To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Trzykrotka - Śro 16 Maj, 2018 15:36

Co Josephine Tey czytałaś? :kwiatek:
Aragonte - Śro 16 Maj, 2018 16:17

Trzykrotka napisał/a:
Co Josephine Tey czytałaś? :kwiatek:

Ostatnio Młodego i niewinnego oraz Serce dla sprawy, czyli dwa tomiki z inspektorem Grantem. Córkę czasu czytuję powtórkowo co jakiś czas :wink:
A tak w ogóle to czytałam niemal wszystko tej autorki dostępne po polsku poza Zaginęła Betty Kane i Morderstwem pod teatrem, które muszę w końcu kupić, podobnie jak Tam piaski śpiewają - na zdobycie Trudnej decyzji panny Pym nie liczę za bardzo, przydałoby się wznowienie :-|
Przymierzam się też do obejrzenia starego filmu według Młodego i niewinnego - w reżyserii Hitchocka :mrgreen:

Agn - Śro 16 Maj, 2018 22:40

Admete, to z tej serii co "Jerozolima"? Czy coś innego? :mysle:
Trzykrotka - Śro 16 Maj, 2018 23:24

U moich rodziców byla Trudna decyzja panny Pym. Mama mi ją podsunęła swego czasu. Przepadam za tą powieścią.
Aragonte - Śro 16 Maj, 2018 23:30

Trzykrotka napisał/a:
U moich rodziców byla Trudna decyzja panny Pym. Mama mi ją podsunęła swego czasu. Przepadam za tą powieścią.

Szczęściara. Ja tylko raz to wypożyczyłam z biblioteki w Kielcach. Nie tak łatwo to znaleźc.

Admete - Czw 17 Maj, 2018 07:17

Agn napisał/a:
Admete, to z tej serii co "Jerozolima"? Czy coś innego?

A nie wiem...

https://www.wuj.pl/page,p...,katid,269.html

UJ to wydał.

Trzykrotka - Czw 17 Maj, 2018 09:52

Aragonte napisał/a:
Nie tak łatwo to znaleźc.

Mama ma stareńkie wydanie z oberwanym grzbietem.
Pobrałam sobie Tey od Gutenberga, sprawdzę, jak się ją czyta w oryginale :trzyma_kciuki:

ita - Pon 21 Maj, 2018 21:13

To będziemy czytać - :wink: - zauroczyłam się serialem "Powrót do Howards End" i od razu dzisiaj poleciałam do biblioteki. Szok, bo takiej książki w ogóle nie ma. Jest "Domostwo Pani Wilcox" ale było niedostępne. Tak się nakręciłam na tą książkę, że jutro rano zrobię rozeznanie, czy jest dostępna jakimś w antykwariacie i po pracy kupię. Mam nadzieję, że mnie ta książka nie rozczaruje. I że jest odpowiednio gruba :wink:
Trzykrotka - Pon 21 Maj, 2018 21:37

Czytałas cokolwiek E.M. Fostera? Ja rzuciłam się na Pokój z widokiem zachwycona ekraniacją i zaliczyłam największe rozczarowanie książką w dotychczasowym życiu. Do dziś nie przebrnęłam ani przez Pokój, ani Howard's End, choć walczyłam ciężko.
ita - Pon 21 Maj, 2018 21:44

Pokój czytałam i to kilka razy. Ale już bardzo długo nie miałam tej książki w ręku. Bardzo nie chciałabym się rozczarować Howards End, serial jest świetny. Muszę sobie jeszcze przypomnieć film z Emmą Thompson, wieki go nie widziałam.
Aragonte - Pon 21 Maj, 2018 23:06

Trzykrotka napisał/a:
Czytałas cokolwiek E.M. Fostera? Ja rzuciłam się na pokój z widokiem zachwycona ekraniacją i zaliczyłam największe rozczarowanie książką w dotychczasowym życiu. Do dziś nie przebrnęłam ani przez Pokój, ani Howard's End, choć walczyłam ciężko.

Ja czytałam jedno i drugie (książki też chyba mam obie, musiałabym pogrzebac), ale chyba też wygrywają ekranizacje :mysle:

Fibula - Pon 21 Maj, 2018 23:42

Z wydanych u nas nie czytałam tylko Maurycego i potwierdzam, że Forster to rzadki przypadek wyższości ekranizacji. :wink:
Agn - Pon 21 Maj, 2018 23:54

Admete napisał/a:
A nie wiem...

https://www.wuj.pl/page,p...,katid,269.html

UJ to wydał.

Czyli inna seria. Ale WUJ ma też świetne książki. :)

Admete - Wto 22 Maj, 2018 05:04

Domostwo pani... i Powrót do...to te same książki, ale z innym tytułem. Nie pamiętam, czy to tylko kwestia tytułu czy też tłumaczenia.
Caitriona - Wto 22 Maj, 2018 19:55

Pokój z widokiem świetnie mi się czytało. Ale jakoś po inne tytuły nie sięgnęłam.

Teraz czytam nowego Nesbo, z projektu Szekspir. Zobaczymy co zrobił z Makbetem.

Skończyłam za to Hotel Varsovie. klątwę lutnisty. Podobało mi się.

Agn - Wto 22 Maj, 2018 22:41

Caitriona napisał/a:
Teraz czytam nowego Nesbo, z projektu Szekspir. Zobaczymy co zrobił z Makbetem.

Daj znać!!! Mam go w kolejce. Tylko na razie czytam co innego, nie dam rady wszystkiego na raz.

Szafran - Wto 22 Maj, 2018 23:29

Tokarczuk dostała Bookera!!!!!!
Agn - Śro 23 Maj, 2018 00:01

O w mordę...!!!
Aragonte - Śro 23 Maj, 2018 00:09

Szafran napisał/a:
Tokarczuk dostała Bookera!!!!!!

A dostała, czytałam dzisiaj, ale za jakąś starszą książkę. To taka świeża wiadomośc? :mysle:

Agn - Śro 23 Maj, 2018 00:34

Za Biegunów. Dla nas to już stara książka, ale chyba dopiero w tym roku została wydana za granicą po angielsku. I chyba ogłoszono to dzisiaj? :mysle:
Trzykrotka - Śro 23 Maj, 2018 07:14

Gratulacje, swietna wiadomość!
Admete - Śro 23 Maj, 2018 07:18

Super, teraz pewnie i inne książki tam wydadzą. Artykuł o Tokarczuk po angielsku:

https://www.theguardian.c...r-international

akne - Śro 23 Maj, 2018 09:47

To jest coś :-)
Szafran - Śro 23 Maj, 2018 10:14

Dla nas to starsza książka, ale tego międzynarodowego Bookera przyznają przecież za przekład na angielski:). Zresztą nagrodę dostają autor i tłumacz:).

A wiadomość świeża (znaczy wczoraj była świeża:D), napisałam niedługo po obwieszczeniu.
Cieszyłam się już, jak Tokarczuk znalazła się na shortliście, ale nie spodziewałam się, że ją nagrodzą:).

Pawlikowski w Cannes, teraz Tokarczuk z Bookerem. Choć raz o nas piszą na świecie w dobrym kontekście:).

Barbarella - Śro 23 Maj, 2018 21:03

I Szumowska w Berlinie.
Bardzo się cieszę.
Zwłaszcza, że usłyszałam komentarz, iż jest to najważniejsza w tym roku nagroda na świecie. Wszak nie będzie Nobla z literatury.