To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Loana - Pon 17 Paź, 2022 13:56

O, laska z "My Holo Love" się hajta. I dobrze, bo przyznam, że jakkolwiek to była moja pierwsza drama i powinnam mieć mocny sentyment do głównej aktorki, to go nie mam :P Mam ogromny sentyment do Szpinaka, a dodatkowo zapamiętała mi się siostra głównego bohatera. Główna była taka mdła, że nie zapadła mi w pamięć jakoś specjalnie ani nie miałam nigdy ochoty nic z nią zobaczyć :P
https://mydramalist.com/article/go-sung-hee-is-set-to-get-married-this-year
Na końcu artykułu wymienili aktorów, którzy się w tym roku hajtnęli/hajtną - naprawdę duża lista :) Fajnie :)

Trzykrotka - Pon 17 Paź, 2022 15:23

Rudzielec, Szamanka z Arang i Doktor Medycyny Naturalnej - :oklaski: oni niech nie rezygnują z grania po ślubie - gratulacje oczywiście i najlepsze życzenia :gratulacje: :kwiatki_wyciaga: :tort:
Trzykrotka - Wto 18 Paź, 2022 10:20

Popatrzcie, jak niewymownie brzydkie buty miała PMY w ostatnim odcinku LiC

I musiał być to wysoko opłacony ppl, bo zrobili taki najazd na jej nogi, ale ani jednego ujęcia, w którym chodziłaby w tym cudzie :thud:

A tutaj coś, co mnie ubawiło: Drugi ma w domu masę swoich wizerunków, to jasne. Ale na ścianie po naszej lewej wisi też portret jego wielkiej miłości, takiej białej :-D

Drama wydawała mi się początkowo niemiła i dziwaczna, ale im dalej, tym lepiej. PMY ma świetną, ciepłą chemię z obydwoma panami, cała trójka bardzo dobrze gra. I nie jest to klasyczny trójkąt, raczej dwie osobne ścieżki, dwie relacje bohaterki z obydwoma bohaterami. W ostatnim odcinku pojawiła się czwarta osoba, eks żona sędziego - KGP. Zobaczymy jak będzie dalej.
Tutaj dwa ładne klipy z każdym z bohaterów
Hae Jin, aktor:
https://www.youtube.com/w...el=SugaryOrangy
Ji Ho, sędzia
https://www.youtube.com/w...el=SugaryOrangy

Obejrzałam też kontrolnie 1 odcinek Under The Queen's Umbrella
Choć były elementy humorystyczne, to widać, że raczej nie jest to super zabawowa drama.
Na poczatku widzimy grupę ludzi otaczających lektykę niesioną na ramionach tragarzy: jak na jej ciężar, wszyscy biegną bardzo szybko. Jest ciemno, świt przed wschodem słońca. Zatrzymują sę przed jakimś domem, z lektyki wysiada kobieta - po stroju sądząc- królowa, po zachowaniu - niezły zakapior. Z wściekłą miną wyciąga z koka morderczą szpilę. Wpada z impetem do domu, biegnie wprost do sypialni, w której śpi jakaś para. Mężczyznę każe od razu zapakować do lektyki. Kobiecie przykłada szpilę do gardła - tamta ma ani pisnąć o tym, co się tej nocy wydarzyło.
Królowa w podobny sposób zagarnia całe swoje stadko: czterech dorodnych książąt. Następcy tronu, piątego w kolekcji, pilnować nie trzeba - to wzór doskonałości, świetny w nauce, mąż i ojciec małego synka. Na jego doskonałości opiera się pozycja królowej. Bo niestety za plecami dyszy konkurencka: 10 konkubin, w tym jej własna służąca, też ma synów z jurnym królem, Wielcy Książęta są niepokorni i trzeba ich trzymać krótko. Teściowa nie jest - delikatnie mówiąc - fanką synowej. Na dodatek idealny następca tronu właśnie zemdlał i nie wiadomo, jak długo uda się królowej utrzymac tę wiadomość w tajemnicy.
Ogląda się dobrze. Pan Brewka jest księciem, pani znana z Singal i Hyeny jest królową, babcia to pani Rosa z HP. Wśród książąt kojarzę tylko jednego, młodocianego aktora - idola z Sky Castle.
Tak się zaczyna

A tu dla humoru: jedyna lekcja, jaką młodzi książęta uwielbiają, czyli stosunki seksualne. Oto z jakimi rumieńczykami zapoznają się z książkowym materiałem oglądowym (niezłe obrazki tam były :mrgreen: )

Najmłodszy pucuś na to - hmm...

BeeMeR - Wto 18 Paź, 2022 12:25

Biała dama wygląda na godny obiekt miłości :mrgreen:

PMY wygląda dziwnie obco - nie aż tak obco jak Jennifer Grey po operacji plastycznej, kiedy w ogóle przestała przypominać znaną siebie, bo wciąż ma coś podobnego w oczach, ale te zachudzone policzki nie wyglądają dobrze :roll:
Ja jej się de facto pierwszy raz porządniej przyjrzałam w tych mv, nie dziwcie się,że znów powtarzam to samo.

Parasolkę zamierzasz oglądać czy tylko początek?

https://youtu.be/QV8SKdpOgW8

Admete - Wto 18 Paź, 2022 13:32

Po drugim odcinku One dopłat lawyer bardzo mi się spodobało, Namgoong świetny.
Loana - Wto 18 Paź, 2022 14:29

BeeMeR napisał/a:
PMY wygląda dziwnie obco (...) ale te zachudzone policzki nie wyglądają dobrze Ja jej się de facto pierwszy raz porządniej przyjrzałam w tych mv, nie dziwcie się,że znów powtarzam to samo.

Ja już trochę tych mv widziałam i przyznam, że dalej mam poczucie tej obcości. Może dlatego, że ja dość namiętnie wracam sobie do Healera, gdzie ona właśnie była całkiem pucołowata w porównaniu z tym, co teraz widać i może ta różnica mnie gryzie :(

Trzykrotka napisał/a:
Popatrzcie, jak niewymownie brzydkie buty miała PMY w ostatnim odcinku LiC

Szczerze to nie są takie złe! Widziałam brzydsze. Chociaż zgadza się, że nie wyglądają w ogóle na wygodne.

Trzykrotka napisał/a:
Drama wydawała mi się początkowo niemiła i dziwaczna, ale im dalej, tym lepiej. PMY ma świetną, ciepłą chemię z obydwoma panami, cała trójka bardzo dobrze gra. I nie jest to klasyczny trójkąt, raczej dwie osobne ścieżki, dwie relacje bohaterki z obydwoma bohaterami. W ostatnim odcinku pojawiła się czwarta osoba, eks żona sędziego - KGP. Zobaczymy jak będzie dalej.

A doszłaś już może do tego momentu (jest w tym teledysku z sędzią), gdzie ona mówi, że była w ciąży i (chyba)poroniła - co to za historia? To prawda jest? Czy zmyśliła to na potrzeby chwili - bo nie łapię za bardzo, zwłaszcza, że sędzia reaguje dość mocno, więc nie wiem na co reaguje.

Trzykrotka - Wto 18 Paź, 2022 15:01

Loana napisał/a:

A doszłaś już może do tego momentu (jest w tym teledysku z sędzią), gdzie ona mówi, że była w ciąży i (chyba)poroniła - co to za historia? To prawda jest? Czy zmyśliła to na potrzeby chwili - bo nie łapię za bardzo, zwłaszcza, że sędzia reaguje dość mocno, więc nie wiem na co reaguje.

No i widzisz, o tym jest właśnie drama: zawód Sang Eun - PMY to żona. Żona idealna, ale nieprawdziwa, "pomocnica samotnych." Wynajmują ją do pracy mężczyźni, którzy muszą zonę pokazać (namolnej rodzinie, umierajacej babci, szefowi, urzędowi skarbowemu, kolegom ze szkoły itd). W tej scenie SE idzie z mężem - sędzią na obiad z jego szefem i "kupuje" dla męża jak największą sympatię szefa i żony szefa. To jest praca, a historia totalnie zmyślona.

Poczucie obcości znika po pewnym czasie, choć pozostaje żal, że tak piękna kobieta samej sobie zrobiła krzywdę. Ale drama jest ciepła i bardzo dobrze się ją ogląda, o wiele lepiej niż tę poprzednią, o meteorologach, gdzie PMY wyglądała jak zawsze.

Właśnie nie wiem, czy oglądać nadal Królewską Parasolkę. Książąt jest za dużo, a wszyscy jednakowi (to nie Moon Lovers, niestety), konkubin też, a ja nie przepadam za aktorką grającą królową. Ale może trzeba by zachować zasadę 2 odcinków?

