To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

BeeMeR - Sob 21 Maj, 2022 21:59

Tamara napisał/a:
Katar tez jest świetny
Uhum, a Gosztyła tak ładnie czyta :serce:
Admete - Wto 24 Maj, 2022 20:19

Czytam teraz Roberta Harrisa "Cycero". To pierwsza cześć Trylogii rzymskiej. Nie wiem czy skończę, ale na razie czytam. Skaczę trochę od książki do książki.
Admete - Śro 25 Maj, 2022 21:27

Jak powyżej - porzuciłam Cycerona, bo nudne i czytam kryminał z serii o Verze. To na pewno dokńczę.
Agn - Pią 27 Maj, 2022 10:21

A ja czytam "Hard land" Benedicta Wellsa. Piekna, sentymentalna powiesc o byciu nastolatkiem w latach 80-tych. Nie ma tu wielkiej akcji - TO lato, ktore zmienia zycie, pierwsza milosc, outsider, ktory poznaje wreszcie przyjaciol. Taki coming-of-age. Ale przy tej ksiazce tak fajnie mi sie odpoczywa.
Czasem mi tylko zgrzytaja dziwne zabiegi tlumaczeniowe, jest np. "mister Andretti" zamiast zwyczajnie "pan Andretti", ale moze tak bylo w oryginale i je zachowano (ksiazka oryginalnie jest po niemiecku).

https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/hard-land/

annmichelle - Pią 27 Maj, 2022 13:34

Muszę poszukać w oryginale. Dzięki za typ! :kwiatek:
Agn - Pią 27 Maj, 2022 14:03

Ciekawe, jak odbierzesz te ksiazke. ;)
Ja sobie przy niej troche poplakuje.

annmichelle - Pią 27 Maj, 2022 14:47

Agn napisał/a:
Ja sobie przy niej troche poplakuje.

Ojejku, taka smutna? :shock:
Dołująca czy wzruszająca? :mysle:

Agn - Pią 27 Maj, 2022 15:47

Wiesz, jest tam pewien naprawde smutny moment, ktory mnie strasznie wzruszyl.
Ale ogolnie ksiazka nie jest dolujaca, jest taka... Niby nic, a mi sie podoba.

annmichelle - Pią 27 Maj, 2022 16:04

Wzruszające lubię :-) , dołujących - nie.
BeeMeR - Pią 27 Maj, 2022 16:11

Ja skończyłam ponownie Katar Lema - chciałam jeszcze raz wysłuchać przede wszystkim proces dedukcji i halucynacji :mrgreen:
Tamara - Pią 27 Maj, 2022 17:37

Kajdanki do kaloryfera i palone migdałki na stole :mrgreen:
Admete - Pią 27 Maj, 2022 20:21

U mnie kolejny kryminał - tym razem z serii edynburskiej o inspektorze Rebusie ( teraz już emerytowanym ). Jest jednak Shioban i Malcolm na służbie :) Ian Rankin - "Wszyscy diabli".
Tamara - Sob 28 Maj, 2022 23:26

Admete dzięki za Pańszczyznę jeszcze raz :kwiatek: ku mojemu zdumieniu jest to lektura znacznie cięższa i trudniejsza dla mnie niż czytanie o zbrodniach wojennych, ludobójstwie i gwałtach, ale absolutnie fenomenalna .
Admete - Nie 29 Maj, 2022 09:35

Cieszę się w takim razie, że zwróciłam na nią uwagę.
Tamara - Nie 29 Maj, 2022 17:53

A czytałaś może Ludową historię Polski https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4939197/ludowa-historia-polski ? Własnie ją zamówiłam :zawstydzona2: oprócz niej "Samotnicę" o Marii Dulębiance i "Patriarchat rzeczy" . A czytać nie mam kiedy :frustracja: :zalamka: :thud: :zawstydzona2:
Admete - Nie 29 Maj, 2022 18:10

Ludowej Historii Polski nie czytała. Ale słyszałam o tej książce i może kupię. Ale na razie nie mam czasu ani siły na nic poważniejszego.
Aragonte - Nie 29 Maj, 2022 18:12

Admete napisał/a:
Ludowej Historii Polski nie czytała. Ale słyszałam o tej książce i może kupię. Ale na razie nie mam czasu ani siły na nic poważniejszego.

