To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Daebak! Szczęśliwa trzynastka...

Agn - Pon 20 Lis, 2017 08:49

Aragonte napisał/a:
A załapałaś się już na pierwszą lekcję baduka u mistrza Choi i wiesz, jak kłaśc kamyczki? Czy też wolałabyś od razu pójsc do kuchni ugotowac ramyun?

Wolałabym szykować ramyun. Swoją szosą dzięki tobie wiem, jak się kładzie kamienie, bo wcześniej nie zwróciłam na to uwagi, tylko wiedziałam, że kładzie się je na tablicy, więc nie wiem, czy bym załapała, co DS zrobiła źle.
Swoją szosą Taek świetny jest też w kostce Rubika - mnie się nigdy jej nie udało ułożyć. A ten ją rozbraja w 2 minuty. :shock:

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 08:51

Agn napisał/a:
Swoją szosą Taek świetny jest też w kostce Rubika - mnie się nigdy jej nie udało ułożyć. A ten ją rozbraja w 2 minuty.

Za to ma problem z obsługą kuchenki mikrofalowej, czajnika i paru innych rzeczy, w tym ugotowaniem ramyunu - wszystko się wyrównuje :-P

Na to, jak się kładzie kamienie w baduku, zwróciłam uwagę chyba oglądając Arang.

Agn - Pon 20 Lis, 2017 08:55

BeeMeR napisał/a:
wolałabym zamknięcie wątku JH, przynajmniej wspomnienie po latach, że "on z żoną cośtam" - acz w sumie trudno oczekiwać, by utrzymywali zażyłe stosunki.

Czemu nie? W końcu byli przyjaciółmi od dziecka, to że panna nie wybrała jego (a sądząc po waszych postach i tego, co sama widzę na ekranie - trudno jej się dziwić), to czemu mieliby zrywać kontakty albo ochładzać stosunki? Było, minęło.
Inna sprawa - JH niekoniecznie mógł mieć jakąś żonę. Są przecież nie tylko stare panny, ale i starzy kawalerowie, którzy po prostu nie mają partnera, bo tak się jakoś w życiu ułożyło. ;)

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 09:06

Agn napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
wolałabym zamknięcie wątku JH, przynajmniej wspomnienie po latach, że "on z żoną cośtam" - acz w sumie trudno oczekiwać, by utrzymywali zażyłe stosunki.

Czemu nie? W końcu byli przyjaciółmi od dziecka, to że panna nie wybrała jego (a sądząc po waszych postach i tego, co sama widzę na ekranie - trudno jej się dziwić), to czemu mieliby zrywać kontakty albo ochładzać stosunki? Było, minęło.

Ja zakładam, że po prawie 30 latach wiele mogło się zmienic - a po takim czasie jest ukazywana główna (powiedzmy, ja tam mam wrażenie, że pierwszoplanowa była inna :wink: ) para. Sądzę jednak, że Jung Hwan czegoś się nauczył i ułożył sobie życie także w sensie rodzinnym. Nie przeszkadza mi, że tego nie pokazano.

Agn napisał/a:
Są przecież nie tylko stare panny, ale i starzy kawalerowie, którzy po prostu nie mają partnera, bo tak się jakoś w życiu ułożyło.

I np. mieszkają z czterema kotami :mrgreen:

BeeMeR - Pon 20 Lis, 2017 09:17

Cytat:
mam wrażenie, że kłamac to on miał czasem w zwyczaju :wink:
Owszem, ale podaj przykład, kiedy udało mu się skłamać tak, że się ktoś z przyjaciół na to nabrał, bo najczęściej to było absolutnie jasne, że kłamie - np. przy portfelu - zresztą przyjaciele nieraz się śmiali, jak on gra w baduka i wygrywa skora można z niego czytać emocje jak z otwartej księgi ;)
A baduk to co innego - pokerowa twarz, maska profesjonalisty zakładana na czas całego turnieju, to nie emocje, o które mi chodzi w tym przypadku ;)

Kostkę Rubika układałam swego czasu - ale wolniej niż Taek ;)
Szczerze powiem, że nie jestem pewna, czy da się zostawić jeden ostatni róg nie ułożony - ja utykałam zawsze na trzech ostatnich rogach - do tego potrzebowałam wzoru, bo za nic nie mogłam go zapamiętać :thud:

Agn napisał/a:
Inna sprawa - JH niekoniecznie mógł mieć jakąś żonę. Są przecież nie tylko stare panny, ale i starzy kawalerowie, którzy po prostu nie mają partnera, bo tak się jakoś w życiu ułożyło.
Zgadzam się z tobą w kwestii było-minęło, ale w kontekście zauroczenia DS-SW, bo otrząsnęła się dość szybko i żyła dalej, szukając innego obiektu uczuć, podobnie w przypadku DS-JH - przynajmniej ja to tak odbieram, że po "aferze koszulowej" ona wymiotła z serca wszelkie nadzieje i oczekiwania względem niego i tam już nie było czego odnawiać w jego przypadku, nawet gdyby zdążył na koncert czy nie zakończył wyznania jak dupek. No ale JH team na pewno się ze mną nie zgodzi ;) Jednakże do mnie jego postać nie trafia "romansowo" w drugiej części dramy, za dużo ranienia uczuć dziewczyny, chociaż w pierwszej jest doskonała :serce2: No i szalenie mi się podoba jego dojrzewanie w kwestii rodzinnej - pewnie już widziałaś, jak poprawiał zgniły humor tacie? Mamie też będzie umiał w swoim czasie ;)
W każdym razie JH zauroczenie DS trzymało znacznie dłużej, więc i dużo dłużej dochodził do siebie - i ja jako widz chciałabym dostać potwierdzenie, że się całkiem otrząsnął i ułożył sobie życie i to w związku, zamykając tamta młodzieńczą kwestię, a nie jako wieczny singiel. Nie w każdym przypadku tak muszę, nie każdy musi mieć drugą połówkę, ale w tym bardzo by to było cenne.
Cieszę się np. z informacji, że DR ma kogoś- ładną i wysoką pannę, nie muszę jej nawet widzieć ;)
Wiecie - skoro mogli tak dosłodzić np. przeżywanie menopauzy bezgranicznym męskim wsparciem, to związki też ;)

Agn - Pon 20 Lis, 2017 09:28

BeeMeR napisał/a:
pewnie już widziałaś, jak poprawiał zgniły humor tacie?

O tak... nieporadnie, ale się postarał i bardzo tym tacie ocieplił serce. Nawet ramen mu bardziej wtedy chyba zasmakował i nie wzgardził kimchi podsuniętym przez małżonkę. :)
BeeMeR napisał/a:
ja jako widz chciałabym dostać potwierdzenie, że się całkiem otrząsnął i ułożył sobie życie i to w związku, zamykając tamta młodzieńczą kwestię, a nie jako wieczny singiel. Nie w każdym przypadku tak muszę, nie każdy musi mieć drugą połówkę, ale w tym bardzo by to było cenne.

Może więc specjalnie nie pokazywali tego widzowi? Wiesz, każdy może sobie dopowiedzieć własną historię - happy end z jakąś świetną babką, singiel z wyboru albo rozdzierający serce dramat, jak to do końca życia wzdycha do DS i na żadną inną nie spojrzy. ;) Singlem się zostaje nie tylko dlatego, że za młodu coś nie wyszło. Na razie JH jakoś szczególnie nie lubię... nie, źle to ujęłam - nie wyróżniam go za bardzo z całej paczki. Wolę Sun Woo. I Okularnika, on mnie niezmiernie bawi. :D

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 09:32

BeeMeR napisał/a:
Cytat:
mam wrażenie, że kłamac to on miał czasem w zwyczaju
Owszem, ale podaj przykład, kiedy udało mu się skłamać tak, że się ktoś z przyjaciół na to nabrał, bo najczęściej to było absolutnie jasne, że kłamie - np. przy portfelu - zresztą przyjaciele nieraz się śmiali, jak on gra w baduka i wygrywa skora można z niego czytać emocje jak z otwartej księgi

W relacji z przyjaciółmi to raczej średnio wychodziło mu kłamanie, bo za dobrze go znali i umieli odczytac :wink: Prawdę mówiąc nie jestem pewna, czy JH na pewno wiedział (tak na sto procent), że Taek zajrzał do portfela - tzn. miał poszlakę, że tak się stało (odwołana randka), ale nie pewnośc. Tak to przynajmniej odebrałam.