Trzykrotka - Wto 18 Paź, 2022 15:09

BeeMeR napisał/a:

https://youtu.be/QV8SKdpOgW8

Ładnie to wygląda :serduszkate: Yaya pięknie wygląda; całe szczęście że jej oszczędzili tych poduszek z włosów. A jakimi gromami z oczu ciska w nią Nadech, rany!

BeeMeR - Wto 18 Paź, 2022 19:30

Trzykrotka napisał/a:
Ale może trzeba by zachować zasadę 2 odcinków?
Może :kwiatek:

Trzykrotka napisał/a:
A jakimi gromami z oczu ciska w nią Nadech, rany!
Krzyczał na nią też w tym pierwszym zwiastunie ;)
Tyle wiem, że jak się spotykają, to oboje są w żałobie - on właśnie stracił kochaną żonę i nie bardzo radzi sobie z emocjami, obwinia lekarza - ojca głównej pani - że jej nie uratował, a pani właśnie straciła tegoż ojca - szczegółów nie znam, ale to już mi drama opowie.

Ciekawe, czy w tej dramie też się pobiorą - w książce dochodzi tylko do zaręczyn, ale jak dotąd w każdym jednym lakornie brali ślub, choćby tylko kontraktow, no i jeszcze nie mieli tego tradycyjnego ze sznurkami na głowie, to niedopatrzenie ;)

Tu mi się jeszcze Yaya podoba :serce:

BeeMeR - Wto 18 Paź, 2022 21:13

Pływak załatwił Sztangistce śliczną randkę koncertową - było tak miło, że aż się bałam kiedy bańka mydlana pryśnie - acz wiem, że Sztangistka nie robi sobie nie wiem jakich nadziei. Teraz mi jej żal, jak ma zwiększyć masę ciała i wciskają w nią furę jedzenia a ona biedactwo się odchudza jak może. :( Gimnastyczek oddających pełne tace z jedzeniem też mi żal - to nieludzkie przeginać zarówno w jedną jak i w drugą stronę :confused3:
Przeziębienie było sympatyczne :lol:

Trzykrotka - Wto 18 Paź, 2022 22:32

Ja wolę kiedy w dramach zdrowo jedzą. Teraz cierpię w LiC, bo tam pałeczki są passe, tylko noże i widelce obowiązują i aż przykro patrzeć, jak panie wkładają sobie te widelce do ust praktycznie puste: na końcu mała kosteczka czegoś, co przeżuwa się w nieskończoność i bez apetytu - i naprawdę, można od tego stracić chęć do jedzenia w ogóle. Ale te gary zupy, pudła pizzy i tony kurczaków wpychane w Bok Joo były jeszcze gorsze. Nikt by tego psychicznie nie wytrzymał. I dla organizmu to też nieszczególnie zdrowe przecież. Tylko czy uprawianie tak ekstremalnego sportu choćby stalo obok zdowia...

Bad Romeo
Obejrzalam 2 pierwsze odcinki przeskakując nie do zniesienia wątek tatusia - psychola i zadręczania i ubezwłasnowolnienia przez niego córki. Ona ma mentalność małej dziewczynki przez to wszystko, a podskakuje nawet na widok służącej - no dajcie spokój.... Nie zniesłam, przeskakałam - podobnie sceny przesłuchania i bicia Mario.
Ale dla równowagi - para Yaya - Mario podoba mi się ogromnie. On jest bardziej chlopaczkowaty niż Nadech, bardziej zwyczajny, ale ma masę męskiego magnetyzmu. W połączeniu z niewinnością bohaterki, ale nie taką spłoszoną i niedotykalską - daje to super efekt już na początku drogi. Zakladam, że kiedy razem uciekną, będzie tylko lepiej - postaram się oglądać, tak w kratkę, jak inne moje dramy.

BeeMeR - Wto 18 Paź, 2022 23:58

Trzykrotka napisał/a:
Zakladam, że kiedy razem uciekną, będzie tylko lepiej
Tak - ona odżyje, pierwszy raz będzie po prostu szczęśliwa, nie śledzona (przynajmniej pozornie), nie trzymana na ojcowskim pasku. Mnie się ogromnie podobało jak powoli rozpracowywali swój związek, nie że od razy wielka miłość i ach i och, wszystko cacy, tylko małymi kroczkami, biorąc pod uwagę niewielkie możliwości i dobre chęci starając się zachować jak najbardziej normalnie w sytuacji trudnej i z nienormalnym ojcem dziewczyny, któremu się nie mieści w głowie, że można chcieć poślubić dziewczynę, której się zrobiło dziecko, tak z czystej przyzwoitości - i że się można w niej zakochać po uszy. Dla równowagi ojciec chłopaka jest wspaniały :serce: I mama Lity w sumie też.

Mario tu mi się bardzo podobał :serce: - zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak chłopaczkowaty i nieco posągowy był w Rising Sun :mrgreen: ale też może nie najkorzystniej był tam sparowany z Taew (Pat z Bliźniaków), która jest w sumie ok, ale bardzo statyczna i trochę jakby niedotykalska. Ale ich wątek miłosny był bardzo ładny mimo wszystko (nawet jeśli mnie znacznie bardziej interesowała druga para ;) )
https://www.youtube.com/watch?v=wjRN5Oc1MNQ

BeeMeR - Śro 19 Paź, 2022 12:57

Love Destiny 2
Ta sama para, inne czasy i historia - niekoniecznie super mądra, ale to może być całkiem widowiskowy film, dam mu szansę w swoim czasie :mrgreen:
https://youtu.be/ShD0CvB9kWM

Royal doctor tj. zielarz 2 też ewidentnie według tej samej zasady - przenosiny w czasie, ta sama para, inna historia, zobaczymy czy będzie mi się chciało, bo to już drama...
https://youtu.be/i01k-aa4xTQ

Trzykrotka - Śro 19 Paź, 2022 20:44

BeeMeR napisał/a:
Love Destiny 2
Ta sama para, inne czasy i historia - niekoniecznie super mądra, ale to może być całkiem widowiskowy film, dam mu szansę w swoim czasie :mrgreen:

W sumie to niezły pomysł na eksploatację pary, którą polubili widzowie.

BeeMeR - Śro 19 Paź, 2022 21:01

Odcinek 7 Sztangistki mnie zdołował - to wciskanie jedzenia, pilnowanie na każdym kroku i karanie za rzekomą lub faktyczną niesubordynację jest okropne :confused3: - gorsze nawet niż w lakornie, bo lakorny, no cóż, czasem tak mają, może się już przyzwyczaiłam troszkę ;)
Ufam, że już wkrótce będzie lepiej :trzyma_kciuki:

Trzykrotka napisał/a:
Acz już w zwiastunie widać, że pan jest sympatyczny, ale wyjątkowo słabiutki aktorsko :P
Trzykrotka - Czw 20 Paź, 2022 10:46

BeeMeR napisał/a:

Trzykrotka napisał/a:
Acz już w zwiastunie widać, że pan jest sympatyczny, ale wyjątkowo słabiutki aktorsko :P

Chyba w komedii trochę lepiej się czuje, w każdym razie zajawka fajnie wygląda. Widziałaś, jak komentowali ci co już widzieli film? Podobał się.

BeeMeR - Czw 20 Paź, 2022 13:19

Nie czytałam, nawet nie sprawdzałam czy już jest. Ale czytałam zrozumiałe komentarze pod piosenką z Lai Kinnare, mniej i bardziej trafne albo niemądre :wink:

A to muszę obadać później:
https://mydramalist.com/article/soju-s-top-10-historical-thai-larkons-011012967

Loana - Czw 20 Paź, 2022 14:06

BeeMeR napisał/a:
A to muszę obadać później:
https://mydramalist.com/article/soju-s-top-10-historical-thai-larkons-011012967

Zabawne opisy, nawet zachęcają muszę przyznać ;)
"2. The male lead is hot. The female lead is hot. Everyone is hot."
W sumie nawet mnie zachęcili do spojrzenia na opisy - z dwie dramy kojarzę, że "oglądałam" z Beemerką i fajnie je opisali :)

Aragonte - Czw 20 Paź, 2022 14:25

BeeMeR napisał/a:
Odcinek 7 Sztangistki mnie zdołował - to wciskanie jedzenia, pilnowanie na każdym kroku i karanie za rzekomą lub faktyczną niesubordynację jest okropne :confused3:

Zgadza się, mnie to mocno poruszyło. Ale oglądaj, nie zniechęcaj się :wink:

