To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Malarstwo i Teatr - Malarstwo

Gitka - Sob 30 Wrz, 2006 17:31

No właśnie, a ja myślałam, że tylko ja taka wybredna jestem :wink:
Ale próbujmy
To ja proponuję:
Caspar David Friedrich "Podróżnik po morzu chmur"

Już sam tytuł brzmi cudnie, a pan bardzo tajemniczy...
Obraz jest często wykorzystywany na okładki w powieściach.
Czekam na Wasze propozycje :wink:

Maryann - Nie 01 Paź, 2006 15:48

Bardzo tajemniczy i niepokojący... Do romantycznej powieści rzeczywiście jak znalazł.

A'propos przystojnych panów z wyższych sfer - jak znalazł byłby tu portret księcia Adama Jerzego Czartoryskiego pędzla Abela (?). Niestety szukałam wszędzie, ale bez powodzenia -udało mi się znaleźć jego podobiznę, ale o jakieś 40 lat późniejszą...

Gosia - Nie 01 Paź, 2006 17:09

Czy mowa o tym?:

Maryann - Nie 01 Paź, 2006 17:16

Niestety nie - tamten jest w surducie i krawacie i ma na ramionach pelerynę (o ile dobrze widzę - niestety moja reprodukcja jest czarno-biała i dosyć marnej jakości).
Gosia - Nie 01 Paź, 2006 17:40

Chyba mamy tę sama książkę, bo właśnie widzę ten portret. Malował J. Abel, rytował A. Geiger. Tu troche wygląda jak Mickiewicz, w każdym razie ta epoka. Romantyzm. Czarne długie włosy, biała krawatka i romantyczna peleryna...
Gunia - Nie 01 Paź, 2006 18:09

A może chodzi o ten obraz z okładki:
.

Maryann - Nie 01 Paź, 2006 21:43

Gosiu, chyba dokładnie ten sam - "Portret Familii" Marii Dernałowicz ?

Mi to się kiedyś pan Darcy tak wydawał... :wink:

Gosia - Nie 01 Paź, 2006 22:09

Tak, to wlasnie ta ksiazka, Maryann :D
A jakosc fotki faktycznie fatalna, niestety...

Gitka - Pią 06 Paź, 2006 09:18

Maryann, szkoda, że nie widzę tego Adama - Darcy'ego. chociaż na tej fotce Guni przystojny...

Po dzisiejszej wiadomości dnia.
Gibson - Sobieskim?

Juliusz Kossak "Wjazd Jana III do Wiednia"

Ci wspaniali mężczyzni na swym wspaniałych rumakach :wink:

Gunia - Pią 06 Paź, 2006 15:24

http://www.imsc.res.in/lo...noir.meadow.jpg
Dzisiaj mnie ten obraz zauroczył. :)

Jeannette - Pią 06 Paź, 2006 19:10

Mmm.....Renoir. Zawsze uroczy. :wink:
Maryann - Pią 06 Paź, 2006 20:34

Gitka napisał/a:
Maryann, szkoda, że nie widzę tego Adama - Darcy'ego. chociaż na tej fotce Guni przystojny...

A na tej, o którą mi chodzi to chyba jeszcze bardziej...

Gitka napisał/a:
Po dzisiejszej wiadomości dnia.
Gibson - Sobieskim?

Coś się chyba komuś pomerdało...

Anonymous - Sob 07 Paź, 2006 13:22

Adam Jerzy w tej wersji jest dość dobrej jakości w którymś podręczniku do historii (klasa II gimnazjum) Chyba wydawnictwa Rożak, albo Arka.
Admete - Wto 10 Paź, 2006 11:35

Śmierć Artura, niestety nie wiem kto namalował. A potem mój ulubiony jesienny obraz. A na końcu Solitude:

Gitka - Wto 10 Paź, 2006 12:02

Tego pierwszego i ostatniego nie znałam :sad:
A Ty takie wspanialości u siebie "trzymałaś" :wink:
Dzielić mi się takimi cudami, bardzo proszę :wink:
Ta "Śmierc Artura" jest wspaniała.
Te kolory, dalszy plan, wszystko robi wrażenie, szkoda że nie znamy autora.
Może ktoś będzie wiedział.

Anonymous - Wto 10 Paź, 2006 13:09

ten ostatni to wymarzony na haft krzyżykowy :D
Anonymous - Wto 10 Paź, 2006 13:36

Znalazłam :D
Śmierc krola Artura namalował James Archer

Admete - Wto 10 Paź, 2006 14:28

Aine dzięki wielkie :-) T ja jeszcze coś powklejam jak znajdę wieczorem czas.
monika29.09 - Śro 11 Paź, 2006 20:36

Wklejam dzisiejsze znaleziska:

Józef Mehoffer "Ogród"
Aleksander Gierymski "Dama rokokowa"
Wojciech Gerson "Dziewczyna z gołąbkiem"
Jacek Malczewski "Wiosna"

m.

