Malarstwo i Teatr - Malarstwo
Gitka - Sob 30 Wrz, 2006 17:31
No właśnie, a ja myślałam, że tylko ja taka wybredna jestem
Ale próbujmy
To ja proponuję:
Caspar David Friedrich "Podróżnik po morzu chmur"
Już sam tytuł brzmi cudnie, a pan bardzo tajemniczy...
Obraz jest często wykorzystywany na okładki w powieściach.
Czekam na Wasze propozycje
Maryann - Nie 01 Paź, 2006 15:48
Bardzo tajemniczy i niepokojący... Do romantycznej powieści rzeczywiście jak znalazł.
A'propos przystojnych panów z wyższych sfer - jak znalazł byłby tu portret księcia Adama Jerzego Czartoryskiego pędzla Abela (?). Niestety szukałam wszędzie, ale bez powodzenia -udało mi się znaleźć jego podobiznę, ale o jakieś 40 lat późniejszą...
Gosia - Nie 01 Paź, 2006 17:09
Czy mowa o tym?:
Maryann - Nie 01 Paź, 2006 17:16
Niestety nie - tamten jest w surducie i krawacie i ma na ramionach pelerynę (o ile dobrze widzę - niestety moja reprodukcja jest czarno-biała i dosyć marnej jakości).
Gosia - Nie 01 Paź, 2006 17:40
Chyba mamy tę sama książkę, bo właśnie widzę ten portret. Malował J. Abel, rytował A. Geiger. Tu troche wygląda jak Mickiewicz, w każdym razie ta epoka. Romantyzm. Czarne długie włosy, biała krawatka i romantyczna peleryna...
Gunia - Nie 01 Paź, 2006 18:09
A może chodzi o ten obraz z okładki:
.
Maryann - Nie 01 Paź, 2006 21:43
Gosiu, chyba dokładnie ten sam - "Portret Familii" Marii Dernałowicz ?
Mi to się kiedyś pan Darcy tak wydawał...
Gosia - Nie 01 Paź, 2006 22:09
Tak, to wlasnie ta ksiazka, Maryann
A jakosc fotki faktycznie fatalna, niestety...
Gitka - Pią 06 Paź, 2006 09:18
Maryann, szkoda, że nie widzę tego Adama - Darcy'ego. chociaż na tej fotce Guni przystojny...
Po dzisiejszej wiadomości dnia.
Gibson - Sobieskim?
Juliusz Kossak "Wjazd Jana III do Wiednia"
Ci wspaniali mężczyzni na swym wspaniałych rumakach
Gunia - Pią 06 Paź, 2006 15:24
http://www.imsc.res.in/lo...noir.meadow.jpg
Dzisiaj mnie ten obraz zauroczył.
Jeannette - Pią 06 Paź, 2006 19:10
Mmm.....Renoir. Zawsze uroczy.
Maryann - Pią 06 Paź, 2006 20:34
| Gitka napisał/a: | | Maryann, szkoda, że nie widzę tego Adama - Darcy'ego. chociaż na tej fotce Guni przystojny... |
A na tej, o którą mi chodzi to chyba jeszcze bardziej...
| Gitka napisał/a: | Po dzisiejszej wiadomości dnia.
Gibson - Sobieskim? |
Coś się chyba komuś pomerdało...
Anonymous - Sob 07 Paź, 2006 13:22
Adam Jerzy w tej wersji jest dość dobrej jakości w którymś podręczniku do historii (klasa II gimnazjum) Chyba wydawnictwa Rożak, albo Arka.
Admete - Wto 10 Paź, 2006 11:35
Śmierć Artura, niestety nie wiem kto namalował. A potem mój ulubiony jesienny obraz. A na końcu Solitude:
Gitka - Wto 10 Paź, 2006 12:02
Tego pierwszego i ostatniego nie znałam :sad:
A Ty takie wspanialości u siebie "trzymałaś"
Dzielić mi się takimi cudami, bardzo proszę
Ta "Śmierc Artura" jest wspaniała.
Te kolory, dalszy plan, wszystko robi wrażenie, szkoda że nie znamy autora.
Może ktoś będzie wiedział.
Anonymous - Wto 10 Paź, 2006 13:09
ten ostatni to wymarzony na haft krzyżykowy
Anonymous - Wto 10 Paź, 2006 13:36
Znalazłam
Śmierc krola Artura namalował James Archer
Admete - Wto 10 Paź, 2006 14:28
Aine dzięki wielkie T ja jeszcze coś powklejam jak znajdę wieczorem czas.
monika29.09 - Śro 11 Paź, 2006 20:36
Wklejam dzisiejsze znaleziska:
Józef Mehoffer "Ogród"
Aleksander Gierymski "Dama rokokowa"
Wojciech Gerson "Dziewczyna z gołąbkiem"
Jacek Malczewski "Wiosna"
m.
