Filmy - ANKIETA - ranking SUPERTBOHATERÓW Salonu - FINAŁ
Anonymous - Pon 27 Lis, 2006 01:15 Temat postu: ANKIETA - ranking SUPERTBOHATERÓW Salonu - FINAŁ Nie wiem jak to załatwić organizacyjnie żeby się nie pomyliło, więc zostawiam decyzje Modziowi - czy zrobić osobny wątek, a ten zamknąć na cztery spusty, czy też kontynuować tutaj.
Jak na razie podaję listę uzupełnioną o nowe kandydatury.
Zasada głosowania jest prosta - typujemy Top 10 - czyli 10 panów od najulubieńszego, po mniej ulubieńszego. W miarę pozycji na liście pan otrzymuje odpowiednią liczbę punktów od 10-1. A uwierzcie mi, to wcale nie będzie takie łatwe. Z bohaterami to jednak trudniej jest (ilu bym nie wyrzucila z bólem serca, ciągle zostaje mi 14-16)
UWAGA !!! Prosze o komentarz lub uzasadnienie (wystarczy 1-2 zdania)
Maximus (Gladiator)
Attilla
Monet
Robin Hood (Michael Praed)
Wilhelm z Baskerville (Imię róży)
Tristan
król Marek (tristan i Isolda)
Artur
Lancelot
Aragorn syn Arathorna
Faramir syn Denethora
Boromir syn Denethora
Eomer syn Eomunda
Severus Snape
Harry POtter
Han Solo
Anakin Sywalker/lord Vader
Syriusz Blake
Remus Lupin
Geralt z Rivii
Jan Bohatyrowicz
Jacek Soplica
Stanisław Wokulski
Andrzej Kmicic
Jurand ze Spychowa
Bohun
Edward Fairfax Rochester
Pan Bennet
Valmont
Pan Knightley
George Wickham
Christopher Brandon
Fitzwilliam Darcy
John Thornton
Gilbert Blythe
Frederick Wentworth (Perswazje)
Heatclif
Oniegin
Rhett Butler
Richard Sharp,
Horatio Hornblower
Guy of Gisborne
Mark Darcy
Higgins (jakmutam?)
Tom Quinn (Mateusz w Spooksach)
Andre Marek (Timeline)
Fox Mulder
James Bond
Indiana Jones
kapitan Hans Kloss
Jack Sparrow
Alison - Pon 27 Lis, 2006 09:49
Jako najstarsza stopniem ZACZYNAM!:
1. Jurand ze Spychowa (10 pkt.) - za prawość, za to, że dla córki sam jeden na całą załogę krzyżacką się rzucił, ryzykując wszystko, za wierność ideałom - to mój ukochany bohater literacki od dzieciństwa, absolutny ideał ojca i rycerza. Nawet mój syn miał mieć na imię Jurand, ale...no, nie wszyscy mnie poparli ??:
2. król Marek (Tristan i Isolda) (9 pkt.) - za prawość, uczciwość i ...czy te oczy mogą kłamać, chyba nieee, czy ja mógłbym serce złamać, chyba taaaak!!!! :oops:
3. John Thornton (8 pkt.)- bo lubię facetów, którzy wiedzą czego chcą i wiernie kochają.
4. Gilbert Blythe (7 pkt.) - j. w. - poza tym to już taka stara miłość, a jak wiadomo, stara nie rdzewieje.
5. Rhett Butler - (6 pkt.) jak wyżej i jeszcze za dołeczki Clarka Gable
6. Monet (5 pkt.) - za miłość do przyrody, sztuki i światła...
7. Higginss (4 pkt.) - bo wie czego chce i jest dobry po męsku - tak jak lubię najbardziej
8. Edmund Fairfax Rochester (3 pkt.) - Edward, Aine, EDWARD!!!! - za Tobika :oops: :oops: - bo sama postać trochę denerwująca, ale dzięki Toby'emu będę ją kochać na wieki wieków. Amen.
