Ładne, szczególnie te drugie. Niedozwolone poniżej 14 lat jak widzę
A dla tych jeszcze starszych bonus - znalezione przy okazji przekopywania się przez Damonową filmografię w necie
Spoiler:
Nomen omen to cudo też zamierzam obejrzeć, chociaż ww. to jeszcze takie młode chłopię tam jest Agn - Wto 14 Wrz, 2010 22:29 Jakie sexi klapencje...
Ciekawość, dlaczego od 14 lat... jakaś bzdura. Eeva - Wto 14 Wrz, 2010 22:46 Kto jak kto ale Ian zarówno jako Ian oraz jako Damon daje radę Agn - Wto 14 Wrz, 2010 23:04 Znaczy się on mi się podoba jako Damon. Choć zobaczymy, czy mnie urzecze w jeszcze jakichś innych rolach. Bo w gruncie rzeczy on gra ciekawą postać i robi to w świetny, ironiczny sposób. Facet bawi się tą rolą, za co mu cześć, chwała i ogólne brawa. Eeva - Wto 14 Wrz, 2010 23:21 Masz zupełną rację Agn... Chociaż, jak z nieukrywanym trudem próbowałam przebrnąć przez książkowe Pamiętniki, to też Damon wydawał mi się być jedynym konkretnym bohaterem.
W ogóle Ian jest bardzo proekologiczny i robi różne akcje propagujące eko life style na planie Pamiętników i kocha pieski i kotki i promuje akcje adoptowania zwierzaków ze schronisk co tez dobrze o nim świadczy.Agn - Śro 15 Wrz, 2010 19:24 I już go kocham!
Eeva, ja też usiłowałam przeczytać te książki. Tak samo Spin dzielnie podjęła się tego zadania - obie poległyśmy.Harry_the_Cat - Śro 15 Wrz, 2010 19:47 A kto mi moze w spoilerze wrzucic krotko jak sie koncza pamietniki ksiazkowe?asiek - Śro 15 Wrz, 2010 20:22
Agn napisał/a:
Eeva, ja też usiłowałam przeczytać te książki. Tak samo Spin dzielnie podjęła się tego zadania - obie poległyśmy.
Ja też poległam... Anaru - Śro 15 Wrz, 2010 20:34
Eeva napisał/a:
z nieukrywanym trudem próbowałam przebrnąć przez książkowe Pamiętniki,
Tak mi się skojarzyło - zerknęłam kiedyś przypadkiem na książkowe, tzn opis bohaterów i zauważyłam jak kompletnie różni są od tych serialowych
Uwaga - BARDZO nisko latające książkowe SPOILERY
Spoiler:
Bohaterowie
* Elena Gilbert – ładna, popularna, 17-letnia dziewczyna o blond włosach i niebieskich oczach. Przez całą serię, Elena zmienia się z płytkiej, egocentrycznej "królowej lodu" w kochającą, otwartą i mądrą osobę. W Szale została przemieniona w wampira i umarła ratując Stefana i Damona. Pojawiła się jako duch w Mroku a w Powrocie o zmierzchu stała się człowiekiem o nadludzkiej mocy.
* Stefano Salvatore – jest młodszym z dwójki wampirzych braci. Jest przystojny, ma ciemne, falowane włosy i zielone oczy. Stefan jest zmęczony swoim wampiryzmem i śmiercią Katherine. Zanim zakochał się w Elenie, myślał, że nie może być ocalony.
* Damon Salvatore – jest starszym bratem Stefano. Zuchwały, arogancki, ma ciemne włosy i czarne oczy. Jest mroczny i sadystyczny, ale również czarujący i uwodzicielski. Wydarzenia w Szale i Mroku pokazują, że Damon jest również zdolny do dzikiej wierności i uczucia. Zaczyna ukazywać swoje ciepłe uczucia do Bonnie (w późniejszych tomach).
* Bonnie McCullough – jest jedną z najlepszych przyjaciółek Eleny, niska, ma rude włosy i brązowe oczy. Ma dziwną fascynację Druidami i jest medium. Na początku bała się swego daru, lecz w "Szale" zapytana przez Honorię Fell postanowiła go zatrzymać. Boi się ciemności i tego co się w niej znajduje. W pierwszych częściach serii odgrywa nawiną, dosyć mało-refleksową i zwariowaną czarownicę. Jednak w późniejszych tomach mądrzeje. Z początku jest zakochana w Matcie Honeycuccie, potem jednak jej sympatią staje się Damon Salvatore – starszy brat Stefano Salvatore – wampir.
* Meredith Sulez – jest kolejną najlepszą przyjaciółką Eleny. Jest wysoka, ma oliwkowy kolor skóry i ciemne włosy. Meredith jest zrównoważona i troskliwa. Często jest głosem rozsądku przez całą serię. Jest wierna swoim przyjaciołom, zakochana w Alaricu.
* Matt Honeycutt – jest byłym chłopakiem Eleny. Typowy amerykański uczeń, rozgrywający, ma blond włosy i niebieskie oczy. Po tym jak stracił Elenę dla Stefano, ma złamane serce, ale i tak przyjaźni się z obydwojgiem.
* Caroline Forbes – dawna przyjaciółka i obecna rywalka Eleny. Jest ładna, ma zielone oczy i kasztanowe włosy. Jest manipulantką i mściwą osobą przez większość serii, do czasu aż odkupuje swoje winy w Mroku.
* Katherine – jest młodą wampirzycą, w której zakochali się Damon i Stefano, kiedy jeszcze byli ludźmi podczas włoskiego Odrodzenia. Katherine zmieniła braci w wampirów, zanim upozorowała samobójstwo. Fizycznie przypomina Elenę, co prawdopodobnie spowodowało, że Stefano zainteresował się dziewczyną. Katherine zostaje zabita przez Elenę w Szale w krypcie pod grobem Honorii Fell
* Margaret Gilbert – jest młodszą siostrą Eleny i jedną osobą z jej rodziny, która jej pozostała. Jako pierwsza rozmawia z Eleną, po tym jak została ona przemieniona w wampira.
Albo mi się wydaje, albo przerobili siostrę na brata
No i kolorystykę niektórych bohaterów i to dość istotnie w niektórych przypadkach
Harry - w linku masz streszczeniaAdmete - Śro 15 Wrz, 2010 20:43 Przeczytałam te opisy i chichram się nieziemsko z tego grafomaństwa Eeva - Śro 15 Wrz, 2010 20:45 Widzę, ze wszystkie poległyśmy na książkowej wersji.. ale to aż niesamowite, ze z takiego badziewia udało się zrobić bardzo konkretny serial Agn - Śro 15 Wrz, 2010 20:56 Nie tylko kolorystykę, ale i związki między bohaterami (no ciekawe, czy Damona sparują w serialu z Bonnie - ale by iskrzyło! Całe miasteczko poszłoby chyba z dymem ), a także... nazwiska i nazwy. Serialowy Matt nosi nazwisko Donovan i jest bratem Vicky, w książce nosi nazwisko Honeycutt, ale nie pomnę, czy Vicki była jego siostrą. W książce miasteczko nazywa się Fell's Church, w serialu - Mystic Falls.
W książce Elena ma młodszą siostrę (a chyba 4-letnią), a serialu młodszego brata, zaćpanego nastolatka. I ciotka też się inaczej chyba nazywa. Na pewno tylko serialowa nosi imię Jenna... a wiem - Judith.
No i tylko w polskiej wersji Stefan został przerobiony na Stefano. Chwała Eru, Damon pozostał Damonem, nie ochrzczono go Damono. Yvain - Śro 15 Wrz, 2010 21:01
Eeva napisał/a:
Widzę, ze wszystkie poległyśmy na książkowej wersji.. ale to aż niesamowite, ze z takiego badziewia udało się zrobić bardzo konkretny serial
Może dlatego ze scenarzystą jest Kevin Williamson, napisał scenariusz do takich filmów jak Krzyk, Krzyk 2, Koszmar minionego lata, Jezioro MarzeńAnaru - Śro 15 Wrz, 2010 21:06 Ale tak cichcem mówiąc to gdyby nie Damon, to bym to rzuciła po pierwszym odcinku Agn - Śro 15 Wrz, 2010 21:10 Ja pewnie też. Damon pociągnął mnie dalej, a potem się okazało, że poza Damonem to jest bardzo sympatyczny serial. Choć nie przeczę - Damon to jest... główny magnet.
A scenarzyści nie zawracają sobie głowy takimi bzdetami jak wierność "lyterackiemu" pierwowzorowi. Na szczęście.Harry_the_Cat - Śro 15 Wrz, 2010 21:11 Nie wierze, zeby to sie potoczylo tak jak ksiazki...Agn - Śro 15 Wrz, 2010 21:13 Nie jesteś jedyna. Ja osobiście mam szczerą nadzieję, że ktoś sprzątnie Stefana, a Elena postawi na morderczą szczerość i zabójcze poczucie humoru Damona.
Oraz całą jego seksowność, rzecz jasna.Anaru - Śro 15 Wrz, 2010 21:16
Agn napisał/a:
Ja osobiście mam szczerą nadzieję, że ktoś sprzątnie Stefana
Ja też Yvain - Śro 15 Wrz, 2010 21:17 Mógłby sprzątnąć Stefana i Kaśkę to już dwa problemy mniejAgn - Śro 15 Wrz, 2010 21:19 Biedny Stefan, stara się jak może. Nic na to nie poradzę, że jest nudny jak flaki z olejem... choć gdyby miał więcej takich MOMENTÓW jak ostatnio, to może łaskawie pozwoliłabym mu tylko odejść w stronę zachodzącego słońca. Nie musiałby go nikt mordować...Harry_the_Cat - Śro 15 Wrz, 2010 21:20 Moze Sefan zniknie sprzatajac Kaske...Yvain - Śro 15 Wrz, 2010 21:23
Harry_the_Cat napisał/a:
Moze Sefan zniknie sprzatajac Kaske...
Sprzątnie ją bo jej nie cierpi, a Kaśka sprzątnie Stefana żeby go Elena nie dostała Admete - Śro 15 Wrz, 2010 21:23 Nastolatki wolą Stefka Dziś rozmawiałam z uczennicą, to wiem