To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Admete - Wto 15 Mar, 2022 19:40

BeeMeR napisał/a:
Zaczynając Jumonga albo Klejnot nie sądziłam, że obejrzę całoś

Klejnot to samograj - człowiek nawet nie wie, że to takie długie. Moja najdłuższa to Immortal Yi Soon Shin o admirale z czasów wojny koreańsko-japonskiej w XVI wieku - Imjin War. Opuściłam pierwsze 10 odcinków ( lata dziecięce ) i czasem przewijałam narady generałów. Przy okazji naczytałam się o bitwach morskich i konstrukcji statków ;)

Trzykrotka - Wto 15 Mar, 2022 22:33

Patrzyłam dziś na zapowiedzi dram na kwiecień - będzie nowa drama Jun Ki, Again My Life pierwsza od 2020. Widziałam dużo akcji, kopanek i mordobicia, a Jun Ki trenuje na sali gimnastycznej (podglądam go na instagramie). Nie mam wielkich nadziei na sensację bez trzymanki na miarę Two Weeks, lub kryminał z duszą jak Wilczek, ale sygnalizuję, może na nuż.... Czego jemu samemu bardzo życzę. Obsada jest jednogwiazdkowa, to znaczy Jun Ki i mniej znane persony.

Za to w Our Blues! :banan: Premiera już 9 kwietnia, wyspa Jeju, jedna z bohaterek - poławiaczka, krajobrazy jak marzenie - już chyba z 5 teaserów wypuścili. I oczywiście same sławy, jak na tvn przystało: Shin Min Ah czyli Arang w parze z Mr Sunshine, który wyglądał na wcale żwawego, nie tak drętwego jak ostatnio. Sexi Ajussi :banan: w parze z Szamanką z Duszki, oraz wisienka na torcie - Kim Woo Bin - pierwsza rola po 6 latach! w parze z Han Ji Min z One Spring Night. To mój faworyt i czekam bardzo :trzyma_kciuki: Scenarzystka ma na koncie Life, It's Ok, It's Love, Dear My Friends.

Ale w sumie, to na to też bardzo czekam: My Liberation Diary, scenariusz autorki Another Miss Oh i My Mister. W obsadzie Min Ki, Lee El z Hwayugi, Kim Ji Won. Może być czarny koń tego zestawienia.
Te trzy rzeczy zamierzam choć spróbować, bo reszta zapowiedzi mnie nie zainteresowała.

Admete - Śro 16 Mar, 2022 06:15

Też na te dramy czekam.
Trzykrotka - Śro 16 Mar, 2022 09:14

W ramach odpoczynku mózgu od same-wiecie-czego oglądam po pół godziny nowych odcinków Business Proposal (oraz 1/3 lakornu, napiszę więcej jak dokończę). Ta drama jest akurat w sam raz na takie czasy. Żeby każdy miał takie problemy jak bohaterowie :zalamka: Pan nie rozpoznaje że pani z pracy to ta sama pani, z którą umawia się po pracy, choć ta różni się tylko ciuchami, bo jedne są markowe i fancy, a inne workowate, :spi: A potem rwie wlosy z głowy i piorunuje ją wzrokiem, że śmiała go oszukać, jest nawet obowiązkowy dowcip kibelkowy z udziałem dziadka - byłego prezesa, są wszystkie romansowo - biurowo - komiksowe klisze. Jednak, a zaslugę przypisuję aktorom z naciskiem na aktorkę, że patrzadełko jest z tego przyjemne. Gdyby komuś był potrzebny taki niezobowiązujący a miły dla oka relaksik, to można. Tylko 12 odcinków.
RaczejRozwazna - Śro 16 Mar, 2022 10:16

O czym mają być te dwie ostatnie dramy na kwiecien?

Na marginesie - dramy wchodzą w Korei co miesiąc? Ile mniej więcej? Muszą mieć chyba zatem kilka programów tylko serialowych w ichniejszej telewizji..

Trzykrotka - Śro 16 Mar, 2022 10:55

Co miesiąc wychodzi co najmniej kilka, co nie znaczy, że wszystkie godne uwagi.

Our Blues to wedle opisu historia trzech par dziejąca się na Jeju. Jedni tam żyją od zawsze, inni wracają, jeszcze inni są tam nowymi ludźmi - pomiędzy szóstką ludzi może tyle się dziać, że wystarczy na 16 odcinków. SMA będzie w parze nie ze swoim prawdziwym życiowym partnerem, tylko z Lee Byun Hyunem, a Kim Woo Bin z bardzo energetyczną Han Ji Min - to ona zagra poławiaczkę z Jeju.

