48

Trzykrotka napisał/a:
gdyby to JH wygrał, przeczyłoby to logice realnego życia, sprzyjałoby tylko logice jaką rządzi(ł) się dramaland, że to ten niemiły i opryskliwy, a jeszcze często gęsto najmniej atrakcyjny kandydat ma dostać pannę.
A to nie jest drama mainstreamowa - i całe szczęście, że mogła sobie na taką wariację badukową wątku miłosnego pozwolić :oklaski:
To serio jest zbyt dobrze przemyślana i dopracowana drama by wybór kandydata na męża mógł być przypadkowy - to zbyt regularnie i wiernie badukowi się rozkłada ;) Bez powtarzania wszystkich argumentów, które padły w linku Zooshe i Aragonte: JH ma przewagę do 6 odcinka, w którym Taek "się budzi" i przystępuje do gry, potem chłopaki idą łeb z łeb, a 6 odcinków przed końcem JH traci definitywnie grę na rzecz Taeka i to nawet bez udziału tego ostatniego w aferze koszulowej - sam JH wykonuje zły ruch - a właściwie brak ruchu dobrego i przegrywa partię. Późniejszy koncert jest tylko tego potwierdzeniem, nie kwestią decydującą.

Aragonte - wiem już, czemu tamten plik się nie chciał pobrać - to musi być flv a nie mp4 i jako flv i jako flv pójdzie (przynajmniej z innymi które współpracować nie chciały tak mi wyszło) np. tu:
https://www.onlinevideoconverter.com/pl

Aragonte - Wto 21 Lis, 2017 15:19

Dzięki, przetestuję to w domu :kwiatki_wyciaga: Oglądam sobie w autobusie niektóre scenki z AM88 i się chichram :wink:

Post tumblrowy o przekleństwach w AM88 :)
http://citious.tumblr.com...ords-reply-1988

I w spoilerze nieco zachwytów i wkurzenia shipperek JH z Dramabeans (z komentarzy pod 19. odcinkiem AM88 :-P );
Spoiler:

So after my emotional breakdown last week and preparing myself for the writer's betrayal, I'm okay now. Still very sad about Jung Hwan, but even I can't deny that both men were a good match for her and the ending with Taek is indeed sweet.
That said, I haven't watched any episodes since episode 16 and will let the show end at 16. I can only forgive so much, haha.

Reading this recap is satisfying enough because even though he didn't get the conventional happy ending, Jung Hwan is such a great character. I know we were all fawning over how great Deok-Sun was as both a daughter and friend, but I think Jung Hwan was exceptionally the best son and friend and the real shinning star outside of the whole husband search. He may not have gotten Deok-Sun, but his relationship with his mom beats the possible romantic relationship that could have been. I just love him so much. I hope my husband will be as considerate and loving as him and if not I'd like to have a son like Jung Hwan. Jung Hwan is the real star of R88'!

This is my first time watching the reply series. I didn't really connect with the first one and was turned off by the fanfare people made about 97' so I didn't watch 94. I'm really glad I watched 88' though. In essence it gave me the kind of loving family I've always wanted,especially in the Kim household. I don't think/probably won't watch the next one but I really enjoyed being apart of the Reply obsession!

-------
i'm on your same boat. i stopped watching at ep. 16 too and said my goodbyes lol. BUT i might watch jungpal's ep. 18
(saying godbye to my first love) because well, i adore and care for him so much. BUT i don't know if i can handle the heartache so maybe i'll give it a month or so before i watch it haha.

and you are so right. jungpal's character was the shining star of the show. sure, he's a bit gruff and let things slip away (SO DAMN FRUSTRATING!) but why does that matter when so many pros outweigh the cons? he was an amazing brother, son, friend and i'm sure husband to that lucky bastard of a female he'll end up with lol. he was SO dang perceptive too, gawd. it took this boy seconds to realize when he'd said something and done something wrong and if someone felt uncomfortable. and then, bless his heart, he'll go out of his way to make it right. bless his beautiful heart and soul.

he was such a beautifully written and tragic first lead. all the relationships he had just outshined everyone elses, seriously.

