To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Emma (2020)

Admete - Nie 29 Mar, 2020 19:27

Cieszę się, że też ci się spodobało. Muszę sobie zrobić powtórkę.
Tamara - Nie 29 Mar, 2020 20:38

Jeszcze jednej rzeczy bym się przyczepiła, aczkolwiek rozumiem, że takie było założenie - scenariusz skoncentrowany na historii Emmy i pana Knightleya, z pominięciem całego obyczajowego tła, życia Highbury , ploteczek, herbatek , spacerów, historii o pieczonych jabłkach i wieprzowinie , całego tego urokliwego codziennego życia . Dlatego uważam , że bezwzględnie powinien to być serial , bo byłoby to przecudnie zrobione :serce2: :serce:
Trzykrotka - Pon 30 Mar, 2020 00:24

O tak, ja też chętnie posiedziałabym dłużej w tym świecie. Więcej gadaniny panny Bates, więcej skrytego romansu Franka i Jane, więcej pogaduszek taty ze starszymi paniami "drugiego sortu" i panem Perry - aptekarzem o tym co jeść, a czego nie. Chyba najudatniej udało się to tło zrobić w adaptacji Daviesa z Kate. Ale to była w ogóle bardzo angielska, solidna, tradycyjna ekranizacja.
Jane nie była wcale brzydka, tylko - jak to ująć - ciężkawa. Nie gruba, nie o to mi idzie, tylko chyba źle były zestawione z Emmą. Te dziewczyny ciagle porównywano, więc dobrym pomysłem było takie ich dobranie, żeby były równie piękne, zdolne, światowe, eleganckie, tak jak to zrobiono w wersji z Kate i Gwyneth. Tutaj jest trochę jak w serialu. Tam Emma - Romola była wysoka i dorodna, a Jane mała i totalnie niepozorna. Tutaj odwrotnie - Jane przy Emme wydaje się dość masywna. Poza tym, co jest wielkim plusem - widać po jej stroju i prostej fryzurze, że faktycznie ubiera się i czesze sama. Jej w moich oczach sporo uroku zabierała ta znudzona i niechętna mina. Ale znowu - my znamy na wylot powieści Austen, więc pewne rzeczy bierzemy za pewnik. Tymczasem w przypadku Jane w ekranizacji chyba nie było mowy o tym, że właściwie straciła dom, w którym się wychowała, że ma pracować, nie było tych jej rozterek związanych z ryzykownym narzeczeństwem, które odbierały jej zdrowie. Ot, przyjechała w długie odwiedziny do ciotki i już się zastanawiała, jak wytrzyma jej gadulstwo i konieczność przebywania w takim małym domu bez cienia prywatności. Mina była uzasadniona, acz Jane przez to traciła na sympatyczności, podobnie jak z lekka gburowaty, duży Frank. Pasowali do siebie.
Harriet nie ma brwi, bo tak JA zasugerowała we fragmencie o malowaniu portretu :lol:

Aragonte - Pon 30 Mar, 2020 00:28

Trzykrotka napisał/a:
O tak, ja też chętnie posiedziałabym dłużej w tym świecie.

I ja :mrgreen: Też chcę serial, to byłaby przednia rozrywka :mrgreen:

Tamara - Pon 30 Mar, 2020 08:05

Trzykrotka napisał/a:
Harriet nie ma brwi, bo tak JA zasugerowała we fragmencie o malowaniu portretu :lol:

A racja, zapomniałam :ops1: :wink:
No i strasznie mi brakuje napadów na kurnik :mrgreen:

Tamara - Pon 30 Mar, 2020 11:50

Ha , już wiem kogo mi przypomina pani Elton ! W niektórych ujęciach - zwłaszcza tam , gdzie wytrzeszcza oczy - wygląda jak chihuahua :lol: :-P
Trzykrotka - Pon 30 Mar, 2020 12:39

Tamara napisał/a:
Ha , już wiem kogo mi przypomina pani Elton ! W niektórych ujęciach - zwłaszcza tam , gdzie wytrzeszcza oczy - wygląda jak chihuahua :lol: :-P

:mrgreen: A kokardka na czubku głowy jest od yorka :mrgreen:

Tamara - Pon 30 Mar, 2020 12:44

Dokładnie :rotfl:
zooshe - Pon 30 Mar, 2020 13:47

Zasady etykiety
https://www.youtube.com/watch?v=SJa3pvm_dmM

Tamara - Pon 30 Mar, 2020 17:32

Przeurocze :mrgreen: i aktorzy po cywilu uroczo wyglądają :serce: :serce: :serce:
milenaj - Pon 30 Mar, 2020 18:09

Obejrzałam. :mrgreen:
Podoba mi się bardzo ta ekranizacja. Jakoś widać w niej, że ta powieść Austen jest komediowa. Faktycznie było troszkę niedociągnięć, Jane nie do końca do mnie trafiała. Ale Emma świetna. Knightley jeszcze lepszy. Te ludowe piosenki. :oklaski: Miałam bardzo przyjemny seans.

Akaterine - Wto 31 Mar, 2020 21:21

Karolina Żebrowska ocenia kostiumy:
https://www.youtube.com/watch?v=KAo8ehvkom4

Trzykrotka - Śro 01 Kwi, 2020 01:08

Bardzo profesjonalnie i ciekawie :oklaski: Mówiłam że te loczki są nie bardzo... :mrgreen: A pani Elton wyprzedza modę swojej epoki, pewnie dlatego zabawnie wygląda.
Aragonte - Śro 01 Kwi, 2020 09:29

Oj tam, oj tam, jak się jest "bride", to można sobie na więcej pozwolić :lol:
Tamara - Śro 01 Kwi, 2020 10:37

Nawet na wybiegnięcie w czasie fryzurą jakieś 20 lat naprzód :mrgreen: ale to jest wychwytywalne tylko dla ludzi zorientowanych w historii mody, dla przeciętnego śmiertelnika jest to po prostu pretensjonalne wystrojenie, rzucające się w oczy , tak jak było w książce, więc całkowicie jestem w stanie to darować :mrgreen:
Trzykrotka - Śro 01 Kwi, 2020 15:27

Nie, to wcale nie zarzut. To nawet całkiem wspólgra z postacią, że panna Augusta, cała w pretensjach oraz posażna, pilnie śledzi (na ile można w tamtych czasach) trendy i każe się czesać oraz szyć sobie suknie zgodnie z tym, co tam słychać w najnowszych żurnalach (żurnale już wtedy były? :lol: )
Niedawno w programie Gwiazdy na dywaniku powiedzieli o pewnej młodej aktorce dokładnie takiej jak pani Elton: jest tak modna, że tam wszystko aż drży. I wywracali przy tym oczami :lol:

Tamara - Śro 01 Kwi, 2020 18:50

Ależ oczywiście że dzienniki mód były , jak najbardziej , najsławniejszy brytyjski to Ackermann's Repository https://en.wikipedia.org/wiki/Ackermann%27s_Repository i jestem pewna , że pani Augusta skrzętnie z niego korzystała, uzupełniając propozycje mód swoimi zasobami wewnętrznymi :mrgreen:
Pierwsze żurnale powstały chyba w Paryżu za czasów Marii Antoniny, ale nic sobie nie dam uciąć za te informację, bo pewności nie mam.

Trzykrotka - Czw 02 Kwi, 2020 00:07

Bo przecież ona wcale nie chciała się stroić, ona wręcz nienawidzi być "za bardzo," ale od mężatki się tego wymaga, nieprawdaż...
No i te zasoby :mrgreen:

Tamara - Czw 02 Kwi, 2020 12:32

No musiała biedula , po prostu musiała, a jak strasznie cierpiała przy tym , ach jak mi jej żal :mrgreen:
behemotka - Nie 19 Kwi, 2020 14:14

z ciekawości - która to aktorka jest taka modna, że aż drży?

jak dla mnie pani Elton wygląda jak przecudnie wystrojona surykatka :)

Tamara - Nie 19 Kwi, 2020 17:39

Ooo , surykatka też pasuje :mrgreen:
Trzykrotka - Nie 19 Kwi, 2020 17:42

behemotka napisał/a:

Julia Wieniawa.

behemotka - Pon 20 Kwi, 2020 15:06

Trzykrotka napisał/a:
behemotka napisał/a:

Julia Wieniawa.

no właśnie jakoś tak pomyślałam o niej, chociaż nie wiem czemu, bo mi zawsze wydawała się absolutnie nijaka

Tamara - Pią 24 Kwi, 2020 23:36

Już niedługo :cheerleader2: https://www.dvdsreleasedates.com/movies/9813/emma
Aragonte - Sob 25 Kwi, 2020 16:10

Ciekawe, kiedy w Polsce ukaże się DVD.