My Liberation Day to historia trójki rodzeństwa wiodących nieciekawe życie w wiosce Sanpo. Grają ich Lee El, Lee Min Ki i Ki Ji Won. Najmłodsza z rodzeństwa, Ji Won ją gra, nawiązuje znajomość z nowym przybyszem w ich wsi, co odmienia ich życie.
Tyle z opisów. Może być nudno, może być ekscytująco - sprawdzimy.

RaczejRozwazna - Śro 16 Mar, 2022 11:28

... i zdacie relację czy warto dołączyć. :mrgreen: :kwiatek:

Chyba nie znam tych aktorów z ostatniej dramy, ale dziewczynę od Arang chętnie bym zobaczyła. Pamiętam jak polecałaś kiedyś "Oh my Venus" (z serduszkiem :lol: ).

Trzykrotka - Śro 16 Mar, 2022 13:37

Och My Venus to taki dramowy cukiereczek :serce2: Akcji jest tam niewiele, za to jak przyjemnie się to ogląda! Śliczna Shin Min Ach pogrubiona na potrzeby dramy, otoczona przez trzech fantastycznych facetów, a każdy z nich jest fantastyczny na swój własny sposób: uroczy gaduła Henry, typ młodszego braciszka, cichy, mocny, milczący - nasz niegdysiejszy Białowłosy z Faith i sam szef, seksowny jak nie wiem co Ji Sub :serce2: Och i ach :-D
https://www.youtube.com/watch?v=6Ug6U9vcXwQ
Tak, trójki z ostatniej dramy raczej nie znasz :mysle: Min Ki grał w bardzo przez nas polecanej ostatnio dramie Becouse It's Our First Lifeo kontraktowym małżeństwie. Loana będzie znała Lee El, to ta, która grała wierną sekretarkę Ma Wanga w Hwayugi, tę, która naprawdę była psem. Piękna kobieta o drapieżnej urodzie. Kim Ji Won to młoda, ładna i bardzo zdolna aktorka.

RaczejRozwazna - Śro 16 Mar, 2022 14:35

Och i ach - będę pamiętać :lol:

Okazało się, że przez tydzień będę pomieszkiwać z siostrą i chcę wykorzystać ten czas na nawracanie jej na dramy :mrgreen: Pewnie będziemy oglądać Stranger bo to miłośniczka kryminału, ale co jeszcze takiego bardziej dramowego na początek? Ona medyczka, więc może jakaś dobra drama lekarska? Faith odpada bo by mnie zabiła śmiechem za poprowadzenie wątku medycznego tam :lol: Puściłabym jej Healera ale chętnie sama bym coś nowego z nią obejrzała. Może City Hunter - to ponoć podobne w konwencji? A z innej beczki - polecany przez Was Mystic Pop-up Bar, jeśli jest tam trochę humoru?

Może z ostrożnością zapodam jej początek ML.... :mysle: A z tych segukowych filmów to co być polecała Trzykrotko dla zupełnie zielonego ludka?

BeeMeR - Śro 16 Mar, 2022 14:43

RaczejRozwazna napisał/a:
Mystic Pop-up Bar, jeśli jest tam trochę humoru?
jest.

Cytat:
Lee El, Lee Min Ki i Ki Ji Won
dla tej trójki jestem ciekawa dramy, tym bardziej, że lubię umieszczenie akcji na zapupiu :wink:
Loana - Śro 16 Mar, 2022 14:48

Mystic Pop-up Bar, jeśli jest tam trochę humoru?

Jak najbardziej :) Wg mnie to dobra drama na początek, bo ma dużo zmieszanych elementów - trochę historia, trochę wierzenia, trochę współczesne życie Koreańczyków, trochę fantastyki, itd.
Swoją drogą, a propo Rozdartej (która gra w Mystic Pop-up Bar) to właśnie urodziła drugiego syna :) Fajnie :)
https://mydramalist.com/article/actress-hwang-jung-eum-welcomes-her-second-son

Admete - Śro 16 Mar, 2022 14:54

Rozważna drama medyczna to Hospital Playlist. Bardzo dobra, oprócz medycznego tematu jest przyjaźń. Life jest o szpitalu od strony organizacyjnej, nie od medycznej. Zarządzanie i związane z tym sprawy.
BeeMeR - Śro 16 Mar, 2022 15:04

O tak, Hospital playlist :serce:
Trzykrotka - Śro 16 Mar, 2022 15:08

BeeMeR napisał/a:
O tak, Hospital playlist :serce:

Na dodatek jest tam aktorski dream team. To mila, ciepła drama, w przeciwieństwie do takiej na przykład Life, w której szpital jest bezduszną korporacją.
Romantic Doctor Teacher Kim jest też dobry, tylko trochę przedramatyzowany.

