To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Przygody Merlina

Aragonte - Czw 24 Lut, 2011 21:01

akne napisał/a:
Wiesz jak odczytałam Twoją wiadomość? " Utherowi tez bym spuściła, TYLKO CO INNEGO" :mrgreen: Mówiąc szczerze jest całkiem, całkiem...

No ładnie, takie skojarzenia w tak niewinnym wątku :twisted: :lol:
akne napisał/a:
I nawet jak mi to ludzie zohydzają i mówią, że to nic nie warte, to powinnam się cieszyc :wink:

I słusznie, powinnaś się cieszyć, bo jest z czego :D
A wrędota ludzka i zawiść nie ma granic :roll:

Agn - Pią 25 Lut, 2011 12:00

akne napisał/a:
Dopisek:
Wiesz jak odczytałam Twoją wiadomość? " Utherowi tez bym spuściła, TYLKO CO INNEGO" :mrgreen: Mówiąc szczerze jest całkiem, całkiem...

Nie moja wina, że koleżanka widzi to, co chce widzieć. :rotfl:
Jeśli chodzi o Anthony'ego Heada, to odstrasza mnie ten jego brylancik w uchu. Strasznie tego nie lubię u faceta. Mogą sobie mieć kolczyk, bywa, ale nie brylancik. Fuj! :obrzydzenie:

akne - Sob 26 Lut, 2011 00:00

O soreczki, to ja slepa jestem i brylancika nie zauwazylam.
To jednak sie okazuje, że koleżanka sobie go dokładnie obejrzała, czyż nie :mrgreen: ?

A czy głodnemu chleb na myśli? :banan_czerwony: Wiekowo to ja w Merlinie ani w Arturze raczej nie mogę gustować jako fanka, bo pod pedofilię można by podciągnąć :lol:
Ciekawe co powiedziałby na to szanowny pan Freud :pomocy:

Aragonte - Sob 26 Lut, 2011 00:06

Akne, a jak myślisz, dlaczego ja (po części) na Gwainie oko zawiesiłam? :wink: Bo w wieku jest bardziej odpowiednim :mrgreen:
Agn - Sob 26 Lut, 2011 18:50

akne napisał/a:
To jednak sie okazuje, że koleżanka sobie go dokładnie obejrzała, czyż nie :mrgreen: ?

Niezupełnie. Oglądałam dodatki, gdzie się wypowiadają aktorzy i ten brylancik rzucił mi się w oczy. Ble!
akne napisał/a:
A czy głodnemu chleb na myśli? :banan_czerwony: Wiekowo to ja w Merlinie ani w Arturze raczej nie mogę gustować jako fanka, bo pod pedofilię można by podciągnąć :lol:

E tam, bohaterowie są tacy fajni, że bez skrępowania i wyrzutów sumienia deklaruję, że ich uwielbiam.
Zapewniają godziwą rozrywkę. I w gruncie rzeczy porządni z nich chłopcy. A że przy okazji wygadani, to tym lepiej, hehehe.
akne napisał/a:
Ciekawe co powiedziałby na to szanowny pan Freud :pomocy:

Nie przejmuj się Freudem tylko baw dobrze. :mrgreen:

akne - Pon 28 Lut, 2011 00:34

Trochę w tym powtórek, ale fajne :
1. Uther Zabawny:
http://www.youtube.com/watch?v=G5LjOPZyrEQ

Agn - Pon 28 Lut, 2011 20:47

Ja nie wiem, dlaczego, ale ilekroć widzę hiszpański (hiszpańskopodobny) dubbing, to od razu leżę i kwiczę! Piękne video. I jaka muzyczka do niego. :lol:
Mam nadzieję, że to będzie działać...
Zgadnijcie, kto sobie zrobił Merlinowe meme... :twisted:
Tak, ten świrus tatuś! ;)

EDYCJA: Teraz działa?

Aragonte - Pon 28 Lut, 2011 20:53

Agn, a można to jakoś mocniej powiększyć? Nie mogę rozczytać :(
Oglądałam meme dziewczyn na Merlinowym forum, ale zrobienie własnego meme mnie przerosło :-P

Agn - Pon 28 Lut, 2011 20:55

Ein moment, coś mi się skiepściło... Już poprawiam...
Już jest ok. Przejrzyj sobie, bo ośmieliłam się tam nawet cię zacytować. Hehe. :D

Admete - Pon 28 Lut, 2011 21:02

Podajcie mi, w której minucie 13 odcinka 3 serii jest pokazany miecz w w kamieniu. Znalazłam sama moment przy okrągłym stole. Niedługo mam lekcję o legendach arturiańskich ( potem Roland, Tristan i Izolda ) i będe prezentowac dzieciakom różne ujęcia legendy. Mam już fragment z Robina z Sherwood i z Excalibura. Niestety wcięło mi gdzieś Merlina z Samem Neilem,a tam była taka ładna scena z mieczem wrzucanym do jeziora...
Agn - Pon 28 Lut, 2011 21:08

To jest sama końcówka 03x13. Proszę: http://www.youtube.com/wa...feature=related
Aragonte - Pon 28 Lut, 2011 21:08

Admete, to końcóweczka :)
Admete - Pon 28 Lut, 2011 21:39

To teraz jeszcze wyjaśnijcie mi, jak to jest z mieczem w legendach - nie pamiętam tego. Skąd miecz w kamieniu? I w zasadzie są chyba dwie wersje - miecz miał Artur dostać od Pani Jeziora. I to ten miecz jest Exaliburem ( Caliburn - Miecz Światłości ). Pierwszy został złamany - Miecz z Kamienia.

Ładna grafika:

http://upload.wikimedia.o...01/Bedivere.jpg

Przyszło mi do głowy, że powinnam na zakończenie pokazać małolatom fragment Spn, ten z Deanem i mieczem ;) Kilka dziewczyn ogląda Spn, więc będą mieć polewanie ;)

Aragonte - Pon 28 Lut, 2011 22:01

Admete, potrzebujesz tego dzisiaj?
Bo wiesz, referat chciałabym skończyć :wink:

Admete - Pon 28 Lut, 2011 22:11

Nie, nie dzisiaj :) Na przyszły poniedziałek. Musze jeszcze wybrac jakąś muzykę. Myślałam o Clannad, bo chciałabym coś celtyckiego.
Aragonte - Pon 28 Lut, 2011 22:26

Clannad jest super-hiper-znany - może chciałabyś coś mniej znanego? :wink:
Admete - Pon 28 Lut, 2011 22:29

Oni nie znają - nie martw się o to. To jest ląd zupełnie nieodkryty. Oni słuchają głównie Eski, więc możesz sobie wyobrazić stan ich muzycznej edukacji :roll: Co byś jednak proponowała? Może powinnam uderzyć do Praedzi... :mysle:
Aragonte - Pon 28 Lut, 2011 22:41

Z takich tematycznie (również "tytularnie" :wink: ) powiązanych płyt wymieniłabym chociażby: David Arkenstone - Avalon, A Celtic Legend, Trobar De Morte - Legends Of Blood And Light i Reverie chyba też, a w sumie klimatycznie to Clannad i Loreena też jak najbardziej :)
I mam dziwne wrażenie, że powinnaś mieć te płyty w swoich zasobach :wink:

Admete - Pon 28 Lut, 2011 23:20

Może i powinnam, ale gdzie? ;) Znajdę w końcu ;)
praedzio - Wto 01 Mar, 2011 05:32

Kurczę, pamiętam, że miałam jakąś płytę muzyczno-narracyjną poświęconą opowieści o Tristanie i Izoldzie, ale nie dam rady skołować tego na przyszły poniedziałek. :-|
Wieczorem coś jeszcze poszukam - ale propozycje Aragonte są bardzo dobre.

Admete - Wto 01 Mar, 2011 07:15

Trobar będzie za trudne w odbiorze. Arkenstone nie moge odszukac.
praedzio - Wto 01 Mar, 2011 07:47

A ile tego ma być? Idę wlepiać coś do celtyckiego, żeby tu nie śmiecić.
Admete - Wto 01 Mar, 2011 08:28

Jeden utwór, góra dwa.
Agn - Wto 01 Mar, 2011 12:07

Admete napisał/a:
To teraz jeszcze wyjaśnijcie mi, jak to jest z mieczem w legendach - nie pamiętam tego. Skąd miecz w kamieniu?

Zapewne tego jest też miliard wersji, ja znam dwie. Jedna - zaklęty przez olbrzymów (miecz jest magiczny), druga - zaklęty przez dawnych czarodziejów czy coś takiego. Zaklęli go, by tylko ktoś o czystym sercu bla bla bla mógł go wyciągnąć. Rzecz jasna nie wymieniono tego kogoś z kamienia, ale Arthur miał największe szanse. No i wydobył go, a potem wojował nim przez wiele lat. Po czym od niego zginął. :(

akne - Wto 01 Mar, 2011 22:35

Coś dla poliglotów :mrgreen:

http://www.youtube.com/wa...feature=related