To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Caitriona - Nie 23 Lip, 2006 20:16

Lekkiej i zarazem ciekawej lektury wakacyjnej ciąg dalszy: Agatha Christie "Godzina zero".
Bardzo dobrze się czytało, szybko, bo wciaga (jak każda powieść Christie). Ciekawa historia, dobrze opisana. Nie ma jak dobry kriminał - miło mi się wróciło do Agathy... :)

Jeannette - Nie 23 Lip, 2006 22:59

Jestem właśnie po "Historyku" Kostovy. I przyznam, że przeczytałam szybko i bardzo sprawnie. :wink: Książka ciekawa, wciągająca, pomimo widocznych braków to da się znieść. Tematyka interesująca, a te opisy ksiąg i bibliotek....mm........aż samemu chce się ruszyć śladami historii. A mówię to ja, która za historią nie przepada. :lol: W sumie to po tej powieści mam ochotę na jedno: (i nie jest to kieliszek krwi :twisted: ) przeczytać "Draculę" Stockera. Warto? :wink: Co radzicie?
Aga85 - Pon 24 Lip, 2006 00:28

Też czytałam Historyka, ale to już jakiś czas temu i pamiętam, że miałam podobne odczucia jak Ty, Jeannette. Korciło mnie strasznie, żeby przeczytac właśnie Draculę, ale potem z braku czasu jakoś tak wyleciało mi to z głowy... co nie znaczy, że sobie odpuszczę ;) Najpierw jednak skoczę do biblioteki i zobaczę czy w ogóle mają tą książkę... :roll: A czy któraś z Was, dziewczęta czytała ją? Jestem podobnie ciekawa jak Jeannette, czy w ogóle warto...
GosiaJ - Pon 24 Lip, 2006 00:29

Jeannette napisał/a:
W sumie to po tej powieści mam ochotę na jedno: (i nie jest to kieliszek krwi :twisted: ) przeczytać "Draculę" Stockera. Warto? :wink: Co radzicie?

Hmmm, mnie ta powieść raczej rozczarowała. Tak bardzo jest ta historia wyeksploatowana w filmach, i to takich, jak chociażby Coppoli z doskonałym Oldmanem, że jak się czyta, to nie jest to. Rzadko jest tak, żeby film mi się podobał bardziej niż książka - w tym przypadku tak jest, chociaż oczywiście film nie jest wierną ekranizacją powieści. Ale kładzie akcenty na ludzkie cechy Draculi i to mi odpowiada. Oldman, szczególnie w porównaniu z drewnopodobnym Keanu Reevesem, jest niesamowity. W powieści Stokera Dracula jednoznacznie jest potworem i nikim więcej - ta wizja mi niezbyt odpowiada. A poza tym Bram Stoker nie był szczególnie utalentowany, książka jest rozwlekła i napisana takim sobie językiem.

Aga85 - Pon 24 Lip, 2006 00:32

Kupiłam w końcu na Allegro Pat ze Srebrnego Gaju L.M. Montgomery :banan: . Po niedzieli powinnam ją dostac :D Jak tylko dojdzie, zabieram się za czytanie, a potem podzielę się wrażeniami :D
Aga85 - Pon 24 Lip, 2006 00:34

GosiaJ napisał/a:
W powieści Stokera Dracula jednoznacznie jest potworem i nikim więcej - ta wizja mi niezbyt odpowiada. A poza tym Bram Stoker nie był szczególnie utalentowany, książka jest rozwlekła i napisana takim sobie językiem.

Czyli co, GosiaJko? Odradzasz czytanie?

GosiaJ - Pon 24 Lip, 2006 08:13

Aga85 napisał/a:

Czyli co, GosiaJko? Odradzasz czytanie?

Ja tam czytania nigdy nie odradzam, jakżebym mogła! Przedstawiam tylko moją opinię. Może Tobie akurat powieść Stokera się spodoba? Nie chciałabym Ci odebrać możliwości przekonania się o wartości książki. Jeśli masz czas - czytaj :grin:

Jeannette - Pon 24 Lip, 2006 10:12

Aga85 napisał/a:
Kupiłam w końcu na Allegro Pat ze Srebrnego Gaju L.M. Montgomery . Po niedzieli powinnam ją dostac Jak tylko dojdzie, zabieram się za czytanie, a potem podzielę się wrażeniami

Oooooch....a dużo dałaś? Bo ja przez to forum :lol: mam chęć zebrać sobie resztę książek Maud. Trochę głupio iść do biblioteki było nie było po powieść dla dzieci.... :grin: a w księgarni czasami ciężko dostać. Zwłaszcza "Błękitny zamek". Ale myślę Ago, że Ci się spodoba....jest naprawdę super. :mrgreen:
Hmm.... a ja chyba jednak przeczytam. Tutaj mam recenzję:
http://dzieci-ciemnosci.f...ki/dracula.html
Może ta Cię zachęci Aguś. :wink:

Harry_the_Cat - Pon 24 Lip, 2006 10:20

Jeannette napisał/a:
Oooooch....a dużo dałaś? Bo ja przez to forum mam chęć zebrać sobie resztę książek Maud. Trochę głupio iść do biblioteki było nie było po powieść dla dzieci.... a w księgarni czasami ciężko dostać. Zwłaszcza "Błękitny zamek". Ale myślę Ago, że Ci się spodoba....jest naprawdę super.

E tam, głupio iść do biblioteki!

Jesli chodzi o Błekitny Zamek, to w ciągu ostatnich trzech lat co najmniej 2 nowe wydania były, więc myslę, że można jeszcze znależć.
Pat też gdzieś ostatnio widziałam, jeśli chcesz, to poszukam w Wwie i jakoś się dogadamy :wink:

Aga85 - Pon 24 Lip, 2006 14:09

Jeannette napisał/a:
Oooooch....a dużo dałaś? Bo ja przez to forum :lol: mam chęć zebrać sobie resztę książek Maud. Trochę głupio iść do biblioteki było nie było po powieść dla dzieci.... :grin: a w księgarni czasami ciężko dostać. Zwłaszcza "Błękitny zamek". Ale myślę Ago, że Ci się spodoba....jest naprawdę super. :mrgreen:
Hmm.... a ja chyba jednak przeczytam. Tutaj mam recenzję:
http://dzieci-ciemnosci.f...ki/dracula.html
Może ta Cię zachęci Aguś. :wink:

Za "Pat ze Srebrnego Gaju" dałam 21,50 zł, ale "Panią na Srebrnym Gaju" kupiłam za 5 zł (cena kup teraz). Akurat w tym drugim przypadku miałam farta ;)
I dzięki za link, Jeannette :D . Ten opis mnie zachęcił i jeśli tylko "Dracula" będzie w bibliotece, to na pewno przeczytam :D

Jeannette - Pon 24 Lip, 2006 15:33

O, to nawet znośnie. :wink: Ja też jak gdzieś dorwę tego Draculę to przeczytam. :grin: Żeby nie było offtopa. :wink: Właśnie skończyłam "Rubio" Whartona. I przyznam, że bardzo mi się podobała, choć wzięłam tylko dlatego, że akcja dzieje się w Hiszpanii. Ale bardzo fajna, o miłości. Myślę, że warto po nią sięgnąć. :wink:
Admete - Pon 24 Lip, 2006 15:56

Jeannette do biblioteki nigdy nie jest głupio iść :-D Ja mam kartę w dziale dziecięcym i nigdy nie mam oporów przed wypożyczaniem książek. Na dodatek w tej bibliotece pracuje mama mojej byłej uczennicy, więc nie ma mowy o anonimowości :-) Każde żródło książek jest cenne - zresztą ja uwielbiam książki dla dzieci i filmy też. Chyba już mi tak do końca życia zostanie.
Właśnie zabieram sie za czytanie książki Murakamiego Norwegian Wood - czytał już to ktoś?

Harry_the_Cat - Pon 24 Lip, 2006 17:05

Admete napisał/a:
Włąśnie zabieram sie za czytanie książki Murakamiego Norwegian Wood - czytał już to ktoś?

Tak! Juz tu o tym cos pisałam. Cudowna książka, na razie moja ulubiona :grin: Murakamiego. Momentami dziwna, zaskakująca, momentami liryczna nieco.
Bardzo ciekawa jestem twoich wrażeń!

Agn - Pon 24 Lip, 2006 17:39

A ja się zabrałam za Zupę z granatów. Wrażenia wkrótce :)
Admete - Pon 24 Lip, 2006 20:19

O tej Zupie...chyba już ktoś pisał. Bardzo mi się tytuł tej książki podoba.
Jeannette - Pon 24 Lip, 2006 20:24

Admete napisał/a:
Jeannette do biblioteki nigdy nie jest głupio iść Ja mam kartę w dziale dizecięcym i nigdy nie mam oprów przed wypozyczaniem książek. Na dodatek w tej bibliotece pracuje mama mojej byłej uczennicy, więc nie ma mowy o anonimowości Każde żródło książek jest cenne - zresztą ja uwielbiam książki dla dzieci i filmy też. Chyba już mi tak do końca życia zostanie.

