To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Siostry Brontë - Gdzie szukać informacji o siostrach - książki, internet...

monika29.09 - Śro 04 Paź, 2006 12:02
Temat postu: Gdzie szukać informacji o siostrach - książki, internet...
otherwaymistercollins napisał/a:
Nie wiem czy była już gdzieś o tym mowa ( jeśli tak to niech ktoś mi poda namiary na ten wątek! )
Film o siostrach Bronte: Charlotte, Emily i Anne

w wątku książkowym wkleiłam info o biografiach sióstr Bronte, może ktoś będzie zainteresowany (jeśli jeszcze nie czytałyście oczywiście ;) )

pozdr.
m.

Aragonte - Śro 04 Paź, 2006 21:59
Temat postu: Re: BRONTE
B. dobra książka :cool:
Harry_the_Cat - Pon 30 Paź, 2006 23:59

To jest link do tapetek zamieszczonych na oficjalnej stronce miejscowości Haworth: http://www.haworth-villag...r/wallpaper.asp Normalnie niektóre są cudne...A własciwie to wszystkie :)
Caitriona - Wto 31 Paź, 2006 00:13

Piękne! Szczególnie te wrzosowiska.....
Caille - Pią 09 Lut, 2007 23:25

Tutaj jest ciekawy artykuł o książce „Siostry Bronte”
migotka - Pon 09 Kwi, 2007 11:40

http://bronteblog.blogspot.com/
Ania Aga - Wto 03 Maj, 2011 16:20

Trafiłam na książkę Romana Dyboskiego "Sto lat literatury angielskiej". Autor żyjący w latach 1883-1945 we wstępie do tej książki autorstwa Juliana Krzyżanowskiego jest określany jako pierwszy polski anglista. "Sto lat.." obejmuje epokę wiktoriańską i okres późniejszy, jest zbiorem szkiców o wybitnych pisarzach angielskich, zaczyna się od Johna Stuarta Milla, a kończy na J. Conradzie. Zawiera rozdział "Siostry Bronte i pani Gaskell", gdzie omawia życie autorek i streszcza ich dzieła. Połączył siostry Bronnte z E. Gaskell ze wględu na ich przyjaźń. Z jego opisu wynika, że "Shirley" Karoliny Bronte warte jest przeczytania. Kiedy po raz pierwszy natknęłam się w tekście na Karolinę Bronte nie wiedziałam o kogo chodzi. Dopiero po chwili uświadomiłam sobie, że w XIX wieku istniała maniera tłumaczenia imion, stąd np. Karol Dickens. Dyboski pisze o życiu rodzeństwa bardzo ciekawie. Nie wiedziałam, że "Jane Eyre" jest w dużej mierze autobiograficzna. "Wichrowe Wzgórza" określa jako najbardziej jednostajnie ponury utwór piśmiennictwo angielskiego.
U pani Gaskell ceni najbardziej "Cranford" i uważa je za arcydzieło. No cóż, w N&S" nie dostrzega nic nadzwyczajnego.
Jane Austen nie jest omówiona w tej książce, autor przypisuje ją do wieku XVIII. Nie wiem jak klasyfikowana jest w historii literatury Austen.
Czytając Dyboskiego zachwycił mnie jego język. Autor, urodzony w Cieszynie, znał od dziecka trzy języki, chodził do niemieckiej szkoły i jeszcze podczas studiów łatwiej mu było notować po niemiecku. A później pisze taką wspaniałą polszczyzną! Jego styl można określić tak, jak on określa język Thackeraya - wytworny.I jeszcze ciekawostka - znał osobiście Johna Galsworthyego i Chestertona.

Admete - Wto 03 Maj, 2011 20:29

Chętnie bym się z tą pozycją zapozonała.
Ania Aga - Wto 03 Maj, 2011 22:14

Admete, jak to jest z Austen, jej twórczość należy do XVIII, czy do XIX w?
A Dybowskim jestem zachwycona.

Admete - Śro 04 Maj, 2011 15:34

W zasadzie nie dysponuję żadnym podręcznikiem do literatury angielskiej. Może Spin nam powie, bo ona jest specjalistką.
Anonymous - Śro 04 Maj, 2011 16:49

Wojciech Lipoński i Mroczkowski zaliczaja Jane do angielskiego oswiecenia (jako ze nie do konca spelnia kryteria powwiesciopisarki romantyczneja), a siostry Bronte do epoki wiktorianskiej . Z kolei Burges pisze, ze chociaz cezura poczatkowa dla angielskiego romantyzmu nie jest zburzenie Bastylii (1789), a wydanie ballad Wordswortha i Coleridga (1798), czyli Jane miesci sie chronologicznie tworczoscia w romantyzmie, sama Jane jest nieklasyfikowalna :) Stanolwi niejako pomost pomiedzy pisarstwem XVIII i XIX -wiecznym:
She has no dated; her novels are have a freshness and humour sadly lacking in Scott, a delicacy we can appreciate more than big bow-wow style. The first important woman novelist, she stands above both the classical and romantic movements ; in a sense she bridges the gap between the eighteenth and ninetheenth centuries but she can't be assigned to no group - she is unique.

