To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Poezja śpiewana, piosenka aktorska

Alison - Śro 27 Wrz, 2006 17:00

O Matko, dajcie mu baby spokój! Chłop pewnie pypcia na języku dostał. Poezyi prosiem a nie plotek o Januszu Jakich Niewielu - Wdów Samotnych Pocieszycielu ;-)
miłosz - Śro 27 Wrz, 2006 17:02

a tę pieśn rzewnie śpiewała moja chlopa jak najbardziej poetycko (ale kto to śpiewał jako pierwszy - hm??? WGB)

--------------------------------------------------------------------------------
Pocztówka z Beskidu

Po Beskidzie błądzi jesień
Wypłakuje deszczu łzy.
Na zgarbionych plecach niesie
Worek siwej mgły.
Pastelowe cienie kładzie
Zdobiąc rozczochrany las.
Nocą rwie w brzemiennym sadzie
Grona słodkich gwiazd, złotych gwiazd.

Jesienią góry są najszczersze
Żurawin kluczem otwierają drzwi.
Jesienią smutne piszę wiersze,
Smutne piosenki śpiewam Ci(tu dodawał "ci Małgosiu" :oops: )

Po Beskidzie błądzą ludzie,
Kare konie w chmurach rżą
Święci pańscy zamiast w niebie
Po kapliczkach śpią.
Kowal w kuźni klepie biedę
Czarci wydeptują trakt.
W pustej cerkwi, co niedzielę
Rzewnie śpiewa wiatr.

Anonymous - Śro 27 Wrz, 2006 21:34

coś mi się majaczy Wolna Grupa Bukowina, ale pewności nie mam. Wiem, ze to śpiewaliśmy w górach na biwakach. Ech, pośpiewałam sobie z Twoim tekstem :D
malmik - Śro 27 Wrz, 2006 22:09

Wiesław Jarosz. On też napisał "Piosenkę o rajdowych butach" - Te buty, te buty, te buty rajdowe......
Alison - Śro 27 Wrz, 2006 22:37

A pamiętacie to?

Kiedy góral umiera to góry drżą sine,
Pochylają nad nim głowę jak nad swoim synem.
Ziemia chłodną swoją ręką tuli go do siebie,
By na zawsze mógł pozostać pod góralskim niebem.

Góry moje, wierchy moje, otwórzcie swe ramiona,
Bym na miękkim z mchu posłaniu cichuteńko skonał.
Ojcze mój, halny wietrze powiej ku północy,
Ciepłą, drżącą swoją ręką zamknij zgasłe oczy.
Bym mógł w ziemię wrosnąć i strzelić potem
Do słońca smreczyną
I na zawsze szumieć już nad swoją dziedziną.

Tych zwrotek to było pół kilometra i był to mój popisowy numer gitarowy :oops:

Trzykrotka - Śro 27 Wrz, 2006 23:28

Alison, pomyślcie o spiknięciu Waszych dzieci (Olka jest bardzo fajna, mądra i jakie robi ciasto na pizzę!) - Miłosz ten sam tekst wkleiła dziś w Wierszach ukochanych. Serdeczna intuicja, czy coś... mnie się to podoba :wink:
Alison - Czw 28 Wrz, 2006 08:25

Trzykrotka napisał/a:
Alison, pomyślcie o spiknięciu Waszych dzieci (Olka jest bardzo fajna, mądra i jakie robi ciasto na pizzę!) - Miłosz ten sam tekst wkleiła dziś w Wierszach ukochanych. Serdeczna intuicja, czy coś... mnie się to podoba :wink:

NAPRAWDE?! Jeszcze tam nie zajrzałam, nooo to naprawdę musi być coś z kosmiczną energią ;-)

Alison - Czw 28 Wrz, 2006 08:36

No fakt! Zajrzałam, zobaczyłam i się zaskoczyłam ;-) i w dodatku wkleił Miłoszek inne zwrotki niż ja. Co za kompatybilność. Dzieci jasne, możem spiknąć, jeno, że mój to ma teraz okres buntu i naporu, i tak głupio go przeżywa, że może jeszcze chwilkę poczekajmy ;-) aczkolwiek też jest fajny, niegłupi, ma świetne poczucie humoru i smaży doskonałe naleśniki. :grin:
miłosz - Czw 28 Wrz, 2006 13:27

Alison napisał/a:
No fakt! Zajrzałam, zobaczyłam i się zaskoczyłam ;-) i w dodatku wkleił Miłoszek inne zwrotki niż ja. Co za kompatybilność. Dzieci jasne, możem spiknąć, jeno, że mój to ma teraz okres buntu i naporu, i tak głupio go przeżywa, że może jeszcze chwilkę poczekajmy ;-) aczkolwiek też jest fajny, niegłupi, ma świetne poczucie humoru i smaży doskonałe naleśniki. :grin:

no a moja Olkka pizze robi znakomita ;)
Alison u mnie okres buntu chyba ciągle przede mną :mrgreen: :mrgreen:

Alison - Czw 28 Wrz, 2006 13:55

Z dziewczynami to chyba w ogóle jest inaczej, chłopaki to przechodzą burzliwiej, a szczególnie taki co to teraz na każdym kroku udowadnia mi, że jest niezależnym mężczyzną, a ja to może nawet i jestem fajna laska, ale nie da się ukryć, że baba, co to się tylko na kwiatkach zna. Oj dolotydolotydolo... matczyna ...:???:
monika29.09 - Czw 28 Wrz, 2006 21:50

Rubik skomponuje nowe oratorium:

http://miasta.gazeta.pl/g...11,3650120.html

m.

Kaziuta - Sob 30 Wrz, 2006 14:55

No właśnie dopiero wczoraj sie dowiedziałam, że Rubik był w Gorzowie z Psałterzem. A miałam tak bliziutko, mogłam pojechać. Nie daruje sobie.
Anonymous - Sob 30 Wrz, 2006 17:12

We Wrocławiu też był jak ja byłam. I ide sobie w poniedziałek rano patrzę plakat o koncert o Rubik o w niedzielę.
o &%^%^ był wczoraj

Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2006 15:50

A propos: znalazłam "Naszą niebezpiezpieczną miłość" - wykonanie może niedoskonałe, ale bardzo ciepłe.
http://www.youtube.com/watch?v=B-fAj6OrXMQ

Harry_the_Cat - Pon 02 Paź, 2006 19:58

Dzięki Trzykrotko, lepszy rydz niz nic. Od razu obejrzałam sobie "Chciałbym", chociaż cały czas się zawieszało :)
Kaziuta - Pon 02 Paź, 2006 20:39

Dzięki Trzykrotko. Interpretacja inna, ale bardzo ładna. Dziewczyna całkiem nieźle poradziła sobie z piosenką. Ja też chciałabym zaśpiewać kiedyś z Michałem, a jak jeszcze na końcu by mnie tak uściskał byłabym w 21 niebie. :wink:
Alison - Pią 06 Paź, 2006 19:12

Oj jakie to ładne było, aż się popłakałam jak widziałam tych ludzi na widowni, dzięki Ci Trzykroteczko.
Trzykrotka - Sob 07 Paź, 2006 20:53

Tamten koncert organizowany przez fundację Anny Dymnej Mimo wszystko był w ogóle wyjątkowo piękny. Cieszę się, że Wam się podobalo :smile:
monika29.09 - Sob 07 Paź, 2006 22:14

Raz, dwa, trzy. Pamiętam, że jest na forum kilka fanek tego zespołu.

Trudno nie wierzyć w nic

I tak warto żyć

i ciekawostka - Raz, dwa, trzy śpiewające o agentce Scully ;)

m.

Trzykrotka - Wto 10 Paź, 2006 13:27

Ten pan jakoś mi zniknął z horyzontu, a był niezwykły. Znalazłam ten teledysk przypadkiem:
http://teledyski.onet.pl/...,teledyski.html

Anonymous - Wto 10 Paź, 2006 15:16

A Jana Jakuba Należytego ktoś pamieta jeszcze?????
miłosz - Wto 10 Paź, 2006 15:21

myślę że też sie nada pan Mietek , miewa cudowne poetyckie teksty i taki ciągle niedoceniony

Anonymous - Wto 10 Paź, 2006 16:21

ten Wasik jakiś taki pratoryjno-kościelny mi się wydaje (chodzi mi o muzykę). Ale Nastroje uwielbiam. Taka nastrojowa jest, pieknie zaśpiewana.
Alison - Wto 10 Paź, 2006 16:26

Anonymous napisał/a:
A Jana Jakuba Należytego ktoś pamieta jeszcze?????

Ja oczywiście jako pierwszy tutaj dinozaur pamietam, i kiedyś mało nie padłam na zawał jak go zobaczyłam w telewizorni kombinującego z telefonami przy jakimś audiotele, bardzo się zmienił, tylko ten głos cudny mu został, ale w ogóle to smutno mi się zrobiło :sad:

Alison - Wto 10 Paź, 2006 16:32

Trzykrotka napisał/a:
Ten pan jakoś mi zniknął z horyzontu, a był niezwykły. Znalazłam ten teledysk przypadkiem:

Ja go skądś kojarzę. A co on jeszcze spiewał Trzykrotko, bo chyba cos na tej płycie Kraina Łagodności popełnił, ale nie chce mi się iść szukać...
Ale ładną ma barwę głosu, coś ładnego bardzo mi się z tym głosem kojarzy,ale jeszcze nie wiem co....[myśli...]