Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje
RaczejRozwazna - Wto 09 Lis, 2010 22:14
Mały szczególik ze zwiastuna - cień Aslana w pierwszym ujęciu pokazuje, że ma On nogi owcy (baranka). No to się cieszę. Raz - że trzymają się oryginału, a dwa - że dbają o takie szczegóły. Jestem zdecydowanie lepszej myśli, mimo tych siedmiu mieczy.
Ja na wyjscie do Kijowa się piszę, jakby co.
Admete - Wto 09 Lis, 2010 22:15
Ja też, bo Kijów ma wygodne siedzenia, a moje kino, choc dostało 3D to ma beznadziejne fotele.
Deanariell - Śro 10 Lis, 2010 01:37
| Admete napisał/a: | | Ja też, bo Kijów ma wygodne siedzenia, a moje kino, choc dostało 3D to ma beznadziejne fotele. |
Myślałam, że pójdziemy razem u nas na miejscu. Chyba, że chcesz to oglądać w 3D dwa razy?
Admete - Śro 10 Lis, 2010 11:41
| Deanariell napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Ja też, bo Kijów ma wygodne siedzenia, a moje kino, choc dostało 3D to ma beznadziejne fotele. |
Myślałam, że pójdziemy razem u nas na miejscu. Chyba, że chcesz to oglądać w 3D dwa razy? |
T by było trzy razy, bo jeszcze kino z uczniami Zobaczymy, jak w ogóle będzie. Nie ma co za bardzo planować.
RaczejRozwazna - Czw 11 Lis, 2010 17:43
piosenka promująca PWdŚ. A w niej kilka nowych scen. Zastawiony stół na wyspie Ramandu mi się podoba...
http://www.youtube.com/watch?v=0laqCIn67uY
I jeszcze klip - scena przeniesienia do Narni. Kaspian wygląda super
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
RaczejRozwazna - Pon 15 Lis, 2010 21:16
Pojawily się fragmenty soundtracka do Narni3. Jak dla mnie jest pięknie
http://forum.northandsout...tart=600#280373
Gunia - Pon 15 Lis, 2010 21:40
| RaczejRozwazna napisał/a: | Kaspian wygląda super |
Jak zawsze!
achata - Pią 19 Lis, 2010 13:59
Nie wiecie może czy polska wersja 3D będzie też dostępna bez dubbingu?
Właśnie się dowiedziałam, że w pracy mogę dostać bilety do kina, które ten film wyświetla w 3D ale gdy tylko się da chcę pójść na seans bez dubbingu.
RaczejRozwazna - Pią 03 Gru, 2010 18:58
Zdjęcia z premiery. Z Królową
Ale ponarzekam i obplotkuję aktorów:
co się stało z Willem Kto mu zrobił taką krzywde z tymi włosami (na początku w ogóle go nie poznałam)? Ben też dziwacznie wygląda w tej fruzurze. Anna za bardzo wydekoltowana, jakoś mi to nie pasuje - ale zabawnie ją widzieć w tej kreacji śmigającą po czerwonym dywanie w zadymce śnieżnej
georgie strasznie wyrosła, ale sukienkę miała jakoś nie teges, natomiast aktorka grająca córkę ramandu jest zupełnie nijaka. Ok, kto jeszcze... Aha Eustachy strasznie wyrósł, i w ogóle najbardziej mi się podoba ta śniada aktorka Rebecca, ma śliczny płaszczyk (któz to jest?)
http://www.dailymail.co.u...brave-snow.html
Ale i tak bardzo czekam na film
Gunia - Pią 03 Gru, 2010 19:04
Ja tam jak na razie do córki Ramandu nic nie mam, ale błagam, powiedzcie, że Ben ma kitkę i nie pozbył się włosów! :o
Edit: Idę odbyć żałobę narodową.
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 20:41
Znaczy się pozbył?
Kiedy jest polska premiera?
RaczejRozwazna - Pią 03 Gru, 2010 20:52
W Boże Narodzenie:)
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 20:53
No to sobie pójdę po świętach
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 21:50
Guniu, znasz to?
Gunia - Pią 03 Gru, 2010 23:11
Już by mu lepiej było w jeżyku, niż w tej gorączce sobotniej nocy.
Anaru - Czw 09 Gru, 2010 15:58
| RaczejRozwazna napisał/a: | Anna za bardzo wydekoltowana, jakoś mi to nie pasuje - ale zabawnie ją widzieć w tej kreacji śmigającą po czerwonym dywanie w zadymce śnieżnej |
Dokładnie, na to samo zwróciłam uwagę
aś - Czw 09 Gru, 2010 17:20
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Anna za bardzo wydekoltowana |
no właśnie!! zresztą może się mylę, ale czy przy spotkaniach z królową nie obowiązują pewne zasady co do ubioru? bo nie wydaje mi się, by biust na wierzchu był odpowiedni...
Gunia - Wto 28 Gru, 2010 23:49
Obejrzałam nowy film i powiem krótko - nędza. Bez żadnego polotu, momentami bardziej zalatuje "Piratami z Karaibów" niż Narnią, a rozbieżność z książką tym razem nie wyszła na dobre. Nawet do Bena mogłabym się przyczepić, bo ewidentnie grał na jedno kopyto tudzież dwie miny. Ewidentnie - zmarnowany potencjał. Poszłam zastanawiając się, ile razy pójdę na tę część do kina (na poprzednich byłam wielokrotnie), a wyszłam zastanawiając się, czy mi będzie aby DVD potrzebne do kolekcji.
Admete - Wto 28 Gru, 2010 23:52
To może zrezygnujemy z Riellą i nie pójdziemy?
Gunia - Śro 29 Gru, 2010 00:02
Zależy ile Was będzie kosztować bilet. 3D to były pieniądze wywalone w błoto. No i niestety byłam na dubbingu, który - podejrzewam - byłby w stanie zarżnąć wszystko. Muszę to obejrzeć w domu, z napisami, bez ludzi chrupiących mi nad uchem, a może wrażenia będą lepsze? Po prawdzie gdyby nie powalająca ekspresja podkładających głosy i ten wąż morski, który na koniec opuścił pokład Nostromo i zawitał w Narnii, psując mi doszczętnie wszystkie wrażenia, może nie odebrałabym całości jako tak fatalną? Może w oryginalnej wersji napuszone dialogi wypadają mniej sztucznie? W każdym razie wydaje mi się, że nowy reżyser nie zdołał uchwycić tej specyficznej, narnijskiej magii, która tętniały poprzednie dwie części i nie pomógł mu nawet przydziałowy faun i przydziałowy minotaur.
Admete - Śro 29 Gru, 2010 00:04
Skonsultuje z Riellą jutro Niestety u nas tylko dubbing i 3D. Dzieci pewnie tez będą
Agn - Śro 29 Gru, 2010 09:36
Też byłam na dubbingu, który psuł wrażenia. Ale na filmie dobrze się bawiłam. Bardziej się trzymał książki niż "Książę Kaspian" i do Bena akurat miałam mniej zastrzeżeń niż przy poprzedniej części, po której za pierwszym razem powiedziałam, że nie umie grać.
POTC - a może? Chwilami muzyka była w tym klimacie. Ale co zrobić, skoro akcja się dzieje na morzu? Mnie się naprawdę podobało (no może poza córką Ramandu - ble!). Tylko chciałabym apelować o większe natężenie Williama Moseleya w europejskim kinie. On się marnuje jako Piotr li i tylko!
Acz uradował mnie w tym małym epizodziku, nie powiem.
RaczejRozwazna - Śro 29 Gru, 2010 19:46
Właśnie wróciłam.I niestety muszę zgodzić się z Gunią. Nawet nie chce mi się pisać recenzji. Klimat zarżęty całkowicie, nowe wątki takie że... Właściwie to nie jest ekranizacja, lecz film na szeroko pojetych motywach "Wędrowca"... Jeden jest plus - jak zdecydują, że nie będą więcej kręcić Narnii, to nie będzie mi specjalnie żal.
EDIT - podczas oglądania tej części towarzyszyły mi podobne odczucia rozczarowania, a chwilami niesmaku, jakie przy czytaniu kontynuacji LOTRa niejakiego Pierumova. Nota bene tam też było coś z mgłą
Admete - Śro 29 Gru, 2010 20:22
Fabuła oprócz wątku z mieczami się zgadza. Według mnie film nie ma klimatu, bo sama książka go nie ma Ja akurat nie przepadam za Wędrowcem...Poza tym 3D jest zupełnie chybione.
RaczejRozwazna - Śro 29 Gru, 2010 20:35
dla mnie książkowy 'Wędrowiec" ma niesamowity klimat... moja ulubiona część Narnii.
A co do zgodności z fabułą - w KK na pierwszy rzut oka było więcej odstępstw ale sedno się zgadzało. Tu natomiast na pierwszy rzut oka jest zgodność, ale w głębi to zupełnie nie ta opowieść. Miecze, zielona mgła (co to miało być)???, ofiary z ludzi ??? melodramat z rozdzieloną rodzinką??? zło które pokonuje się za pomocą najzwyklejszej magii (to nie Harry Potter!!), a nie poprzez poświęcenie (ktoś musi nie wrócić z Wyprawy - ofiara Ryczypiska, która tutaj zupełnie nie miała sensu) i siłą Aslana.
Chyba najbardziej dotknęła mnie jedna scena: w książce, patrząc z wyspy Ramandu na Wschód można było zobaczyć wschodzące słońce i ptaki, które przynosiły jagody staremu Ramandu... Towarzyszyła temu cudowna muzyka... (to jedna z niewielu scen literackich, które już w dzieciństwie niezwykle głęboko zapadły mi w pamięć i wyobraźnię - jak zamykam oczy to mogę to niemal "zobaczyć"). W filmie patrząc na wschód dostrzega się ... wyspę cienia. A Ramandu w ogóle nie ma. Hmpf.
|
|
|