9. Fitzwilliam Darcy (2 pkt. ?!) - no niestety fanfik mu trochę zaszkodził w moich oczach, bo się okazał trochę pierdółką, a na Colina to już głos oddałam, ale skoro Lizzy go pokochała...No, nie mozna też zapominać o super chacie i pięknym parku przypałacowym
10. kapitan Hans Kloss (1 pkt.) - za to, że pięknie wyglądał w mundurze i olewał gestapo, a w tamtych czasach kiedy wszyscy dookoła pamiętali wojnę - to było COŚ - i w ogóle za dostarczanie niezapomnianej i niestarzejącej się rozrywki (nie zrobiłam ortografa? mam kłopoty z pisownią łączną i rozdzielną :razz: )
miłosz - Pon 27 Lis, 2006 16:02
Matko przedłużona takżeś to pięknie opisała, że mnie zatkało jak odetka się dopiszę .......
Caitriona - Pon 27 Lis, 2006 17:30
1. Andrzej Kmicic - za fantazję, odwagę, stanowczość, waleczność, za to ze z nim nie można się nudzić, za młodego Olbrychskiego, za to jak potrafił kochać i się poświęcać, za to że umiał się zmienić, za poczucie obowiązku, za to jak dowodził, że bywał bezlitosny, za to że dla niego przypalanie ogniem to betka;
2. Fitzwilliam Darcy - za Colina, za to że sprawił że śledziłam "P&P" z wypiekami na twarzy, za mokrą koszulę, zielony surdut i za wysokie buty, za inteligencję, opanowanie, dystans i zamknięcie w sobie, za to że widząc panią Bennet i tak ożenił się z Lizzy, za pomoc, którą okazywał, za to że jest świetnym starszym bratem i przyjacielem, za to że ma kilka podobnych cech do moich; a, i za Pemberley
3. Fox Mulder - za wytrwałość w tropieniu przegranej sprawy, za wiarę, za te wszystkie sprawy, które rozwiazywał, za "Spooky", za dowciap i sposób bycia, za uśmieszek;
4. Jack Sparrow - za to jak biega (!), za wszyskie miny, za kapelusz i makijaż, za rum, za fantastycznego Deppa, za przygody, za niezłe teksty i sposób w jaki mówi, za wolność którą tak ceni, za to że jest cudowny i ciężko go nielubić;
5. John Thornton - za głos (!!) i za spojrzenie, za jakąś aurę mroczności, za czarny strój przedsiębiorcy pogrzebowego w którym wyglądał powalająco, za zdejmowanie krawata, za stałą i piękną miłość, za troskę o rodzinę, za ciężką pracę i za Look back. Look back at me;
6. Maximus - za wywijanie mieczem, za prawość, za to jak potrafił walczyć, za te ramiona, za to że nie był zbytnio gadatliwy;
7. Christopher Brandon - za to że kochał i był cierpliwy, za to jak przeżywał chorobę ukochanej, za Alana i jego glos, za to że był takim spokojnym i dobrym facetem;
8. Horatio Hornbower - za prawość i wierność swoim ideom, za to że był dobrym przyjacielem i doskonałym dowódcą, za to że sobie radził w każdej sytuacji, za mundur i za Ioana;
9. Bohun - za szaleństwo w oczach, za ogrom miłości, takiej bezgranicznej i dzikiej dla której mógł posunąć się do najgorszych rzeczy, za te oczy;
10. kapitan Hans Kloss - za to że przerobił gestapo, za odwagę i opanowanie, za ksywkę, za to że zawsze wychodził cało z każdej opresji;
Agnesse - Pon 27 Lis, 2006 18:49
1.Wilhelm z Baskerville - za inteligencje, za Seana Connery'ego (nie patrze na metryke), za upor i uczciwosc.
2.Krol Marek - za szlachetnosc, wielkie serce i madrosc zyciowa.
3.Kapitan Jack Sparrow - za wyglad i osobowosc, oraz za Depp'a
4.Fitzwilliam Darcy - za te dume i te uprzedzenia, za ten wzrok i za Colina.
5.Jurand ze Spychowa - po prostu, niezwykly mezczyzna.
6.Pulkownik Brandon - za niezwykle cieplo, cierpliwosc i ten glos...
7.Rhett Butler - dziki jak mustang, wciaz nieposkromiony i ten blysk w oku...
8.Mark Darcy - za to, ze pokochal Bridget, taka jaka byla i ze bil sie o nia z Danielem.
9.
10.
Na tyle starczy...
