Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
BeeMeR - Sob 21 Maj, 2022 21:59
| Tamara napisał/a: | | Katar tez jest świetny | Uhum, a Gosztyła tak ładnie czyta
Admete - Wto 24 Maj, 2022 20:19
Czytam teraz Roberta Harrisa "Cycero". To pierwsza cześć Trylogii rzymskiej. Nie wiem czy skończę, ale na razie czytam. Skaczę trochę od książki do książki.
Admete - Śro 25 Maj, 2022 21:27
Jak powyżej - porzuciłam Cycerona, bo nudne i czytam kryminał z serii o Verze. To na pewno dokńczę.
Agn - Pią 27 Maj, 2022 10:21
A ja czytam "Hard land" Benedicta Wellsa. Piekna, sentymentalna powiesc o byciu nastolatkiem w latach 80-tych. Nie ma tu wielkiej akcji - TO lato, ktore zmienia zycie, pierwsza milosc, outsider, ktory poznaje wreszcie przyjaciol. Taki coming-of-age. Ale przy tej ksiazce tak fajnie mi sie odpoczywa.
Czasem mi tylko zgrzytaja dziwne zabiegi tlumaczeniowe, jest np. "mister Andretti" zamiast zwyczajnie "pan Andretti", ale moze tak bylo w oryginale i je zachowano (ksiazka oryginalnie jest po niemiecku).
https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/hard-land/
annmichelle - Pią 27 Maj, 2022 13:34
Muszę poszukać w oryginale. Dzięki za typ!
Agn - Pią 27 Maj, 2022 14:03
Ciekawe, jak odbierzesz te ksiazke.
Ja sobie przy niej troche poplakuje.
annmichelle - Pią 27 Maj, 2022 14:47
| Agn napisał/a: | | Ja sobie przy niej troche poplakuje. |
Ojejku, taka smutna?
Dołująca czy wzruszająca?
Agn - Pią 27 Maj, 2022 15:47
Wiesz, jest tam pewien naprawde smutny moment, ktory mnie strasznie wzruszyl.
Ale ogolnie ksiazka nie jest dolujaca, jest taka... Niby nic, a mi sie podoba.
annmichelle - Pią 27 Maj, 2022 16:04
Wzruszające lubię , dołujących - nie.
BeeMeR - Pią 27 Maj, 2022 16:11
Ja skończyłam ponownie Katar Lema - chciałam jeszcze raz wysłuchać przede wszystkim proces dedukcji i halucynacji
Tamara - Pią 27 Maj, 2022 17:37
Kajdanki do kaloryfera i palone migdałki na stole
Admete - Pią 27 Maj, 2022 20:21
U mnie kolejny kryminał - tym razem z serii edynburskiej o inspektorze Rebusie ( teraz już emerytowanym ). Jest jednak Shioban i Malcolm na służbie Ian Rankin - "Wszyscy diabli".
Tamara - Sob 28 Maj, 2022 23:26
Admete dzięki za Pańszczyznę jeszcze raz ku mojemu zdumieniu jest to lektura znacznie cięższa i trudniejsza dla mnie niż czytanie o zbrodniach wojennych, ludobójstwie i gwałtach, ale absolutnie fenomenalna .
Admete - Nie 29 Maj, 2022 09:35
Cieszę się w takim razie, że zwróciłam na nią uwagę.
Tamara - Nie 29 Maj, 2022 17:53
A czytałaś może Ludową historię Polski https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4939197/ludowa-historia-polski ? Własnie ją zamówiłam oprócz niej "Samotnicę" o Marii Dulębiance i "Patriarchat rzeczy" . A czytać nie mam kiedy
Admete - Nie 29 Maj, 2022 18:10
Ludowej Historii Polski nie czytała. Ale słyszałam o tej książce i może kupię. Ale na razie nie mam czasu ani siły na nic poważniejszego.
Aragonte - Nie 29 Maj, 2022 18:12
| Admete napisał/a: | | Ludowej Historii Polski nie czytała. Ale słyszałam o tej książce i może kupię. Ale na razie nie mam czasu ani siły na nic poważniejszego. |
Admete, a nie masz ty czasem "Ludowej historii Polski" ode mnie? Jeśli nie masz, to nie kupuj, bo ja mam
Admete - Nie 29 Maj, 2022 18:16
Faktycznie - mam od ciebie
Agn - Nie 29 Maj, 2022 21:46
Tamaro, i co? To juz ostatnie... w tym miesiacu, tak?
annmichelle - Nie 29 Maj, 2022 21:57
| Agn napisał/a: | Tamaro, i co? To juz ostatnie... w tym miesiacu, tak? |
Taaa, bo za 2 dni kończy się miesiąc!
Tamaro, ja Cię doskonale rozumiem - też kupuję dużo książek, tyle że nie mam absolutnie wyrzutów sumienia.
Jakby co to np. nie wydaję kasy na tipsy, hybrydy czy inne cuda typu przedłużanie rzęs, włosów.
Agn - Pon 30 Maj, 2022 06:10
Tamara chyba tez na to nie wydaje pieniedzy.
Zakupy Tamary sa zrodlem mej radosci od jakiegos czasu. Chcialabym kiedys zerknac na jej biblioteczke.
Trzykrotka - Pon 30 Maj, 2022 08:36
Ale wydaje na koreańskie kosmetyki i to nazywam równowagą Bardzo lubię taki model zakupów
W ramach odpoczynku od tematów ciężkich jak ruskie czołgi, bo nadrabiam zaległości i czytam o Rosji Putina z włosem zjeżonym wzięłam sobie Jadowską. Miód Malina mi się bardzo podobała, wzięłam na fali cykl o Dorze Wilk i było to tak złe, że prawie napisałam o nim w wątku ostrzegawczym, a teraz znowu ona mi się nawinęła, tym razem z cyklem (trzy tomy, czwarty w robocie) Garstka z Ustki.
Bardzo to przyjemne, nie męczące mózgu, bardzo w stylu Jadowskiej. Kryminał, ale trochę jak te moje prowansalskie. Ważniejsze od intrygi są sprawy rodziny Garstków, klimat Ustki, perypetie z prowadzeniem pensjonatu nad morzem w sezonie i poza sezonem. Taka wakacyjna lektura. Trupa w morzu już łyknęłam, teraz mam na tapecie Martwy sezon. Potem - Denat wieczorową porą. Mamie chcę podsunąć, powinno jej się podobać.
Tamara - Pon 30 Maj, 2022 09:06
| Agn napisał/a: | | Tamaro, i co? To juz ostatnie... w tym miesiacu, tak? |
Noo jeszcze w zasadzie dziś i jutro mogę coś zamówić
| annmichelle napisał/a: | Tamaro, ja Cię doskonale rozumiem - też kupuję dużo książek, tyle że nie mam absolutnie wyrzutów sumienia.
Jakby co to np. nie wydaję kasy na tipsy, hybrydy czy inne cuda typu przedłużanie rzęs, włosów. |
Tak, to są jedyne zakupy co do których wyrzutów sumienia nie mam. Ale niestety no cóż, nabyłam ostatnio frezarkę do paznokci i jestem szalenie uszczęśliwiona, bo wreszcie mogę porządek sobie z rekami zrobić i po raz pierwszy w życiu mam porządnie manikiur zrobiony a zważywszy ceny zrobienia paznokci u kogoś - opłaca się zdecydowanie.
| Trzykrotka napisał/a: | | Ale wydaje na koreańskie kosmetyki |
No właśnie niestety już nie , bo kupowanie na ebayu przestało się opłacać - masa sklepów znikła po prostu , a te co są, tyle liczą za wysyłkę , że wychodzi tyle co za sam kosmetyk i to od sztuki liczą taniej teraz wychodzi kupować u nas, tyle że oferta jest dramatycznie mniejsza.
| Agn napisał/a: | | Chcialabym kiedys zerknac na jej biblioteczke. |
Chciałaś powiedzieć na stosy książek zalegające na meblach i podłodze
praedzio - Pon 30 Maj, 2022 09:26
Jadowskiej wolę cykl o Nikicie.
Trzykrotka - Pon 30 Maj, 2022 09:28
| praedzio napisał/a: | | Jadowskiej wolę cykl o Nikicie. |
Sprawdzę, nie znam.
|
|
|