To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Akaterine - Pon 21 Wrz, 2015 20:55

Chyba zostałam ostatnia na placu boju :mrgreen: .
Jedno się nie zmieniło - lubię klimat tego serialu. Tą piękną posiadłość, kolacje, przyjęcia i polowania. Momentami aż chciałoby się być taką arystokracją ;) .

Relacja z pierwszego odcinka (dla tych, którym szkoda czasu na oglądanie, a jednak są ciekawi ;) )
Spoiler:

Zatem mamy panią Hughes, która obawia się nocy poślubnej z Carsonem, ale dzięki pani Pattmore zostaje to wyjaśnione :lol:
Anna w końcu zostaje uniewinniona (prawdę mówiąc zapomniałam o tej sprawie).
Mary jest szantażowana przez pokojówkę w hotelu, z którym spędziła tydzień z lordem Gilli-cośtam. Obawiałam się, że to będzie motyw przewodni całego sezonu, ale na szczęście sprawa została rozwiązana.
Edith dalej nie wie, co zrobić ze swoim życiem i jej wątek dalej wieje nudą.
Teść Daisy traci farmę, ponieważ zmienia ona właściciela, a nowy nie chce przedłużyć mu najmu. Daisy się za nim stawia, co tylko pogarsza sprawę (Daisy nakrzyczała na nowego właściciela, a ten się obraził). Chyba jedyny wątek, który póki co obudził moje emocje, bo bardzo mi pana Masona szkoda, a Daisy jest tak uroczo przejęta.
I pojawia się motyw upadku arystokracji i dawnych zwyczajów - jeden z sąsiadów sprzedaje posiadłość, Downton musi redukować liczbę służby itd. To też trochę smutne.
Jest jeszcze bitwa między Isobel a Violet o szpital, nic ciekawego.

Caitriona - Pon 21 Wrz, 2015 21:03

Akaterine napisał/a:
Chyba zostałam ostatnia na placu boju

A właśnie, że nie :-P Mam zamiar obejrzeć pierwszy odcinek ostatniej serii dzisiaj.

Fibula - Pon 21 Wrz, 2015 21:31

Ja tradycyjnie w ogonie (przede mną chyba piąty), ale nadal oglądam. :wink:
Harry_the_Cat - Wto 22 Wrz, 2015 01:01

Akaterine napisał/a:
Relacja z pierwszego odcinka (dla tych, którym szkoda czasu na oglądanie, a jednak są ciekawi )

To dla mnie, to ja! Serdecznie dziekuje i prosze o dalej :mrgreen:

BeeMeR - Wto 22 Wrz, 2015 07:49

I dla mnie - dziękuję za relację :kwiatek:
Akaterine - Wto 22 Wrz, 2015 08:26

Do usług :mrgreen: .
Akaterine - Pon 28 Wrz, 2015 22:12

Zatem drugi odcinek
Spoiler:

Szkoda mi Thomasa, bo przez plotki o zwolnieniach z pracy boi się, że go wyrzucą, bo nikt go nie lubi. Próbuje też się zaprzyjaźnić z nowym lokajem, ale bezskutecznie.
Ciągnie się wątek szpitala - ma się połączyć ze szpitalem w innej miejscowości, Violet jest na nie, pani Crawley na tak, więc jest między nimi wojna. Nuda.
Żona farmera, która opiekowała się córką Edith, Marigold, ma lekkiego fioła na jej punkcie, w zasadzie ją porywa, przez co farmer decyduje się, żeby opuścić farmę. Farmą zapewne zajmie się pan Mason, teść Daisy (i założę się, że pod koniec sezonu Daisy zostanie wielką panią farmer ;) ).
Edith ma problemy z redaktorem swojej gazety, ale to też jest nudne i nie wiem, do czego zmierza, bo póki co za każdym razem redaktor na nią krzyczy, a ona próbuje się bronić.
Mary przejmuje zarządzanie Downton po Tomie i bierze udział w wystawie świń :lol: . I namawia Carsona na wesele w Downton, choć pani Hughes tego nie chce. I zabiera Annę do lekarza, ponieważ ta ma problem z utrzymaniem ciąży.

