Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Trzykrotka - Śro 16 Maj, 2018 15:36
Co Josephine Tey czytałaś?
Aragonte - Śro 16 Maj, 2018 16:17
| Trzykrotka napisał/a: | Co Josephine Tey czytałaś? |
Ostatnio Młodego i niewinnego oraz Serce dla sprawy, czyli dwa tomiki z inspektorem Grantem. Córkę czasu czytuję powtórkowo co jakiś czas
A tak w ogóle to czytałam niemal wszystko tej autorki dostępne po polsku poza Zaginęła Betty Kane i Morderstwem pod teatrem, które muszę w końcu kupić, podobnie jak Tam piaski śpiewają - na zdobycie Trudnej decyzji panny Pym nie liczę za bardzo, przydałoby się wznowienie
Przymierzam się też do obejrzenia starego filmu według Młodego i niewinnego - w reżyserii Hitchocka
Agn - Śro 16 Maj, 2018 22:40
Admete, to z tej serii co "Jerozolima"? Czy coś innego?
Trzykrotka - Śro 16 Maj, 2018 23:24
U moich rodziców byla Trudna decyzja panny Pym. Mama mi ją podsunęła swego czasu. Przepadam za tą powieścią.
Aragonte - Śro 16 Maj, 2018 23:30
| Trzykrotka napisał/a: | | U moich rodziców byla Trudna decyzja panny Pym. Mama mi ją podsunęła swego czasu. Przepadam za tą powieścią. |
Szczęściara. Ja tylko raz to wypożyczyłam z biblioteki w Kielcach. Nie tak łatwo to znaleźc.
Admete - Czw 17 Maj, 2018 07:17
| Agn napisał/a: | | Admete, to z tej serii co "Jerozolima"? Czy coś innego? |
A nie wiem...
https://www.wuj.pl/page,p...,katid,269.html
UJ to wydał.
Trzykrotka - Czw 17 Maj, 2018 09:52
| Aragonte napisał/a: | | Nie tak łatwo to znaleźc. |
Mama ma stareńkie wydanie z oberwanym grzbietem.
Pobrałam sobie Tey od Gutenberga, sprawdzę, jak się ją czyta w oryginale
ita - Pon 21 Maj, 2018 21:13
To będziemy czytać - - zauroczyłam się serialem "Powrót do Howards End" i od razu dzisiaj poleciałam do biblioteki. Szok, bo takiej książki w ogóle nie ma. Jest "Domostwo Pani Wilcox" ale było niedostępne. Tak się nakręciłam na tą książkę, że jutro rano zrobię rozeznanie, czy jest dostępna jakimś w antykwariacie i po pracy kupię. Mam nadzieję, że mnie ta książka nie rozczaruje. I że jest odpowiednio gruba
Trzykrotka - Pon 21 Maj, 2018 21:37
Czytałas cokolwiek E.M. Fostera? Ja rzuciłam się na Pokój z widokiem zachwycona ekraniacją i zaliczyłam największe rozczarowanie książką w dotychczasowym życiu. Do dziś nie przebrnęłam ani przez Pokój, ani Howard's End, choć walczyłam ciężko.
ita - Pon 21 Maj, 2018 21:44
Pokój czytałam i to kilka razy. Ale już bardzo długo nie miałam tej książki w ręku. Bardzo nie chciałabym się rozczarować Howards End, serial jest świetny. Muszę sobie jeszcze przypomnieć film z Emmą Thompson, wieki go nie widziałam.
Aragonte - Pon 21 Maj, 2018 23:06
| Trzykrotka napisał/a: | | Czytałas cokolwiek E.M. Fostera? Ja rzuciłam się na pokój z widokiem zachwycona ekraniacją i zaliczyłam największe rozczarowanie książką w dotychczasowym życiu. Do dziś nie przebrnęłam ani przez Pokój, ani Howard's End, choć walczyłam ciężko. |
Ja czytałam jedno i drugie (książki też chyba mam obie, musiałabym pogrzebac), ale chyba też wygrywają ekranizacje
Fibula - Pon 21 Maj, 2018 23:42
Z wydanych u nas nie czytałam tylko Maurycego i potwierdzam, że Forster to rzadki przypadek wyższości ekranizacji.
Agn - Pon 21 Maj, 2018 23:54
Czyli inna seria. Ale WUJ ma też świetne książki.
Admete - Wto 22 Maj, 2018 05:04
Domostwo pani... i Powrót do...to te same książki, ale z innym tytułem. Nie pamiętam, czy to tylko kwestia tytułu czy też tłumaczenia.
Caitriona - Wto 22 Maj, 2018 19:55
Pokój z widokiem świetnie mi się czytało. Ale jakoś po inne tytuły nie sięgnęłam.
Teraz czytam nowego Nesbo, z projektu Szekspir. Zobaczymy co zrobił z Makbetem.
Skończyłam za to Hotel Varsovie. klątwę lutnisty. Podobało mi się.
Agn - Wto 22 Maj, 2018 22:41
| Caitriona napisał/a: | | Teraz czytam nowego Nesbo, z projektu Szekspir. Zobaczymy co zrobił z Makbetem. |
Daj znać!!! Mam go w kolejce. Tylko na razie czytam co innego, nie dam rady wszystkiego na raz.
Szafran - Wto 22 Maj, 2018 23:29
Tokarczuk dostała Bookera!!!!!!
Agn - Śro 23 Maj, 2018 00:01
O w mordę...!!!
Aragonte - Śro 23 Maj, 2018 00:09
| Szafran napisał/a: | | Tokarczuk dostała Bookera!!!!!! |
A dostała, czytałam dzisiaj, ale za jakąś starszą książkę. To taka świeża wiadomośc?
Agn - Śro 23 Maj, 2018 00:34
Za Biegunów. Dla nas to już stara książka, ale chyba dopiero w tym roku została wydana za granicą po angielsku. I chyba ogłoszono to dzisiaj?
Trzykrotka - Śro 23 Maj, 2018 07:14
Gratulacje, swietna wiadomość!
Admete - Śro 23 Maj, 2018 07:18
Super, teraz pewnie i inne książki tam wydadzą. Artykuł o Tokarczuk po angielsku:
https://www.theguardian.c...r-international
akne - Śro 23 Maj, 2018 09:47
To jest coś
Szafran - Śro 23 Maj, 2018 10:14
Dla nas to starsza książka, ale tego międzynarodowego Bookera przyznają przecież za przekład na angielski:). Zresztą nagrodę dostają autor i tłumacz:).
A wiadomość świeża (znaczy wczoraj była świeża:D), napisałam niedługo po obwieszczeniu.
Cieszyłam się już, jak Tokarczuk znalazła się na shortliście, ale nie spodziewałam się, że ją nagrodzą:).
Pawlikowski w Cannes, teraz Tokarczuk z Bookerem. Choć raz o nas piszą na świecie w dobrym kontekście:).
Barbarella - Śro 23 Maj, 2018 21:03
I Szumowska w Berlinie.
Bardzo się cieszę.
Zwłaszcza, że usłyszałam komentarz, iż jest to najważniejsza w tym roku nagroda na świecie. Wszak nie będzie Nobla z literatury.
|
|
|