To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Opactwo Northanger

Anonymous - Pon 14 Cze, 2010 18:07

Widzialam wczoraj to wydawnictwo z okladka filmowa. Jak na papier III gatunku, brak ilustracji i antykwariat, cena 34 zl. wydala mi sie masakryczna
Anonymous - Sob 19 Cze, 2010 18:55

Caitriona napisał/a:

Anny Przedpełskiej-Trzeciakowskiej.

Dziękuję, już zaczynam zbierać pieniądze do świnki-skarbonki :)

Trzykrotka - Sob 19 Cze, 2010 23:21

Nie wiem, gdzie mieszkasz, Biedroneczko, ale ja widziałam piękne wydania w taniej książce. Na przykład w Krakowie na Grodzkiej. Sama mam egzemplarz właśnie z takiej księgarni :kwiatek:
Anonymous - Nie 20 Cze, 2010 10:16

Kraków? Akurat mam w planach wybrać się do miasta Kraka przy pierwszej ładnej, wakacyjnej pogodzie.
A mówisz tylko o "Opactwie..." czy wszystkie książki Jane Austen tego wydania są tam warte uwagi? I jakie to wydanie?

Trzykrotka - Nie 20 Cze, 2010 19:23

Ja widziałam takie małe wydanie kieszonkowe. Na pewno Opactwo i Perswazje były do kupienia. Jeśli będziesz w Krakowie, idź koniecznie na Grodzką - w tę część w stronę Wawelu, niedaleko kościoła Piotra i Pawła. Tam jest ta księgarnia - gigant. I najlepiej zapytaj kogoś z obsługi, gdzie szukać.
Admete - Nie 20 Cze, 2010 19:25

Ja szukam Rozwaznej i Romantycznej w tłumaczeniu Trzeciakowskiej - "Nie ma, nie ma, nigdzie nie ma..." ;)
Trzykrotka - Nie 20 Cze, 2010 19:31

Admete napisał/a:
Ja szukam Rozwaznej i Romantycznej w tłumaczeniu Trzeciakowskiej - "Nie ma, nie ma, nigdzie nie ma..." ;)

Będę się rozglądać :kwiatek:

Admete - Nie 20 Cze, 2010 19:44

Wdzięczna będę :) Jeszcze Allegro zostaje w odwodzie.
Anonymous - Nie 20 Cze, 2010 19:49

Biedroneczka napisał/a:
czy wszystkie książki Jane Austen tego wydania są tam warte uwagi? I jakie to wydanie?

ja mam prawie wszystkie z tego kieszonkowego. Biało-czarne. Fajnie wydane naprawdę, tanie.

Anonymous - Pon 21 Cze, 2010 08:24

Ach więc to to wydanie! Jest u nas w bibliotece publicznej. Cóż, liczyłam na bardziej... elegancką okładkę :-P
BeeMeR - Pon 21 Cze, 2010 13:52

A ja po DiU oraz audiobuku RiR zaczęłam się zapoznawać z NA :mrgreen:
Caitriona - Pon 21 Cze, 2010 22:53

Admete napisał/a:
Ja szukam Rozwaznej i Romantycznej w tłumaczeniu Trzeciakowskiej - "Nie ma, nie ma, nigdzie nie ma..."

Mam. Wydał Prószyński w serii Klasyka powieści. Teraz tylko na allegro.

Ale to wydanie jest do kupienia: http://www.proszynski.pl/...a-p-29781-.html

Admete - Wto 22 Cze, 2010 15:33

To wydanie z portretem mam, ale możliwe, że je stracę, bo moja mama pożyczyła książkę bez mojej wiedzy osobie, która ma zwyczaj długo książek nie oddawać...Grrr...
Calipso - Wto 22 Cze, 2010 21:59

Admete napisał/a:
Ja szukam Rozwaznej i Romantycznej w tłumaczeniu Trzeciakowskiej - "Nie ma, nie ma, nigdzie nie ma..."

Ja mam z Kate Winslet - Marianną na okładce z serii Love & Story. Jest i na allego http://www.allegro.pl/ite...yczna_nowa.html Tłumaczenie Przedpełskiej - Trzeciakowskiej ofkors :wink:

Anonymous - Śro 23 Cze, 2010 16:51

bardzo kompetentny ten sprzedawca.... zerknijcie kto jest autorem Perswazji... http://www.allegro.pl/ite...bw.html#gallery
Tamara - Śro 23 Cze, 2010 22:33

Nawet okładki nie przeczytał :roll:
Tamara - Czw 01 Wrz, 2011 16:46

Powtarzam sobie Opactwo i nadal mnie wkurza :?
Trzykrotka - Czw 01 Wrz, 2011 17:43

A co Cię wkurza szczególnie? Naiwność (żeby nie powiedzieć - brak rozumu) Katarzyny? Bezczelność Izabeli? Dwulicowość generała Tilneya? :wink:
Tamara - Czw 01 Wrz, 2011 18:18

Wszystko razem , plus pastiszowa maniera , która początkowo bawi , a potem zaczyna drażnić . Ale może mam zły dzień dzisiaj... No nic , czytam dalej :mrgreen:
nicol81 - Nie 11 Wrz, 2011 20:59

Prawda, że to pariodowanie motywów powieści gotyckich jest trochę grubo ciosane i może irytować :?
Admete - Nie 11 Wrz, 2011 21:05

Eeeee....bynajmniej grubo ciosane nie jest. Jest zrobione z wyczuciem i humorem. Ja to odbieram zupełnie inaczej niz wy. Świetna literacka zabawa i gra z czytelnuikiem. Zawsze mnie to niezmiernie bawi.
nicol81 - Nie 11 Wrz, 2011 21:08

Moim skromnym zdaniem, gra z czytelnikiem jest ciekawsza, jak czytelnikowi się o tej grze wprost nie mówi :wink: Później Austen jest bardziej subtelna w parodii takich motywów.
Trzykrotka - Wto 19 Gru, 2017 11:54

Znalazłam ciekawy artykuł o panu Henrym Tielneyu
http://ew.com/books/2017/...st-leading-man/
Nie wiem, czy się zgodzę z tytułem, ale poczytać warto :kwiatek:

Admete - Wto 19 Gru, 2017 12:35

Henry jest taki zwykły i dobry. Zabawny też jest. Na pewno przyjemnie by się z nim żyło.
Trzykrotka - Wto 19 Gru, 2017 13:30

O tak. Ma kapitalne poczucie humoru. Tylko nie widzę jego przyszłości z Katarzyną, za głupiutka jest dla niego. Po kilku latach będą z nich państwo Bennetowie.