To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

Admete - Sob 04 Wrz, 2021 19:50

Nie mogę nigdzie znaleźć...
Caitriona - Pon 06 Wrz, 2021 21:21

No, ja oglądam online, tam gdzie zawsze.

Trzeci odcinek Vigil za mną i robi się jeszcze ciekawiej.

Caitriona - Pon 13 Wrz, 2021 12:26

Endeavour wrócił z ósmą serią.
Caitriona - Pon 13 Wrz, 2021 12:28

Vera po dwóch odcinkach się na ten rok skończyła. Jeśli dobrze zrozumiałam, kolejne trzy filmy będą w 2022 roku.
Admete - Pon 13 Wrz, 2021 18:34

Obejrzałam na razie jeden odcinek Very. Też mi się wydaje, że są tylko dwa. Dzięki za informacje o Endeavour.
annmichelle - Pon 13 Wrz, 2021 18:38

Caitriona napisał/a:

Super! :cheerleader2:

Fibula - Śro 15 Wrz, 2021 00:05

Caitriona napisał/a:

Fajnie, ciekawe, jak mi się go będzie oglądało po maratonie z Lewisem, który był moim odkryciem w końcówce ubiegłego roku.

primavera - Sob 18 Wrz, 2021 09:27

Caitriona napisał/a:
Vera po dwóch odcinkach się na ten rok skończyła. Jeśli dobrze zrozumiałam, kolejne trzy filmy będą w 2022 roku.

wielka szkoda ... uwielbiam Verę i zawsze mam niedosyt, no cóż jest teraz na co czekać :-)

primavera - Sob 18 Wrz, 2021 21:12

Caitriona napisał/a:

Trzeci odcinek Vigil za mną i robi się jeszcze ciekawiej.

u mnie Vigil teraz króluje, ale nic dziwnego skoro serial wyszedł spod pióra twórców Line of Duty i Bodyguard, na razie obejrzane 4 odcinki na 6 więc czekam na kolejne

Akaterine - Pon 27 Wrz, 2021 11:19

Obejrzałam Mare of Easttown z Kate Winslet i choć ogólnie mi się podobał, miałam straszne deja vu - tak jakby połączyli motywy z wielu seriali z ostatnich lat, przez co plot twisty nie były zaskakujące i to trochę zabiło emocje, jakie serial miał wywołać.
Caitriona - Śro 27 Paź, 2021 20:53

Dwie wiadomości: zaczęła się szósta seria Shetland oraz - Jesus, Mary, Joseph and the wee donkey! - Line of Duty wróci jednak z kolejną serią :-D
Caitriona - Śro 27 Paź, 2021 21:10

I obejrzałam sobie The Chestnut Man, duński serial na podstawie powieści (nie pamiętam autora), całkiem udany: https://www.youtube.com/watch?v=LE0jZnMuAQE
Admete - Śro 27 Paź, 2021 21:19

Właśnie oglądam i miałam o nim napisać 🙂
Admete - Czw 04 Lis, 2021 17:56

Vigil średnio mi się podobało. To znaczy najpierw było nieźle, ale potem ilość sentymentalnych lesbijskich rozterek mnie znudziła. Gdyby to było sentymentalne rozterki hetero reagowałabym podobnie ;) Denerwowała mnie też aktorka w głównej roli. Za dużo przekrzywiania głowy i odgarniania włosów za ucho :roll: Najbardziej podobał mi się Shuan Evans. Stwierdziłam ostatnio, że wolę seriale dokumentalne o prawdziwych zbrodniach - tam się wszystko skupia na śledztwie i to mi odpowiada.
Caitriona - Pią 05 Lis, 2021 17:41

Ja akurat lubię Suranne Jones, widziałam już kilka pozycji z nią w roli głównej. Wątek prywatny faktycznie mógłby być mniej rozwinięty, ale nie skupiałam się na nim. Dobrze się bawiłam na reszcie wątków.
primavera - Sob 06 Lis, 2021 09:10

Caitriona napisał/a:
Dwie wiadomości: zaczęła się szósta seria Shetland oraz - Jesus, Mary, Joseph and the wee donkey! - Line of Duty wróci jednak z kolejną serią :-D

Yahooooooo!!!!

Shetland - mmmm boski jak zwykle (jestem bezkrytczna :mrgreen: )

primavera - Sob 06 Lis, 2021 09:16

Admete napisał/a:
Vigil średnio mi się podobało. To znaczy najpierw było nieźle, ale potem ilość sentymentalnych lesbijskich rozterek mnie znudziła. Gdyby to było sentymentalne rozterki hetero reagowałabym podobnie ;) Denerwowała mnie też aktorka w głównej roli. Za dużo przekrzywiania głowy i odgarniania włosów za ucho :roll: Najbardziej podobał mi się Shuan Evans. Stwierdziłam ostatnio, że wolę seriale dokumentalne o prawdziwych zbrodniach - tam się wszystko skupia na śledztwie i to mi odpowiada.

Zgadzam się, że twórcy Line of Duty obniżyli loty w Vigil , dla mnie jednak to niezły serial mimo lekkiej przewidywalności i wątku lesbijskiego.
To chyba jakaś prawidłowość , że brytyjskie seriale wplatają wątki homoseksualne w swoich serialach.

Ostatnio obejrzałam The Long Call serial na podstawie książki Ann Cleeves, nie chcę spoilerować ale myślę , że dla miłośniczek literatury Ann Cleeves obejrzenie go będzie przyjemnością.

Admete - Sob 06 Lis, 2021 10:08

O super - idę szukać.
Caitriona - Śro 10 Lis, 2021 14:35

Też poszukam :-D
Caitriona - Pon 03 Sty, 2022 09:51

Zaczęłam The Tourist z Jamie Dornanem. Jestem po 2 odcinkach i póki co mi się podoba. Facet na odludziu australijskim ma wypadek samochodowy i budzi się z amnezją. https://youtu.be/oIjbxpFvAzs
annmichelle - Pon 10 Sty, 2022 15:34

Trafiłam na w sumie ciekawy eksperyment społeczny. :wink:
Wiem, że książki Cobena są raczej nielubiane na forum, więc szybko przejdę do rzeczy. :-P
Netflix kręci krótkie seriale na podstawie książek w/w autora.
Każdy powstał w innym kraju europejskim: Francji, Hiszpanii, Polsce, Wielkiej Brytanii.
Narazie obejrzałam jeden z WB (Zostań przy mnie) i właśnie kończę polski (W głębi lasu).
I baaaaardzo zaskoczyło mnie spojrzenie na w sumie podbne książki i nakręcenie zupełnie dwóch różnych wizualnie i gatunkowo seriali. Coben to wiadomo thrillery z szybką raczej akcją, twistami, zwrotami, podrzucaniem fałszywych tropów, jakaś tajemnica sprzed lat, pogonie, itd.

Brytyjski to typowy akcyjniak-thriller (czyli tak jak książki Cobena), choć przeniesienie akcji z USA do WB na minus, bo niektóre sytuacje są kompletnie niewiarygodne biorąc pod uwagę realia europejskie. Ale jako adaptacja cobenowska się broni wg mnie.

Natomiast polski serial robi "kino moralnego niepokoju" :roll: , z minutowymi ujęciami twarzy, drzew, pustego basenu, telefonu, kropli wody, itp. Oprócz tego musiał się pojawić antysemicki wątek :shock: .
Umartwianie się, dramat, beznadzieja, szaro-buro i te dłuuuużyzny. :paddotylu:

Teraz jestem w sumie ciekawa jak nakręcili seriale Hiszpanie i Francuzi.

Akaterine - Pon 10 Sty, 2022 17:06

Na podstawie Cobena są jeszcze dwa brytyjskie seriale Netflixa - The Stranger oraz Safe.
annmichelle - Pon 10 Sty, 2022 17:15

Akaterine napisał/a:
Na podstawie Cobena są jeszcze dwa brytyjskie seriale Netflixa - The Stranger oraz Safe.

Tak, widziałam, pewnie też obejrzę. :-)
Nie kojarzę książki "Safe" :mysle: - sprawdzę, jaki miała tytuł po polsku.

Akaterine - oglądałaś te seriale? Też widzisz te różnice w podejściu twórców?

Co do polskiego "W głębi lasu" to zgadzam się w większości z tym co napisała Caroline (kilka stron wcześniej w tym temacie :-) ). Dlaczego my-Polacy musimy się tak umartwiać i dołować? :-|

Admete - Pon 10 Sty, 2022 17:43

W głębi lasu obejrzałam połowę, ten drugi serial wyłączyłam po kilku minutach. Nuda panie, nuda ;)
Caitriona - Pon 10 Sty, 2022 21:05

Vera wróciła z trzecim odcinkiem jedenastej serii.