Anonymous - Pon 27 Lis, 2006 19:48
| Alison napisał/a: | | Edward, Aine, EDWARD!!!! |
:oops: :oops: :oops: Byłam pewna że pisze Edward. Za dużo kopiowałam, to już było w liście przedwstępnej
Ale niezaprzeczalnie mea culpa
P.S. Dodam, że nikt mnie nie poprawił w sprawie Boromira syna Ecteliona :D:D
Admete - Pon 27 Lis, 2006 21:10
Ja to nawet listy nie przeczytałam. Coś moz ewybiorę ale bez uzasadnień, bo mi się nie che wymyślac Nie mam na nic siły...
Gunia - Pon 27 Lis, 2006 21:40
I ja się tu mam zdecydować?
Dobra. Postaram się skupić.
1. Darcy - za to, że dzięki niemu to jestem, że jest ideałem faceta i tak bardzo ceni to, co dla mnie jest najważniejsze - honor.
2. Aragorn - za wierność i odwagę, fascynujący charakter i brudek.
3. Syriusz Black - za wszystko.
4. Jack Sparrow - za kocie ruch, seksowny głos i inteligencję.
5. John Thornton - za to, że wg. obliczeń przez ponad dobę trzymał mnie przy serialu.
6. Brandon - za to, że kochał na zabój i to piękną miłością, bo gotową do poświęceń.
7. Remus - za tę puszkę z herbatą i grzeczne ( ) zachowanie w szkole.
8. Pan Bennet - za to, że nie zbzikował z panią Bennet i miał dwie fajne córki.
9. Knightley - za Jeremy'ego, bo samej książki nie doczytałam do końca.
10. Tom Quin - za to, że chociaż nie rozumiałam po angielsku, "Spooksów" śledziłąm z zapartym tchem, w miarę swoi możliwości antenowych.
Obawiam się, że kolejności w jakiej ich podałam, nie da się logicznie uzasadnić.
P.S. Ali, nie popełniłaś błędu.
Alison - Pon 27 Lis, 2006 21:49
| Gunia napisał/a: | | P.S. Ali, nie popełniłaś błędu. |
Dzięki Guniaszku, bo mi sie nie kciało do słownika zajrzeć, a zawszeć to wstyd jak Matka błędy rozsiewa, zamiast przykładem świecić
Gunia - Pon 27 Lis, 2006 22:07
| Alison napisał/a: | | Gunia napisał/a: | | P.S. Ali, nie popełniłaś błędu. |
Dzięki Guniaszku, bo mi sie nie kciało do słownika zajrzeć, a zawszeć to wstyd jak Matka błędy rozsiewa, zamiast przykładem świecić |
Świecisz przykładem jak gwiazda betlejemska, bo "nie" z imiesłowami przymiotnikowym piszemy łącznie i nigdy nie jest to błędem, chociaż dla osób lubiących utrudniać sobie życie istnieje zasada, że w przypadku wyraźnego znaczenia czasownikowego można napisać osobno, ale kto tam by chciał się niepotrzebnie męczyć, tym bardziej że w przypadku tego zdania nie może być o czymś takim mowy.
*jest dumna z siebie, bo niedługo ma z tego sprawdzian*
miłosz - Wto 28 Lis, 2006 09:08
1. Aragorn - za całokształt; od małego palca prawej stopy do koniuszka tłustych i nieumytych strąków ( z umytymi nieco mniej, ale tylko nieco)
2.JAMES B. - za styl i klasę, za zegarek omega, za astona (choć ostatnio też za forda), za martini ( i za dialog z ostatniego filmu "wstrząśnięte?" - pyta kelner , "mam to w dupie :oops: koleś" - nonszalancko odpowiada 007)
3/4 Han Solo i Indiana Jones - są jak te bliznięta, o których mowa w "Jane Eyre"
5.Edward Rochester - za chmurność, tajemnicę i namiętność;
6.Fitz Darcy - za dumę i uprzedzenie i za spojrzenia rzucane na nią
7. Christopher Brandon - za wierność i konsekwencję;
8 Hans Kloss (i część pewnej załogi czołgu 102) - za to że mając lat kilka -tak sobie wyobrażałam prawdziwych mężczyzn - a wojna wydawała mi się taka piękna...................
9.Andrzej Kmicic - za "a co Oleńka, a co????"
10...........cała armia bohaterów
uff aż się spociłam z wysiłku
no i *martwi się i w czoło stuka i głową o mur wali* o Jaśku T. zapomniała a za scenę na peronie wszystko by mu oddała
Mag - Śro 29 Lis, 2006 08:35
Długo myślałam ale nie jestem usatysfakcjonowana....
1. Fitz Darcy- to oczywiste- za Colina i Pemberly
2.Hans Kloss- za wygląd w mundurze i "Bruner ty świnio"
3.Indiana Jones- za twórcze podejście do historii
4.Mark Darcy -za Colina, za obronę praw człowieka i za"taką jaka jest"
5. Rett Butler- za walkę, kiedy inni rezygnowali i "ni cholery mnie to nie obchodzi"
6. Geralt z Rivii- Michałka pięknie zrobili-charakteryzacja cudo, tylko ten scenariusz ??:
7.Valmont - za Colina, i kitkę :razz:
8 Kmicic- za fantazję i Kiemliczów
9.Wilhelm z Baskerville- za Seana, głos i błysk w oku
10. Maximus- za ideały, wytrwałość i figurki żony i synka.
No ale mam jeszcze paru do obsadzenia....
MiMi - Śro 29 Lis, 2006 15:52
1. Fitzwilliam Darcy - jak dla mnie jest on ideałem faceta. Najbardziej cenię w nim to, że był zdecydowany i honorowy
2. kapitan Jack Sparrow - za całokształt, tzn. za jego podejście do życia, takie na luzie, poczucie humoru, no i te jego piękne oczy na powiekach
3. Syriusz Blake - za to, że się nie poddał, udało mu się dowieść prawdy i był takim fajnym ojcem chrzestnym
4. Severus Snape - za to, że nie wiem do konca, po której jest stronie i za tą jego tajemniczość
5. Remus Lupin - za całokształt, za to, że mimo tak ciężkiej "choroby" chce jak najwięcej pomóc i za jego stosunek do Tonks (nie chciał się z nią ożenić dla jej własnego dobra, ale i tak się zgodził )
6. Pan Bennet - to jego ironiczne poczucie humoru... uwielbiam te jego żarty...
7. Pan Knightley - czekał, czekał i czekał, no i potrafił powiedzieć Emmie prawdę o jej zachowaniu jako jeden z nielicznych (opieram się na filmie, książkę dopiero zaczęłam czytać)
8. Gilbert Blythe - moja młodzieńcza miłość... no i to, że potrafił czekać na Anię.
9. Mark Darcy - mała nadzieja, że w dzisiejszych czasach jeszcze istnieją faceci podobni do książkowego Darcy'ego...
10. Indiana Jones - zawsze zazdrościłam mu tych przygód i znajomości tylu języków (tu opieram się na tym serialowym, bo nie widziałam jeszcze filmów :sad: )
Jeszcze mogłoby być kilku, ale trzeba było wybrać...
Admete - Śro 29 Lis, 2006 19:56
Ciekawa rzecz - jak zaczęłam się zastanawiać, to w pierwszym wyborze miałam tylko sześciu kandydatów. Resztę dobrałm trochę na zasadzie - szkoda zostawić te wolne miejsca...Ostatnio jestem jakas mało entuzjastyczna...
1. Maximus - za wierność, wymowne milczenie, godną śmierć i "My name is gladiator."
2. Remus Lupin - za uczciwość i trwanie mimo przeciwności losu.
3. Faramir - wojownik i uczony - czego chcieć więcej? Na dodatek to przejrzyste spojrzenie
4. Richard Sharp - twardziel o czułym sercu no i ten GŁOS
5. Boromir - za umiejetność przyznania się do błędu.
6. Han Solo - nikt tak jak on nie robija się po Kosmosie
7. Fitzwiliam Darcy - za to, że miał piekną posiadłość Pemberley
8. John Knightley - za mało na świecie porzadnych facetów, trzeba ich wspierać...;-)
9. Rhett Butler - za to, że pozory mylą i za głębię źle ulokowanego uczucia.
10. Indiana Jones - za awanturniczą żyłkę i poczucie humoru.
Alison - Śro 29 Lis, 2006 22:46
Dziewczynki, muszę przyznać, że ci wszyscy bohaterowie powinni Wam pomniki stawiać, tak pięknie ich podsumowujecie :grin:
Jako matka, jestem z was okropnie dumna
Marija - Czw 30 Lis, 2006 08:38
Ja się chyba zgłoszę na ciotkę, żeby też być dumną, bo mi się nie chce podsumowywać
Harry_the_Cat - Czw 30 Lis, 2006 10:20
No to ja szybciutko, bo potem zapomnę...
