To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...

Agn - Pon 18 Sty, 2016 20:17

Admete napisał/a:
to dlatego nie zabrałam się za nic nowego.

Ja się wzięłam za Królową - to TWOJA wina! :wink:

BeeMeR - Pon 18 Sty, 2016 20:34

Ja na razie wezmę się tylko za Sąsiada - Z Signal mam ten problem, że mi się zwiastun nie spodobał, no i w tej tematyce wolę film (nawiasem świetny był) niż dramę.
Admete - Pon 18 Sty, 2016 20:37

Signal jest na podstawie filmu? O Częstotliwość chodzi? Ja spróbuję. Nie widziałam zwiastunu, nawet nie pamiętam kto gra :mysle:
BeeMeR - Pon 18 Sty, 2016 22:02

Admete napisał/a:
Signal jest na podstawie filmu?
Tak, oglądałaś, Memories of Murder, czyli nierozwiązana seria morderstw i gwałtów z lat 90-tych, 10 kobiet w wieku 13-71 lat zostało ofiarami a sprawcy nigdy nie ujęto.
BeeMeR - Pon 18 Sty, 2016 23:14

Jestem w połowie "Sorry I Love You" i dramat na dramacie, wszyscy nieszczęśliwi (*niestosownie chichocze*)

Śpiewak właśnie miał wypadek samochodowy bo jechał i ryczał, i teraz mam zagwozdkę egzystencjalną: będzie amnezja? ślepota? guz mózgu? Nie mogę się doczekać co ;)
A jechał i ryczał, bo mu Tajemniczy Nieznajomy (w osobie Drania przebranego za Clarka Kenta oczywiście) sprzątnął sprzed nosa omc narzeczoną-Flirciarę.

Albowiem Drań zdążył już zyskać kilka hugów i całus od Panny (co to już wybiła sobie z głowy panicza-Śpiewaka i coraz łaskawszym okiem patrzy na tegoż Drania) i nawet zrobił zakład z Bogiem, że będzie grzeczny i porzuci zemstę jeśli będzie mógł z ową panną przeżyć wszystkie swoje dni do końca - i było blisko - no ale widział ktoś mściciela co to porzuca zemstę w połowie dramy? Nie ma takiej opcji, w związku z czym musiał nastąpić zbieg okoliczności (w postaci durnej panny co toi nie pobiegła za nim te kilka metrów tylko krzyczała cośtam z dala w nadziei że gościu usłyszy :zalamka: ) prowadzący do bardzo złego wyboru ścieżki na mroczną i uwodzicielską. I całuśną. I zostawiającą widza z pytaniem - poszli do niej czy do niego? ;)
Oczywiście już oczyma duszy widzę, jak Agn grzmi, że to niegodne i niemoralne uwodzić cudzą kobietę, żeby się zemścić na matce omc narzeczonego tejże uwodzonej niewiasty :P No ale stara prawda mówi, że jak suka nie da, to pies nie weźmie, a on jej do niczego nie zmuszał w sumie. Co najwyżej użył perswazji. I uroku osobistego. Chyba.
A Flirciara też nie pierwsza niewinna, w końcu za coś ma ksywkę.
No i mamusia zrobiła ogromny błąd nasyłając policję na upośledzoną siostrę Drania tudzież szarpiąc na niej ubranie - trzeba go było nie drażnić.

Cóż, to nie grzeczny rom-kom, a bohater nie książę z bajki, ale melo, a tu wszystkie chwyty dozwolone.
Dwa - melo mają znacznie bardziej kreatywne końcówki, bo nie boją się zabić któreś z Głównych a czasem i dwóch - to tylko takie moje dumania oczywiście. Nie, Nice Guy, nie mówię to tobie, to była koszmarna końcówka :zalamka:

Wracając do dramy: wszyscy nieszczęśliwi, kilka fotek rodzajowych jutro.