*bromance award definitely went to him and jung bong

*son of the year award went to him (sunwoo is a close second but for me, jungpal takes it because his dynamic with his parents are so much more realistic and relatable than sunwoo's with his mom's.)

*greatest friend ALSO went to jungpal (he prioritized all his friends above himself, come on. he bowed out right when he realized taek liked DS, if he had just pursued DS, their love would've blossomed and grew stronger as they aged and that'd be it, they'd be endgame. and remember how he followed DR when those bullies took him away? he was so scared but followed anyway cuz he was a good friend. plus that punch he gave to the guy that was shit talking sunwoo's dad? SWOONS. such a great dan friend :(

*best family award also goes to jungpal's family (sunwoo x taek's family is a close second too, i just came to love jungpal's quirky and weird af family more lol)

AND last but not least, IF jungpal had had a sister, i bet he would've given sunwoo a run for his money for the best big bro award too, TEEHEE. <3

-----

seriously, this series mind fxcked me so much. this is going to be a bit of a rant, sorry. (read at your own risk lol)

disclaimer: i AM and will forever be, #teamjungpal until i die BUT this is not the sole reason that factors into my upcoming critique of this show. okay, now goes.

i'm SO DAMN SICK OF THIS HUSBAND HUNTING THEME LIKE SERIOUSLY. OFF WITH IT. FUFUFU. if they make another reply and want to stick to the same theme, then they better flesh it out waaaaaay better and earlier than they did for this one. i am so disappointed that the writer prioritized husband hunting over character depth (especially for DS) and narration. and honestly, this drama almost felt like it was 2 in one. the first half (where jungpal was a very prominent character) and the second half where jungpal was thrown into the background and taek x DS friendship began to take center stage.

HOWEVER, this never blossomed into romance AT ALL until like what, ep. 18? this drama's pacing was just so, so, soooo wrong. the flash forward should've came at least 3 eps earlier because everything just felt so rushed and because of that, it did not feel realistic.

and to all the diehard jungpal fans, how could there not be so many? how could people say #teamjungpal is cray and over the top (i've seen many comments like this.) THE DAMN WRITER MADE US THIS WAY. FXK. there are so many jungpal fans because US, the audience, was able to see his one sided love way more than DS did. we saw his angst and we were there with him every step of the way. in comparison to taek, this series was written in a way that made us feel more for jungpal than taek. we didn't get to see taek's struggle as much (we got one tear, yeah okay) and that's why team jungpal is heated lol. it must be the sadism in me but seriously, i'm the type that roots for the character's that i'm able to see their pain and their angst. it makes a good ending so much better, lol.

tbh, although taek is endgame, my heart will always believe jungpal should have been the one. like girlfriday said, one of the reasons he wasn't is probs because they writer INTENTIONALLY wrote him like main lead (to me he is btw, this drama will always be one of those rare cases where 2nd lead got the girl) just so she can pull a quick one on us to prove she DOESN'T stick to a certain script. cuz in a way, jungpal IS similar to the past 2 reply male leads that got the girl. another reason is that the writer changed the script half way through cuz so many ppl were sure it was jungpal so she changed it to make it less predictable. another reason is that, SHE'S JUST EVIIIIL. lol jk.

last thing, i'm also team justice for jungpal. i CANNOT let go of the fact that the writer had the audacity to give jungpal a FAKE confession. like, tf? even if he doesn't get the girl, atleast allow him what he deserves and show him some RESPECT. he's one of (if not THE MOST beloved character on the show) and you gon do him dirty like that?...
-----
Well...if they'll be really unfair like this, please just don't ever make another installment again. Please. Even trolling has its limit.

I don't buy it as DS finally making a choice. It's just her getting dense and swayed as ever. Why did it took so long anyway? I would have accepted it if they do both that epic JH confession and the Taek kiss and another kiss on the same timeline of 1989 as them high school because the time skip didn't bring anything new to the table and just them talking about that kiss and picture in the wallet that they could have talk about sooner. I think if both happen in high school JH confessing not as a joke and at least there was a kiss and then same goes with Taek boldy grabbing like that DS and then if DS can't still figure her heart, that's when I think time skip was proper. Kinda like the dynamic in R97 that I really appreciate. With flashbacks who among the two was more persistent in pursuing that made her heart flutter and made a choice. Is it that hard? Wouldn't that be more fair and logical? It's not even about having simple crush and admiration anymore. Because Sun Woo might like you so you give him chocolates and ask to confess. Jung Hwan likes her so she had her tacits then when Taek kissed her, she reciprocated for a supposedly first kiss? What? Shouldn't she be more flustered and taken a back than she was? What does the writer want us to think of DS? Really. Why can't she directly ask then if they like her and tell them they're too young yet to know what she exactly like? If moral lesson about JH was about who among who grabs the girl gets them, then didn't he try all this time? I don't believe about losing to timing. It's when we thought we lose our timing, maybe it's not really our time yet and fate paves way. They both didn't confess and we got frustrated at the double noble idiocy but we feel cheated coz show got us more invested in JH's pursuit added that DS' feelings were way vague and underdevelop for us to root for her happiness and choice. Netizens were right. JH got treated like a dog and DS is too good for JH and even for Taek. Gah. Sorry DS. After the kiss scene on this episode, sorry neighborhood but everything just went annoying for me to take. Depending on the ending, I may not even have the heart to still watch this in eng sub or to watch the show ever again. I may just decide to deeply bury this show in my kdrama fandom heart and never rekindle it. It already have bitter taste on me.

Good luck tidying up the loose ends and making sense on your ending, show

-----

I was so angry when i finished this episode. So angry! Now i'm just sad because i can't bear to watch the last episode of this wonderful drama with one but huuuuge plot hole.

I'm not angry at Doek-sun for choosing Taek, because i don't care for her feelings. Why would i care for her feelings when the writers themselves didn't care for her feelings? How can we call her a main character when we didn't know anything about her inner thoughts and struggles? So in short, Doek-sun character was sacrificed by the writers for the "husband mistery" sake.

The only way you could be invested into romance in this drama was by either caring for Taek or Jung-hwan. I've read many people comments and even team Jung-hwan that call him a coward or a hesitating person that failed to fend for himself when it came to Doek-sun's heart. What a bull that is.
He was chasing her with all his might until he heard about Taek's feelings. He was inviting her into dates, was taking pictures with her, was waiting for her to go to school together, he kind of accepted his feelings to her with that "Use that head of yours to understand why i came" or when he told her not to go to that blind date. So how can you call him a coward? How can you say he hesitated because he was afraid of rejection? He hesitated because they were lifelong friends, and he didn't want to ruin that, for Taek and Doek-sun. He was being very mature actually. Kids are the ones that lack apprehension and can't wait to do things their way without caring about others, mature people consider the circumstances as well.

And finally about Taek. I liked his character. I truly liked him, until he found out about JH feelings and knew about his friends sacrifice. So NO, a short visit to JH with that petty confession is not going to make everything alright. He could've said to JH the moment he found out about his wallet that no matter who DS chose, they would still remain friends and free him from that noble idiocy syndrome, but he didn't. And he didn't respect his friend. That scene was carefully placed by the writers just before he kissed DS in China, and it made the whole romance thread cheap.

Thank god for the amazing parents storyline and for Bora and SW, because their love was hundred times more heartwarming.

So yeah, writers, please do a Reply 197x, and see if i'll care anymore.
---------

my soul is GONE after last night's ep.

SERIOUSLY?!?!
i honestly don't hate it if CT (is most probably) going to be DS husband. but what i'm FURIOUS about is that the writer never allowed us to look into DS perspective. sure we've seen her look confused, flustered and rather curious toward JH actions but we never know what she THINKS of FEEL about it. and so when all of a sudden she went for CT, my mind went COMPLETELY BLANK. i was literally like "WHAT?! so- so- she likes taek?! but, but, why? how? whaaaaaaaaatttttt?!?!" i had a mental breakdown.

on top of that, WHAT HAPPENED AFTER JH CONFESSED TO HER?!?! DID SHE NOT SAY ANYTHING? DID SHE NOT THINK AND LOOK BACK TO THOSE MOMENTS WITH JH AND EVALUATE HER FEELINGS ONCE AGAIN OR LIKE.. OR LIKE.. SAY TO HERSELF "ah.. so he really did like me..." even if she already made her mind and have her heart fixed for CT maybe it'll be more shooting if we, the viewers, are given the chance to see DS made the conclusion or pay her respect to JH feelings towards her and apologise... WHY, WHY, DO YOU HAVE TO MAKE JH SUFFERS ALONE WHYYYYYY???!!?!
i'm just so frustrated that the writers kept DS inner feelings hidden and unreadable 'till the last two episodes. even after she made out with CT (which a lot of people agree to be a confirmation from DS) it wasn't convinced ENOUGH.

i REALLY, REALLY want to conclude this series in peace. even if CT is the husband, i still want to be happy for him and DS. but i think in order for me to reach that point i have to at least see a good resolution to my main man JH <3 because he DESERVES IT.

i love you JH. i'll always root for you.

I dla równowagi komentarz z drugiej strony barykady :wink:
Spoiler:

It was clear from the beginning that the writer intended all along for TK to be the husband. We just couldn't see the wood for the trees:

Husband is left handed - TK is the only left handed boy in the group.

Husband smokes -TK is the only one that smokes. JH is not known to smoke and is highly unlikely to have started. SW told his mum that JH doesn't smoke and he didn't even want to play football with some of his
high school seniors because they smoked.

Adult DS said her husband was smart then - both boys are highly intelligent. TK left school early because he was more interested in Baduk not because he was struggling academically. He has a Mensah IQ of 139.

Adult husband was formal with NE for over 10 years - TK couldn't even look him in the eye when he went to their house to drop off fruit. JH was free with NE and treated him like a younger brother. He practically frog marched him to go give DS the gloves!!

DS and TK were the closest out of the group. They spent more time in each other's company and were unconsciously very tactile. They didn't think anything of walking about hand in hand. DS would have never though of being like that with the other 3. DS though not yet aware of her feelings for TK was flustered and always stammered whenever TK rested his head on her shoulder.

TK's Baduk colleague told his girlfriend that TK would not attend the concert because his favourite group is Deulgukwa (Wild Chrysanthemum). One of the most played soundtrack throughout the series is by Deulgukwa.

I knew there was a significance behind always showing us TK long dependence on sleeping pills. He obviously doesn't need them any longer!!

TK did read comics - all the boys did. They always went to his room to read comics and we see him in one episode taking some over to JH's house.

It makes sense that the photograph would have been the best time of TK's life as he won 2 difficult consecutive matches at the time to win some form of Championship.

Every teenager has crushes, many are one sided and end that way while others act on it - JH and TK in this case. JH could have said something before TK said he liked DS. DS was more in love with the idea with love not that she really felt it as the idea of both SW and JH liking her were planted in her head by her friends. Maybe if JH had acted on his feelings and said something it may have ended differently.

I also think there is a reason for showing us how TK came into DS's life.

DS chose TK's mittens over JH's gloves - it is rather symbolic.

The writers and all actors have done a sterling job into bringing to life such well written 3 dimensional characters that we can relate to. I can't believe the hatred amount of vitriol that is being spewed out by people who don't have their OTP. Ryoo Joon Yeol, Hyeri, Park Bo Gum and all the other wonderful actors in this Reply series, thank you for a job well done.

Agn, lepiej nie czytaj na razie tego wszystkiego, co wrzucam, doczytaj sobie po obejrzeniu dramy :wink:

Trzykrotka - Wto 21 Lis, 2017 19:08

Niektóre z obrończyń Jung Hwana ewidentnie oglądały jakąś inną dramę niż ja :lol:
Aragonte - Wto 21 Lis, 2017 19:12

Trzykrotka napisał/a:
Niektóre z obrończyń Jung Hwana ewidentnie oglądały jakąś inną dramę niż ja :lol:

Taki komentarz też poleciał z drugiej strony, ale już nie przeklejałam :lol:
BTW recapy na DB też były ciut stronnicze, ale co tam :wink:

BeeMeR - Wto 21 Lis, 2017 19:16

Trzykrotka napisał/a:
Ależ dokładnie to samo chciałam napisać! :lol:

W RevLove 12 mamy kolejny kissu - jednakowoż drama nie byłaby sobą gdyby nie zakończyła go idiotycznie (IMHO) :roll:

zooshe - Wto 21 Lis, 2017 19:43

Aragonte spróbuj tego linku
https://ondramanice.io/youth-over-flowers-in-africa/watch-youth-over-flowers-in-africa-episode-1-online
U mnie na chromie się otwiera.

Tamte które podsyłam wcześniej też się otwierają tylko tak jakoś wybiórczo trzeba kilka razy próbować.

Widzę że ładna faza się zrobiła na forum nawet Agn dołączyła. :shock:
Ech czemu nie wcześniej. Oczywiście nie to żebym robiła wyrzuty, tylko wtedy emocjonowałam się tym bardziej, ech co to były za czasy, to wyczekiwanie na kolejny odcinek, wspólne „oglądanie” patrz obsesyjne odświeżanie wątku na soompi podczas relacji na żywo dopóki serwer nie padał, te analizy i zacięte dyskusje. Dziś cały konflikt między teamem JH a CT czyta się z przymrużeniem oka.

Ale ale żeby nie było że się wcale nie angażuje. Odpaliłam starego laptopa (co jest wcale nie małym osiągnięciem) na którym mam linki i różne takie głupotki związane z R88, w miarę możliwości będę wklejać co ciekawsze.
Tutaj ktoś wysnuwa nową teorię. Nie powiem fajnie się to czyta.
Wklejam linka gdyż jest dużo zdjęć.
https://forums.soompi.com/en/topic/379872-park-bo-gum-%E2%9D%A4-girls-day-hyeri-aka-reply-1988-taek-x-deoksun/?page=463&tab=comments#comment-19782258

zooshe - Wto 21 Lis, 2017 20:22

Kojarzycie tą scenę w której Sun Woo łamie nogę naśladując reklamę
https://www.youtube.com/w...7&v=GZW3QrW5ffI

Oto oryginał ;-)
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Agn - Wto 21 Lis, 2017 21:10

Aragonte napisał/a:
Śmieszy mnie oczekiwanie, że aktorzy odgrywający rolę zakochanych mają sami nawiązać romans

Mnie niepokoi, że to jest niemal żądane. Widziałyśmy w tym roku efekt niespełnionych życzeń zidiociałych fanek. :roll:
Trzykrotka napisał/a:
gdyby to JH wygrał, przeczyłoby to logice realnego życia, sprzyjałoby tylko logice jaką rządzi(ł) się dramaland, że to ten niemiły i opryskliwy, a jeszcze często gęsto najmniej atrakcyjny kandydat ma dostać pannę.

No jak by nie patrzeć JH momentami ma odzywki jak standardowy dramalandowy czebol. No i nie da się zaprzeczyć, że w domu jest bogato. ;) :P
Aragonte napisał/a:
Agn, lepiej nie czytaj na razie tego wszystkiego, co wrzucam, doczytaj sobie po obejrzeniu dramy

Szczerze mówiąc nieszczególnie mnie te posty z soompi interesują, więc czytam tylko wasze dywagacje. :)
zooshe napisał/a:
Kojarzycie tą scenę w której Sun Woo łamie nogę naśladując reklamę
https://www.youtube.com/w...7&v=GZW3QrW5ffI

Właśnie ją zaliczyłam. Aczkolwiek on mówi, że naciągnął tylko ścięgno, więc nie wiem, czy to faktycznie złamanie czy błąd w tłumaczeniu.