To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

praedzio - Czw 15 Lip, 2010 17:37

Czy tylko ja tu oglądam The Gates? Baaardzo przyjemny serial, aczkolwiek obok rodzinki wampirów występują tu też wilkołaki i inne łaki. ;) A szef policji jest mmmm.... :mrgreen:
Agn - Czw 15 Lip, 2010 21:34

Widziałam zajawkę i nie wyglądało zbyt apetycznie. Przybliż, MOŻE się skuszę...
praedzio - Czw 15 Lip, 2010 22:06

A więc istnieje sobie coś na kształt miasteczka w miasteczku o nazwie wiele mówiącej: The Gates, co po naszemu znaczy BRAMA. Do tego miejsca przyjeżdża nowy szef policji ze swoją rodzinką. Na pozór The Gates jest szczęśliwym spokojnym miasteczkiem, za którego spokój i bezpieczeństwo płacą bogaci mieszkańcy. Tymczasem okazuje się, że wiele z nich ma bardzo wiele do ukrycia i z pewnych ważkich powodów wybrali właśnie to miejsce na zamieszkanie. Biedny (bardzo seksowny zresztą) szef policji nawet się nie domyśla, jakie sekrety skrywają jego podopieczni. :mrgreen: Ale że jest bardzo sprytny, kwestią jedynie czasu pozostaje odkrycie, ze jego najbliżsi sąsiedzi są wampirami, a jego syn konkuruje o względy dziewczyny z wilkołakiem. ;)

Jak już mówiłam, serial ogląda mi się leciutko i przyjemnie. Polubiłam bohaterów oraz płonę z ciekawości, żeby się dowiedzieć, co skrywają poszczególni mieszkańcy. Zwłaszcza pewna zielarka, do której mieszkańcy zwracają się z wielkim szacunkiem.

Agn - Czw 15 Lip, 2010 22:17

Jak widziałam zajawkę to mi to zapachniało jakimiś pseudowampirzymi Desperate Housewives. Ale ok, dam serialowi szansę. W weekend. :mrgreen:
Dzięki za opis. :)

praedzio - Czw 15 Lip, 2010 22:24

Myślę, że spodoba Ci się Dylan Radcliff (wampir). ;) Przypomina mi trochę Josepha z Moonlight, aczkolwiek jest poważniejszy.
asiek - Czw 15 Lip, 2010 22:34

Nie znam tego serialu ... :mysle:
Agn - Czw 15 Lip, 2010 22:47

Praedzio, a wilkołaki jak się mają? Jakoś ciekawie je zrobili? Bo te stworzenia także lubię. :mrgreen:
Znaczy się nie tylko wygląd, ale i jako postacie. Choć nie powiem - capsy mile widziane. :mrgreen:

praedzio - Czw 15 Lip, 2010 22:55

Jeśli liczysz na jakieś efektowne przemiany, zęby i kły, to się rozczarujesz. Tutaj rzecz bardziej się dzieje w sferze uczuć, niedomówień, zagadek. Wilkołaki to głównie rozbrykana młodzież, ale nie tylko. ;)
Agn - Czw 15 Lip, 2010 23:04

Nie, niekoniecznie efektowne przemiany. Chodzi mi o to, jak pokazano te postacie. Czy to są bardziej zmiennokształtni czy też jak w "Being human" - pełnia i po ptokach, następuje bolesna przemiana, a chory na lykanotropię traci ludzką świadomość i staje się niebezpieczny dla otoczenia. I czy przypadkiem z wampirów i wilkołaków nie zrobiono postacie, które zasadniczo nie powinny się w ogóle ubierać, bo wiecznie kogoś... khem, tego. :roll: (Tego ostatniego po prostu nie znoszę!)
praedzio - Czw 15 Lip, 2010 23:08

Właściwie nie ma określonych reguł przemiany. Nawet nie wiem, czy się nie pośpieszyłam zanadto z określeniem bohaterów jako wilkołaków, chyba to są po prostu łaki. Ludzie zmieniają się w wilki, nie w wilkołaki.
Agn - Pią 16 Lip, 2010 08:37

Czyli to są zmiennokształtni, ale dla wygody nazywa się ich wilkołakami, skoro zamieniają się w wilki. :)
Dzięki. :)

Anaru - Pią 16 Lip, 2010 12:08

Zainteresowałam się :mrgreen: , pójdę się rozejrzeć po półkach. ;)
asiek - Sob 17 Lip, 2010 21:17

Obejrzałam trzy odcinki The Gates... Tajemnica goni tajemnicę :mysle:
Szczególnie zainteresował mnie sukkubus... :mysle:

Agn - Sob 17 Lip, 2010 21:23

A ja się rozglądam za tym cholerstwem i znaleźć nie mogę... Hmpf! *szuka po satelitarnych ścieżkach CocoJumboTV*
praedzio - Sob 17 Lip, 2010 22:30

Super, Aśku, że Ci się spodobało! :D
Anaru - Nie 18 Lip, 2010 08:44

Agn znalazłaś?

A jest sosik? Bo na razie mam do jednego dania. :mysle:

asiek - Nie 18 Lip, 2010 08:52

Agn, przesłałam Ci namiary. :-)

Anaru napisał/a:
A jest sosik? Bo na razie mam do jednego dania.

Jest, serwuje napiprojekt. :wink:

spin_girl - Nie 18 Lip, 2010 10:15

A ja obejrzałam dwa odcinki i nie wiem, czy będę oglądać dalej. Nie jestem zachwycona, uważam, że potencjał nie został wykorzystany. Skoro przy The Vampire Diaries z niczego (czyli koszmarnych książek) zrobili całkiem niezły serial to tutaj spodziewałam się czegoś w podobnym klimacie, ale, niestety, jest jakoś chaotycznie.
praedzio napisał/a:
Myślę, że spodoba Ci się Dylan Radcliff (wampir). Przypomina mi trochę Josepha z Moonlight, aczkolwiek jest poważniejszy.

też miałam takie skojarzenia :mrgreen:

Anaru - Nie 18 Lip, 2010 16:45

asiek napisał/a:
Jest, serwuje napiprojekt. :wink:

A dzięki wielkie, grzebnę :mrgreen:

Agn - Nie 18 Lip, 2010 16:52

spin_girl napisał/a:
Nie jestem zachwycona, uważam, że potencjał nie został wykorzystany. Skoro przy The Vampire Diaries z niczego (czyli koszmarnych książek) zrobili całkiem niezły serial to tutaj spodziewałam się czegoś w podobnym klimacie, ale, niestety, jest jakoś chaotycznie.

Ha, widzisz, ja na początku też nie piałam z zachwytu nad TVD. Oglądałam go dla Damona, bo przecież Stefka się zdzierżyć nie dało (załamywały mnie przede wszystkim GŁĘBOKIE dialogi między nim a Eleną w pierwszym odcinku). A potem serial się tak rozkręcił, że jak na szpilkach czekałam na kolejne odcinki. W chwili obecnej na TVD czekam nie tylko dla Damona (choć nie ukrywam - on stanowi 50% powodów :twisted: ).
Dziś obejrzę pierwszy odcinek "The Gates" - dam znać, jak moje wrażenia.
*wkłada profesorskie okulary dyplomowanej wampirolożki*
Zobaczymy, z czym to się je... :-D

EDYCJA: Obejrzałam pilota. Na razie trudno cokolwiek konkretnego powiedzieć. Jest to takie jak moje wyobrażenie o serialu "Desperate housewives" (bo nie oglądałam, widziałam tylko jakieś urywki), acz podoba mi się to wylizane do bólu, amerykańskie na wskroś śliczne miasteczko... a pod skorupką wilkołaki i inne bestie.
Cudne są wilczki. ^^

praedzio - Nie 18 Lip, 2010 19:16

A juz bałam się, że Ci się nie spodobają. :)
Agn - Nie 18 Lip, 2010 19:31

Wilczki? Jak miałyby mi się nie podobać jedne z najpiękniejszych zwierząt na świecie? :)
praedzio - Nie 18 Lip, 2010 19:37

No, proszę - tu mnie zaskoczyłaś. :mrgreen: Ale to fajnie. :D
asiek - Nie 18 Lip, 2010 19:45

Praedziu, a w który dzień są premiery odcinków ?
spin_girl - Nie 18 Lip, 2010 19:50

W piątki.