Rozdartej szczerze gratuluję :oklaski: :kwiatki_wyciaga:
Hyun Bin i Son Ye Jin opublikowali już swój album zdjęć przed-ślubnych.

RaczejRozwazna - Śro 16 Mar, 2022 15:18

Dzięki! Może spróbujemy zatem. :kwiatek:
Admete - Śro 16 Mar, 2022 15:34

Hospital Playlist jest na Netflixie choć czasem są kiksy tłumaczeniowe.
Trzykrotka - Czw 17 Mar, 2022 00:06

Ach, Gu Family Book! Co to był za potencjał na wspaniałą, baśniową dramę o wielkiej miłości, a nawet dwóch wielkich miłościach, o damach i potworach i ludziach gorszych od demonów...
Ale od poczatku już kulała - pomysł, żeby porzucić wątek po dwóch odcinkach i od trzeciego zaczynać dramę od początku z innymi aktorami :confused3:
Ku pamięci - jeszcze raz z posta BeeMer para numer 1 z piękną piosenką ze ścieżki dźwiękowej dramy
https://www.youtube.com/w...channel=PTimur2
i para numer dwa w epickim pocałunku z muzyką nie z dramy.
https://www.youtube.com/w...nel=MyDramaList
I świetliki, ach świetliki :serce2:
Protomałpa :serce2:

I jeszcze - taki mi się przypomniało z dawnych czasów - w dedykacją dla RR - bo oni naprawdę tak pięknie na siebie patrzą: fanowski klip z Faith do piosenki zespołu Ramble Fish. Chyba mój ulubiony
https://www.youtube.com/w...annel=Yozohhh10

O! Jeszcze taki znalazłam, tu z kolei piosenka Nokturn z którą nas BeeMer zapoznała przy okazji dramy Monstar
https://www.youtube.com/w...%A7%B9%EC%9D%B4

Tu Nokturn wyjęty z Monstar
https://www.youtube.com/w...randomawesome94
Zobacz RR kto tam gra na wiolonczeli i śpiewa :kwiatek:

RaczejRozwazna - Czw 17 Mar, 2022 15:05

Beemerku - ramotki to jednak odpuszczę chyba, nawet Junkiego (wampiuuuury? :-P ), może jednak zobaczę te dwa pierwsze odcinki Gu Family. Kissu ze świetlikami piękne! :serduszkate: No właśnie takiego mi zabrakło w Faith, ech...
Natomiast o trzech ostatnich dramach wciąż pamiętam oczywiście i na pewno spróbuję :-D

Trzykrotko - oszyfffiście wiem kto śpiewa i gra na wiolonczeli w Monstar :mrgreen: Swego czasu obejrzałam niemal wszystko co było z KHN na yt. Swoją ścieżką - w zajawkach tej dramy jego bohater bardzo mi się podoba. Śpiew też :-) Jest tam też jeszcze jedna scena wspólnego śpiewu - bardzo ładna. Bohaterka była guuuupia że chciała tego drugiego (pierwszego). :-P

Faith wciąż mnie pozytywnie trzyma. Twoje filmiki oczywiście już widziałam - ale nie ma w nich najpiekszego wspólnego patrzenia na siebie, z rozświetlonymi oczyma u obojga (ep. 18). :serduszkate: Swoją ścieżką - nie wszystkie te sceny były równie dobre. Przez długi czas nie czułam chemii między nimi, twarz LMH wydawała mi się w tych scenach bez wyrazu. W odcinkach począwszy od 14 było najlepiej, ale niestety w ostatniej scenie znowu mi tego czegoś zabrakło. Gdyby udałoby im się to spojrzenie ładnie wygrać to zakończenie dramy byłoby nawet wzruszające. Natomiast sceny kłótni zawsze im doskonale wychodziły. Myślę, że stworzyli bardzo udane malżenstwo :mrgreen:

Ze względu na brak czasu bardzo powoli przeglądam Faith po polsku. Mam nowe obserwacje - fryzura kapitana najbardziej podoba mi się ta rozczochrana z niedbałym kucykiem. :-D Zastanawiam się czy ta emo grzywka zainspirowała twórców ML (So) bo jakoś nie podejrzewam, że to była typowa stylowa w Goreo jeśli chodzi o wojowników :wink:
Druga obserwacja - wsłuchując się w koreański wyslyszalam, że doktorka od któregoś momentu zwraca się do niego per tangshin (o ile dobrze słyszę i piszę). Jakie to dokładnie ma znaczenie w tej siatce koreanskich zwrotów personalnych?

