To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje

Deanariell - Śro 29 Gru, 2010 21:26

No to chyba większość z nas ma podobne uczucia, co do "Wędrowca". :roll: Chociaż Eustachy/smok był całkiem fajny. ;) Ale jednak ta stara wersja filmowa miała lepszy klimat, teraz za dużo chyba było jak dla mnie tych zbędnych efektów, a 3D w sumie tylko przeszkadzało (dubbing przemilczę). Niestety u nas w kinie ponoć szans na inną wersję nie ma, cóż, może obejrzę jeszcze raz dla porównania na dvd - kiedyś... :mysle:
RaczejRozwazna napisał/a:
zło które pokonuje się za pomocą najzwyklejszej magii (to nie Harry Potter!!), a nie poprzez poświęcenie (ktoś musi nie wrócić z Wyprawy - ofiara Ryczypiska, która tutaj zupełnie nie miała sensu)

No właśnie mnie też tego brakowało - Ryczypisk (swoją drogą :serce: akurat on wypadł nieźle) popłyną sobie łódeczką jak na Hawaje, nawet historia z Eustachym wydała mi się mniej dramatyczna, niż w książce... Ogólnie takie sobie.
RaczejRozwazna napisał/a:
eden jest plus - jak zdecydują, że nie będą więcej kręcić Narnii, to nie będzie mi specjalnie żal.

Mnie natomiast będzie żal, bo chciałabym "Srebrne Krzesło"... :(

Admete - Śro 29 Gru, 2010 21:46

Eustachy był fajnie zagrany :) Chętnie zobaczyłabym go w Srebrnym krześle, ale pewnie nie zrobią. Stwierdziłam, że ja 3D nie trawię, a dubbing był fatalny. Bardzo się cieszę, że zrezygnowali z 3D przy HP - zresztą tam dubbing też jest o niebio lepszy.
Aragonte - Śro 29 Gru, 2010 21:53

Nie zachęcacie do Wędrowca, ale i tak pójdę sprawdzić sama - na wersję z napisami, ma się rozumieć :wink:

Praedzio, a wypad na Tron aktualny?

Deanariell - Śro 29 Gru, 2010 21:54

Admete napisał/a:
że zrezygnowali z dubbingu przy HP - zresztą tam dubbing też jest o niebio lepszy

Że z 3D zrezygnowali. :wink:

Admete - Śro 29 Gru, 2010 22:23

Z 3 D ;) To napiszcie jakie wrażenia z Tronu, bo grają go u nas na drugim końcu miasta i przy tym mrozie, to nie chce mi się tłuc autobusem.
Aragonte - Śro 29 Gru, 2010 22:46

Ja się wszędzie muszę tłuc autobusem, w W-wie to norma :wink:
Jasne, że będzie jakaś recenzja :)

Admete - Śro 29 Gru, 2010 22:52

Ale pewnie autobus jeżdzi w miarę często i jest w miare blisko przystanek. Ja muszę najpierw iśc całkiem daleko do autobusu i jechać na wygwizdów, tam nic prócz tego kina nie ma i nie przepadam za jazdą tam wieczorem. To niestety obrzeża miasta, nie centrum.
Aragonte - Śro 29 Gru, 2010 23:20

Do przystanku mam jakieś 7-8 minut w moim tempie (czyli szybkim marszem). Częstość kursowania zależy od pory. Poza godzinami szczytu mój autobusik nr 1 jeździ jakoś trzy razy na godzinę. Potem trzeba pokonać korki, naturalnie :wink: Ale faktycznie do kina nie jeżdżę na obrzeża, tylko do Centrum. Za to sama mieszkam gdzieś daleko za aferogenną częścią ciała :wink:
praedzio - Czw 30 Gru, 2010 07:46

Aragonte napisał/a:
Nie zachęcacie do Wędrowca, ale i tak pójdę sprawdzić sama - na wersję z napisami, ma się rozumieć :wink:

Praedzio, a wypad na Tron aktualny?

Jasne! Tylko to już po Nowym Roku. Dziś na chwilę jestem w Wawie, ale po pracy jadę do Walił. Może w przyszłym tygodniu? Poza sobotą, bo idę na potańcówkę folkową, na którą mam nadzieję, również się wybierzesz. ;)

- Czw 30 Gru, 2010 10:15

również wczoraj widziałam 'Wędrowca...' i na pewno nie napisałabym o nim w wątku "fajny film wczoraj widziałam" :-|
w zasadzie powtórzę wszystko to, co pisałyście wcześniej: tragiczny dubbing- zupełnie nietrafione głosy; wg mnie film nie miał (nie bardzo wiem jak to nazwać) ciągłości- był taki jakiś chaotyczny, zupełnie jakby twórcy nie mieli na niego pomysłu; i może faktycznie trudno by było stworzyć na statku klimat Narnii (chociaż nie jest to niemożliwe), ale przecież były jeszcze te wszystkie wyspy, które odwiedzali i tego potencjału zupełnie nie wykorzystano!; no i format 3D- absolutna porażka!! od razu było widać, że film był kręcony z myślą o 2D i później przerabiany- w zasadzie połowę filmu oglądałam bez tych tragicznych okularów (które nie wiadomo kto przede mną nosił i jakie zarazki albo bakterie mi przekazał- tak, wiem przesadzam, ale naprawdę zawsze jak je zakładam, to taka myśl mnie prześladuje :rumieniec: ) ponieważ były one zupełnie niepotrzebne!!

RaczejRozwazna - Czw 07 Kwi, 2011 15:55

Zgodzili się kręcić następną Narnię - i ma to być - uwaga - "Siostrzeniec Czarodzieja" :shock:
Czyżby ze względu na Tildę?

RaczejRozwazna - Pon 19 Lut, 2024 09:46

Greta Gerwig pracuje nad nową ekranizacją Narni dla Netflixa. Po jej "Małych kobietach" łączę z tą ekranizacją pewne nadzieje.
Admete - Pon 19 Lut, 2024 11:07

Ona jest świetną reżyserką, więc powinno być dobrze. Też mam taką nadzieję.
Loana - Śro 21 Lut, 2024 21:23

Ooo, byłoby fajnie, jakaś nowa ekranizacja :) A którą część wzięła na tapetę?
RaczejRozwazna - Pią 23 Lut, 2024 11:56

Jeszcze nie ma szczegółów ale to chyba ma być cykl filmów albo serial i chyba ekranizacja całości... :mysle:

https://naekranie.pl/aktualnosci/opowiesci-z-narnii-greta-gerwig-1699627074

Trzykrotka - Pią 23 Lut, 2024 16:08

Jak Netflixi to ja się niczego dobrego nie spodziewam.
RaczejRozwazna - Pią 23 Lut, 2024 16:41

Jednak Greta więc może się zrównoważy :-D
BeeMeR - Nie 25 Lut, 2024 16:49

Całości :mysle:
Pożyjemy - zobaczymy :wink:

RaczejRozwazna - Pon 26 Lut, 2024 15:24

Z nowości - Greta podpisała na razie umowę na dwa filmy. Czyli jednak filmy i na razie. Pewnie zobaczą jaki będzie odbiór. Scenariusz do pierwszego jest już gotowy. Ponoć ma się to odnosić do świata wartości chrześcijańskich - odważne słowa producentów.
Jestem bardzo ciekawa czy spróbują iść od początku, od Czarodzieja, a może połączą Czarodzieja ze stara szafą? I ciekawa jestem czy możliwa by była dziś ekranizacja Konia i jego chłopca - w czasach poprawności politycznej musieliby dużo zmienić.

Niemniej cieszę się.