1. John Thornton - bo przywrócił mi młodzieńczy entuzjazm i przyprowadził tutaj;
2. Guy of Gisborne - bo jest jedyny w swoim rodzaju - przerażający i powalający jednocześnie. I za to jak mówi "Yeah" i parę jeszcze innych kwestii....
3. Gilbert Blythe - po to on był pierwszy;
4. Remus Lupin - bo lubię takich wrażliwych ale dumnych mężczyzn;
5. Mr Darcy - bo jest panem Darcym...
6. Kapitan Jack Sparrow - bo wie, co dobre (rum!)
7. Fryderyk Wentworth - bo piękne listy pisał...
8. Tom Quinn - bo zostało mi jeszcze miejsce, a on potrafi tak cudnie spojrzeć...
I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10.
Caitriona - Czw 30 Lis, 2006 11:46
| Harry_the_Cat napisał/a: | | I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10. |
Może jakiś polski akcent na zakończenie, hm?
Marija - Czw 30 Lis, 2006 11:58
| Caitriona napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10. |
Może jakiś polski akcent na zakończenie, hm? | JANOSIK , zwłaszcza w scenach bez koszuli Oj, pikny on tam był :grin: (zaraz mnie wywalicie, ale dopiero mi się przypomniało )
miłosz - Czw 30 Lis, 2006 12:08
| Marija napisał/a: | | Caitriona napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10. |
Może jakiś polski akcent na zakończenie, hm? | JANOSIK , zwłaszcza w scenach bez koszuli Oj, pikny on tam był :grin: (zaraz mnie wywalicie, ale dopiero mi się przypomniało ) |
Maryna ja cie nie wywalę - żeśmy są trąby że o Janosiku zapomniałyśmy, on tak po tych górskich kamolach z wdziękiem latał.
tfu - marija miało być ale mnie tyn Janośik skołował
Marija - Czw 30 Lis, 2006 12:14
| miłosz napisał/a: | Maryna ja cie nie wywalę - żeśmy są trąby że o Janosiku zapomniałyśmy, on tak po tych górskich kamolach z wdziękiem latał.
tfu - marija miało być ale mnie tyn Janośik skołował |
Juuuuhuuuuuuu, hej, zem jest Maryna, to jus do miłego Janosicka blisko, hej
Harry_the_Cat - Czw 30 Lis, 2006 12:29
| Caitriona napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10. |
Może jakiś polski akcent na zakończenie, hm? |
Nie czuję potrzeby ??:
migotka - Czw 30 Lis, 2006 12:40
to jako pomocnik:
http://www.humorsms.friko.pl/cechy.htm
a to moja lista:
10pkt- Andrzej Kmicic – za dumę, za waleczność, za miłość do Ojczyzny, za podniesienie się z upadku, za prawdziwą i stałą miłość
9 pkt -Jan Bohatyrowicz – za sielskość i prostą wielką miłość, facet z charakterem wśród chłopstwa XIX wieku
8pkt - Fitzwilliam Darcy – za nieporadność pewnych sytuacjach
7 pkt- John Thornton – za zawziętość i gustowny ubiór
6 pkt - Frederick Wentworth (Perswazje) – za spokój, opanowanie i ciekawe spojrzenia ponuraka
5 pkt- Rhett Butler- za humor i wąsiki
4 pkt- Heatclif – za oczy, szaleńswto miłości
3 pkt-Robin Hood (Michael Praed) – za pomysłowość, waleczność
2 pkt- Indiana Jones – za ekstremalne podejście do życia, poszukiwacza przygód, z nim kobieta na pewno nie nudzi się, ale czy stabilizacja i dom nie jest jednak potrzebna?
1 pkt- Edward Fairfax Rochester – za to że potrafił utrzymac tajemnicę, choc z drugiej strony chciał poświęcić niewinnne życie swej ukochanej myśląc najpierw tylko o sobie
Marija - Czw 30 Lis, 2006 12:53
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Caitriona napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10. |
Nie czuję potrzeby ??: | Ale jesteś :sad:
Caitriona - Czw 30 Lis, 2006 13:19
| Marija napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | Caitriona napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | I nie wiem, co zrobić z miejcami 9-10. |
Nie czuję potrzeby ??: | Ale jesteś :sad: |
Nawet Jędruś???
|
|
|