Komunikaty - Powódź 2024 :(
Aragonte - Pon 16 Wrz, 2024 15:49 Temat postu: Powódź 2024 :( Pomyślałam, że może ktoś tego szukać - Fundacja Siepomaga uruchomiła zrzutkę:
https://www.siepomaga.pl/powodzie
Zrzutek jest ogółem sporo, ale są też jakieś oszukańcze, więc warto sprawdzać, żeby się nie naciąć.
Nie mam teraz za bardzo kasy, ale przelałam choć trochę, bo dramat jest
Admete - Pon 16 Wrz, 2024 21:05
Dobrze wiedzieć, że to jest legalna zrzutka.
Aragonte - Wto 17 Wrz, 2024 18:25
Ta zrzutka jest okej, być może WOŚP będzie też organizowało swoją. Na razie Owsiak przekazał 40 milionów. Są też pomniejsze zrzutki, które są ok, w wolnej chwili podrzucę namiary.
Aragonte - Wto 17 Wrz, 2024 18:38
Jest zrzutka WOŚP:
https://powodz-eskarbonka.wosp.org.pl/
Przypominam, że wpłaty na te zrzutki (organizacje pożytku publicznego) można potem odliczać od podatku
ŁukaszG - Śro 18 Wrz, 2024 09:33
Też zawsze zachęcam, aby przy finansowym wsparciu korzystać ze sprawdzonych organizacji. Raz, że mają już doświadczenie, stałych sprawdzonych partnerów przy dystrybucji darów, dwa, że często są organizacją pożytku publicznego i jak wspomniała Aragonte, można potem odliczyć od podatku.
Wpłacając przez siepomaga.pl też można odliczyć od podatku. Co roku w lutym wysyłają automatycznie zestawienie wszystkich wpłat jakie dokonaliśmy przez ich stronę w poprzednim roku kalendarzowym, które stanowi potwierdzenie darowizn, które możemy odliczyć od podatku.
Aragonte - Śro 18 Wrz, 2024 20:28
Też sobie odliczałam wpłaty na Siepomaga, przekazywałam datki na jakieś zwierzaki w potrzebie.
Ale teraz czekam na pensję, żeby coś przelać więcej, bo nędza
Admete - Czw 19 Wrz, 2024 11:35
A jak się taki odpis robi?
Aragonte - Czw 19 Wrz, 2024 15:15
Trzeba zliczyć wszystkie wydatki na daną organizację pożytku publicznego (ja zapisuję pdfy poszególnych przelewów, jeśli nie dostaję potwierdzenia, ale np. Siepomaga wysyła potwierdzenia, które też lepiej zachować na jakiś czas), a potem podczas rozliczenia wpisać kwoty, nazwy o.p.p i numery KRS w PIT w stosowne rubryczki, odliczenie wyjdzie samo. Musiałabym to otworzyć w e-Deklaracjach, żeby dokładniej Cie pokierować. Odliczam tak też przelewy na Asię Galadriel.
Admete - Czw 19 Wrz, 2024 18:50
A tak to wygląda.
ŁukaszG - Czw 19 Wrz, 2024 18:54
| Admete napisał/a: | | A jak się taki odpis robi? |
Do swojego PITu musisz dodać załącznik PIT/O, gdzie w odpowiednie miejsce wpisujesz sumę darowizn przekazanych na konta organizacji pożytku publicznego, a na kolejnych stronach PIT/O w odpowiednie miejsce wpisujesz nazwę i nr KRS poszczególnych. Sumę darowizn z załącznika przepisujesz do PITu x w odpowiednie miejsce, aby odliczyć - jeśli robisz to w jakimś programie, zwykle robi się to automatycznie.
Aragonte - Sob 21 Wrz, 2024 01:01
Twoje wyjaśnienie, Łukaszu, jest zdecydowanie bardziej precyzyjne
|
|
|