To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje

- Czw 07 Paź, 2010 19:20

wg filmwebu ostateczny zwiastun. osobiście uważam, że fajny :-)
http://www.filmweb.pl/vid...polski%29-23431

Yvain - Czw 07 Paź, 2010 20:03

Bardzo fajny :mrgreen:
Admete - Czw 07 Paź, 2010 20:43

Chyba niewiele zostało z powieści, ale film wygląda bardzo basniowo.
RaczejRozwazna - Pią 08 Paź, 2010 15:51

Baśniowy moze i jest, ale co to jest?! Bo na pewno nie "podróż Wędrowca"... miecz, czarownica, "wyzwolić pełną moc Aslana", "bedę waszym przewodnikiem", "jesteś śliczna"?! :shock: :confused3: :confused3:

jeśli potwierdzą się moje obawy, to jestem już za stara na tego typu ekranizacje, niestety...

Trzykrotka - Sob 09 Paź, 2010 23:49

"Jesteś śliczna" to z powieści wzięte... choć mowy nie było, że Łucja zobaczyła w tej chwili siebie jako Zuzannę. No i - o ile pamiętam - ani Zuzanna ani Piotr nie pojawiają się w "Podróży 'Wędrowca do Świtu'" :mysle: Po obejrzeniu trailera tez się trochę boje, że dostaniemy tylko garść ładnych obrazków.
RaczejRozwazna - Nie 10 Paź, 2010 14:23

a ja się boję, że z pięknej opowieści o podrózy de facto "w poszukiwaniu samego siebie" zrobią kolejne kino przygodowe koniecznie z jakąś wojenną intrygą w tle. Strasznie spłaszczone to wszystko mi się wydaje. Ale nie przesądzam - KK też sie bałam, a wyszło bardzo dobrze.
Admete - Nie 10 Paź, 2010 15:07

Nie nastawiajcie się na ekranizację ksiązki, tylko na film baśniowo-przygodowy na motywach powieści. Czy mi się wydaje, ze trzecią część reżyseruje ktoś inny niż Adams?
Aragonte - Nie 10 Paź, 2010 15:24

Ja się właśnie na to nastawiam i podejrzewam, że dzięki temu przyjmę film dobrze :)
Inna sprawa, że mam dość niefrasobliwy stosunek do zmian w ekranizacjach Lewisa :wink:

Admete - Nie 10 Paź, 2010 15:48

Wiez - ja też sie jakoś strasznie nie przejmuję, tym bardziej, że akurat w Wędrowcu jest moim zdaniem trochę mało materiału na film. Większe szanse miałoby Srebrne krzesło.
Aragonte - Nie 10 Paź, 2010 16:17

Ekranizacji Srebrnego krzesła kibibuję najbardziej :)
Ale wiem, że nic z tego nie będzie :-|

RaczejRozwazna - Nie 10 Paź, 2010 18:08

No popatrz, a mnie się zdaje, że to właśnie w "podróży" jest materiał na piękny film...
Trzykrotka - Nie 10 Paź, 2010 19:10

RaczejRozwazna napisał/a:
No popatrz, a mnie się zdaje, że to właśnie w "podróży" jest materiał na piękny film...

Na "serial drogi." Choć znajomy dominikanin twierdził, że to powieść i podróży do siebie samego, więc może Admete ma rację.
Co z Srebrnym krzesłem? Pewnie pisałyście, ale nie śledziłam...

achata - Sob 16 Paź, 2010 20:39

Też się boję. Może wyjść z tego przyjemny seans w kinie i brak dostatecznie wiarygodnej historii aby sięgnąć do filmu ponownie. Czytałam spojlery z jakiejś niemieckiej książki na www.narniaweb.com i jakoś mnie dołuje ten mieciowy wątek, spłaszczenie wielu epizodów i wpychanie w to wszystko jakieś walki za Narnię tam gdzie było kilka trafnych i dowcipnych wniosków na temat ludzkiej natury. Nawet motyw z Gumpasem zanosi się na zmieniony a ja tak kochałam to obnażenie głupoty biurokracji... :(
Za to szalenie podoba mi się Eustachy- przypomina mi jednego znajomego gimnazjalistę i co tu mówić- strzał w dziesiątkę!

RaczejRozwazna - Sob 16 Paź, 2010 21:45

Eustachy jest taki, jak ma być :)

achata napisał/a:
mieciowy wątek

eee? :co_stracilam:

achata - Śro 20 Paź, 2010 08:54

Mieciowy, znaczy mieczowy.
Spoiler:
Chodzi o zbieranie 7 mieczy, żeby "wyzwolić pełną moc Aslana"

Jakoś mi to nie pasi

praedzio - Śro 20 Paź, 2010 08:55

Spoiler:
Przypomina mi to wątek Siedmiu mieczy Waylanda z Robin of Sherwood. :mysle:

RaczejRozwazna - Śro 20 Paź, 2010 13:53

achata napisał/a:
Mieciowy, znaczy mieczowy.
Spoiler:
Chodzi o zbieranie 7 mieczy, żeby "wyzwolić pełną moc Aslana"

Jakoś mi to nie pasi

Aha.
Ale tak w ogóle skąd oni to wytrzasnęli! Robienie z Aslana kogoś, kogo "moc trzeba wyzwalać" za pomocą jakiejś zbiórki żelastwa to jest weług mnie jakieś zupełne kuriozum...

RaczejRozwazna - Sob 23 Paź, 2010 20:04

Stosunkowo nowe zdjęcia. Hm, nie mogę się przekonać do córki Ramandu...

http://www.narniaweb.com/...r-movie-stills/

Admete - Sob 23 Paź, 2010 20:16

Bo ja wiem? Mnie nie przeszkadza. Kostiumy ładne :)
RaczejRozwazna - Sob 23 Paź, 2010 20:52

Tak, kostumy bardzo fajne, sceneria również mi odpowiada, ale ona ma taką zbyt "naiwną" urodę jak na córkę Ramandu. Taka sobie ładniutka blondynka... Córka gwiazdy miała w sobie pewną godność, budzącą onieśmienie, ja wiem, coś ala tolkienowskie elfy :mysle:
Admete - Wto 09 Lis, 2010 16:35

Był już ten zwiastun wklejany?

http://hatak.pl/news/1011...iesci_z_Narnii/

Może nie będzie zgodnie z książką, ale na pewno będzie widowiskowo.

Aragonte - Wto 09 Lis, 2010 16:56

Premiera 25 grudnia - u nas też? Jeśli tak, to sobie chętnie pójdę po świętach :)
Admete - Wto 09 Lis, 2010 16:57

Ja obiecałam V a, ze pójdziemy do kina ;) Trzymaja mnie za słow ;) Oglądaliśmy dwie wcześneijsze i czytaliśmy Lwa, czarownicę...Podobało im się.
RaczejRozwazna - Wto 09 Lis, 2010 20:16

Trailer podoba mi się najbardziej ze wszystkich, które były do tej pory. W ogóle dopóki nie ma mowy o tych siedmiu mieczach :roll: i całego tego watku "ocalania Narnii" - to jest idealnie. No, może poza przesłodzoną Córką Ramandu, ale nie można mieć wszystkiego. nawet Piotra i Zuzannę sesnownie wpletli. No i wątek Eustachego, czuję, że będzie świetny; także Eustachego-smoka.
No to co, organizujemy wyjście wspólne w krakowie do Kijowa? :-P

Admete - Wto 09 Lis, 2010 20:38

To jest jakas myśl. Obym zdrowa była, to można coś zaplanować.