Loana - Czw 20 Paź, 2022 19:41

O, a mnie dzisiaj coś odwaliło i sobie wykupiłam na miesiąc - bo do sprawdzenia - VPN. I sprawdziłam i udało się, mam dostęp do wszystkich dram na Disney+ i na Netflixie, których nie mam przez polskie kanały. Jeszcze jakby napisy były po polsku to byłoby super :P

Edit: ale dziwnie. Ustawiłam sobie serwer na Koreę i zonk - nie ma na Disney+ wszystkich dram, które chciałam zobaczyć... ciekawe czemu. Tak na samo na Netflixie jest mniej dram z ParkEunBin niż u nas...
Idę patrzeć na Australię, tam było więcej dram jak patrzyłam wcześniej...

BeeMeR - Czw 20 Paź, 2022 19:45

Loana napisał/a:
"2. The male lead is hot. The female lead is hot. Everyone is hot."
Moje "hot" i cudze "hot" niekoniecznie się pokrywają :lol: ale niektóre dramy będę chciała obadać - fajnie je opisano i pięknie oznaczono spoilery :szacuneczek:

Sztangistkę oglądam, już chyba minęłam punkt lekko zwrotny, tj. trenerka poznała prawdziwy powód zapisania się do kliniki i nieco odpuściła kary fizyczne. Kary fizyczne - nie do wiary... :confused3:
Gimnastyczka ma zaiste jaja, żeby w twarz powiedzieć co zrobiła i dlaczego - szkoda mi jej trochę, nieszczęśliwa jest i na razie nie widać możliwości poprawy - no ale oby :trzyma_kciuki:
Główni to sympatyczna para - ukrywają mi się właśnie na łóżku piętrowym, oświetlonym jak choinka :lol:

O proszę, nie mam nic przeciwko Dołeczkowi w seguku
https://mydramalist.com/article/kim-seon-ho-in-talks-to-return-with-love-in-the-moonlight-writer-s-new-drama

Admete - Czw 20 Paź, 2022 21:31

Też nie miałabym nic przeciwko. Cieszę się, że wraca do grania w dramach.
Trzykrotka - Czw 20 Paź, 2022 23:05

Oj tak, jego brakowałoby bardzo gdyby jednak został zbanowany. To za udaną dramę :trzyma_kciuki:

Jak cięzko od emocji zrobiło się w Love in Contract. Tylko smutno, że cała trójka bardzo potrzebuje kogoś do kochania i żeby ten ktoś kochał wzajemnie, ale niestety pani się nie rozdwoi jak żaba w kawale. I ktoś będzie musiał ucierpieć - oby nie wszyscy troje.
Aż jestem zła, że nie ma jeszcze 10 odcinka.
Byl ładny kissu na koniec

I jak oni - cała trójka - pięknie potrafią grać twarzą, jak wygrywają - bardzo subtelnie - uczucia, które uderzają w ich postaci. Oczy, brwi, cała twarz bierze w tym udział. No naprawdę, jaką przyjemność - póki co -sprawia mi ta drama. Oby nie spaprali :trzyma_kciuki: bo w tle materiału na zepsucie wszystkiego jest aż nadto.

Z ciekawostek:
Taka gimnastyka jest teraz hitem

PMY jest dobra na tych taśmach, bardzo giętka.
Ale ubawiło mnie, że jadąc na siłownię ubrała się tak: (chodzi mi o kolejne cudownie błyszczące i niepraktyczne buty)

Ktoś ma oko do szczegółów - piękny pionowy ornamet na bramie, przy której stoi PMY

Zaczynają mi się podobać te pola kempingowe w środku miasta, z ktorych się kiedyś śmiałam. Przecież to urocza myśl, spędzić tak sobie wieczór pod gołym niebem nie musząc wyprawiać się daleko za miasto, przespać się w namiocie, pogapić na gwiazdy...

Admete - Pią 21 Paź, 2022 05:35

Te taśmy widziałam już ze dwa lata temu w innej dramie - tym remaku japońskiego serialu o zdradzie małżeńskiej. Isadora ćwiczyła.
BeeMeR - Pią 21 Paź, 2022 08:34

Trzykrotka napisał/a:
PMY jest dobra na tych taśmach, bardzo giętka.
Acz wygląda prawie dwuwymiarowo - może tylko na tym zdjęciu. :mysle: