To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Nowy dział - Siostry Bronte

GosiaJ - Nie 22 Paź, 2006 18:42
Temat postu: Nowy dział - Siostry Bronte
Witajcie :-)
Gitka zaproponowała utworzenie nowego osobnego działu w Salonie, na wzór Austenaliów - Siostry Bronte. Znalazłaby się w nim tematyka związana z powieściami tych autorek i ekranizacjami ich dzieł. Wypowiedzcie, się, proszę, czy chcecie takiego działu.
Umówmy się, że zostawię ten wątek do piątku, żebyście mogły wyrazić swoje zdanie. Można też zaproponować ewentualny tytuł.
Pozdrawiam :-)

Alison - Nie 22 Paź, 2006 21:44

Może "Siostry z Wrzosowisk" albo "Dziwne losy sióstr B."
Same wrzosowiska może niekoniecznie się kojarzą z siostrami Bronte, mnie akurat, tylko troszeczkę... :neutral:

Gosia - Nie 22 Paź, 2006 22:48

Tez jestem ZA.
A ten tytul, ktory jest tj. Siostry Bronte jest okay :D

Admete - Pon 23 Paź, 2006 18:03

Wszystkiego to w Polsce nie wydali. Caly czas myślę o kupieniu książki anny, bo nie znam. Pamiętajcie o Villette w środę.
Alison - Pon 23 Paź, 2006 19:27

Admete napisał/a:
Wszystkiego to w Polsce nie wydali. Caly czas myślę o kupieniu książki anny, bo nie znam. Pamiętajcie o Villette w środę.

Ostatnio polowałam na Allegro i upolowałam " The tenant of Wildfell Hall", "The Professor", "Agnes Grey" i "Shirley". Wiosną nabyłam "Villette". Oryginały niestety. Ale mam ambitne plany przegryźć się przez wszystko. Nic więcej chyba siostrule z takich wiekszych form nie spłodziły, prócz Jane E. i Wichrowych Wzgorz, ale to jest przetłumaczone i regularnie wznawiane. A parę dni temu po strasznych bojach dotarła do mnie książeczka "Catherine and other writings" Jane Austen :-) Są to zebrane jej dziecięce niemal opowiadania, listy, szkice do przyszłych powieści i różne takie bibliofilskie smaczki. Są tam takie sztuczki i opowiadanka pisane np. w prezencie dla poszczególnych członków rodziny czy znajomych. wczoraj do poduchy czytałam wstęp. Zapowiada się fajnie. Jak skończę z dialogami do Jane Eyre to może coś tam potłumaczę, żeby Wam przybliżyć, bo to ciekawskie dziełko.

Admete - Pon 23 Paź, 2006 20:02

Będę z niecierpliwością czekać. Książki sióstr Bronte można w oryginale dość łatwo kupić. Czytałam Profesora ( już dosyć dawno ) i przebrnęłam przez połowę Villette w oryginale, wtedy udało mi się pożyczyć polskie tłumaczenie. Nigdy nie udało mi się przeczytać Shirley, za trudne dla mnie. Z tego co zauważyłam, książki Anny są łatwiejsze w odbiorze i chyba kiedyś się za nie zabiorę.
Mag - Wto 24 Paź, 2006 10:53

Alison napisał/a:
A parę dni temu po strasznych bojach dotarła do mnie książeczka "Catherine and other writings" Jane Austen :-) Są to zebrane jej dziecięce niemal opowiadania, listy, szkice do przyszłych powieści i różne takie bibliofilskie smaczki. Są tam takie sztuczki i opowiadanka pisane np. w prezencie dla poszczególnych członków rodziny czy znajomych. wczoraj do poduchy czytałam wstęp. Zapowiada się fajnie. Jak skończę z dialogami do Jane Eyre to może coś tam potłumaczę, żeby Wam przybliżyć, bo to ciekawskie dziełko.

Matuś, przyznaj sie - czytasz w myślach?? :shock:

Bo ja tak sobie tylko po cichutku marzyłam- nie musisz się czuć zobowiązana. :wink:

Gosiałek,chyba, wynalazł tę książkę na allegro, i ktoś jeszcze w e-bookach(jakby było więcej chętnych dam do tłumaczenia)

Harry_the_Cat - Wto 24 Paź, 2006 12:36

A ja nie wytrzymałam i dziś kupiłam na allegro - stare wydanie. I tak nie przepadam za formą graficzną tej serii...

I przez Alison kupiłam też 'Cathrine..." :roll:

I dalej optuję za tytułem "Na wrzosowiskach"!

Gosia - Śro 25 Paź, 2006 08:24

Tak Giteczko, Vilette bedzie w dwoch tomach.

Wlasnie kupilam na allegro cos na co polowalam od paru tygodni :D
"Opactwo Northanger" w wydaniu Hachette.
Bede miala komplet Jane Austen w tym wydaniu :banan:

A w ogole kupilam tez ostatnio na allegro 'Samotnie" Dickensa (dla mojego kochanego pana Jarndyce`a), ale jeszcze mi nie przyszla.

Balbina - Śro 25 Paź, 2006 09:17

Pytałam w czterech kioskach o o "Vilette" ni ma :evil: gdzie to można dostać w Krakowie pomocy!!!
Gitka - Śro 25 Paź, 2006 09:20

W takim razie cieszę się z Tobą z udanych zakupów.
Ta "Samotnia" będzie z tymi fajnymi ilustracjami?

Ciekawe jak innym dziewczynom pójdzie dzisiaj z "Villette", może dają znać.
Trzymam kciuki!

Gosia - Śro 25 Paź, 2006 09:25

Mam nadzieje, ze bedzie z ilustracjami :D
miłosz - Śro 25 Paź, 2006 09:34

Balbina napisał/a:
Pytałam w czterech kioskach o o "Vilette" ni ma :evil: gdzie to można dostać w Krakowie pomocy!!!

Balbina pytaj w Empiku; u mnie jest na osiedlu w spożywczym :mrgreen: :mrgreen: nop ale na stoisku z gazetami ;)

Balbina możemy sie jakoś umówić, że ci kupię - w końcu Kraków, qrna, nie Nowy Jork, możemy się spotkać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
w razie co pisz na prywatna wiadomość ;)

Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 10:01

Gosia napisał/a:
Mam nadzieje, ze bedzie z ilustracjami

Z tego, co wiem, to pod tytułem "Samotnia" to było to tylko jedno wydanie :)

Gosia - Śro 25 Paź, 2006 10:35

Tez mi sie tak wydaje, bo wydanie wczesniejsze nazywalo sie "Pustkowie"
Caitriona - Śro 25 Paź, 2006 11:37

Ha! mam "Vilette" :grin: :grin:
Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 11:51

To może, jak już wszyscy zdobędą, urządzimy sobie jakieś czytanie grupowe?
Gosia - Śro 25 Paź, 2006 11:52

No wlasnie, bo prawie zadna nie zna tej ksiazki :D
Tylko jak zgrac czytanie? Po rozdziale chyba, ale jak sie w ryzach utrzymac ? ;)

Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 11:54

Jeśli są rozdziały, to myślę, że po rozdziale (albo dwóch, zależy czy długie rozdziały...) - możemy się umówić, że czytamy rozdział tygodniowo, a potem przez tydzień komentujemy, czytając jednocześnie kolejny.
Gosia - Śro 25 Paź, 2006 11:57

w tomie 1 jest 20 rozdzialow, w kazdym rozdziale okolo 4-7 kartek.
Choc sa i dluzsze................

Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 12:02

To zobaczymy, czy ktoś się jeszcze zainteresuje pomysłem i pomyślimy, jak to zorganizować.
Alison - Śro 25 Paź, 2006 12:03

To ja zacznę, że na początku jest bardzo dziwna mała dziewczynka... której z zadziwieniem przygląda się główna bohaterka. A dziewczynka znajduje sobie dużo starszy od siebie przedmiot uwielbienia i uwielbia go co najmniej kilkanaście stron :lol:
Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 12:07

Ale Ali, to po przeczytaniu przez wszystkich! Chodzi o to, żeby nie wyprzedzać faktów i nie odbierać innym przyjemności czytania! ;)
Alison - Śro 25 Paź, 2006 12:55

Harry_the_Cat napisał/a:
Ale Ali, to po przeczytaniu przez wszystkich! Chodzi o to, żeby nie wyprzedzać faktów i nie odbierać innym przyjemności czytania! ;)

Wiem, ale chciałam Was trochę podenerwować, obiecuję, że będę Was okresowo tak trochę irytująco wspomagać w tym czytaniu. Ja niestety nie mam jeszcze polskiej wersji, ale będę spoilerować po angielsku, wtedy narażę się tylko niektórym :twisted:

Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 13:05

Ja nawet polskiej wersji nie mam, bo czekam na przesyłkę z allegro. To tylko jedna prośba - pisz nad wiadomością, że spoiler, oki?

Ale na razie są tylko 3 osoby chętne. :(