Admete, a nie masz ty czasem "Ludowej historii Polski" ode mnie? Jeśli nie masz, to nie kupuj, bo ja mam :wink:

Admete - Nie 29 Maj, 2022 18:16

Faktycznie - mam od ciebie :mrgreen:
Agn - Nie 29 Maj, 2022 21:46

Tamaro, i co? To juz ostatnie... w tym miesiacu, tak? :cool:
annmichelle - Nie 29 Maj, 2022 21:57

Agn napisał/a:
Tamaro, i co? To juz ostatnie... w tym miesiacu, tak? :cool:

Taaa, bo za 2 dni kończy się miesiąc! :rotfl:

Tamaro, ja Cię doskonale rozumiem - też kupuję dużo książek, tyle że nie mam absolutnie wyrzutów sumienia. :mrgreen:
Jakby co to np. nie wydaję kasy na tipsy, hybrydy czy inne cuda typu przedłużanie rzęs, włosów. :-P

Agn - Pon 30 Maj, 2022 06:10

Tamara chyba tez na to nie wydaje pieniedzy. ;)

Zakupy Tamary sa zrodlem mej radosci od jakiegos czasu. Chcialabym kiedys zerknac na jej biblioteczke. :serce:

Trzykrotka - Pon 30 Maj, 2022 08:36

Ale wydaje na koreańskie kosmetyki i to nazywam równowagą :kwiatek: Bardzo lubię taki model zakupów :oklaski:

W ramach odpoczynku od tematów ciężkich jak ruskie czołgi, bo nadrabiam zaległości i czytam o Rosji Putina z włosem zjeżonym :? wzięłam sobie Jadowską. Miód Malina mi się bardzo podobała, wzięłam na fali cykl o Dorze Wilk i było to tak złe, że prawie napisałam o nim w wątku ostrzegawczym, a teraz znowu ona mi się nawinęła, tym razem z cyklem (trzy tomy, czwarty w robocie) Garstka z Ustki.
Bardzo to przyjemne, nie męczące mózgu, bardzo w stylu Jadowskiej. Kryminał, ale trochę jak te moje prowansalskie. Ważniejsze od intrygi są sprawy rodziny Garstków, klimat Ustki, perypetie z prowadzeniem pensjonatu nad morzem w sezonie i poza sezonem. Taka wakacyjna lektura. Trupa w morzu już łyknęłam, teraz mam na tapecie Martwy sezon. Potem - Denat wieczorową porą. Mamie chcę podsunąć, powinno jej się podobać.

Tamara - Pon 30 Maj, 2022 09:06

Agn napisał/a:
Tamaro, i co? To juz ostatnie... w tym miesiacu, tak?

Noo jeszcze w zasadzie dziś i jutro mogę coś zamówić :cool: :rotfl:

annmichelle napisał/a:
Tamaro, ja Cię doskonale rozumiem - też kupuję dużo książek, tyle że nie mam absolutnie wyrzutów sumienia. :mrgreen:
Jakby co to np. nie wydaję kasy na tipsy, hybrydy czy inne cuda typu przedłużanie rzęs, włosów.

Tak, to są jedyne zakupy co do których wyrzutów sumienia nie mam. Ale niestety no cóż, nabyłam ostatnio frezarkę do paznokci i jestem szalenie uszczęśliwiona, bo wreszcie mogę porządek sobie z rekami zrobić i po raz pierwszy w życiu mam porządnie manikiur zrobiony :party: :cheerleader2: a zważywszy ceny zrobienia paznokci u kogoś - opłaca się zdecydowanie.

Trzykrotka napisał/a:
Ale wydaje na koreańskie kosmetyki

No właśnie niestety już nie , bo kupowanie na ebayu przestało się opłacać - masa sklepów znikła po prostu , a te co są, tyle liczą za wysyłkę , że wychodzi tyle co za sam kosmetyk i to od sztuki liczą :confused3: taniej teraz wychodzi kupować u nas, tyle że oferta jest dramatycznie mniejsza.

Agn napisał/a:
Chcialabym kiedys zerknac na jej biblioteczke.

Chciałaś powiedzieć na stosy książek zalegające na meblach i podłodze :-P :zawstydzona2:

praedzio - Pon 30 Maj, 2022 09:26

Jadowskiej wolę cykl o Nikicie.
Trzykrotka - Pon 30 Maj, 2022 09:28

praedzio napisał/a:
Jadowskiej wolę cykl o Nikicie.

:kwiatek: Sprawdzę, nie znam.