Aragonte - Pon 18 Sty, 2016 23:15

Nie umiem podrzucić bezpośredniego linka, więc dam pośredniego, przez Soompi:
http://forums.soompi.com/...-10pm/?page=227
Na tej stronie wątku jest zręczna fanowska kompilacja scen z aktorami ze Smoków, z innych ról, współczesnych (ach, ten głos KMM :serduszkate: ), która chyba próbuje mgliście nawiązać do akcji ze 6FD :wink: Całkiem ciekawe, nie powiem :)

I wracam do czwartego odcinka Królowej Seondeok - coraz lepiej mi się ją ogląda, trzeba faktycznie przetrzymać te 2,5 odcinka :wink: Część strojów i uzbrojenia pasowałaby równie dobrze do Xeny, ale nie czepiam się, bo bawię się dobrze :D
Akcja z wybieraniem kamyczka była niezła - brawo dla bohaterki :mrgreen:

Agn - Wto 19 Sty, 2016 05:53

BeeMeR napisał/a:
dramat na dramacie, wszyscy nieszczęśliwi (*niestosownie chichocze*)

*słyszy wiedźmi rechot BeeMeRka* ;)
BeeMeR napisał/a:
w osobie Drania przebranego za Clarka Kenta oczywiście

Założył okulary i nie został rozpoznany? ;)
BeeMeR napisał/a:
porzuci zemstę jeśli będzie mógł z ową panną przeżyć wszystkie swoje dni do końca

Pewnie tak się stanie już niedługo. :P
BeeMeR napisał/a:
Oczywiście już oczyma duszy widzę, jak Agn grzmi, że to niegodne i niemoralne uwodzić cudzą kobietę, żeby się zemścić na matce omc narzeczonego tejże uwodzonej niewiasty

Agn olała tego bohatera jako jakikolwiek powód do przejmowania się czymkolwiek już po twojej relacji z pierwszego odcinka. Zatem grzmieć nie będzie. :P
Ale gdyby bohatera lubiła, to by się krzywiła, a juści. :P
BeeMeR napisał/a:
No i mamusia zrobiła ogromny błąd nasyłając policję na upośledzoną siostrę Drania tudzież szarpiąc na niej ubranie - trzeba go było nie drażnić.

Rozumiem, że Drań się dopiero teraz rozkręci? :lol:
Aragonte napisał/a:
Nie umiem podrzucić bezpośredniego linka, więc dam pośredniego, przez Soompi:
http://forums.soompi.com/...-10pm/?page=227

Tu bezpośredni: https://vimeo.com/152164661
W sumie ktoś skompilował inne dramy i filmy tych aktorów, by wyglądało jak SFD w wersji współczesnej. Super to wygląda, choć szkoda, że nie da się zrozumieć, co mówią aktorzy, a to też ważne.
I już się bałam, że Mo Hyula nie pokażą, ale na szczęście był. :)

Admete - Wto 19 Sty, 2016 07:58

BeeMeR napisał/a:
Tak, oglądałaś, Memories of Murder, czyli nierozwiązana seria morderstw i gwałtów z lat 90-tych, 10 kobiet w wieku 13-71 lat zostało ofiarami a sprawcy nigdy nie ujęto.

A to tym bardziej chcę spróbować. Fajny ten filmik - Moo Hyul to z Pinokia.

BeeMeR - Wto 19 Sty, 2016 08:13

Sorry I love You

Cytat:
dokleił wąsa, zmienił fryz tudzież styl ubierania i wypowiadania się - tj. był arogancki i brutalnie bezpośredni w zupełnie inny sposób ;) -
na celebrytkę, której wszyscy , zwłaszcza Śpiewak padali do nóżek całować stopy podziałało bez jak jej np. proponował otwarcie seks jak się będzie koło niego kręcić. Cóż - kręciła się wytrwale, nawet jeśli na chwilę przestała ;) Uprzedzał ją, że nie będzie w stanie o nim zapomnieć i tak właśnie obecnie jest - mimo, że jej jak ostatnia szuja zrobił demonstrację w windzie kim naprawdę jest (przebrał się i zwyczajowo zgarbił na jej oczach, niemal śmiejąc się ironicznie w twarz).
Ergo: nie rozpoznała go mimo tuzina bardzo charakterystycznych pieprzyków na twarzy i nie tylko (w Wenus już ich na twarzy nie miał, tylko na szyi i ramionach. No i szans nie miała biorąc pod uwagę okoliczności windowe i tendencje panny ;)