I to chyba tyle :mysle: . W porównaniu z dramatami poprzednich sezonów jest raczej nudno.

Eeva - Wto 29 Wrz, 2015 08:21

Ja na razie obejrzałam tylko pierwszy, ale jakos się mocno wynudziłam.
Harry_the_Cat - Wto 29 Wrz, 2015 08:47

Dzięki za streszczenie!!

Widziałam 2 sceny z tego odcinka jak oglądałam googlebox (to taki program o ludziach oglądających telewizje - brzmi strasznie ale jest bardzo zabawny). I to były sceny miedzią Carsonem a panią Pattmore i potem Carson i pani Hughes nt pożycia małżeńskiego. Niby urocze ale mało mi pasowało do Downton, które pamietam z początków.

Akaterine - Pon 05 Paź, 2015 20:26

W trzecim odcinku:
Spoiler:

Pani Hughes i Carson nie mogą się dogadać odnośnie ślubu i wesela, bo Carson chce w Downton, a pani Hughes gdzie indziej, żeby zrobić po swojemu, a nie tak, jak się spodoba Crawley'om, szczególnie Mary. Na tym tle Mary i Cora mają sprzeczkę - Cora mówi, że Mary jest tyranem, a Mary, że Cora jest snobem, bo nie chce wesela służby w swoim domu. Później dochodzi do sytuacji, gdy Mary proponuje pani Hughes, że ta może pożyczyć na ślub jeden z płaszczy Cory (oczywiście bez wiedzy Cory), a gdy z Anną i panią Patmore buszują po szafie Cora wpada i ma do nich pretensje. Ale wszystko kończy się dobrze - Mary ochrzania Corę, a Cora przeprasza panią Hughes, do ślubu dochodzi, żadnej tragedii nie ma.
Jest smutny fragment, jak Thomas idzie na rozmowę w sprawie pracy do podupadłej posiadłości, w której mieszka samotnie starszy lord, cały czas pamiętający czasy świetności i liczący, że one wrócą.
Edith wyrzuciła z pracy swojego redaktora, więc sama się musi zająć wydaniem gazety, oprócz tego spotyka w Londynie tego gościa, którego poznała w odcinku świątecznym, więc pewnie szykuje się romans.
I, najważniejsze - Tom wrócił! ;)
A w następnym odcinku kolejny powrót - pojawi się Gwen - ruda pokojówka z pierwszego sezonu, znana bardziej jako Ygritte z Gry o Tron ;) . I mały dialog między Edith a Violet:
Edith: Cousin Isobel is entitled to put up an argument.
Violet: Of course. She's just not entitled to win it!

:lol:

Harry_the_Cat - Pon 05 Paź, 2015 21:33

Akaterine napisał/a:
I, najważniejsze - Tom wrócił!

O super! :cheerleader2: :cheerleader2:

Dzieki wielkie za streszczenie. Ciekawe czy na sam koniec po tych wszystkich latach Edith dostanie wreszcie swoje szczesliwe zakonczenie.

Eeva - Wto 06 Paź, 2015 08:27

Harry_the_Cat napisał/a:
Ciekawe czy na sam koniec po tych wszystkich latach Edith dostanie wreszcie swoje szczesliwe zakonczenie.

Oby, bo jak nie to się mocno zirytuję. Należy jej się!

Harry_the_Cat - Śro 07 Paź, 2015 20:48

No ale wiesz, tworcy czasami probuja byc na sile "oryginalni"... :roll:
Caitriona - Pią 09 Paź, 2015 19:52

Ja z czasem naprawdę polubiłam Edith i mam nadzieję, że będzie miała swój happy end.

Wojna o szpital mi się podoba :mrgreen: Sercem jestem za lady V., ale rozum optuje za kuzynką Isabel.