Gitka - Czw 12 Paź, 2006 09:28

Cudności powklejałaś!
Bardzo dziękuję :lol:

monika29.09 - Czw 12 Paź, 2006 09:52

Gitka napisał/a:
Cudności powklejałaś!
Bardzo dziękuję :lol:
i kolejny dowód, że "Polak potrafi" :)

m.

Gunia - Czw 12 Paź, 2006 21:04

Mi w tym roku podpasowali podręcznikiem do polkiego.

A co do gentelmanów, to może nasz wieszcz narodowy?

Gitka - Pią 13 Paź, 2006 11:34

Guniu, okładka z podręcznika bardzo, bardzo.
Aż szkoda ją oprawiać :wink:
Nasz wieszcz i jaki przystojny facet :wink:

Komputer - znawca malarstwa Van Gogha
Odpowiedni program potrafi odróżnić oryginalny obraz twórcy "Słoneczników" od falsyfikatu - informuje "New Scientist".
Zdemaskowanie fałszerstwa wymaga od rzeczoznawcy ogromnego doświadczenia i wielogodzinnej analizy. Tymczasem program komputerowy "Authentic" pozwala w krótkim czasie znaleźć typowe dla stylu danego artysty cechy oraz datować jego obrazy.

Program został opracowany przez naukowców z uniwersytetu w Maastricht analizuje kolory sposób malowania i rodzaje płótna charakterystyczne dla ponad 180 autentycznych obrazów Van Gogha. Zespół badawczy studiował między innymi stosowane prze Van Gogha pary barw dopełniających - czerwieni i zieleni oraz błękitu i żółci, stosowane do podkreślania konturów.

"Portret doktora Reya" van Gogha - już nie do podrobienia?
http://wiadomosci.onet.pl/1417150,16,item.html

Gitka - Śro 18 Paź, 2006 08:55

Wystawa dzieł Velazqueza hitem w Londynie
Około 11 tys. biletów sprzedano we wtorek w Londynie na dzień przed otwarciem wystawy hiszpańskiego malarza epoki baroku Diego Velazqueza w National Gallery. Wystawę już okrzyknięto w Wielkiej Brytanii kulturalnym wydarzeniem roku.
Ekspozycja, przedstawiająca chronologiczny przegląd 46 dzieł Diego Rodrigueza de Silva y Velazquez (1599-1660), będzie największą wystawą poświęconą mistrzowi z Sewilli, pokazaną poza madryckim Muzeum Prado.

Hiszpańskie muzeum posiada 47 dzieł malarza, z czego osiem pożyczono londyńskiej galerii na czas wystawy. National Gallery jest w posiadaniu dziewięciu obrazów mistrza, w tym jedynego zachowanego aktu "Wenus z lustrem".

Dwadzieścia obrazów po raz pierwszy zostanie wystawionych w Wielkiej Brytanii. Dzieła pochodzą także z muzeum Metropolitan w Nowym Jorku, Muzeum Sztuki w Sao Paulo, z petersburskiego Ermitażu oraz z kolekcji prywatnych.

Dwa z najsłynniejszych dzieł Velazqueza na pewno nie zostaną pokazane w Londynie: "Panny dworskie" z 1656 r. - obraz, który nigdy nie opuszcza Prado i "Papież Innocenty X" z 1650 r., który na stałe jest w Watykanie.

Władze londyńskiej National Gallery spodziewają się, że czynną do 21 stycznia ekspozycję zobaczy co najmniej 300 tys. osób.

Według nich, jeszcze nigdy w 182-letniej historii National Gallery, nie sprzedano 11 tys. biletów w ciągu jednego dnia.

Diego Velazquez należał do grona największych artystów baroku. W 1623 roku został nadwornym malarzem króla Filipa IV. Tworzył portrety, obrazy historyczne, religijne i rodzajowe. Uznawany był za wybitnego kolorystę. Do jego najsłynniejszych obrazów należą

m.in.: "Triumf Bachusa", "Prządki", "Wenus z lustrem".
http://serwisy.gazeta.pl/...006-10-18-03-05
Wenus z lustrem

Harry_the_Cat - Śro 18 Paź, 2006 10:39

Gitka napisał/a:
Według nich, jeszcze nigdy w 182-letniej historii National Gallery, nie sprzedano 11 tys. biletów w ciągu jednego dnia.

To może mieć związek z faktem, że zasadniczo wejście tam jest bezpłatne...
Płaci się tylko za specjalne ekspozycje, a tych pewnie znou aż tak wiele nie ma...