To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)

Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 17:31

Wiedziałam, że streszczenie Was ruszy :twisted: :mrgreen:
Prawdziwa - Wto 19 Wrz, 2006 17:13

Witam Was

cieszę się bardzo, ze odnalazłam tak bliskie moim zainteresowaniom Forum

Jestem pod wielkim wrażeniem Dumy i Uprzedzeniu z 1995. Pan Darcy po prostu boski. Jednak ekranizacja z 2005 r. to kompletna, jak dla mnie, porazka. W starym serialu duże wyczucie minionej epoki (Lady katarzyna np..) i wszystko bardzo mi się podobało.

Zmartwiłam się, ze wydanie 6 filmów nie jest doskonałe. Za taką cene powinno być wszystko dopięte na ostatni guzik. Brak staranności.

pozdrawiam Was serdecznie

Sylwia Prawdziwa

Prawdziwa - Wto 19 Wrz, 2006 17:19

Ach, jeszzce coś dopisze.

jeden z moich ulubionych fragmentów w serialu jest jak Pan Darcy wraca do swojej posiadłości, rzuca się do stawu, a potem piękny i mokry po kąpieli spotyka Elżbiete.

Wybaczcie ja jeszcze nie czytałam ksiażki, ale przeczytam bardzo szybko. To taka świeża miłośc, odkrycie Jane Austen

kami - Wto 19 Wrz, 2006 19:14

Prawdziwa napisał/a:
Ach, jeszzce coś dopisze.

jeden z moich ulubionych fragmentów w serialu jest jak Pan Darcy wraca do swojej posiadłości, rzuca się do stawu, a potem piękny i mokry po kąpieli spotyka Elżbiete.

Ja też lubię tą scenę ale nie jesteśmy jak mi się wydaje osamotnione w tych odczuciach- jest tu więcej fanek mokrej koszuli pana Darcy'ego :wink:

Anonymous - Wto 19 Wrz, 2006 20:07

np. Bridget Jones :D
Admete - Wto 19 Wrz, 2006 20:11

A to Bridget u nas bywa? ;-)
Anonymous - Wto 19 Wrz, 2006 20:16

A nie? Rozgościła się w częsci z ekranizacjami austenowskimi ;)
Admete - Wto 19 Wrz, 2006 20:20

Gdzie, gdzie? ;-) Pójdę ją przywitać...
Anonymous - Wto 19 Wrz, 2006 21:07

http://forum.northandsout...topic.php?t=429 ;D
Anonymous - Nie 01 Paź, 2006 07:38

Wczoraj oglądnęłam dwa pierwsze odcinki :D Ale się uśmiałam na tej scenie na balu jak Bennnetowie tak się kompromitują. Makabra.

Tylko0 JAne mi się nie podoba ;/

Annette - Nie 01 Paź, 2006 18:08

A mnie początkowo wogóle aktorzy się nie podobali (Darcy-Colinek też :oops:). Na szczęście nawróciłam się i teraz podobają mi się absolutnie wszyscy :mrgreen: i wszystko :thud:
Anonymous - Nie 01 Paź, 2006 18:53

a ja w ramach akcji odstresujmy sie przed nowym rokiem akademickim znów oglądam dzis odcinek 3 a kto wie moze i 4 :D
Trzykrotka - Nie 01 Paź, 2006 22:25

Ksiek, pamiętam, że kiedy oglądałam po raz pierwszy sekwencję balu, sama byłam czerwona ze wstydu, zwłaszcza za mamusię. Ta aktorka była często oskarżana o przeszarżowanie - ja ją wielbię za tę rolę. jest akurat tak prostcka, wrzaskliwa i nieznośna jak powinna być.
Jak Ci się podobały następne odcinki?

miłosz - Pon 02 Paź, 2006 09:26

tak zdecydowanie jest to pszeszarżowana rola - ale była rewelacyjna i zasadniczo innej mamusi juz nie przyjmuje do wiadomości :grin:
Anonymous - Pon 02 Paź, 2006 21:03

ja już kolejny raz oglądam :)
Ładne :) wy[powiem się jak całość znów oglądnę czyli (jak nie będę taka zmęczona z zajęć wracała) to za dwa dni :)

Anonymous - Pon 02 Paź, 2006 23:38

dla mnie pani Bennet jest po prostu boska. I ten Pythonowski głos...
Nie, nikt inny i inaczej :D

Annette - Wto 03 Paź, 2006 22:35

AineNiRigani napisał/a:
dla mnie pani Bennet jest po prostu boska. I ten Pythonowski głos...
Nie, nikt inny i inaczej :D

Podpisuję się obiema łapkami :grin: Doskonała pani Bennet!

monika29.09 - Śro 25 Paź, 2006 08:42

Trochę poza tematem, ale właśnie wszedł do kin film "Confetti", w jednej z ról Alison Steadman, czyli pani Bennet z DiU 1995.

http://confetti.filmweb.p...Roles,id=218785

m.

achata - Śro 25 Paź, 2006 23:50

Harry_the_Cat napisał/a:
Proszę Gitko: http://www.wildswanspond.com/wildswan/vids3.html

Wychodzi na to, że rzeczywiście stajemy się jednym kotem Harry. :) Fajnie, ze znalazłaś ten link

Harry_the_Cat - Czw 26 Paź, 2006 00:01

Jak napisałaś nazwę strony, to juz nie było problemu. Mam ja gdzieś w milionie ulubionych...
lizzzi - Sob 28 Paź, 2006 21:58

Kiedy pierwszy raz obejrałam P&P'95, byłam załamana(było to w 97 roku). Panny Bennet koszmarne, Pan Darcy wydawał mi się gruby i jakiś nie taki. Zupełnie inaczej wyobrażałam ich sobie czytając książkę. Pamiętałam też wersję z 1980, choć jak przez mgłę. Oglądałam serial przeważnie usypiając dziecko, czyli jednym okiem. Na szczęście moja kochana siostra nagrywała wszystkie odcinki na video. Juz na spokojnie obejrzałam kolejny raz, a potem jeszcze raz i jeszcze... i wzięło mnie na dobre. Ten stan trwa do dziś. Pokochałam całą obsadę, a kogo najbardziej - wiadomo. Teraz mam P&P na DVD i czasem przeginam. W wakacje zarwałam cały tydzień,( upojne noce z miniserialem) rano byłam nieprzytomna, to było istne szaleństwo, ale jakie szczęście. Mój mąż stwierdził, że zgłupiałam do reszty, ale niech tam.
Agnesse - Pon 30 Paź, 2006 08:31

Ja obejrzalam najpierw P&P 2005, potem dopiero dostalam od kolezanki serial. Z poczatku tez bylam zawiedziona (nie Colinem,on mi sie podobal i podoba), z panien Bennet urode prezentowala tylko Elizabeth, pan Collins oblesny, ale to mu akurat pasowalo. Ale z kazdym kolejnym odcinkiem bardziej sie wciagalam i teraz juz lubie serial.
lizzzi - Pon 30 Paź, 2006 10:41

Prawda, że ten serial wciąga. Mnie urzekła też wspaniała muzyka Carla Davisa. Już w grudniu przyjedzie do mnie prosto z Londynu płyta z muzyką z serialu. No, nie moge się doczekać. Co prawda mam dwa fragmenty: temat z czołówki i motyw Pemberley, ale to nie to samo co cała ścieżka.
Trzykrotka - Wto 31 Paź, 2006 10:01

Lizzzi, śliczny masz avatar!
Ja bardzo kocham ten serial. Wersja z 2005 jest o wiele efektowniejsza, bardziej dynamiczna i piękna muzycznie i wizualnie, ale to serial jest dla mnie arcydziełem. Już kiedyś o tym pisałam, ale mam z nim tak, że wracam do niego co jakiś czas jak do domu, albo jakbym odwiedzała starych, dobrych przyjaciół.

lizzzi - Wto 31 Paź, 2006 21:12

Jest mi miło.
Niestety, film na razie mnie nie zachwycił. Może potrzebuję więcej razy, do tej pory były tylko 3.