Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
BeeMeR - Nie 17 Sty, 2021 18:31
Hm, nie wiem czy to podchwytliwe pytanie - oficjalnie na pewno są dostępne w bibliotekach
RaczejRozwazna - Nie 17 Sty, 2021 18:31
Aaaaa, ok.
BeeMeR - Nie 17 Sty, 2021 18:32
Coco jumbo też się da
RaczejRozwazna - Nie 17 Sty, 2021 18:33
To na pewno, ale mnie chodziło o coś takiego jak legimi - żeby można było sobie coś wybrać. Trudno zacząć słuchać czegoś, jeśli się nie wie czego szukać... (mój odwieczny problem w bibliotekach... i zawsze narastająca rozpacz, że na pewno przegapię te klejnociki, które gdzieś się na tych półkach kryją. Chciałabym mieć opcję szybkiego skanowania treści półek z książkami A najlepiej już na etapie katalogu )
praedzio - Nie 17 Sty, 2021 18:52
Na legimi też są audiobooki, na Storytel na pewno, bo koleżanka korzysta. Nie wiem czy na woblink czy innym empiku też...
Admete - Nie 17 Sty, 2021 19:23
| RaczejRozwazna napisał/a: | | To na pewno, ale mnie chodziło o coś takiego jak legimi - żeby można było sobie coś wybrać. |
Jak najbardziej są tam audiobooki, ale nie wiem, jak z odtwarzaniem. Trzeba sobie zapłacić odpowiedni abonament. Nie korzystam, bo nie skupiam się na audiobooku.
Caroline - Śro 20 Sty, 2021 12:29
Fajne jest to, że na youtube publikowane są czasem początkowe fragmenty audiobooków. Tak robi np. audioteka, virtualo albo publio. To są różnej długości części, czasem 10% książki, czasem 0,5h, czasem 1h albo 2h. Fajna opcja, bo pozwala zorientować się, czy audiobook jest ok. Wiadomo, że wiele zależy od czytającego. Niektórych słucha się niezależnie co czytają, a inni potrafią skiepścić ulubioną książkę.
Legimi ma opcję abonamentu z audiobookiem, ale niestety wymaga to ściągania na urządzenie. Mój telefon jest zapchany i ma mało pamięci, więc nie mogę skorzystać.
Ja słucham lekkiej literatury i kryminałów. No i nałogowo HP.
RaczejRozwazna - Śro 20 Sty, 2021 13:23
Dzięki Caroline! O czymś takim właśnie myślałam.
BeeMeR - Czw 21 Sty, 2021 08:19
Skończyłam Łowcę Androidów - hmm, nieco inaczej to pamiętałam z filmu, muszę sobie przemyśleć i przypomnieć film -no i obejrzeć drugi, późniejszy
Agn - Czw 21 Sty, 2021 08:48
Ja bym powiedziala, ze wrecz bardzo inaczej pamietasz to z filmu, bo film swoje, a ksiazka swoje. Film byl bardziej na motywach niz ekranizacja.
BeeMeR - Czw 21 Sty, 2021 08:55
Ano właśnie, rzałabym, że niektóre imiona i ogólny pomysł się zgadzają
BeeMeR - Czw 21 Sty, 2021 12:46
Zapomniałam nadmienić, że w istocie narrator ma wspaniały głos
Agn - Czw 21 Sty, 2021 12:58
No mowilam!
RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2021 21:03
Czytam Agonię Pawła Kapusty o absurdach polskiej służby zdrowia, przede wszystkim jej administracyjnej strony. Książka dobra, ale chwilami dołujaca, zwłaszcza w pandemii.
Admete - Sob 23 Sty, 2021 21:38
Lepiej takich nie czytać w obecnych czasach. U mnie W cieniu koronkowej parasolki.
Agn - Sob 23 Sty, 2021 22:09
A u mnie na razie nic.
Nic mi nie wchodzi.
Jestem zalamana.
RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2021 22:19
Spokojnie, Agn, to chyba tylko nieprzyjemny kryzys pandemiczny. Myślałam, że tylko ja tak mam, ale psiapsióła też mówi, że nie może czytać. Ogląda za to LOTRa Ja się zbieram do powtórnej lektury - nie wiem ile to zbieranie potrwa
Teraz czytanie czegoś obszerniejszego niż artykuły dawkuję sobie "łyżeczką". Mimo że Agonia trochę dołująca to czyta się dobrze. Wcześniej połknęłam Babkę lancetowatą - Na izbie czarno - właściwie książeczka niż książka, ale wyłam ze śmiechu. Anonimowy ratownik medyczny (pół-anonimowy - prowadzi bloga) spisał co lepsze wypadki z izby, między innymi historię świra, który przybył raz na SOR z mieczem samurajskim (z allegro - jak się ekipa wywiedziała), żeby zabić załogę. Ale wcześniej żądał wizyty u lekarza, bo potrzebuje skierowania na ten mord.
EDIT:
Natknęłam się na rozmowę z Joanną Bator - jakoś do mnie mocno przemawia. W ogóle podkasty Tygodnika Powszechnego są do zainteresowania.
https://www.tygodnikpowsz...gn=NWSLTR+22+01
Ania Aga - Sob 23 Sty, 2021 23:15
| Agn napisał/a: | A u mnie na razie nic.
Nic mi nie wchodzi.
Jestem zalamana. |
U mnie tak samo niestety.
Agn - Sob 23 Sty, 2021 23:34
Czemu pandemiczny? Jak siedzialam na lockdownie, to czytalam radosnie. Po powrocie do pracy wciaz czytalam, a teraz dojpa.
Admete - Sob 23 Sty, 2021 23:38
Czasem jest mały kryzys. Trzeba przeczekać, szukać czegoś nowego. Na szczęście nie mam tego problemu teraz. Zawsze się coś do czytania znajdzie. Właśnie zarywam nockę przy tej książce o obyczajach i modzie.
RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2021 23:41
Mówię za siebie, fakt. W pierwszej fazie pandemii też wszystko wchodziło mi super gładko - lockdown był powszechny, wszystko było nowe i nawet ekscytujące (za rok będziemy mieli co wspominać!) i miało się nadzieję, a nawet pewność, ze jednak to szybko się skończy. Ta przedłużająca się pandemia na mnie działa wyjątkowo źle - tracę jakąkolwiek ochotę do myślenia.
I w ogóle w ludziach i w otoczeniu obserwuję zdecydowanie mniejsze natężenie chęci do działania - np. pod względem nowych inicjatyw w sieci - niż na początku pandemii.
Agn - Sob 23 Sty, 2021 23:46
Moze powinnam znow siegnac po cos, co dobrze znam. Albo juz sama nie wiem, co...
Zle mi z tym nieczytaniem, czuje sie jak jelop, ktory nie potrafi sie skupic na czyms dluzszym od smsa.
RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2021 23:51
Też tak mam ostatnio Agn. I też sobie to wyrzucałam, ale naprawdę czasem trzeba posłuchać siebie i odpuścić samoocenę
Aragonte - Nie 24 Sty, 2021 02:14
| Agn napisał/a: | A u mnie na razie nic.
Nic mi nie wchodzi.
Jestem zalamana. |
Jeśli cię to pocieszy, to mnie czytanie też średnio teraz idzie, aż mi było głupio przyznawać się przed dziewczynami na spotkaniu na Skypie, że niespecjalnie coś czytam Mam pozaczynane jakieś książki na czytniku, ale wchodzą mi głównie artykuły (np. z "Polityki") niewiele poza tym.
BeeMeR - Nie 24 Sty, 2021 07:11
Ja miałam kryzys, długo nic nie czytałam
Dopiero mi nastoletnia bzdura jakoś weszła, teraz sci-fi najlepiej. No i podróżnicze.
|
|
|