To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

BeeMeR - Pią 17 Paź, 2014 12:48

Jotka napisał/a:
Warto, zaczyna się na pięknej wyspie.
Acha, dzięki :kwiatek:

Bo ja wielosezonowce rzadko oglądam w całości - najczęściej gdzieś w połowie tracę zainteresowanie lub serial według mnie siada i zaczyna zjadać własny ogon. Tu póki co bawi mnie nadal, acz rozważałam, bo jeśli bym miała porzucić i przerzucić się na coś innego to byłby to idealny moment ;)

Jotka - Pią 17 Paź, 2014 13:30

Dla mnie słabszy sezon to 5 (oglądałam tylko 1 raz :wink: ) ale czekam na zakończenie serii
Anaru - Nie 19 Paź, 2014 00:46

Obejrzałam 1 odcinek Watahy.

Zdjęcia niebrzydkie, bo okoliczności przyrody piękne, mam nadzieję, że będzie ich trochę więcej. Tych okoliczności oczywiście ;) . Wilk piękny. :mrgreen:
Z mocnych stron - muzyka.

Aktorstwo... no cóż, na razie niezbyt przykuwające :roll: . Trochę zgubiłam się w powiązaniach postaci, ale pewnie się dowiem coś więcej, bo dam drugiemu odcinkowi szansę. Główny bohater kompletnie bez charyzmy, nie rozpoznałabym go na ulicy. :roll:
Postępowanie w stosunku do dziecka w tej kostnicy jakieś chore :?
Ogólnie oglądałam bez przykrości, ale i kompletnie bez zaangażowania.

Zerknęłam na Filmweb i moje odczucia prawie idealnie oddaje jeden z komentarzy ;)

Cytat:
Po trailerach, plakatach i całym szumie związanym z nową polską produkcją HBO, rozsiadłem się wygodnie przed TV, uruchomiłem nagrany wcześniej odcinek i... rozczarowanie rosło z minuty na minutę.

Aktorzy - Topa, Mikołajczyk, Siastacz, Reczek. Reszta drewno.

Główny bohater powinien powozić Ursusem C360 po okolicznych polach, a nie bawić się w twardziela o gołębim sercu. Zdecydowana pomyłka co do aktora. Pani prokurator s.uka na siłę, tak sztucznie, że aż zabawnie. Te jej twarde gadki, idiotyzm sceny rozpoznania zwłok, nic nt. dochodzenia, poza kretyńską wizyta w szpitalu, z dowodem rzeczowym w torebce...

Problem "Demonów Wojny" Pasikowskiego, tj. kolesie dymają przez las dnie całe, a ubrania wciąż jak z pralni odebrane, niemalże odprasowane na kant, włos lśniacy, zaczesany, buzie czyste, niezmęczone. Zwłaszcza pierwsza scena z grupą nielegalnych bardzo pod tym względem jest słaba. Tak samo cała reszta, choćby terenówki SG lśniące, prosto od dilera, może jeszcze z folią na fotelach?

Ludzie z gór, a każdy blady jakby dopiero co wstał od biurka w korpo (uderzyło mnie to zwłaszcza u Zielińskiego/Markowskiego, przecież na urlopie).

Główny bohater i jego "upadek", ograniczający się do wypicia jednej flaszki w domu i ubota w barze. Za mało tego, brak jakiejś spirali, ciągłości. Ta niby rozpacz Rewrowa jakaś taka... no na niby właśnie.

Zresztą fatalnie jest to wszystko zmontowane. Sceny klejone w oderwaniu od siebie, chaos, nierówno. Dziwnie się to ogląda. To nie jest montaż na taki serial. Buch - eksplozja strażnicy. Rebrow w szpitalu. Pani prokurator w szpitalu. Rebrow w domu pije wódkę. Rebrow na cmentarzu. Topa/Grzywa na porodówce. Rebrow oddaje blachę Markowskiemu. Prokurator na komendzie (jakby nie mogła zadzwonić btw). Rebrow w barze pije wódkę. Rebrow zrywa plaster z czoła. WTF? Ja rozumiem, że "kino europejskie", ale może jednak można było w tym przypadku spróbować inaczej? Wygląda to tak, jakby za dużo chciano opowiedzieć w czasie przeznaczonym na ten jeden odcinek. I w sumie niczego nie opowiedziano porządnie.

Oczywiście szacunek do Bieszczadów, za widoki.

Spróbuję z drugim odcinkiem, ale póki co sceptyczny jestem bardzo.

http://www.filmweb.pl/ser...dcinek.,2526592

Ciekawa jestem Zbrodni, oglądał ktoś?
http://www.filmweb.pl/serial/Zbrodnia-2014-713285

Admete - Nie 19 Paź, 2014 09:27

Też bym się zapoznała, ale nie mam AXN.
Anaru - Nie 19 Paź, 2014 11:08

Ja mam, ale z racji możliwości czasowo-lokalowych obejrzę niewątpliwie z wcześniejszego nagrania ;) . Zbrodnia ma niezłe opinie jak widziałam.
Anaru - Pon 20 Paź, 2014 20:43

Obejrzałam drugi odcinek Watahy, podobał mi się bardziej, chociaż akcji było mniej. Nikt nikogo nie ścigał (pominąwszy niedźwiedzia ścigającego dwójkę strażników jakoś bez konsekwencji ;) - nomen omen wstrzelili się z tym niedźwiedziem idealnie, biorąc pod uwagę wczorajszy atak na strażników własnie w Bieszczadach i rozszarpanego człowieka, którego szukali :? ), nie było nielegalnych, śledztwo się toczy, facet szuka samotni, która nie jest do końca samotnią, zagadki się mnożą (dziecko, kolczyk, tajemniczy starzec, mniej tajemniczy starszy facio), dramatozy też. Wilka chyba nie było tym razem, albo przeoczyłam. Tereny nadal piękne :serce: , ale ileż ich można pokazać w krótkim odcinku. Ogólnie kredyt zaufania rozciągam na kolejny odcinek i obejrzę jak się pojawi. Krótki ten serial będzie, więc pewnie będą upychać jakoś rozwiązania zagadek w następnych odcinkach. ;)

A dziś pewnie dla porównania dobiorę się do Zbrodni.

Admete - Pon 20 Paź, 2014 20:48

Khem, khem a w jakiej tv? ;)
Anaru - Pon 20 Paź, 2014 22:58

Rzucić namiarem na kanał? ;)
Caitriona - Wto 21 Paź, 2014 15:51

Mojego uzależnienia od produkcji brytyjskich ciąg dalszy - Grantchester . Ciepły i sympatyczny miniserial (zdaje się 5 odcinków) o młodym, i przystojnym, wikarym, który przez przypadek zaczyna pomagać inspektorowi w rozwiązywaniu morderstw.

https://www.youtube.com/watch?v=Ipu6elDudyo

Admete - Wto 21 Paź, 2014 17:25

To chętnie obejrzę.
Akaterine - Wto 21 Paź, 2014 18:58

O, ciekawie się zapowiada :) .
Czy pokazało się coś jeszcze brytyjskiego, co jest warte uwagi?

Caitriona - Wto 21 Paź, 2014 19:20

Ja oglądałam Our Girl (5 odcinków) i Chasing Shadows (4 odcinki, ale będzie chyba kolejna seria). Mocno polecać nie będę, ale ja obejrzałam z przyjemnością.

edit: i jest już The Great Fire, ale jeszcze nie widziałam

Harry_the_Cat - Wto 21 Paź, 2014 23:11

Granchester widzialam jeden odcinek, fajne.

Our Girl - ostatnoi odcinek bardzo mnie rozczarowal -

Spoiler:
Zabili mojego ulubionego bohatera... i to wygladalo tak, jakby go zabili bo to bylo wygodne. Zeby Molly z lzejszym sercem mogla z Charlsem wyladowac. Kibicowalam Smurfowi od poczatku!! Boss byl/ jest bardzo przystojny i dobry czlowiek, ale jakos dla Molly bardziej mi pasowal Smurf... Bardziej to byloby wiarygodne i jakos takie normalne w taki cieply, pokrzepiajacy sposob. Molly i Smurf mieli wiele wspolnego. Poplakalam sie. Ostatni odcinek dla mnie wszystko zepsul - bo ta smierc po prostu byla historii na reke, a nie potrzebna. Chyba wolalabym, zeby Smurf zyl dalej ze zlamanym sercem. Bardziej by to bylo tak po ludzku

/ rant over.

Caitriona - Wto 21 Paź, 2014 23:17

Cóż, mam tak samo. Identycznie.

Spoiler:
nie chcę być wredna, ale Smurf i Molly byli idealni dla siebie, dwoje dzieciaków z podobnej warstwy, podobnie się zachowujący. Mieli wiele wspólnego. Po prostu pasowali do siebie. A Molly i Boss, cóż, zauroczenie ok, przystojny facet, ale nie pasują do siebie. Miałam wrażenie, ze jeszcze zadurzenie Molly jest zrozumiałe, ale że w drugą stronę, no jakoś go nie widzę że traci dla niej serce...

Dwa pierwsze odcinki super, dwa kolejne słabsze.

Harry_the_Cat - Wto 21 Paź, 2014 23:26

Zgadzam sie w calej rozciaglosci Cait!!! Dokladnie tak!

Spoiler:
po protu byli dla siebie idealni. I jeszcze ten jego sen zeby razem pojechali do Vegas!

To troche tak bylo z Bossem, ze chyba z braku laku... Koles dopiero co sie rozstal z zona i tam w tym Afganistanie to pierwsza mu sie ta Molly nasunela...

Anaru - Śro 22 Paź, 2014 00:56

Obejrzałam pierwszy odcinek Zbrodni i spodobał mi się zdecydowanie bardziej niż pierwszy Watahy.

Ładne nadmorskie zdjęcia, główny bohater niczego sobie (nie znam aktora kompletnie), oczywiście trudny i po przejściach ;) , dialogi mniej sztuczne, jakaś akcja jest od razu, jest spotkanie po latach. Ogólnie zaczyna się nieźle. Agn mówiła, że ponoć wzorowany na skandynawskich, możliwe, że coś w tym jest. A ponieważ kryminały skandynawskie lubię oglądać, to i ten tym bardziej mam zamiar, zwłaszcza, że obsada niezła.

BeeMeR - Śro 22 Paź, 2014 09:38

Anaru napisał/a:
Obejrzałam pierwszy odcinek Zbrodni i spodobał mi się zdecydowanie bardziej niż pierwszy Watahy.
No, to brzmi znacznie bardziej interesująco - skandynawskie podłoże również. Czekam na dalsze wrażenia :kwiatek:
Anaru - Śro 22 Paź, 2014 11:03

A ja czekam na kolejny odcinek, bo nie pamiętam kiedy puszczają ;) . Ale już widziałam powiązaną z tym serialem reklamę smartfona :P
Anaru - Śro 29 Paź, 2014 14:34

Obejrzałam wczoraj Watahę nr 3 i oglądało mi się naprawdę nieźle, coraz lepiej. I chociaż dalej lekko niezrozumiałe są dla mnie posunięcia niektórych, to się pewnie będzie sukcesywnie wyjaśniać w miarę trwania akcji kolejnych odcinków. Pojawiła się nowa postać - tajemniczy pop-niemowa po przejściach :mrgreen: , a biorąc pod uwagę jego naścienne rysunki, to wie zdecydowanie więcej niż przekazuje, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nie gada. ;)
Wilk się pojawił, tak samo jak wilk na ścianie, więc pewnie ma jakieś znaczenie.

Kolejna tajemnica
Spoiler:
kto ubił dziewczynę głównego bohatera, zwłaszcza, że miała zginać w wybuchu, a ewidentnie cała i zdrowa z niego wyszła. No i dała się znaleźć zamiast żeby ją gdzieś w jakimś dole uklepali.

Bieszczady dalej piękne, przyjemnie patrzeć, zwłaszcza, że w tym odcinku sporo gonią po lesie.

Zastrzeżenie - Topa mówi tak, że czasem muszę cofać, żeby go zrozumieć, wrrr.

Anaru - Śro 29 Paź, 2014 23:59

Obejrzałam też 2 odcinek Zbrodni i przeczytałam przed chwilą, że maja być tylko 3 odcinki :mysle: . Trochę w lesie jest to dochodzenie jak na to, że został tylko 1 odcinek na rozwiązanie sprawy 2 morderstw, które od 2 odcinków są nierozwiązane. ;) I pewnie na zmianę w życiu głównego bohatera po przejściach, bo znajoma z dawnych lat ma duże problemy w małżeństwie (męża brutala gra młodszy Pazura).

Zdjęcia piękne i jeszcze jeden plus w stosunku do Watahy - Zbrodnia jest lepiej nagłośniona, jak oglądam Watahę to mam wrażenie, że to wszystko jest nagrywane na żywca i jak się nagra tak jest. No i czasami nieszczególnie wyraźnie. W Zbrodni tego problemu nie ma.

Ciekawa jestem 3 odcinka, tak samo jak coraz bardziej jestem ciekawa rozwiązania Watahy, bo się zdecydowanie poprawiła w stosunku do 1 odcinka, przynajmniej moim zdaniem. ;)

Acha, wyczaiłam dość charakterystycznego (krakowskiego zresztą ;) ) aktora, który gra w obu serialach, w tym w Watasze nieco szemraną postać - Mariusza Saniternika http://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=11113

Caitriona - Pią 07 Lis, 2014 13:18

Nie wiem czy ktoś jeszcze ogląda Murdoch Mysteries, ale na wszelki wypadek dam w spoiler ;)

Spoiler:
Murdoch w końcu się ożenił. Yay! :D Oczywiście ślub był w stylu Murdocha, więc prawie by do niego nie doszło. Łapali przestępcę zamiast bawić się na własnym weselu.

Anaru - Pią 07 Lis, 2014 14:24

A ja skończyłam Zbrodnię, faktycznie 3 odcinek zamykał sprawę, mordercę znaleziono, na dodatek w odpowiedniej atmosferze dramatozy i zagrożenia życia jednej z głównych postaci :wink: , ale w gruncie rzeczy jest taki trochę niedosyt. Nie obraziłabym się o więcej odcinków, np. z innymi sprawami do rozwiązania.
Admete - Pią 07 Lis, 2014 15:08

Zniechęciłam się trochę do Murdocha po wcześniejszych dramatozach i przeciąganiu.
Caitriona - Nie 09 Lis, 2014 19:12

A ja sobie go oglądam, jak mnie najdzie ochota i jak sobie o nim przypomnę ;)
Admete - Nie 09 Lis, 2014 19:41

Za to Grantchester świetne. Czekam na ostatni - 6 odcinek.