To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - LOTR

Anonymous - Wto 07 Lut, 2012 10:57

http://allegro.pl/listing...+opowie%C5%9Bci Admete a na Allegro?
Admete - Wto 07 Lut, 2012 16:05

Pomyslę :) Dzięki.
Admete - Pon 13 Lut, 2012 09:50

Świetnie mi się teraz czyta ksiązkę Shippeya. Za drugim razem nawet lepiej niz za pierwszym. Może dlatego, że mam na świeżo przeczytane całe WP i Silmarillion. Prawdziwą przyjemność sprawia mi czytanie o filologicznych źródłach nazw w WP, o odniesienaich do starych poematów i wierszy. Takie słowa jak ent, ork, goblin nie zostały bynajmniej wymyślone przez Tolkiena, one zostały przywrócone. Analiza Rohańczyków i ich osadzenie w kulturze anglosaskiej - świetnie się czyta ten rozdział.
Ania Aga - Pią 24 Lut, 2012 18:12

http://www.polskieradio.p...st-za-Profesora
Tutaj można posłuchać audycji o Tolkienie nadanej w radiowej Dwójce.

Admete - Pią 24 Lut, 2012 19:58

Dzięki za linka, chętnie posłucham :)
Anonymous - Pią 24 Lut, 2012 20:41

Piekna - dzieki
RaczejRozwazna - Czw 01 Mar, 2012 23:20

Czytam listy Tolkiena. Żałuję, że tak późno. Ale z drugiej strony być może dobrze - zaczynam się "nakręcać" przed ekranizacją "hobbita" ;)
Aine - DragonBorn Comes rzeczywiście piękne.
Audycji zaraz posłucham.

EDIT czy uczyłyście się kiedyś języków elfów? Trafiłam na youtube na nagranie Tolkiena czytającego poemat po quenejsku - piękny język.

Admete - Pią 02 Mar, 2012 13:48

Nigdy się nie uczyłam. Myślę, że gdybyś chciała to znajdziesz materiały w sieci. Listy są świetne. Mój egzemplarz jest cały pozaznaczany karteczkami.
Anonymous - Pią 02 Mar, 2012 15:20

Moj brat sie uczyl - ale nie wiem, czy sie nauczyl. Nasze zamilowania nigdy nie byly kompatybilne - w momencie gdy jednemu sie konczylo, drugie zaczynalo...
Admete - Czw 08 Mar, 2012 07:21

Przeczytałam Łazikanty - śiczna opowieść dla dzieci. Przeczytam kiedyś bratanicom. Paulina Braiter przetłumaczyła tekst z wyczuciem - czyta się z doskonale.
praedzio - Nie 25 Mar, 2012 13:57

Chyba Tolkien nie ma własnego wątku, więc wpiszę tutaj: dzień 25 marca jest Dniem Czytania Tolkiena. Dlaczego taka data? Ano jak niektórzy z nas pamiętają - tego dnia ostatecznie upadł Sauron i co za tym idzie - Wojna o Pierścień dobiegła końca.

Najlepiej świętować, choć na chwilę zanurzając nos w wybranej powieści oksfordzkiego pisarza. :D

Anonymous - Nie 25 Mar, 2012 14:13

krufca bulka - ostatni tydzien sluchalam sobie audiobooka :) Dzisiaj finiszuje :banan:
Anonymous - Nie 25 Mar, 2012 14:39

Aine ja się kiedyś uśmiechnę o tego audiobooka, bo tego co miałam, to połowy rozdziałów brakuje... ale zaraz nos wsadzę w jakiś fragmencik. :)
Admete - Nie 25 Mar, 2012 19:40

Nie wiedziałam, że jest taki dzień :)
praedzio - Pon 23 Kwi, 2012 21:30

Padłam:

http://f.asset.soup.io/as...9_6f33_500.jpeg

:rotfl:

Admete - Pon 23 Kwi, 2012 22:53

Cudne :D jaki wnerwiony Gandalfik ;)
Aragonte - Pon 23 Kwi, 2012 22:59

Śliczny obrazek :lol:
Anonymous - Wto 24 Kwi, 2012 00:21

dobre !! :)
Anaru - Wto 24 Kwi, 2012 14:49

uroczy :mrgreen:
Anaru - Pią 17 Sie, 2012 00:29

Wprawdzie to gra, a nie film, ale klocki urokliwe :mrgreen:
http://gry.onet.pl/wideo/...-2,91562,w.html

Deanariell - Pią 17 Sie, 2012 01:30

Anaru napisał/a:
klocki urokliwe

:cry2: Chcę taki zestaw klocków LEGO! :cry2: :slina: :slina: :slina:
Aragorn, BOROMIR! :rotfl: Urocze. :love_shower:

Eeva - Czw 30 Sie, 2012 14:21

Uwaga, uwaga! upraszam szanowne koleżanki o wyjaśnienie mi pewnych zagadkowych kwestii:-) Od razu uprzedzam, że nie jestem zaznajomiona z twórczością Tolkiena (ani jego osobistymi przekonaniami) a więc potrzebuje wyjaśnienia jak krowie na miedzy :-)
Z góry dziękuję za udzieloną mi pomoc i przymknięcie oka (bądź oczu) na moją ignorancję w temacie.

W innym wątku Aragonte zapaliła we mnie iskierkę zaciekawienia - jak to jest, że przekonania T. i jego wiara nie kolidowały mu z pisaniem o magii, i co ma na myśli Aragonte mówiąc, że to z magią to też nie tak do końca prawda?:-)

Admete - Czw 30 Sie, 2012 14:49

Bo tam nie ma magii :) Serio. Magia Elfów to w zasadzie coś, co my nazwalibyśmy artyzmem, rzemiosłem, sztuką doskonaloną przez wieki. Gandalf nie jest tak naprawdę czarodziejem, tak go nazwano w Śródziemiu z braku innego określenia, jest kimś w rodzaju anioła zesłanego by czuwać nad Elfami i ludźmi, inspirować ich do dobrych działań. Nikt tam sztuki magicznej się nie uczy, ani nie ma magii jak w innych tekstach fantasy. Magią nazywają ludzie, hobbici rzeczy, których nie rozumieją do końca. Sam Tolkien uważał współczesną technikę za odmianę złej "magii". List 131 do Miltona Waldmana z wydawnictwa Collins: elfia "magia" to "sztuka wyzwolona z wielu jej ludzkich ograniczeń: jest mniej wysilona, żywsza, pełniejsza ( nieskażona, niczym zgodność wizji i wytworu ). Jej celem jest Sztuka, a nie Władza, wtór-stwarzanie, a nie dominacja i tyrańskie przekształcenie dzieła stworzenia". Saruman posługuje się techniką, złą "magią", aby sobie innych podporządkować. Tak somo jego głos - ma wpływ na słuchaczy nie dlatego, że Saruman odczynił jakieś uroki - on po prostu jest jak polityk, złotousty, uwodziciel mas. Jest gdzieś świetna filologiczna analiza wypowiedzi Sarumana, chyba gdzieś u Shippeya. W Śródziemu nie ma chrześcijaństwa, bo Tolkien uważał, że nie może tam tak po prostu wstawić Boga, ale jest Upadek i Odkupienie. Tolkien uważał, że autor jest w swoim dziele wtór-stwórcą. Pragnął, żeby jego opowieść była odbiciem prawdziwej opowieści jaką jest ewangelia.
I jeszcze o roli pisarza: "moim celem jest naświetlanie prawdy oraz zachęta do praktykowoania moralności w tym prawdziwym świecie."

Eeva - Czw 30 Sie, 2012 14:59

O, to bardzo ciekawe co piszesz. Chociaż trochę się zawiodłam że nie ma magii;-) Może to lepiej że się dowiedziałam teraz, nie będę miała szoku podczas czytania.
W jaki sposób Saruman posługuje się techniką?

Admete - Czw 30 Sie, 2012 15:04

Film widziałaś? Wycina drzewa, buduje machiny, produkuje broń na masową skalę. Film tak naprawdę wszystko spłaszcza, ale nie ma wyjścia, bo film to obraz głównie, a książka to tekst.