Loana - Czw 17 Mar, 2022 15:30

Druga obserwacja - wsłuchując się w koreański wyslyszalam, że doktorka od któregoś momentu zwraca się do niego per tangshin (o ile dobrze słyszę i piszę). Jakie to dokładnie ma znaczenie w tej siatce koreanskich zwrotów personalnych?

Dobrze słyszysz. Jest to grzeczne zwrócenie się do kogoś per "ty". Nie jest nieformalne , ale też nie do końca mówi się tak do całkowicie obcych osób.

Pyra to tak opisuje:
"당신 - "ty". Używane głównie przez żonę do męża i vice versa. Wołając 당신 do nieznajomego obrażamy go."
https://www.youtube.com/w...r0BAiyNI&t=620s

Ale nie do końca się z tym zgodzę, bo widziałam w dramach użycie tego wyrażenia przez osoby tej samej płci o różnym wieku i nie było to obraźliwie odbierane. Zgaduję, że to takie właśnie bardziej grzeczne "ty", które możemy powiedzieć do kogoś jak już go trochę znamy.

당신 czytamy mniej więcej "tansin", to "g" w tang jest takie lekko nieme

Aragonte - Czw 17 Mar, 2022 15:52

Loana napisał/a:
Pyra to tak opisuje:
"당신 - "ty". Używane głównie przez żonę do męża i vice versa. Wołając 당신 do nieznajomego obrażamy go."
https://www.youtube.com/w...r0BAiyNI&t=620s

Ale nie do końca się z tym zgodzę, bo widziałam w dramach użycie tego wyrażenia przez osoby tej samej płci o różnym wieku i nie było to obraźliwie odbierane. Zgaduję, że to takie właśnie bardziej grzeczne "ty", które możemy powiedzieć do kogoś jak już go trochę znamy.

Ja kojarzę to z dram właśnie jako takie mocno poufałe "ty". I znaczące - bohaterka w I need romance mocno przeżywała i analizowała to "tangsin" użyte przez sporo młodszego bohatera. Ja to odbieram jako poufałe i wręcz nieco intymne, zastrzeżone dla par i - chyba - bliskich przyjaciół.
Jakby ktoś obcy na ulicy zwrócił się do mnie np. per "kochanie", to chyba bym też się zjeżyła :-P

RaczejRozwazna - Czw 17 Mar, 2022 16:08

Dzięki :kwiatek: Zafascynował mnie ten aspekt języka koreańskiego. Muszę teraz wysłyszeć od którego momentu tak się do niego zwraca. :mrgreen:

Puściłam siostrze fragment którejś piosenki rapowej z dram i skojarzyła jej się z rapem włoskim - interesuje ja wszystko co włoskie. Mnie się też koreański od początku kojarzył z językiem włoskim.

BeeMeR - Pią 18 Mar, 2022 09:19

Nokturn jest piękny, zwłaszcza w duecie, z Monstar :serce:

Z Faith lubię jeszcze po prostu Carry On - piosenka typowo dramowa, ale mi się podoba :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=949mw-0VLoQ

Beemerku - ramotki to jednak odpuszczę chyba
Właściwie to moja teoria jest taka, że seguki się nie starzeją, te dobre są jak wino, wchodzą dobrze niezależnie od upływu lat :serduszkate: (no chyba, że są technicznie słabe), ani kostiumy ani fryzury nie zmieniają się za bardzo z modą acz w młodzieżowych czasem szaleją ze wzorami użytych materiałów ;) , jedynie efekty specjalne w fusionach potrafią się zestarzeć, ale od jakiegoś czasu mamy efekt "Władcy Pierścieni", tj. jak efekty są dobre to się nie starzeją tak bardzo i film wciąż jest oglądalny bez problemu mimo upływu lat.
Absolutnie nie nazwałabym Joseon X-files ramotką, ale trzeba lubić niesamowitości jak archiwum X, Scholar to po prostu wamipiry (drama ma swoje zalety i dobre role ale trudno nazwać ją dobrą :P ), a efektów z Legend po prostu nie pamiętam - więc może są ramotkowe, a może dobre, drama miała mega budżet - tylko dobre wrażenie jakie na mnie zrobiło zetknięcie z koreańskim dramalandem i że chciałam więcej.

Bohaterka była guuuupia że chciała tego drugiego (pierwszego).
Nie, to nie tak, w Monstar Główna była dość głupia i nudna, dobrze, że nie chciała Drugiego (KHN) tylko równie bezjajecznego Głównego, tam powinni byli dopracować wątek Drugiego i Drugiej, bo oni mieli ciekawszą chemię niż z klasycznie oklepaną ale bez iskry z Pierwszą, i też pięknie wychodzili w duecie
Person, love: https://www.youtube.com/watch?v=RdbtHB8ws-U

I ona sama też - głos ma piękny (tylko w środek wciepano jakąś scenę bez ładu i składu :shock: ):
https://www.youtube.com/watch?v=kfmu3CnI4W8

Tu mała scenka jak Nana tańczy a panowie (z KHN na czele) podziwiają ;)
https://www.youtube.com/watch?v=W5Fvo_DtIn8

i jakieś mv z pary - niestety jakość obrazu słaba
https://www.youtube.com/watch?v=1c8XqaQ0l1E

BeeMeR - Pią 18 Mar, 2022 10:34

Skończyłam wczoraj mój lakorn - Torranee Nee Nee Krai Krong (This Land is Our Land) 2012 i nie mogłam się przestać uśmiechać :love_shower: piękna, ciepła, grzejąca serce drama - coś jak HCCC tylko dla mnie bardziej, bo HCCC nie wzbudziło we mnieaż takich emocji ;) Zachwyconam :love_shower:
Może później napiszę coś więcej.

RaczejRozwazna - Pią 18 Mar, 2022 12:35

Dzięki za wyjaśnienie - hasło "ramotka" skojarzyło mi się z ramotkami bollywoodzkimi, a to jednak hardcore czasami. O koreańskim "Z archiwum X" będę zatem pamiętać. :-D (usunął się Twój post, dobrze że zdążyłam zapamiętać!)

Piosenkę "Carry on" też ogromnie lubię. :serce: W ogóle na moje ucho soundtrack z Faith nie ma - albo ma bardzo niewiele - słabych momentów.

Ha ha, w klipach z Monstar tak się byłam zapatrzyłam w młodziutkiego KHN, że nie zauważyłam, że jest tam jakaś druga! :rotfl: Myślałam, że to jest jedna i ta sama bohaterka. A właśnie o tę wklejoną teraz przez Ciebie scenę śpiewu mi chodziło - bardzo ładnie ze sobą współgrają. I rzeczywiście dziewczyna śpiewa pięknie, lepiej niż główna.
Nokturn piękny, ale w wykonaniu tylko z fortepianem - z klipu Trzykrotki - podoba mi się jeszcze bardziej. :serce2:

A jeszcze Monstar - podoba mi się ten śpiewający Kang Ha Neul. On ma bardzo ciepły, kojący głos.

https://www.youtube.com/watch?v=YdNjsHh_iwA

Natomiast ostatnie wklejone przez Ciebie mv z dramy już mnie mniej zachwyciło - zaczyna mnie mocno irytować to dramowe ciąganie dziewczyn za nadgarstki. :confused3: Tylko w Arang to kupiłam bo świetnie współgrało z temperamentem bohatera.

BeeMeR - Pią 18 Mar, 2022 13:18

Na szczęście ciąganie za nadgarstek to już dramowa rzadkość.
Kang Ha Neul pięknie śpiewa, pewnie wrzucalam też jesgo popisy wokalne z Cest si Bon:
https://youtu.be/pLtPDNieAD0

Co do ramotki to sama chyba używam różnie, więc mogłam wprowadzić w błąd :wink: tak, stare bollywoody, oldskule to dla mnie też ramotki, lakorny sprzed 10 lat potrafią być dostępne w tak słabej jakości jak ramotki (ten ostatni lakorn miałam do wyboru w wersji ładnej z napisami rosyjskimi - bardzo śmieszne :czekam2: - albo słabszej po angielsku, ech, no cóż :wink: ) ale dramy sprzed tyluż lat nieraz są całkiem całkiem :wink: nawet jeśli widzać, że moda się zmienia :wink: