To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Agn - Sob 19 Cze, 2010 16:59

Ja tylko chciałam poinformować zgromadzonych, że...

TRZECIA KSIĄŻKA O SAINT GERMAINIE YARBRO JUŻ JEST!!!!!!!! :cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

Caitriona - Sob 19 Cze, 2010 17:03

Kurczę, a ja jeszcze drugiej nie przeczytałam... Ale i tak się cieszę :)
Agn - Sob 19 Cze, 2010 17:05

Ja sobie trzecią zakupiłam i przeczytam w najbliższym czasie. Jeszcze nie wiem, kiedy, bo chwilowo najlepiej wchodzą mi reportaże. Ale w razie czego już ją mam. :)
Admete - Śro 23 Cze, 2010 23:30

Żeby nie było, że ja na wampiry tylko z kołkiem - znalazłam coś dla was :) Wampiry i wilkołaki na idealnych przedmieściach ;)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Zwiastun nowego serialu - The Gates. Pilot juz był.

Agn - Śro 23 Cze, 2010 23:41

Powiem szczerze, że jakoś mało zachęcająco to wygląda... :-|
Admete - Czw 24 Cze, 2010 06:52

Dla mnie każdy serial o wampirach wygląda tak samo ;) To pewnie będa takie wampiryczne Gotowe na wszystko ;)
Agn - Czw 24 Cze, 2010 10:09

Albo wampirzy High School Musical, tylko bez piosenek. :P
I nie każdy serial o wampirach wygląda tak samo. No weź, Moonlight od Bloodties odróżnisz, a między nimi a np. True blood jest kolosalna różnica. ;)

Admete - Czw 24 Cze, 2010 12:09

Rozróżnić, rozróżnię - najlepiej jak dla mnie wypada Bloodties :)
Agn - Czw 24 Cze, 2010 19:02

Z tych, które wymieniłam, też BT mi się najbardziej podoba. :mrgreen:
Admete - Śro 07 Lip, 2010 19:36

Nie wiem czy to coś warte, ale podrzucam linka:

http://www.znak.com.pl/ka..._Nieumar%C5%82y

Agn - Śro 07 Lip, 2010 19:39

Ta książka została oparta o notatki Stokera, który faktycznie zamierzał napisać kontynuację, tylko chyba nie zdążył. Potomek się za to wziął. I napisał fajną książkę. :)
Caitriona - Śro 07 Lip, 2010 22:11

Mam na półce, ale kiedy ja do niej dojdę? :roll: Ale ważne, że jest :D
Yvain - Czw 08 Lip, 2010 15:11

Jeśli ktoś lubi anime, ciekawy jest Vampire Hunter D: Bloodlust to horror anime z 2000 roku w reżyserii Yoshiakiego Kawajiriego.W filmie rasa wampirów znajduje się na wymarciu. Jeden z ostatnich, Meier Link, porywa ludzką dziewczynę – Charlotte Elbourne. Ojciec porwanej wynajmuje D, aby ją odnalazł. Za Meierem ruszają także bracia Markus, inni łowcy głów: Borgoff, Nolt, Kyle, Grove i Leila – jedyna dziewczyna w grupie, „adoptowana” przez braci Markus. Leila dołączyła do braci, aby mścić się na rasie wampirów, która winna jest wymordowania jej rodziny.Po niedługim czasie wychodzi na jaw, że Meier i Charlotte kochają się i zmierzają „do gwiazd”, gdzie będą mogli pielęgnować swą miłość bez ciągłych ingerencji ludzi.
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Agn - Czw 08 Lip, 2010 15:15

Mam ten film na DVD, świetny jest. A facet, który podkładał głos dla D. mógłby mi bajki na dobranoc czytywać... :serce:
asiek - Czw 08 Lip, 2010 15:31

Yvain napisał/a:
Bloodlust to horror anime z 2000 roku w reżyserii Yoshiakiego Kawajiriego.

Widziałam, podobał mi się... :-D

Caitriona - Czw 08 Lip, 2010 16:25

Yvain napisał/a:
Vampire Hunter D: Bloodlust

Dołączam do klubu :D Podobało mi się niesamowicie.