Heh, ja już przestałam chodzić na dział dziecięcy do dużej biblioteki....i chyba żałuję. Chadzam do małej biblioteczki, która jest dość uboga, ale pani mnie zna i pozwala na dużo - przetrzymywanie i branie po 5 książek gdy można 4. :grin: Ale ja też do szaleństwa uwielbiam książki dla dzieci, a już bajki! To osobny bzik. :razz: Dlatego mam zamiar zapolować na coś jeszcze Lucy, w miarę finansów..... :wink: bo tu ograniczają mnie rodzice... :grin:

Agn - Pon 24 Lip, 2006 21:18

Admete napisał/a:
O tej Zupie...chyba już ktoś pisał. Bardzo mi się tytuł tej książki podoba.

Tak. I ja właśnie za sprawą tego Ktosia zakupiłam tę książkę :)

MiMi - Pon 24 Lip, 2006 21:24

Cytat:
A konkretniej? Stedhal łatwy nie jest, ale Julian aż tak skomplikowany nie jest. Mnie się podobało, choć też miałam problemy czasami. Ale bardzo było mi szkoda pani de Renal....i Matyldy w sumie też.

Jeśli chodzi o Juliana, to nie rozumiem kompletnie jego zachowania. Przecież najpierw nie lubił pani Renal, Matyldy zresztą też, potem niby kochał p. Renal, potem MAtyldę i znów okazało się, że MAtyldy nie kochał, że tak mu się tylko wydawało i że jednak kochał p. Renal. Trochę wkurzyło mnie zakończenie, bo lubię szczęśliwe. No i co z dzieckiem MAtyldy? JA bardzo lubię dzieci, więc się nad tym cały czas zastanawiam...[/quote]

Jeannette - Pon 24 Lip, 2006 21:30

Julian był zagubiony w tym świecie intryg i zdawał sobie sprawę, że nigdy nie będzie pasował do towarzystwa, w jakim obracała się Matylda. Ale jest postacią złożoną i zasługuje na głębsze przestudiowanie. Ja czytałam dość dawno, więc nie umiem Ci tak dobrze objaśnić. :wink: Ale tęskniąc za panią de Renal uciekł w ramiona Matyldy. Niemniej wierzę, że szczerze kochał ją. A co do dziecka....zapewne zostało zesłane na wieś. :twisted:
Balbina - Wto 25 Lip, 2006 14:42

Przeczytałam ostatnio "Szachownicę flamadzką", w filmowej adaptacji tej książki grała Kate Beckinsale. Swietna książka a film jeszcze lepszy.
Admete - Wto 25 Lip, 2006 23:23

To jest ekranizacja tej książki? Nie mialam pojęcia.
Trzykrotka - Śro 26 Lip, 2006 09:24

O! Wot supriz! Ja też nie wiedziałam, że jest ekranizacja! Książka bardzo mi się podobała, to była pierwsza powiść Pereza- Reverte, jaka przeczytałam.
Agnesse - Śro 26 Lip, 2006 11:46

Ja ostatnio po raz drugi przeczytałam "Krystynę, córkę Lavransa". Trzytomowa saga skandynawska, ale fascynuje mnie postać głównej bohaterki, którą poznajemy jako małą dziewczynkę i która wyrasta na dzielną kobietę o wielkiej sile charakteru.
Balbina - Śro 26 Lip, 2006 12:38

Admete napisał/a:
To jest ekranizacja tej książki? Nie mialam pojęcia.

Dwa razy oglądałam ten film w naszej TVP. Postać szachisty trochę zmienili, w filmie to przystojny :mrgreen: cygan. Kate gra konserwatorkę.

Agn - Śro 26 Lip, 2006 13:13

Agnesse napisał/a:
Ja ostatnio po raz drugi przeczytałam "Krystynę, córkę Lavransa". Trzytomowa saga skandynawska, ale fascynuje mnie postać głównej bohaterki, którą poznajemy jako małą dziewczynkę i która wyrasta na dzielną kobietę o wielkiej sile charakteru.

Coś mnie się obiło o uszy... przybliż temat, jeśli możesz. :mrgreen: