To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Kącik graficzny - Wszyscy jestesmy amatorami (chyba) ....

Admete - Czw 17 Kwi, 2008 21:11

I On tak teraz na mnie spogląda i spogląda ;-)
praedzio - Czw 17 Kwi, 2008 21:20

Caitriona napisał/a:
Miała już praktycznie gotową tapetkę dla Praedzia to mi gupi program zaczął nawalać mi sie zamknęło, nie zdążyłam zapisać :cry2:

:pociesz:
Spokojnie, nie pali się! :D Cieszę się, że nie zapomniałaś o swojej obietnicy. :D Ja na razie walczę ze swoją nową kartą graficzną i wszystko mam w przyciemnionych barwach :cry2: Brakuje mi jakiegoś sterownika, psiamać. :bejsbol:

Caroline - Sob 19 Kwi, 2008 18:55

"Harry the Cat style" tapetek się rozpowszechnia :D
I dobrze bo fajny jest :)

Harry_the_Cat - Sob 26 Kwi, 2008 21:02

Właśnie instalowałam od nowa Gimpa i mam po polsku. Ble. Zaraz poszukam, bo ktoś tu pisał jak przestawić...
Ulka - Śro 18 Cze, 2008 23:48

Zamontowałam sobie GIMPa ale jest po polsku i nie da sie zmienić:(
Druga sprawa to to że jestem kompletnie zielona i nie rozumiem niektórych podstawowych spraw- jak w ogóle obsługiwać warstwy, wklejać poszczególne zdjęcia, co to znaczy "wyciągam w górę". A też bym chciała robić takie ładne tapetki kiedyś :wink: no takie to nie, ale w ogóle :) Harry, pomożesz? :rumieniec:

Harry_the_Cat - Śro 18 Cze, 2008 23:52

Ale raczej nie dzis i nie jutro, a potem mnie nie ma przez tydzien. Jak wroce z wakacji, ok?
Ulka - Czw 19 Cze, 2008 00:09

:) To był krzyk rozpaczy po tym jak męczyłam i męczyłam.. Natomiast coraz i rusz przekonuję się, że poprosić o pomoc skutkuje u mnie często postępem w samodzielnym rozumieniu tematu... Po napisaniu tamtego posta chyba zaczęłam coś chwytać, tak ze cierpliwie mogę poczekać na Twój powrót, a może już nawet będę sama coś umiała - przynajmniej zadawać bardziej konkretne pytania :D Udanego urlopu i dzięki ! :-D
asiek - Pią 20 Cze, 2008 19:37

Wprawdzie do Harry, to mi daaaaaleko, ale spróbuję coś podpowiedzieć. :wink:
Język menu - zmiany dokonuje się nie w samym gimpie, a w GTK /dodatek do gimp'a, tzw. biblioteka/.
I tak :
start------>wszystkie programy----->GTK----->select language----->jęz.angielski.
Po zmianie należy odpalić gimpa i gotowe. :-)

Ulko, jeśli chodzi o warstwy i ich obsługę, to ja uczyłam się na podstawie tego samowuczka... http://www.gimp.signs.pl/gimpowanie.shtml ....Polecam. :-)
Trzeba jednak pamiętać o tym, że ów samouczek był tworzony na podstawie starszej wersji gimpa.

Ulka - Sob 21 Cze, 2008 00:32

Dzięki Asiek:) Męczyłam Gimpa metodą prób i błędów i zaczęłam łapać te warstwy o tyle o ile już mogę coś zrobić za ich pomocą. :) A jaka to satysfakcja "rozgryźć" taki program <puchnie z dumy> A za samouczek dzięki- na pewno się przyda przy dalszym rozgryzaniu :) Natomiast ja tego GTK u siebie po prostu w menu nie mam :?
asiek - Sob 21 Cze, 2008 01:03

Ulka napisał/a:
Natomiast ja tego GTK u siebie po prostu w menu nie mam

Ulko, GTK szukaj nie w gimpie, a w swoim kompku, tak jak napisałam wyżej, tj. start------>wszystkie programy----->GTK----->select language----->jęz.angielski.
GTK powinno się zainstalować łącznie z gimpem, w przeciwnym wypadku program nie będzie prawidłowo funkcjonował. :-)
Ulka napisał/a:
Męczyłam Gimpa metodą prób i błędów i zaczęłam łapać te warstwy o tyle o ile już mogę coś zrobić za ich pomocą.

Brawo! :oklaski: ...To najlepsza metoda. Z gimpem trzeba się na oswoić, co na początku wcale nie jest łatwe. ....Czekamy na avki i tapetki. :-D
Ulko polecam Ci jeszcze polską stronę gimpa http://www.gimpuj.info/
Zaglądam tam kiedy mam jakiś problem, a poza tym znajdują się tam rózne dodatki do programu, np. brushe, desenie itp.

Ulka - Sob 21 Cze, 2008 01:11

asiek napisał/a:
Ulko polecam Ci jeszcze polską stronę gimpa http://www.gimpuj.info/

Dzięki na pewno zajrzę :)

Cytat:
Ulko, GTK szukaj nie w gimpie, a w swoim kompku, tak jak napisałam wyżej, tj. start------>wszystkie programy----->GTK----->select language----->jęz.angielski.

No właśnie w moim menu komputerowym tegoż nie ma. Ale w sumie już oswoiłam tę polską wersję więc może nie ma palącej potrzeby :-) .( Może mam jakąś inną wersję??)

asiek - Sob 21 Cze, 2008 01:19

Ulka napisał/a:
No właśnie w moim menu komputerowym tegoż nie ma.

Oj, to sorri :wink: ...Pomyślałam, że szukałaś w menu programu.
Ulka napisał/a:
.( Może mam jakąś inną wersję??)

A może nie zainstalowałaś GTK ? Mnie się też tak zdarzyło i nie miałam dojścia do wszystkich funkcji programu.

Ulka - Sob 21 Cze, 2008 01:24

:mysle: tego to już nie wiem... nie pytało mnie o nic...
Harry_the_Cat - Sob 02 Sie, 2008 20:25

Znalazlam ciekawy tutorial do GIMPA, ktory pozwala na uzyskanie bardzo jaskrawych kolorów:

http://valliegurl.livejournal.com/66444.html

Probując zrobic ten tutorial wyszło mi tak (mniej więcej):

-->

Zawsze bylam ciekawa, jak coś takiego zrobić w GIMPie!

Caitriona - Sob 02 Sie, 2008 20:54

Harry_the_Cat napisał/a:
Zawsze bylam ciekawa, jak coś takiego zrobić w GIMPie!

Ja także ;) Super że udało Ci się to wyszukać; dzięki :kwiatki_wyciaga:

Harry_the_Cat - Sob 02 Sie, 2008 21:00

Teraz będziemy się prześcigać w jaskrawych produkcjach :mrgreen:
Anonymous - Sob 02 Sie, 2008 21:05

Cytat:
Teraz będziemy się prześcigać w jaskrawych produkcjach

i dobrze :D
bardzo ciekawy ten cusik. :wink:

Caitriona - Sob 02 Sie, 2008 21:45

Harry_the_Cat napisał/a:
Teraz będziemy się prześcigać w jaskrawych produkcjach

:mrgreen: :mrgreen:
a tak serio to nie wiem, bo to dużo roboty jest ;) ale na pewno spróbuję ;)

Harry_the_Cat - Sob 02 Sie, 2008 21:54

Mówisz, że to jest sporo roboty? Ja znalazłam ten szukając jak się robi animacje w jakiś prostszy niż ten, który mi się wydaje, że znam, ale jest za skomplikowany, żeby nawet spróbować.... :mrgreen:
Caitriona - Sob 02 Sie, 2008 22:02

Dlatego ja sobie dałam spokój z animacjami, leniwa jestem :D

Ale ten sposób wypróbuję bo efekt jest ciekawy.

Gosia - Nie 05 Paź, 2008 11:18

Chyba sobie poćwiczę :mysle: Muszę się nauczyć tego wtapiania i tekstur, bo brakuje mi fajnych tapetek ;)
aneby - Nie 05 Paź, 2008 17:33

Zawzięłam się na rozpracowanie warstw w GIMPie. Wiem, że co niektóre Damy potrafią lepiej, ale dla mnie do spory sukces :excited:

Harry_the_Cat - Nie 05 Paź, 2008 17:56

Warstwy to super zabawa ;)

A tak w ogóle to wyszła nowa wersja gimpa - ale ja chyba na razie sobie odpuszczę... Nie pamiętam jak tę na macu zainstalowałam... tylko tyle, że łatwo nie było :roll:

maniutka - Nie 05 Paź, 2008 21:15

A idź ta Wy!
W życiu pewnie nie zrozumiem warstw. :frustracja: Jak wcześniej coś próbowałam zrobić to albo to samo wychodziło, albo nie wychodziło nic :wsciekla:

aneby - Nie 05 Paź, 2008 21:27

Rozumieć, to rozumiem. Tylko wykonanie trochę kuleje. Ale się zawziełam i się nauczę.
A tak przy okazji, jak się nakłada deseń na warstwę?