Akaterine - Pon 12 Paź, 2015 20:31

Kolejna relacja.
Spoiler:

Co najlepiej poprawia humor w poniedziałek? Matthew Goode w Downton Abbey :mrgreen: . Na imię ma Henry, jest kierowcą rajdowym, w następnym odcinku Mary będzie oglądać wyścig i mam przeczucie, że od razu pomyśli o wypadku Matthew i to będzie koniec romansu. Albo Henry po prostu zginie ;) .
Państwo Carson są w podróży poślubnej, więc wielce zadowolony Thomas przejmuje władzę, ale nikt go nie lubi i średnio mu to wychodzi.
Robert źle się czuje, ma jakieś bóle w brzuchu, stawiam, że pod koniec serialu umrze.
Gwen pojawia się jako pani Harding, a jej mąż jest kimś ważnym w szkole dla dziewcząt, którą chcą wesprzeć Rosamund i Edith. Rodzina jej nie poznaje, a ona chyba sama nie wie, jak się zachować, zarówno do rodziny, jak i do służby. Thomas jest przez to niepocieszony, więc przy obiedzie ją wydaje, ale ona opowiada, jak to dzięki Sybil udało jej się znaleźć pracę, więc wszyscy są tym rozczuleni. Thomas dostaje mały ochrzan od lorda za to, że złośliwie wydał Gwen.
Anna źle się czuje, więc Mary zabiera ją w środku nocy do lekarza w Londynie. Jak się okazuje - w ostatniej chwili, ciążę udaje się uratować.
Pan Mason dostaje farmę, więc Daisy jest szczęśliwa. Carsonowie wracają, ku radości Roberta postanawiają, że w Downton nadal będą mówić pani Hughes, bo pani Carson nie może jakoś nikomu przejść przez gardło ;) .
U Edith nic nowego, ale w następnym odcinku ma randkę, więc nie traćcie nadziei ;) .

Harry_the_Cat - Pon 12 Paź, 2015 21:19

Spoiler:
Cytat:
Co najlepiej poprawia humor w poniedziałek? Matthew Goode w Downton Abbey :mrgreen: . Na imię ma Henry, jest kierowcą rajdowym, w następnym odcinku Mary będzie oglądać wyścig i mam przeczucie, że od razu pomyśli o wypadku Matthew i to będzie koniec romansu. Albo Henry po prostu zginie ;) .

:rotfl:

Nie, no tak szybko myslisz, ze sie wszystko potoczy?

Cytat:

Państwo Carson są w podróży poślubnej, więc wielce zadowolony Thomas przejmuje władzę, ale nikt go nie lubi i średnio mu to wychodzi.

On przestal byc ciekawy juz wiele sezonow temu :roll:

Cytat:

Robert źle się czuje, ma jakieś bóle w brzuchu, stawiam, że pod koniec serialu umrze.

No moze to byc... Taki symboliczny koniec epoki.

Cytat:

Gwen pojawia się jako pani Harding, a jej mąż jest kimś ważnym w szkole dla dziewcząt, którą chcą wesprzeć Rosamund i Edith. Rodzina jej nie poznaje, a ona chyba sama nie wie, jak się zachować, zarówno do rodziny, jak i do służby. Thomas jest przez to niepocieszony, więc przy obiedzie ją wydaje, ale ona opowiada, jak to dzięki Sybil udało jej się znaleźć pracę, więc wszyscy są tym rozczuleni. Thomas dostaje mały ochrzan od lorda za to, że złośliwie wydał Gwen. Anna źle się czuje, więc Mary zabiera ją w środku nocy do lekarza w Londynie. Jak się okazuje - w ostatniej chwili, ciążę udaje się uratować.

Sieje nuda.

Cytat:

Pan Mason dostaje farmę, więc Daisy jest szczęśliwa. Carsonowie wracają, ku radości Roberta postanawiają, że w Downton nadal będą mówić pani Hughes, bo pani Carson nie może jakoś nikomu przejść przez gardło ;) .

Haha! to sympatyczne :mrgreen: A wrocili zadowoleni biorac po uwage wczesniejsze perepetie? ;)

Cytat:

U Edith nic nowego, ale w następnym odcinku ma randkę, więc nie traćcie nadziei ;) .

Haha! No to trzymamy kciuki :trzyma_kciuki:

Dzieki za relacje!

Eeva - Wto 13 Paź, 2015 09:21

Mi się podobał odcinek. Nie tylko ze względu na Matthew ( O TAK!!!!!!!!!!! :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: )
Spoiler:
Też myslę że Robert umrze. Albo chociaż będzie na krawędzi ;-)
Cieszę się że Edith kogoś spotkala i liczę że to się ladnie rozwinie.
Jak połączą Mary i Tomem to będę miała wyrzyg. Mam wrażenie że tylko po to sprowadzili go z powrotem

Caitriona - Wto 13 Paź, 2015 10:26

Spoiler:

Eeva napisał/a:
Jak połączą Mary i Tomem to będę miała wyrzyg. Mam wrażenie że tylko po to sprowadzili go z powrotem

Nie, no - przez myśl mi to nie przeszło, beznadzieja by była :zalamka:
Eeva napisał/a:
Też myslę że Robert umrze

Tez tak obstawiam ;)
Akaterine napisał/a:
Na imię ma Henry, jest kierowcą rajdowym, w następnym odcinku Mary będzie oglądać wyścig i mam przeczucie, że od razu pomyśli o wypadku Matthew i to będzie koniec romansu. Albo Henry po prostu zginie

Może będzie miał wypadek, ale raczej nie śmiertelny, a Mary stwierdzi że to za dużo jak na jej nerwy i pożegna przystojnego Henry'ego. A szkoda, bo prezentuje się facet rewelacyjnie ;)
Mnie nieustannie bawi spór lady V. i kuzynki Izabeli

Akaterine - Wto 13 Paź, 2015 18:09

Spoiler:
Caitriona napisał/a:
Może będzie miał wypadek, ale raczej nie śmiertelny, a Mary stwierdzi że to za dużo jak na jej nerwy i pożegna przystojnego Henry'ego.

Taki motyw był już w jednym serialu, The House of Elliot ;) . Jeden z zauroczeń bohaterki był pilotem i zginął, a gdy kolejny - właśnie kierowca rajdowy - miał niegroźny wypadek, to uznała, że nie może z nim być. Akcja tamtego też działa się w latach 20., więc dlatego od razu takie skojarzenie mi się nasunęło ;) .

Eeva napisał/a:

Mi przeszło przez myśl i zastanawiam się, czy nie raz powtarzane słowa, że "jesteś moim bratem/siostrą" są po to, żeby podkreślić, że między nimi nic nie będzie, czy po to, żeby widzów zmylić ;) .

Harry_the_Cat - Wto 13 Paź, 2015 21:41

Conic tech spoilers, bo cal fatek zaraz takt bedzie :mrgreen:

EDIT --> spellcheck tak zapisal zdanie, store mialo brzmiec: Koniec tych spoilerow, bo caly watek zaraz taki bedzie!

Mysl o Tomie i Mary przyszla mi do glowy juz kilka sezonow temu, wiec bym sie w sumie nie zdziwila.

trifle - Sob 17 Paź, 2015 23:32

No włacha, co wy z tymi spoilerami ;) Ja obejrzałam nowe odcinki. Omg, jak mi się podoba ten adorator Edith. Oby nic z nim nie było nie tak, nie miał żony na boku czy coś ;)
Nie wierzę, że byłam tam niedaleko i nie wiedziałam, że Downton jest tak blisko :zalamka:
Byłam w Yorku :mrgreen:

Wątek szpitalowy jest tak totalnie nudny, że nawet nie pamiętam, na czym w ogóle polega, poza tym, że się Isobel kłoci z babcią :lol:

Caitriona - Pon 19 Paź, 2015 19:32

trifle napisał/a:
poza tym, że się Isobel kłoci z babcią

To jest najważniejsze :mrgreen: I dlatego bawi mnie ten wątek.

Akaterine - Pon 19 Paź, 2015 21:31

Mam nie używać spoilerów, więc niech będzie ;) .