Stad tez Jane chyba nigdy nie zostanbie jednoznacznie zakwalifikowana do ktorejkolwiek z epok, a jesli tak sie stanie - znajdzie sie wielu historykow lioteratury, ktorzy sie z tym nie zgodza...

Nie wiem co napisal byl Smapson, bo nie zdazylam tego jeszcze przeczytac :)

Admete - Śro 04 Maj, 2011 19:54

Mnie się jednak Jane bardziej kojarzy z wiekiem XVIII jednak ;)
Ania Aga - Śro 04 Maj, 2011 20:12

AineNiRigani napisał/a:
Jane jest nieklasyfikowalna

To mi się podoba!
Czyli Jane jednak jest XVIII wieczna.

Anonymous - Śro 04 Maj, 2011 21:59

Admete napisał/a:
Mnie się jednak Jane bardziej kojarzy z wiekiem XVIII jednak ;)

Mnie tez. I jak widac nie bez przyczyny, skoro wielu historykom literatury rowniez :)
To chyba tak jak Baka (chociaz on przescigal swoja epoke o kilkaset lat :) )

Akaterine - Śro 27 Lip, 2011 21:34

W "Wiadomościach Literackich" z 1931 roku (nr 394) znalazłam artykuł autorstwa Ireny Krzywickiej dotyczący sióstr Bronte:

Aragonte - Nie 31 Lip, 2011 13:28

Akaterine, dziękuję za podrzucenie tego artykułu :kwiatek: Czytam go właśnie nieśpiesznie, z zainteresowaniem i tylko czasem prycham na pewne pomysły p. Krzywickiej. Jednak bardziej mnie przekonuje wizja Przedpełskiej-Trzeciakowej, taka bardziej wyważona, pozbawiona histerycznych nut mi się wydaje :mysle:
Nie przekonuje mnie też kreowanie postaci Branwella jako "naznaczonego stygmatem genjalności" ani sugerowanie Emily kazirodczych uczuć (z których nikomu się nie zwierzyła, ale autorka artykułu wie lepiej, jasne :roll: ).
I naturalnie Charlotte nie kochała męża - jasssne :roll:

Tak czy inaczej, czyta się ciekawie :)

Admete - Nie 31 Lip, 2011 13:35

Krzywicka to była taka ówczesna skandalistka, więc ten artykuł pewnie też miał nieco skandalizować ;)
Aragonte - Nie 31 Lip, 2011 13:43

Pewnie tak :mrgreen:
Mnie ogółem styl się wydaje taki... hmmm... histeryczny właśnie. Emocjonalny. Nie trafia to do mnie, raczej irytuje :wink:
Przeczytałaś to, Admete? Widać też tutaj, jak ortografia się trochę pozmieniała przez ostatnie kilkadziesiąt lat :)

Admete - Nie 31 Lip, 2011 13:47

Tylko kawałek, bo moje oczy wysiadają przy czymś takim...Ostatnio znów mi dają w kość. Za dużo czytam/oglądam.
behemotka - Wto 23 Kwi, 2013 12:00

z okazji Dnia ksiązki przeglądałam dziś promocje i trafiłam na taka książkę:

http://www.universitas.co...adach_1919.html

primavera - Wto 23 Kwi, 2013 20:53

behemotka napisał/a:
z okazji Dnia ksiązki przeglądałam dziś promocje i trafiłam na taka książkę:

http://www.universitas.co...adach_1919.html

ale cudo ... chyba się skuszę ...

Akaterine - Czw 25 Lip, 2013 14:27

http://www.polskieradio.p...-nowo-odczytane
Dziś o 2:30 w Dwójce audycja o nowej książce o siostrach Bronte. Żebym tylko nie zapomniała ;) . Zawsze zapominam o ciekawych rzeczach w Dwójce.

Ania Aga - Czw 25 Lip, 2013 14:30

20.30 :-D
Akaterine - Czw 25 Lip, 2013 16:59

No tak ;) . Klawiatura w pracy nie zawsze reaguje na 0 ;) .
Akaterine - Czw 25 Lip, 2013 21:04

Ktoś słuchał? Czy ja dobrze zrozumiałam (słuchałam dość nieuważnie, koty mnie rozpraszały), że w tej książce ("Charlotte Bronte i siostry śpiące") autor sugeruje, że Emily i Anne tak naprawdę nic nie pisały, a Charlotte, która jest autorką wszystkich powieści, starannie stworzyła legendę trzech sióstr? Nie wątpię, że autor książki przeanalizował różne źródła o siostrach i ma sporą wiedzę, ale takie teorie zawsze mi pachną szukaniem sensacji na siłę.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to nagrałam całą rozmowę, mogę jakoś udostępnić.