Gitka - Czw 12 Paź, 2006 09:28
Cudności powklejałaś!
Bardzo dziękuję
monika29.09 - Czw 12 Paź, 2006 09:52
| Gitka napisał/a: | Cudności powklejałaś!
Bardzo dziękuję | i kolejny dowód, że "Polak potrafi"
m.
Gunia - Czw 12 Paź, 2006 21:04
Mi w tym roku podpasowali podręcznikiem do polkiego.
A co do gentelmanów, to może nasz wieszcz narodowy?
Gitka - Pią 13 Paź, 2006 11:34
Guniu, okładka z podręcznika bardzo, bardzo.
Aż szkoda ją oprawiać
Nasz wieszcz i jaki przystojny facet
Komputer - znawca malarstwa Van Gogha
Odpowiedni program potrafi odróżnić oryginalny obraz twórcy "Słoneczników" od falsyfikatu - informuje "New Scientist".
Zdemaskowanie fałszerstwa wymaga od rzeczoznawcy ogromnego doświadczenia i wielogodzinnej analizy. Tymczasem program komputerowy "Authentic" pozwala w krótkim czasie znaleźć typowe dla stylu danego artysty cechy oraz datować jego obrazy.
Program został opracowany przez naukowców z uniwersytetu w Maastricht analizuje kolory sposób malowania i rodzaje płótna charakterystyczne dla ponad 180 autentycznych obrazów Van Gogha. Zespół badawczy studiował między innymi stosowane prze Van Gogha pary barw dopełniających - czerwieni i zieleni oraz błękitu i żółci, stosowane do podkreślania konturów.
"Portret doktora Reya" van Gogha - już nie do podrobienia?
http://wiadomosci.onet.pl/1417150,16,item.html
Gitka - Śro 18 Paź, 2006 08:55
Wystawa dzieł Velazqueza hitem w Londynie
Około 11 tys. biletów sprzedano we wtorek w Londynie na dzień przed otwarciem wystawy hiszpańskiego malarza epoki baroku Diego Velazqueza w National Gallery. Wystawę już okrzyknięto w Wielkiej Brytanii kulturalnym wydarzeniem roku.
Ekspozycja, przedstawiająca chronologiczny przegląd 46 dzieł Diego Rodrigueza de Silva y Velazquez (1599-1660), będzie największą wystawą poświęconą mistrzowi z Sewilli, pokazaną poza madryckim Muzeum Prado.
Hiszpańskie muzeum posiada 47 dzieł malarza, z czego osiem pożyczono londyńskiej galerii na czas wystawy. National Gallery jest w posiadaniu dziewięciu obrazów mistrza, w tym jedynego zachowanego aktu "Wenus z lustrem".
Dwadzieścia obrazów po raz pierwszy zostanie wystawionych w Wielkiej Brytanii. Dzieła pochodzą także z muzeum Metropolitan w Nowym Jorku, Muzeum Sztuki w Sao Paulo, z petersburskiego Ermitażu oraz z kolekcji prywatnych.
Dwa z najsłynniejszych dzieł Velazqueza na pewno nie zostaną pokazane w Londynie: "Panny dworskie" z 1656 r. - obraz, który nigdy nie opuszcza Prado i "Papież Innocenty X" z 1650 r., który na stałe jest w Watykanie.
Władze londyńskiej National Gallery spodziewają się, że czynną do 21 stycznia ekspozycję zobaczy co najmniej 300 tys. osób.
Według nich, jeszcze nigdy w 182-letniej historii National Gallery, nie sprzedano 11 tys. biletów w ciągu jednego dnia.
Diego Velazquez należał do grona największych artystów baroku. W 1623 roku został nadwornym malarzem króla Filipa IV. Tworzył portrety, obrazy historyczne, religijne i rodzajowe. Uznawany był za wybitnego kolorystę. Do jego najsłynniejszych obrazów należą
m.in.: "Triumf Bachusa", "Prządki", "Wenus z lustrem".
http://serwisy.gazeta.pl/...006-10-18-03-05
Wenus z lustrem
Harry_the_Cat - Śro 18 Paź, 2006 10:39
| Gitka napisał/a: | | Według nich, jeszcze nigdy w 182-letniej historii National Gallery, nie sprzedano 11 tys. biletów w ciągu jednego dnia. |
To może mieć związek z faktem, że zasadniczo wejście tam jest bezpłatne...
Płaci się tylko za specjalne ekspozycje, a tych pewnie znou aż tak wiele nie ma...
|
|
|