Yvain - Śro 14 Lip, 2010 00:21

Obejrzałam The Vampire Diaries i ............ wpadłam, serial jest super, super, super :mrgreen: Nie mogę się doczekać drugiej części. Damon jest :serce: słów mi brak, po prostu zabójczo uroczy. A ten jego taniec z Eleną, a pocałunek na koniec, ehhhhh... :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=d-4dYr0wJm8
http://www.youtube.com/watch?v=18K44weL1T8
Teraz zostało mi tylko przeczytać książkę :mrgreen:

Agn - Śro 14 Lip, 2010 18:57

YVAIN, NIE ZBLIŻAJ SIĘ DO TYCH KSIĄŻEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :confused3:
Zarówno Spin, jak i ja próbowałyśmy, wierz mi, uczciwie USIŁOWAŁYŚMY to g...o czytać. Nie da się. Pani Smith kompletnie nie umie pisać. Jak Meyer potrafi jeszcze stworzyć jakiś nastrój i podratować się np. indiańskimi legendami, tak Smith ma pomysł na jedną postać (Damon), a reszta... Ugh... ani jednej prawdopodobnej sytuacji, bohaterka głupia jak mój but z lewej nogi, pustak totalny, Stefek-drętwiak (a już serialowy jest ciężkostrawny, ale powiedzmy, że ja takiego typu bohatera nie lubię - niemniej książkowy jest naprawdę beznadziejny).
Serial ma niewiele wspólnego z książką, poprawili wszystkie postacie, zróżnicowali je, nawet Damon książkowy nie sprawia, że temperatura podskakuje o kilka stopni. Robi to tylko Damon serialowy. Naprawdę. Odradzam. Przeczytaj sobie coś innego. Pamiętaj - reading is feeding your mind. Be careful what you eat.
Spin dojechała chyba do 50 strony. Ja miałam dzień katowania mózgu i dotarłam aż do 70 (jest to sukces nie z tej ziemi).
Z nadzieją, że skutecznie odradziłam ci zgłębianie lektury tego badziewia,
Agn *stroskana*

Yvain - Śro 14 Lip, 2010 19:27

Ok, ok :mrgreen: przejrzałam pobieżnie i masz całkowitą rację, nie przypomina to serialu nijak. Szkoda że ktoś nie pomyślał żeby scenariusz przerobić na książkę :mrgreen: Kevin Williamson odwalił kawał dobrej roboty.
Aragonte - Śro 14 Lip, 2010 21:48

Chyba nie można, skoro książka jest :wink: Prawa autorskie i takie tam.
Agn - Śro 14 Lip, 2010 22:37

A niekoniecznie! A Philipa K. Dicka ktoś pamięta? Była książka pt. (mniej więcej) "Do androids dream about electric sheeps?", potem powstał film Ridleya Scotta "Blade runner" (inspirowany książką Dicka), a następnie napisano książkę zbliżoną do treści filmowej o tym samym tytule. I nie napisał jej już Dick (choć jego nazwisko na książkach widnieje), bo nie dożył premiery filmu, więc nie miał jak napisać PO filmie innej wersji tej historii.
(Info mam od kumpeli, która czytała.)
Potem mogło być coś już namieszane z tytułami, nie pomnę, ale taka sytuacja jest możliwa.
Choć Bogiem a prawdą na palcach jednej ręki (nie wykorzystując wszystkich palców!) mogę policzyć książki oparte na scenariuszu, które są dobre.

Aragonte - Śro 14 Lip, 2010 23:27

Mogę się mylić, ale chodzi mi po głowie, że to wymaga jednak jakichś uzgodnień albo z autorem, albo z wydawnictwem (bo mogło przecież odkupić prawa).
Ale nie upieram się, fachowcem nie jestem :)

Agn - Czw 15 Lip, 2010 08:49

Owszem, to na pewno wymaga dogadania się i sakramentalnego "tak" ze strony autora (albo jego spadkobierców). Niemniej chodzi mi o to, że istnieje taka możliwość. :-)
Aragonte - Czw 15 Lip, 2010 10:02

No dobra, zbyt radykalnie się wyraziłam - możliwość faktycznie jest :-)
asiek - Czw 15 Lip, 2010 16:37

Yvain napisał/a:
Obejrzałam The Vampire Diaries i ............ wpadłam, serial jest super, super, super :mrgreen: Nie mogę się doczekać drugiej części. Damon jest :serce: słów mi brak, po prostu zabójczo uroczy. A ten jego taniec z Eleną, a pocałunek na koniec, ehhhhh... :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=d-4dYr0wJm8
http://www.youtube.com/watch?v=18K44weL1T8
Teraz zostało mi tylko przeczytać książkę :mrgreen:

Prawda, że fajny serial ?! Też go lubię... :-D :banan_Bablu: