Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
BeeMeR - Wto 10 Maj, 2022 14:01
Poza tym pomyślałam,że moje dzieci by nie zrozumiały przekazu, tak jak nie wiedziały ostatnio w filmie co to jest ciemnia i co się w niej robi
Aragonte - Wto 10 Maj, 2022 14:10
| Tamara napisał/a: | | Admete napisał/a: | Naprawdę zginiesz pod stosami książek |
Jest to coraz bardziej prawdopodobne, ale jakaż to piękna śmierć |
Niom, szlachetniejsza niż Hanki Mostowiak w kartonach
Admete - Wto 10 Maj, 2022 21:24
U mnie teraz Kuźmińskich "Ścigając śmierć" - rozmowy z policjantami, prokuratorem, medykiem sądowym itd. Świetne moim zdaniem. Kuźmińscy zawsze odwalają kawał dobrej roboty przy swoich powieściach, to przy tej z wywiadami też. Polecam.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4996554/scigajac-zlo-rozmowy-o-zbrodni-sledztwie-i-karze
BeeMeR - Wto 10 Maj, 2022 21:54
Zaczęłam Oko świata Roberta Jordana ale nie chwyciło, porzuciłam bardzo szybko.
Zaczęłam zatem Dzienniki Gwiazdowe Lema i to chwyciło
Aragonte - Wto 10 Maj, 2022 22:46
| BeeMeR napisał/a: | | Zaczęłam Oko świata Roberta Jordana ale nie chwyciło, porzuciłam bardzo szybko. |
Może to i dobrze, wiesz, ile to ma tomiszczy?
Ja mam całość, ale jak utknęłam kiedyś na bodajże szóstym tomie, tak stoję. Tyle dobrego, że siostrzeniec skorzystał z mojego księgozbioru i przeczytał
Agn - Wto 10 Maj, 2022 22:52
"Dzienniki gwiazdowe" koooocham! Baw sie dobrze!!!
BeeMeR - Wto 10 Maj, 2022 23:00
Ilość tomów nie jest problemem jeśli się dobrze słucha
Ale to mi jakoś nie podeszło.
Tamara - Śro 11 Maj, 2022 09:36
| Agn napisał/a: | | Mnie te najwspolczesniejsze dziela nie interesuja za nic w swiecie. |
Współczesna liczy się od początku XX wieku, więc zawiera też to , co jest uznawane już za klasykę stwierdziłam, że jednak lepiej wiedzieć o co w tym chodzi , żeby się tak nie wkurzać, jak się to widzi
| BeeMeR napisał/a: | | Zaczęłam zatem Dzienniki Gwiazdowe Lema |
Uwieeeelbiam !
Agn - Śro 11 Maj, 2022 09:42
Dlatego napisalam "najwspolczesniejsza", bo poczatek XX wieku jest ok.
Natomiast to co TERAZ powstaje to dla mnie cos, co wyglada jak kupa, a kaza mi wierzyc, ze to fontanna.
BeeMeR - Śro 11 Maj, 2022 09:52
| Tamara napisał/a: | | Uwieeeelbiam | ja już też - zachwyciła mnie np podróż, w której bohater się multiplikował w wirach czasowych i sam sobie dawał w łeb zamiast naprawić cośtam na zewnątrz rakiety
Tamara - Śro 11 Maj, 2022 10:01
Taaaak Czwartkowy, Wtorkowy ...
BeeMeR - Śro 11 Maj, 2022 10:12
A Niedzielny mi przywalił!
Agn - Śro 11 Maj, 2022 11:41
Ja kocham planete robotow. Albo te, na ktorej wszyscy usilowali zyc pod woda.
BeeMeR - Śro 11 Maj, 2022 12:04
Tak, na planecie robotów byłam, niezły koncept, trochę mi się kojarzy z Seksmisją i Jej Ekscelencją, pod wodą akuratnie jestem
Tamara - Śro 11 Maj, 2022 22:35
Admete zdopingowałaś mnie, skończyłam "Nasze ciała...".
Refleksji ciąg dalszy - po pierwsze, człowiek jest najobrzydliwszą kreaturą , jaką ten glob kiedykolwiek wydał , i na ponurą cyniczną kpinę zakrawa, że nazywa sam siebie "rozumny" .
Po drugie my tutaj nawet nie zdajemy sobie sprawy, jakie nieprawdopodobne mamy szczęście, że urodziłyśmy się w tym miejscu i w tym czasie, w którym jesteśmy.
Po trzecie - lektura tej książki sprawia, że człowiek uświadamia sobie , że żyje w radosnej nieświadomości w izolowanej bańce, dającej przekonanie, że świat jest piękny, a ludzie fajni , oraz , że jak się jest kobietą, ma się od tysiącleci przerąbane na samym starcie. Porażający okazuje się fakt, że do masowych, planowych gwałtów , będących częścią taktyki wojskowej i politycznej dochodzi stale , prawie wszędzie na świecie , gdzie tylko mają miejsce jakiekolwiek przewroty czy działania militarne , a z przerażeniem i wstydem odkryłam, że w pierwszej chwili bardziej mnie to porusza , gdy dotyczy to kręgu cywilizacji europejskiej , niż Azji czy Afryki, bo jakoś człowiek ma w procesie wychowania wbite gdzieś tam głęboko, że tam to daleko, prymitywnie, dziko i w ogóle tam to normalne od zawsze - o ile gwałt może być normalny . Ale okazuje się, że może - dla dzieci z republik afrykańskich potrafi być codziennym normalnym zjawiskiem, to normalne, że mężczyźni kogoś gwałcą. A de facto gwałt w naszym kręgu nie jest tak piętnujący i nie niesie za sobą aż takich konsekwencji społecznych i ekonomicznych jak tam , więc tam jest o wiele dotkliwszy.
Ponadto wbiło mnie w krzesło, gdy uświadomiłam sobie, że to co się działo w Argentynie , a o czym nie miałam pojęcia, działo się za mojego świadomego życia - jeszcze w latach 80, tak samo w Hiszpanii, jakoś nie zdawałam sobie sprawy, że Franco zakończył żywot w latach 70 i dopiero wtedy Hiszpania zaczęła się stawać normalnym państwem.
Co jeszcze - najobrzydliwsze jest to, że mimo uznania gwałtów wojennych za zbrodnię wojenną i jedną z form ludobójstwa , sprawcy postawieni przed trybunałami międzynarodowymi praktycznie pozostają - jeżeli idzie o ten zarzut - bezkarni. Gwałty nadal uchodzą wszystkim na sucho , dotknięte nimi kobiety są pomijane w procesach, lekceważone, wyśmiewane, poniżane i odrzucane przez własne środowiska . A 90% rządzących to cyniczne ścierwa , którym nie zależy ani na połowie obywateli, jaką stanowią kobiety, ani na sprawiedliwości, tylko na władzy i pieniądzach. Jedyną radą wydaje się zwiększenie udziału kobiet w rządach i w wojskowości , bo jedyne wyroki skazujące za gwałty zapadały , gdy w składach sędziowskich były kobiety. Tak samo stwierdza się , że armie, w których służą kobiety, w razie konfliktów zbrojnych nie są tak skłonne do przemocy seksualnej jak armie czysto męskie, autorka podaje, że np. w konflikcie izraelsko-palestyńskim gwałtów praktycznie nie ma, ale 1/3 armii Izraela stanowią kobiety i każdy obywatel przechodzi przez służbę wojskową.
Podsumowując - lektura dla kogoś, kto nigdy się tematem nie interesował , zdecydowanie ciężka , chociaż czyta się świetnie , bo dobrze napisane (aczkolwiek korekta chyba poszła spać kilka razy w trakcie roboty, jako że znalazłam kilka/naście błędów wynikających zdecydowanie z niechlujstwa). I może to kontrowersyjny pomysł, ale ja bym chociaż fragmenty tej książki wrzuciła do lektur obowiązkowych w ostatniej klasie szkół średnich . Jeżeli nie będzie się o tym mówić, jeżeli nie będzie się uświadamiać ludziom, co się dzieje, jeżeli nie będzie się wywierać nacisków na systemy prawne i państwowe, żadna kobieta czy dziewczynka nigdzie nigdy nie będzie w pełni bezpieczna . Nawet ONZ ma to gdzieś . Nota bene jest też wspomniana rola Trumpa w ograniczaniu funkcjonowania organizacji i sądów zajmujących się gwałtami wojennymi , bo książka została napisana w 2019. A z naszego podwórka - z 6 stron bibliografii tylko dwie pozycje zostały przetłumaczone i wydane po polsku , u nas tematu po prostu nie ma. Kto pamięta, kto mówi czy pisze o masowych zbiorowych gwałtach na wszystkim co się ruszało , dokonywanych przez wkraczającą w 1944 na tereny Polski armię czerwoną, i epidemii chorób wenerycznych, która potem nastąpiła ? Część tych kobiet z pewnością jeszcze żyje. Ale tematu nie ma.
Podsumowując po raz drugi - powracam do punktu pierwszego , bo nic innego nie da się tu powiedzieć.
Tamara - Pią 13 Maj, 2022 15:32
Zaczęłam "Pańszczyznę" - oj nieprawilna to lektura, nieprawilna
BeeMeR - Sob 14 Maj, 2022 21:04
Czytam sobie dalej Dzienniki Gwiazdowe, ogromnie mi się podobają Lemizmy
Czy jak się nazywa Lemowe słowotwórstwo i przeróbki nazwisk różnych osobistości, które porozsyłał na cztery... hmmm... czasy, głównie do Grecji ale nie tylko
Agn - Nie 15 Maj, 2022 07:59
Ktora opowiesc teraz?
BeeMeR - Nie 15 Maj, 2022 09:55
Właśnie skończyłam to z chronocyklami, nie wiem co będzie następne
BeeMeR - Czw 19 Maj, 2022 11:26
Jestem na planecie drapieżnych kartofli
Byłam już u Idiontów i Tyrałów przerabianych na piękne, świetliste krążki oraz na planecie zmutowanych, ale jadalnych mebli, gdzie się ludziom przyczepia dla zmyły kontroli dodatkowe kończyny i ogony
Jeszcze były dwie inne ciekawe planety, na jednej się duplikowało/odtwarzało delikwenta kiedy dostał np. meteorem w łeb, a na drugiej rozkładało na atomy na noc albo czas transportu
Im dalej czytam o takich różnych durynałach tym bardziej dochodzę do wniosku, że nasza planeta jest nawet znośna
BeeMeR - Pią 20 Maj, 2022 22:35
Skończyłam dziś Dzienniki Gwiazdowe - bardzo dobrze się to słuchało.
Co by tu teraz....
Aragonte - Pią 20 Maj, 2022 22:50
| BeeMeR napisał/a: | Jeszcze były dwie inne ciekawe planety, na jednej się duplikowało/odtwarzało delikwenta kiedy dostał np. meteorem w łeb, a na drugiej rozkładało na atomy na noc albo czas transportu |
O, te pamiętam I oczywiście przygodę ze zdublowanymi wersjami czasowymi Ijona Tichego
Tamara - Sob 21 Maj, 2022 21:38
BeeM a Cyberiadę znasz ?
BeeMeR - Sob 21 Maj, 2022 21:50
Jeszcze nie, ale już mam wgraną
Teraz czytam Katar - powtarzam właściwie, bo raz już słuchałam
Tamara - Sob 21 Maj, 2022 21:58
To się bierz, bo jest boska Katar tez jest świetny, chociaż na serio .
|
|
|