Główna też nie miała szans ;)

Agn napisał/a:
Pewnie tak się stanie już niedługo. :P
Ani tak szybko ani szczęśliwie to nie będzie - on już krwawi z nosa, okazjonalnie wymiotuje krwią, ma dreszcze, mdleje itp.
A tu nie tylko Drań knuje - teraz Śpiewak wziął sprawy w swoje ręce - i teraz on zachowuje się jak hulaj dusza, piekła nie ma. W sumie on tak miał zawsze i mnie tym irytował od początku.
Mam ochotę sprać go po tyłku - i to nie tak delikatnie jak Główna Głównego ;)

W każdym razie po wypadku zrozumiał, że kocha pannę i żądał jej przyjścia - a on anie chciała, bo jak ostatnio podeptał i chamsko wyśmiał jej uczucia to się skończyły, przeniosły na kogoś innego i już mu wykrzyczała że nie będzie jak potulny piesek na każde wezwanie. No ale od czego ma się menedżera-szofera - nie tylko od pilnowania wygódki:

ale też od sprowadzania niechętnej panny.
Wprawdzie nie mógł przewidzieć, że menadżer zrobi to na swój wyjątkowy sposób, tj. że najpierw nakarmi ją bo sfrustrowana, że Ś. miał wypadek przez nią odmawiała jedzenia - i tu sztandarowy dialog dramy mówiony w tonie szaleńca: "chcesz zjeść ze mną czy całować się ze mną? Chcesz zjeść ze mną czy przespać się ze mną? chcesz zjeść ze mną czy umrzeć wraz ze mną" No to wybrała jednak jedzenie ;)

No i najpierw spędzili noc razem w aucie :lol: a dopiero rano do chorego :P który postanowił nie puszczać jej ręki już nigdy, więc następna noc wyglądała tak:

I kolejna:

A tu Śpiewak na nastroju radosnym i miłosnym:

Tudzież załamanym:

I z mamusią:

A tu rodzina Drania:

i nauka pisania (dziewczyna nauczyła go tylko mowy, i to wyłącznie nieformalnej, po tym jak go jakiś staruszek sprał laską za arogancję wypowiedzi panna nauczyła go i formalnej ;) )

A tu rodzinka panny - siostrzyczki w pełnej porannej krasie i malowanie śpiącej ;)

zooshe - Wto 19 Sty, 2016 09:14

BeeMeR napisał/a:
Sorry I love You

Cytat:
dokleił wąsa, zmienił fryz tudzież styl ubierania i wypowiadania się - tj. był arogancki i brutalnie bezpośredni w zupełnie inny sposób ;) -

Na jego obronę działa fakt, że laska musiała być naprawdę głupia skoro wystarczył pedalski wąsik żeby go nie rozpoznała. :rotfl:
https://www.youtube.com/watch?v=noCEXmnVQDk

BeeMeR napisał/a:

i nauka pisania (dziewczyna nauczyła go tylko mowy, i to wyłącznie nieformalnej, po tym jak go jakiś staruszek sprał laską za arogancję wypowiedzi panna nauczyła go i formalnej

Póżniej mówił w bardzo charakterystyczny sposób, najpierw mówił potem chwila przerwy i dopiero sobie przypominał że na końcu trzeba dodać yo żeby wyszła forma honoryfikatywna.
Aż mi się stęskniło za jakąś dobrą GB. Może by tu co. :mysle:

Trzykrotka - Wto 19 Sty, 2016 10:08

Rany, co to GB? :mysle: Albo mnie napięcie związane ze zmianą pracy tak otępiło, albo nie wiem. A dramę będę oglądać, jak to muszę zobaczyć na własne oczy :excited: BeeMer - pokłony za relację :kwiatek:

Admete napisał/a:

Ależ on był mroczny w Pinokiu. A Ah In z filmu Veteran, w którym gra ZUego czebola (mam, muszę obejrzeć :trzyma_kciuki: ). Bardzo fajny film ktoś zrobił, brawo.

Dziewczyny, wielkie dzięki za trzymanie kciuków! :hug_grupowy: Robotę będę miała teraz okropną, bo z klientem indywidualnym, ze słuchawką przy uchu i upiornym managerem na plecach, ale z mniejszą odpowiedzialnością. Może odpocznę psychicznie od myślenia o stanie firmy, będę się tylko martwić o stan odbioru zamówień. No i przede wszystkim, może znów zacznę normalnie zarabiać.

zooshe - Wto 19 Sty, 2016 10:17

Trzykrotka napisał/a:
Rany, co to GB?

Oczywiście chodziło mi o guilty pleasure.

Trzykrotka napisał/a:

Robotę będę miała teraz okropną, bo z klientem indywidualnym, ze słuchawką przy uchu i upiornym managerem na plecach, ale z mniejszą odpowiedzialnością.

Pracowałam tak kilka lat, to coś strasznego, słuch się traci.
Trzykrotka ważne że masz stałe dochody w między czasie można szukać czegoś lepszego.

Trzykrotka - Wto 19 Sty, 2016 10:34

zooshe napisał/a:

Trzykrotka ważne że masz stałe dochody w między czasie można szukać czegoś lepszego.

Dokładnie, tego się trzymam. Myślę raczej o czymś własnym, pomysły są :trzyma_kciuki:

Answer Me 1988 zakupiłam i obejrzałam 2 odcinek Answer Me 1997
Choć lubię nierealny eskapizm dram koreańskich, to nutka realizmu bardzo mnie obecnie cieszy. W tej dramie tak mamy. To, że ojciec ma biegunkę i ciągle musi do kibelka podczas partyjki hwatu, to nic, to stały element gry. Ale już inne rzeczy nie.
Rzecz się dzieje w Busanie i wszyscy mówią z takim akcentem, że czasami zastanawiam się, co ja oglądam. Wczesna młodość staje mi w oczach: i to, jak nierówno dojrzewaliśmy, dziewczyny i chłopaki, a i wśród towarzystwa jednopłciowego różnie było... Pierwszy kissu poprzedzony serią ukradkowych spojrzeń, a zakończony laniem (chłopaka przez dziewczynę), obrażanie się, bo ktoś już nie lubił twojego idola i w ogóle "wojna na idoli," nagły spadek ocen w szkole, bo "twój" zespół był ważniejszy niż wszystko na świecie, zmazy nocne i pierwsze pocałunki i "najlepsza przyjaciółka, która nagle stała się pierwszą miłością" - świetna i nostalgiczna jazda. Będę oglądać pewnie bardzo wolno, ale będę.

BeeMeR - Wto 19 Sty, 2016 10:58

zooshe napisał/a:
Na jego obronę działa fakt, że laska musiała być naprawdę głupia skoro wystarczył pedalski wąsik żeby go nie rozpoznała.
Ja tam nie bronię jednego ani drugiego, dla to jest dokładny przykład tego jak faceci robią kobietom z mózgu orzeszki, jak to mawia moja Ania :P
Wystarczyło, żeby jej powiedział standardowe "trzymaj się ode mnie z dala (bo cię przelecę)" by za nim łaziła :P No ale też lubiła zmieniać facetów od początku i bawić się nimi, to mi jej nie żal że raz ktoś się nią zabawił.

Trzykrotka napisał/a:
Robotę będę miała teraz okropną, bo z klientem indywidualnym, ze słuchawką przy uchu i upiornym managerem na plecach, ale z mniejszą odpowiedzialnością.
:przytul:

Trzykrotka napisał/a:
Myślę raczej o czymś własnym, pomysły są
:trzyma_kciuki:
Aragonte - Wto 19 Sty, 2016 11:34

Trzykrotko, trzymam kciuki :trzyma_kciuki:

Na Soompi część internautów desperuje, że YBW i BY "zerwali ze sobą" (tak jakby kiedykolwiek byli prawdziwą parą :-P ).
Oto odpowiedź Homury (wklejam, bo jest ciekawa informacja o imionach i o przydomkach używanych w Goryeo/Joseonie):
Cytat:
They didn't break up. Bang-Won just told her with tears in his eyes "The (childlike) play is over. I can't play with you from this out". It was a farewell to his innocent childhood.

In Ep. 32 preview, Bang-Won also told her "Don't call me my name." Actually, it was breaking the social norm for Boon-Yi (a girl from the lower class) to call Bang-Won (a boy from the noble class) his name, like "Bang-Won-a!" or "Yi Bang-Won!". Many Korean viewers have thought her attitude as rude and criticized the SFD writers. In those times, names were so precious that they couldn't be called carelessly. That's why noblemen used another name like Sambong, Poeun, Woojae, and Hojeong which could be freely called by any one from any class.

A poza tym widze, że pojawił się jakiś utwór z 5 części soundtracku Smoków - pfff, ja nawet z czwórki nie zdołałam nabyć wszystkich utworów, okazały się niedostępne, buuu :?

Admete - Wto 19 Sty, 2016 12:33

Muzykę całą ze Smoków to bym chciała.
Aragonte - Wto 19 Sty, 2016 12:49

Też bym cała chciała i zamierzam kupić.
BeeMeR - Wto 19 Sty, 2016 14:21

Aragonte napisał/a:
Na Soompi część internautów desperuje, że YBW i BY "zerwali ze sobą" (tak jakby kiedykolwiek byli prawdziwą parą :-P ).
A tacy jak ja powiedzą, "dobrze, potrzebne jest czasem czyste cięcie i zamknięcie tematu, zwłaszcza jeśli za bardzo nie istnieje ;) "
Trzykrotka - Wto 19 Sty, 2016 14:44

Egzactly :lol:

Ja dziś mam serek w pułapce i nie mogę się doczekać. Na db napisali o dramie This show is a nice gust of fresh air, (...) It’s also nice to come across a set of characters who don’t always do the thing you expect them to do, and in the case of this drama hero, it’s thrilling and maddening all at once.

BeeMeR - Wto 19 Sty, 2016 15:09

Trzykrotka napisał/a:
This show is a nice gust of fresh air, (...) It’s also nice to come across a set of characters who don’t always do the thing you expect them to do, and in the case of this drama hero, it’s thrilling and maddening all at once.
Ja (z mózgiem zlasowanym "Sorry" i obecnie znieczuleniem powiem, że tak właśnie odbieram ową dramę - jako powiew świeżych (a zarazem absurdalnych) pomysłów na bohaterów i ich zagrania (względem typowego rom-komu) - bo ani pierwszy nie jest księciem z bajki, lekko tylko aroganckim ani drugi nie jest "do rany przyłóż", ani Druga etatową zołzą - tylko pierwsza to Candy bez zmian ;)
Raz na czas takie czy inne gp muszę sobie zafundować ku odprężeniu :mrgreen:
A teraz mam fatalny czas zdrowotnie.

Aragonte - Wto 19 Sty, 2016 16:34

Trzykrotka napisał/a:
Admete napisał/a:

Ależ on był mroczny w Pinokiu. A Ah In z filmu Veteran, w którym gra ZUego czebola (mam, muszę obejrzeć :trzyma_kciuki: ). Bardzo fajny film ktoś zrobił, brawo.

Mo Hyul będzie mroczny w Pinokiu? Mrrrroczny? :excited: :excited:
No to muszę to w końcu obejrzeć :mrgreen:
Powtórzyłam sobie jeszcze raz ten filmik zmontowany z różnymi ujęciami smoczych aktorów - świetny jest, naprawdę :oklaski: A jak już się zna postacie ze Smoków, to w ogóle :wink:

Admete - Wto 19 Sty, 2016 16:35

Zdecydowanie da się skusić ciemnej stronie ludzkiej natury.
zooshe - Wto 19 Sty, 2016 16:48

Trzykrotka napisał/a:
Egzactly :lol:
Ja dziś mam serek w pułapce i nie mogę się doczekać.

Ja też już przebieram nóżkami na kolejny odcinek.

BeeMeR - Wto 19 Sty, 2016 17:05

A ja będę sprawdzać czy znajdzie się dawca serca dla Śpiewaka - chyba w życiu się nie domyślę kto nim będzie, rzecz jasna. Ani mi to w głowie nie postało, jak pierwszy raz wspomniano po wypadku, że Śpiewak ma serce chore.

Czekam jednakowoż na wieści z sera i pułapki :kwiatek:

Agn - Wto 19 Sty, 2016 18:05

BeeMeR napisał/a:
dokleił wąsa, zmienił fryz tudzież styl ubierania i wypowiadania się - tj. był arogancki i brutalnie bezpośredni w zupełnie inny sposób -

I po zdjęciach widać, że wyglądał nieatrakcyjnie. Ale skoro baba na to poleciała...
BeeMeR napisał/a:
siostrzyczki w pełnej porannej krasie i malowanie śpiącej

Ach, jak ona to robi, że śpi i makijaż jej się nie rozmazuje - nikomu się to jeszcze nie udało. :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Ależ on był mroczny w Pinokiu.

Mo Hyul?! Mroczny?! *zestawia tę wiecznie uśmiechniętą buzię z mrocznością i nic jej nie wychodzi* Jesteś pewna???
Trzykrotka napisał/a:
Robotę będę miała teraz okropną, bo z klientem indywidualnym, ze słuchawką przy uchu i upiornym managerem na plecach, ale z mniejszą odpowiedzialnością. Może odpocznę psychicznie od myślenia o stanie firmy, będę się tylko martwić o stan odbioru zamówień. No i przede wszystkim, może znów zacznę normalnie zarabiać.

Trzykrotko, po tym, co opowiadałaś o swojej poprzedniej firmie, wszystko mi się wydaje lepsze. Naprawdę. Mam nadzieję, że odsapniesz finansowo, psychicznie i fizycznie też.
Trzykrotka napisał/a:
Dokładnie, tego się trzymam. Myślę raczej o czymś własnym, pomysły są

:trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: <--- *Agn nie puszcza*
BeeMeR napisał/a:
to jest dokładny przykład tego jak faceci robią kobietom z mózgu orzeszki, jak to mawia moja Ania

Twoje dziecię tak mówi?! :co_stracilam:
Aragonte napisał/a:
Na Soompi część internautów desperuje, że YBW i BY "zerwali ze sobą" (tak jakby kiedykolwiek byli prawdziwą parą ).

Trochę zabawne, bo naprawdę z nich taka para, jak ze mnie baletnica.
Admete napisał/a:
Muzykę całą ze Smoków to bym chciała.

Ja też. Myślę nad kupnem płytki.
Aragonte napisał/a:
Mo Hyul będzie mroczny w Pinokiu? Mrrrroczny?
No to muszę to w końcu obejrzeć

Poczekaj na mnie!!! Aż położę łapy na bezcennej płycie... :excited:
Admete napisał/a:
Zdecydowanie da się skusić ciemnej stronie ludzkiej natury.

*wzdycha*