Zaczynając od lekkich rzeczy. Zabawne momenty odcinka - Carson nie do końca zadowolony z umiejętności kulinarnych swojej żony i proszący panią Pattmore o lekcje gotowania dla niej :lol: . I Daisy, której się wydaje, że pani Pattmore tak pozazdrościła pani Hughes małżeństwa, że chce rozkochać w sobie pana Masona :lol: .
Podobało mi się, jak rodzina żartobliwie dokuczała Edith, że ma randkę, a ta się upierała, że to nie randka ;) . W ogóle pasują do siebie, mam tylko nadzieję, że gościu nie ucieknie jak się dowie, że Edith ma nieślubne dziecko.
Męczą mnie trochę przepychanki między służącymi Violet. Za to podoba mi się, że Thomas chce nauczyć Andy'ego czytać.
Wątek Mary i Talbota raczej nudny, nie widzę między nimi chemii. Z adoratorów z ostatnich sezonów najbardziej podobał mi się Charles Blake, pasowali do siebie.
Najgorszy moment odcinka - nagłe zasłabnięcie Roberta. I nie chodzi o to, że zasłabł, ale to jego za przeproszeniem rzyganie krwią na środek stołu, niczym z taniego horroru :roll: . Jak czuł się źle już przed kolacją pomyślałam, że coś się wydarzy, choć stawiałam, że zasłabnie i umrze w szpitalu, i okaże się, że nie doszłoby do tego, gdyby szpital działał na nowym systemie ;) . Ale zakładałam źle, lord będzie żył.
Z innych rzeczy - Mary zorientowała się z podsłuchanej wymiany zdań między Violet a Corą, że Marigold jest córką Edith i czuje się z tego powodu bardzo confused.

Harry_the_Cat - Śro 21 Paź, 2015 20:38

Akaterine napisał/a:
Mam nie używać spoilerów, więc niech będzie .

No generalnie zakladamy, ze kazdy wchodzi tu na wlasna ospowiedzialnosc :mrgreen:

Akaterine napisał/a:
Carson nie do końca zadowolony z umiejętności kulinarnych swojej żony

To one pennia najwazniejsze funcje w domu i jeszcze maja czas sobie gotowac i jesc "w domu"? A wlasnie, gdzie mieszkaja?

Akaterine napisał/a:
Za to podoba mi się, że Thomas chce nauczyć Andy'ego czytać.

Pierwsza pozytywna cecha! Tylko.... kto to jest Andy? :mysle:

Akaterine napisał/a:
ale to jego za przeproszeniem rzyganie krwią na środek stołu, niczym z taniego horroru

Serio? Tani chwyt, faktycznie!

Akaterine napisał/a:
Ale zakładałam źle, lord będzie żył.

Na raze ;)

Akaterine napisał/a:
Z innych rzeczy - Mary zorientowała się z podsłuchanej wymiany zdań między Violet a Corą, że Marigold jest córką Edith i czuje się z tego powodu bardzo confused.

A czym ona jest confused? No komu jak komu ale Mary to akurat nie trzeba tlumaczyc, ze ludzie czasem sie klada razem do lozka jak sie bardzo kochaja ;)

Akaterine - Śro 21 Paź, 2015 20:55

Harry_the_Cat napisał/a:
To one pennia najwazniejsze funcje w domu i jeszcze maja czas sobie gotowac i jesc "w domu"? A wlasnie, gdzie mieszkaja?

Kupili gdzieś w okolicy dom.

Harry_the_Cat napisał/a:
Pierwsza pozytywna cecha! Tylko.... kto to jest Andy? :mysle:

:rotfl: Andy to nowy służący. Pojawił się w poprzednim sezonie, jak rodzina była w Londynie. Teraz chce pomagać panu Masonowi przy świniach, ale ten dał mu książki, żeby poznał teorię.

Harry_the_Cat napisał/a:
Serio? Tani chwyt, faktycznie!

Dodam jeszcze, że naprzeciwko niego siedziała Cora i również została krwią obryzgana. A, i lord leżąc na ziemi powiedział coś w sensie "Jeżeli to mój koniec to wiedzcie, że was kocham" :zalamka: .

Harry_the_Cat napisał/a:
A czym ona jest confused? No komu jak komu ale Mary to akurat nie trzeba tlumaczyc, ze ludzie czasem sie klada razem do lozka jak sie bardzo kochaja ;)

Chyba dlatego, że traktowała Marigold jako taką fanaberię Edith i nie przyszło jej do głowy, że to może być jej córka. W którymś odcinku też nie była zadowolona, gdy ktoś nazwał ją ciocią Marigold. Mi się wydaje, że co jak co, ale Mary rozumie czym jest uczucie matki do dziecka i nie potępi Edith. Na razie jest w szoku, bo tego się nie spodziewała. Sądzę, że to może być ciekawy wątek.