BeeMeR - Pon 20 Lis, 2017 09:46

Aragonte napisał/a:
nie jestem pewna, czy JH na pewno wiedział (tak na sto procent), że Taek zajrzał do portfela
Dla mnie było oczywiste, że kłamie i że jest to jedna z przyczyn "wielkiej kurtuazji" tj. wycofania obu panów :mysle:
Doczytuję co napisałyście wcześniej o dramie :kwiatek:

Nadmienię jeszcze, że bardzo mi się podobają kissy - SW dociskający BR do ściany :serduszkate: oraz Taek ocierający łzę - zrozumiałą skądinąd - zanim się zabierze za całowanie :serce: - jak ja nie lubię tych kissów z cieknącą komuś łzą - to nie jest ani trochę nie romantyczne dla mnie jak ktoś ryczy w trakcie pocałunku :roll:

Mv - SW & BR
https://www.youtube.com/watch?v=eYGr5ADi_so

Trzykrotka - Pon 20 Lis, 2017 10:46

Aragonte napisał/a:

A ten utwór, o który mi chodziło, to Sicilienne Gabriela Faure ;) Zmyliło mnie to, że znam go w wersji na obój i harfę, a w dramie jest wykonywany w wersji na fortepian i wiolonczelę. Na początku tego filmiku słychac właśnie Sicilienne, potem to już nie jestem pewna, co:
https://www.youtube.com/watch?v=36BTy9LQfuk

Jaka piękna muzyka :serduszkate: Przez ten wabik, oraz dla KGP i Bogusia chyba obejrzę tę durowatą dramę. Już nie powiem, że nazwisko Faure kojarzy mi się zawsze z Zieloną Kartą, a to jeden z moich ukochanych filmów.

Miałam wczoraj aferę koszulową w rozkwicie i po raz kolejny tłukłam głową w mur. Czemu ten idiota nie pobiegł, nie zatrzymał, nie przytulił, nie podziękował za koszulę, nie wytłumaczył? Czemu pozwolił jej nie tylko odejść, ale zakopać się po uszy w przekonaniu, że nikt jej nie lubi, że nie zasługuje na miłość? Całe szczęście, że oni wszyscy mieli Doradcę, ktory mądrze nakierował jej myślenie na wlaściwe tory.
Co od losów JH, to życzę mu jak najlepiej, ale nie mogę wygonić z myśli tego konspiracyjnego wątku, do którego dokopała się Aragonte :(

Edit:
Nie dziwię się, że Jung Hwan team oglądał dramę tak wybiórczo, skoro to samo wyziera ze streszczeń ba db :roll: Odcinek 14, Taek u bram, Jung Hwan zakopał się żywcem przez różową koszulę, a w streszczeniu i recenzji stoi jak wół, że całe szczęście, że to jednak nie była ta koszula (tak jakby DS miala kiedykolwiek się o tym dowiedzieć :roll: ) i że co prawda nasz Jung Hwan jest trochę powolny, ale Taek jest nie szybszy. Jasne.

Trzykrotka - Pon 20 Lis, 2017 11:22

Powinnam pracować, ale jakoś ciężko mi idzie.
Admete, Aragonte, nie wiem co to będzie :shock: Obsada piękna, ale melo...? Pani Ra Mi Ran, czyli mama Jung Hwana i sam KKM w nowej dramie :banan:
http://www.dramabeans.com...le-that-we-met/

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 12:00

Trzykrotka napisał/a:
Jaka piękna muzyka :serduszkate: Przez ten wabik, oraz dla KGP i Bogusia chyba obejrzę tę durowatą dramę. Już nie powiem, że nazwisko Faure kojarzy mi się zawsze z Zieloną Kartą, a to jeden z moich ukochanych filmów.

Utwór jest przepiękny :serduszkate: W wersji wiolonczela (BTW uwielbiam wiolonczelę...) i fortepian wyjątkowo mi się podoba. A jak się ogląda tę dramę z pominięciem (ew. przyśpieszeniem) wątku pary nr 1, to odcinki przelatują wyjątkowo szybko :-P
A Zieloną kartę też kocham - dawno jej nie oglądałam, powinnam sobie przypomnieć. Czy tam też Enya nie leciała w soundtracku? :mysle:

Trzykrotka napisał/a:
Co od losów JH, to życzę mu jak najlepiej, ale nie mogę wygonić z myśli tego konspiracyjnego wątku, do którego dokopała się Aragonte :(

Nie, nie, nie i nie - absolutnie w to nie wierzę i raczej zakładam, że to bujda. Nie takie teorie spiskowe w necie krążyły i krążą, naprawdę :kwiatek: Ja wierzę w to, co przekazali twórcy AM88 - że nikogo nie zamierzają ubić. I tego się zamierzam trzymać.

Żeby odstraszyć złe myśli - pewien gif :wink:

Albo dwa :wink:

Trzykrotka napisał/a:
Admete, Aragonte, nie wiem co to będzie :shock: Obsada piękna, ale melo...? Pani Ra Mi Ran, czyli mama Jung Hwana i sam KKM w nowej dramie :banan:
http://www.dramabeans.com...le-that-we-met/

Dla KMM obejrzę, najwyżej będę wyszywać, jak go nie będzie na ekranie :wink:
A przynajmniej dam szansę tej dramie, a co.

Trzykrotka - Pon 20 Lis, 2017 15:29

Ladne gify :serce:

Boguś pokazał się w 9 odcinku Producers, tak jak Ryu Jun Yeol w 1. Ale naszego Jung Hwana było deczko więcej; usiłowałam sobie go przypomnieć i mnie olśniło, że sama wrzucałam jego zdjęcie. Grał samego siebie jako gospodarza Music Bank. Podobno bardzo dobrze prowadził ten program. Jakby ktoś chciał zobaczyć - 9 odcinek :kwiatek: A nasz JUng Hwan - 1 odcinek.

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 15:30

BTS-owe gify z AM88, jakoś 5-6 odcinek :wink:

Znalezione tu:
https://overthinkingkdrama.tumblr.com/post/137341540587/the-dream-like-kiss-final-thoughts-before-the
Tu są też fajne BTS-owe gify:
http://heartou.tumblr.com...deok-sun-who-xd

I w spoilerze, żeby aż tak nie spamować - parę innych gifów z mistrzem Choi :wink:
Spoiler:

I Taekkiem :wink:
Spoiler:

Admete - Pon 20 Lis, 2017 16:14

Trzykrotka napisał/a:
Obsada piękna, ale melo...?

Pojęcia nie mam, co to by miało być, bo scenariusz wygląda dziwnie, ale jak będzie KMM to chociaż spróbuję.

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 16:27

Admete napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Obsada piękna, ale melo...?

Pojęcia nie mam, co to by miało być, bo scenariusz wygląda dziwnie, ale jak będzie KMM to chociaż spróbuję.

Też zamierzam chociaż to wypróbować - zaufam KMM :)

Admete - Pon 20 Lis, 2017 16:30

Jak się już żywcem nie da obejrzeć, to może choć scenki jakieś będą dobre. Trochę mi brak tych dojrzalszych aktorów.
Premiery na ten tydzień:

http://www.dramabeans.com...se-untouchable/

Ten prawniczy sobie odpuszczę, za dużo tego ostatnio, a nic tak dobre jak SF.

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 18:30

Jeszcze trochę linków (głównie dla Trzykrotki i BeeMeR) - i już przestaję spamować :kwiatek:

Blog z mnóstwem gifów o AM88, trochę o poczytania też jest (haha, tutaj też jest wzmianka o "ładowaniu" w jednym ze wspisów :wink: ):
https://crzdramaaddict.tumblr.com/tagged/Reply-1988
Są tu też fanarty - ten mnie powalił. Muminki pilnującego anielskiego Taeka! :rotfl:
https://78.media.tumblr.com/781a376bad3efa96651b07ca4eef4018/tumblr_o0n24k1MTG1to1fhoo1_1280.jpg
Parę gifów chowam w spoilerze, żeby nie kłuły tak w oczy (i tak dużo ich wklejam).
Spoiler:

Awww :serduszkate:

Walka z DS o kasetę 18+ :lol:

No i jeszcze raz mistrz Choi :serce:

Jakiś ff - linkuję, bo może sobie przeczytam w wolnej chwili:
http://archiveofourown.org/works/6255070

Boguś w różnych odsłonach - na razie nie znam jeszcze tylko księcia z Moonlight:
http://seokjinings.tumblr...tor-park-bo-gum

A tu gify dokumentujące, jak się spłoszył na scenie, kiedy pytano go o liczbę ujęć NG podczas kręcenia kissów :lol:
http://dancerkai94.tumblr...was-captured-on

A tu chyba z wręczania nagrody - obaj z Wachlarzem się spłakali :wink:
http://bo9um.tumblr.com/p...y-in-the-future

I już nie śmiecę :chowa sie:

BeeMeR - Pon 20 Lis, 2017 18:59

Trzykrotka napisał/a:
nie mogę wygonić z myśli tego konspiracyjnego wątku, do którego dokopała się Aragonte
:co_stracilam:

Trzykrotka napisał/a:
Podobno bardzo dobrze prowadził ten program
Tu do obadania fragmenty z piosenką w różach ;)
https://www.youtube.com/watch?v=wGCg8yyKFsc

Agn - Pon 20 Lis, 2017 19:50

Wlasnie, co za konspira?

Doczytalam zaleglosci. Ale nadmiar informacji sprawil, ze mi sie wszystko miesza. Drama mi pewnie to wszystko uporzadkuje.

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 20:10

Agn napisał/a:
Wlasnie, co za konspira?

Doczytalam zaleglosci. Ale nadmiar informacji sprawil, ze mi sie wszystko miesza. Drama mi pewnie to wszystko uporzadkuje.

Gdzieś to siedzi tu w wątku (wydaje mi się), ale ty to oglądaj, Agn, nie przejmuj się teoriami spiskowymi - myślę, że to nie zwiększy przyjemności z oglądania, tylko wręcz przeciwnie :kwiatek: Jak skończysz oglądac, to najwyżej ci streszczę (albo odkopię odpowiedni post w morzu swoich postów w tym wątku, hmmmm).

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 20:19

Admete napisał/a:
Będę obstawać przy Jang Hyuku jako Besterze, bo w czerni mu idealnie ;) Aragonte szukaj Marcusa, bo twój ci on ;)

Skoro Marcuś "mój ci on" :wink: to zgłaszam swoją kandydaturę koreańskiego Marcusa, a co :-P

Admete - Pon 20 Lis, 2017 20:20

Chciałam wam powiedzieć, że tyle ostatnio tych postów trzaskacie, że w 5 tygodni jest prawie połowa wątku ;) 42 strona :lol: To w styczniu albo i przed świętami może być kolejny ;)

Aragonte popraw linka, bo nie widzę :) Ha - już widzę. I też o nim dziś rano pomyślałam, tylko potem praca mi ten pomysł przysypała różnymi drobnymi sprawami i zapomniałam. Popieram w 250% ;)

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 20:24

Admete napisał/a:
Chciałam wam powiedzieć, że tyle ostatnio tych postów trzaskacie, że w 5 tygodni jest prawie połowa wątku 42 strona :lol:

Guilty :rumieniec:

Link poprawiony :mrgreen:

A tu masz prawdopodobną reakcję Yi Bang Ji (BYH) na moje pomysły :wink:

Mam wrażenie, że w tym wątku został osiągnięty dośc wysoki poziom nerdostwa :-P Połowa rozmawia o koreańskiej obsadzie do space opery, której druga połowa uczestnników wątku nie widziała. Strach się bac, co będzie dalej :lol:

Admete - Pon 20 Lis, 2017 20:34

Pomysł jest bardzo dobry. Nadal nie mamy Sheridana. Nikt mi nie przychodzi do głowy.
Agn - Pon 20 Lis, 2017 20:57

Kurde, zobaczylam gify z Jasiem i juz sie rozradowalam, ze sa wiesci o dramie... A tu nerdostwo na poziomie miedzyplanetarnym. ;)
Czy wy obstawiacie koreanskie B5? Mam gdzies ten serial, czesc kiedys obejrzalam. Trzeba by powtorzyc seansik i dokonczyc... :mysle: Tylko gdzie ja to mam????